Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…

Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
  • 7 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

  3. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

  4. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

  5. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

  6. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)

  7. Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.

chleb przepis

chleb przepis

Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 810 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

810 odpowiedzi na “Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb”

  1. Seba pisze:

    Coś sknociłem bo chyba nie dopiekł się chociaż kolor i chrupkość ok, to od spodu wilgotny troszke od foremki, ale potrenuję, choć na tle postów to nie wypadam najlepiej :))))

    • Tomek Lach pisze:

      Seba nie poddawaj się :) Jeżeli tylko spód się nie dopiekł, to pewnie musisz wypróbować inne ustawienia piekarnika albo obniżyć półkę żeby chleb dostał więcej temperatury z dołu. Powodzenia! ;-)

  2. Seba pisze:
    5

    Właśnie ciasto rośnie, zapomniałem tylko o płatkach :( – następnym razem będzie lepiej.

  3. Aga pisze:
    5

    Pyszny chlebuś, chrupiący, prosty i szybki w wykonaniu. Ja dodałam otręby żytnie, bo akurat takie miałam w domu i też świetnie pasują, drożdże użyłam świeże, a piekłam z termoobiegiem. Bardzo dziękuję za ten rewelacyjny przepis :) Pozdrawiam :)

  4. marzena pisze:

    ja własnie piekę chleb dodałam cebulke smazona bo uwielbiam ciekawi mnie czy wyjdzie

  5. Lucynka pisze:
    5

    Witam, wiele razy mialam ochote na upieczenie chleba, ale jakos skomplikowane przepisy mnie zniechecaly. Trafilam przypadkiem na ten i postanowilam sprobowac i ……rewelacja!!! Chyba zlapalam bakcyla! Pozdrawiam x

  6. Gabrysia pisze:

    Świetny przepis! Chleb wyszedł wyśmienity :)

  7. Sylwia pisze:
    5

    Czad! Nie umiem piec, bo brak mi cierpilowsci, ale to tego przepisu sie przylozylam i czasowo i z proporcjami! Wyszlo cudownie! Bede juz tylko piekla wlasne pieczywo!Jestem przeszczesliwa, ze trafilam na Twoja strone :) powodzenia!

  8. Łukasz pisze:

    a to ja też dorzucę swoje słów kilka :)
    ostatnio w skutek tragedii panującej na rynku „pieczywnym” postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Modyfikując odrobinę ogólne przepisy dostępne w sieci wyszedł mi całkiem – Tomek wybacz – zajebisty chlebek, a oto przepis:

    z racji, że chleb jest robiony na zaczynie, najpierw trzeba takowy wykonać, potrzebne będą;
    – 100 g mąki owsianej (niestety nie znalazłem takiej więc zwyczajnie zblendowałem płatki owsiane, następnie przesiałe mąkę)
    – 1/2 – 3/4 – szklanki jasnego piwa koniecznie NIEPASTERYZOWANEGO
    – płaska łyżeczka cukru
    – 1/3 kosteczki drożdży (ok 30 g)
    całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min

    W między czasie przygotowujemy składniki na właściwe ciasto:
    – 400 g mąki żytniej ja używam typ 720, akurat taka była w supermarkecie
    – 2 łyżeczki soli (płaskie)
    – niecała szklanka wody (ok 220 ml)

    po 10 min mieszamy zaczyn z przesianą mąką i dodajemy starte na grubej tarce jarzynowej obrane ze skórki jabłko (też mi się to na początku wydało dziwne, ale w produkcie finalnym w ogóle go nie czuć, ale sprawia ono że chleb nie jest suchy)
    wymieszaną masę nie koniecznie super dokładnie odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce, po czym wyjmujemy rozciągamy i składamy na trzy (nie raz na raz, tylko coś jakby fala), z powrotem wkładamy do miski i odstawiamy na kolejne 40 min w ciepłe miejsce.
    Akurat ja piekę w naczyniu żaroodpornym koniecznie z przykrywką, przed pieczeniem trzeba bardzo mocno rozgrzać naczynie do którego wkładamy nasze ciasto piekarnik 240 C i 30 min pieczemy koniecznie pod przykrywką, następnie redukujemy temperaturę do 200 C zdejmujemy pokrywkę i tak pieczemy jeszcze 20 min.

