Mini pączki serowe

Tegoroczny karnawał zbliża się do końca i już w najbliższy czwartek oddamy się słodkiemu szaleństwu. Wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się takimi przysmakami jak: pączki w przeróżnych odsłonach, oponki, chrupiące faworki czy róże karnawałowe.

Dzisiaj proponuję nieco inny rodzaj pączkowego szaleństwa – mini pączki serowe. Puszyste, delikatne i lekko wilgotne, a następnego dnia smakują jak zaraz po usmażeniu. Serwuję je posypane obficie cukrem pudrem. Pączki z tego przepisu są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzebują dużo czasu, bo nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i smażyć.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok 20 sztuk mini pączków

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g serka twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiel lub zmiksuj przy pomocy blendera (końcówka do miksowania zup).

  2. Mąkę przesiej, dodaj cukier i sodę oczyszczoną, następnie wymieszaj.

  3. Dodaj śmietanę, ser twarogowy, jajko i wyrób gładkie, jednolite ciasto (ciasto może się delikatnie kleić, nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).

  4. Z ciasta uformuj niewielkie pączki (wielkości orzecha włoskiego).

  5. W większym garnku rozgrzej tłuszcz i wrzucaj pączki partiami.

  6. Smaż po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż nabiorą złocistego koloru.

  7. Usmażone pączki odkładaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  8. Po przestudzeniu mini pączki posyp cukrem pudrem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Michał Antkowiak says:

    Witam. Po raz pierwszy zabieram się za smażenie pączków. Szukałem właśnie przepisu na takie z twarogiem (więc chyba dobrze trafiłem…) Ale mam dwa zasadnicze pytania amatora odnośnie smażenia:
    1. w jakim oleju najlepiej, a na jakim najgorzej, oraz
    2. jaki ma być poziom oleju w naczyniu, tzn. czy pączki mają w nim pływać, czy tylko, że tak powiem, brodzić :-) ?

    • Do smażenia pączków najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub olej kokosowy. Podczas smażenia pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, nie mogą dotykać dna naczynia, dlatego najlepiej smażyć pączki w szerokim i niskim garnku.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php