    Smacznego !! :)

  9. Daniel pisze:
    5

    Świetny przepis :) Godzinę temu wyjąłem chleb z piekarnika i właśnie się nim zajadam bo nie mogłem już wytrzymać :)

  10. zoja pisze:
    5

    Witam Nawet nie wiem ile razy juz pieklam ten chlebek:)Zawsze wychodzi:)Dodam tylko ,że skracam czas pieczenie do 50 minut .I jest OK:)

  11. elko pisze:

    Tomku, przepis genialny w swej prostocie – robiłam w kilku wersjach, m.in. z dodatkiem rozbełtanego całego jajka + 2 łyżeczki majeranku + (sic!) 10-15 dkg startego żółtego sera (ja lubię Tylżycki). Ciekawam Twojej opinii. Pozdrawiam

  12. Mazzy pisze:
    5

    Tomek, ten przepis jest genialny. Chleb wyszedł przepyszny!!! Dzięki dzięki dzięki! Troszkę go zmodyfikowalam bo dodałam 400g zwykłej pszennej maki i 100g maki pelnoziarnistej do wypieku chleba. Właśnie zajadam sie pietka! Rewelacja!

  13. aneta pisze:

    o godzinie 15:55 z serce na ramieniu włożyłam ciasto do piekarnika :), bałam się gdyż jedyne co mi wychodzi pieczone ,to mięso :P, moja rodzina już się z tym pogodziła i ja też :) przeczytałam Twój przepis i stwierdziłam ,no chyba dam radę . Przeczytałam też większość komentarzy , które były bardzo pomocne :).
    Godzina 17:15 udało się nie opadło:)
    godzina 19:00 zjedliśmy już połowę z samym masłem :) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jesteś wielki dziękuje :)
    ps. właśnie w tej chwili przekazałam przepis 3 osobom :)

  14. MarcusGG pisze:
    5

    Witam.Tak prostego przepisu na chlebek z piekarnika jeszcze nie znałem. Wyszedł suuuuper! Nie ma możliwości żeby go zepsuć wystarczy odrobina cierpliwości i chęci. Zamiast drożdży istant dałem żywe. Ciasto wyrosło pięknie i tak jak wygląda tak samo smakuję, czyli wyśmienicie. aż mi się szczenięce lata przypomniały jak się jadło chlebek z babcinego pieca chlebowego. Możliwość modyfikacji przepisu praktycznie nieskończona. Co do przypraw typu bazylia oregano faktycznie trzeba uważać ale to już kwestia gustu.Pozdrawiam

  15. Ania pisze:

    a ktoś wie może jak zastąpić drożdże suche na te zwykłe? ile ich wtedy dać?

  16. sonik pisze:
    5

    Szukam przepisu na francuską bagirtkę!!! … trochę chrupiącą pojawi się tutaj? ….a ten chleb jest świetny

  17. Hania pisze:

    Piekłam po raz drugi i znowu rewelacja. Pozdrawiam.

  18. tunia pisze:

    Tomku mam problem albo to kanadyjska maka do bani albo ja cos nie tak robie chlem nie rosnie wogole mam te drozdze instant mozesz mi poweidziec ile dokladnie tych drozdzy mam dac?????? no i dlaczego on nie rosnie albo urosnie a potem w piekarniuku pada

  19. Angela pisze:
    5

    Witam, od dłuższego czasu nękała mnie myśl o upieczeniu chleba, zaznaczyć tutaj muszę że orłem w pieczeniu nie jestem…aż w końcu! Z zapałem zabrałam się dziś za pieczenie. Niby wszystko szło dobrze lecz wkładając foremkę z moim pierwszym w życiu chlebkiem miałam znane uczucie, że coś jest nie do końca tak jak być powinno. Jednak gdzieś w środku tliła się iskra nadzieji, a nuż się uda?? Minęła godzina i …? Niepowodzenie :(. Pierwszy mój chlebek będą jutro smakowały kaczki. Ale muszę Wam coś powiedzieć, od razu zrobiłam drugie podejście ;). Zakończone sukcesem :). A ja jużwiem gdzie popełniłam wcześniej błąd. Chlebek super! Dziękuję za prosty przepis :).

    • Tomek Lach pisze:

      Angela dziękuję za komentarz :) …tylko podziel się jeszcze informacją gdzie popełniłaś błąd – może dzięki temu ktoś inny za pierwszym razem zrobi idealny chleb

    • Angela pisze:

      Ach no tak, nie napisalam gdzie popelnilam blad, sorki za to niedopatrzenie (spowodowane ekscytacją z wypieku pierwszego w zyciu chleba ;D).
      W podanym przez Ciebie Tomku przepisie jest mowa o dwóch szklankach ciepłej wody, jak również zaznaczone jest iż to 400ml. Szklanka szklance pojemnością nie równa ;),a jedynie tutaj przy pierwszym podejsciu mogłam popełnić błąd. I nie pomyliłam się. Za drugim razem odmierzylam dokładnie ilość wody i mieszając ciasto już widziałam różnicę.
      Zatem trzymając się dokładnie przepisu możemy mieć pewność, że nasz wypiek zawsze się uda :).
      Pozdrawiam.

  20. Hania pisze:
    5

    Zrobiłam dziś po raz pierwszy, wyszedł rewelacyjnie!!!Dzięki wielkie.

  21. sara pisze:

    witam serdecznie
    mam pytanie czy ciasto na chlebek po wyrośnięciu mam przełożyć do 2 czy do 1 formy ?

  22. Justyna pisze:

    No to muszę przyznać, że nie wierzyłam, że można „popsuć” wypiek z tak prostego przepisu, dopóki sama tego nei zrobiłam :p pierwsze podejście zupełnie nieudane i chleb nadał się raczej do jedzenia dla pobliskich kaczek niż dla domowników, ale z moim „talentem kulinarnym ” można się było tego spodziewać :) podejście numer 2 już w ten weekend – w końcu nie od razu Rzym zbudowano ;p

  23. Aneta pisze:

    Proszę powiedzieć na jakiej funkcji piekarnika piec ten chleb: termoobieg, grzałka góra dół, sam dół, czy może jeszcze coś innego? :-)

    • Tomek Lach pisze:

      Ja piekę chleb w funkcji grzałki góra i dół, a jeżeli chleb zbytnio się rumieni to pod koniec zostawiam tylko dolną grzałkę żeby się nie spalił

  24. Kalina pisze:
    5

    Poprostu super!Dziekuje za ten przepis,chyba juz na stałe zagości w naszym domu ten chlebek :)

  25. Alicemum pisze:

    Aha … I znika jak szalony ….:-P

  26. Alicemum pisze:

    Upieklam dzisiaj ….. Przepyszny, chrupiacy, także zjadlam cieplutka pietke z maselkiem … Niebo. Super przepis i bardzo fajnie i KONKRETNIE objasnione, czyli to co lubie.

  27. natty pisze:

    w końcu wyszedł mi chleb!!! Przepyszny!!! ;) pozdrawiam:)

  28. abuba pisze:

    drugi raz mi nie wyszedł. Pierwszym razem był strasznie wilgotny jakby niedopieczony za drugim nie wyrósł.
    Mam pytania:
    1. Jak bardzo trzeba wyrobić ciasto? tak aby nie było klejące?Czy tylko porządnie wymieszane?
    2. Czy zaczyn z drożdży robicie w małej ilości wody + cukier czy od razu dajecie do całej wody?

  29. Beata pisze:

    Jest,upieklam,studzi sie w kuchni.Sprobowalam jest przepyszny!Dzieki za przepis.

  30. Marta pisze:

    Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Wygląda super, pięknie wyrósł a jego zapach przyciągnął moich trzech synów do kuchni i już czekają aż trochę przestygnie. Obawiam się, że zaraz będę musiała upiec drugi. Przepis świetny i praktycznie ciasto robi się samo.

  31. Asia pisze:

    Przepis super,godny polecenia.Chlebek wyszedł pyszny ale niestety załapałam się tylko na jedną kromeczkę bo Mój mąż pochłonął cały;-(Dziś piekę ale dwie foremki.Miłego dnia;-)

  32. Rafał pisze:

    dzis peklem pierwszy raz w zyciu chleb z w/w przepisu
    naprawde SUPER
    potwierdzone przez cala rodzinke

  33. elka12 pisze:

    Spróbowałam i bardzo polecam chlebek smaczny łatwy w zrobieniu

  34. zoja pisze:

    Na poczatku stycznia pisałam,ze chlebek upiekłam pierwszy raz..
    Wyszedl pyszny:)
    Własnie znowu się piecze,
    w sklepie juz nie kupuję ,dwa razy w tygodniu po dwa chlebki piekę.

    Ostatnio z mąką żytnią zrobiłam i też pyszny wyszedł:)
    Dziękuję za przepis raz jeszcze:):)

  35. Justa pisze:

    Wyrosło :) przepraszam za panikę, ale tyle przepisów już wypróbowałam i chleb trafiał do kosza bo był nie do pogryzienia, albo mamałyga w środku, jest już w piekarniku wyrósł ponad foremkę :)
    Jeśli wyjdzie (pierwszy mój udany chleb w 100%) to zostaję tu na dłużej i sprawdzam inne przepisy :)
    Pozdrawiam :)

  36. Justa pisze:

    Właśnie powinien wyrastać w misce ale, coś cienko to widzę, mam pytanie czy po wymieszaniu drożdży z ciepłą wodą one powinny już wyrosnąć czy nie? bo z mlekiem rosną przy innych wypiekach, tutaj nic się nie stało zostało mi jeszcze 15min do wsadzenia do piekarnika… zobaczymy, mam nadzieje, że będzie dobrze :)

  37. Beatrix pisze:

    Pierwsza proba zakonczona sukcesem. Chlebek upieklam w prodizu babci i jest ok. Troche niski, ale taki jak lubie, czyli pelen rozmaitosci: slonecznik,dynia,siemie,otreby .. Zobacze jaki bedzie rano. Dzieki za przepis.

  38. burdzy pisze:

    wlasnie zrobilem i wyszlo bardzo smacznie tyle ze make pszenna zastapilem maka semolina super

  39. Beatrix pisze:

    Szukajac przepisu na chlebek trafilam tutaj i oto za chwile zaczynam wypiek. Ciasto pieknie wyroslo. Do dziela wiec…

  40. Gabi pisze:

    pysznyyyy ;D dzieki za przepis ;)!!

  41. Ania pisze:

    Ten chleb jest genialnie prosty i genialnie pyszny. Na początek, obawiając się, że nie wyjdzie, użyłam połowy składników. Ostatecznie chlebek opadł na środku (przyznam, że zaglądałam do piekarnika :)) ale mi to nie przeszkadza. Skórka tuż po upieczeniu była twarda, teraz nie jest ani twarda ani krucha, jest idealna. Wspomniałam o smaku? nie do opisania :)))) okazuje się, że umiem piec! ;)

  42. monika pisze:

    jutro mam zamiar upiec ten chlebek i mam w związku z tym pytanie, jaka duża powinna być ta forma do pieczenia na podane w przepisie proporcje? :)

  43. Lakoda pisze:

    Chlebek wyborny, pyszny, cudo

  44. Agu pisze:

    Mój pierwszy chleb w piekarniku :) ciekawe czy wyjdzie :)

  45. asia pisze:

    Chlebek przepyszny i zero pracy . O tym zawsze marzylam -duza mozliwosc modyfikacji. Wszystkim odwaznym zycze powodzenia

  46. M. pisze:

    A mi w ogóle nie wyszedł :( ciasto w ogóle nie wyrosło, jest grube na ok.2cm. Zakalcowata twarda breja… :/

    • Tomek Lach pisze:

      M. ciasto 2cm to raczej nie jest ciasto grube ;) Przeczytaj proszę cały przepis jeszcze raz i sprawdź, czy wszystko zrobiłaś jak należy. Ten chleb trudno zepsuć, jeżeli postępuje się zgodnie z przepisem :-)

  47. Sandra pisze:

    Zrobiłam, pomieszałam, na dodatek wsypałam pestki słonecznika i jestem zadowolona. Wyszedł pyszny…nawet nie spodziewałam się :)

  48. Sandra pisze:

    Czy mogę dodać mąkę pszenną razową? Lub pomieszać mąkę pszenną i mąkę pszenną razową? W jakiej proporcji?

  49. zoja pisze:

    Pierwszy raz w życiu( a troche latek juz mam) upiekłam dzisiaj ten chlebek.
    Jakąś godzinę temu wyjęłam z piekarnika, wyrósł pieknie,
    no i własnie juz się kończy:(
    REWELACJA -tak orzekli domownicy.

    jutro piekę dwa:):):)

    Pozdrawiam i dziękuje za super przepis:):):)

  50. Kasia pisze:

    Chleb jest po prostu super!!! Przepis idealny. Ja zrobiłam okrągły. Posypałam z wierzchu mąką. Chrupiący, idealny. Polecam wszystkim!!!

  51. John pisze:

    Chleb jest świetny ! A może jakiś przepis na rogale się pojawi?? Dawno nie jadłem dobrych rogali :\

  52. Tunia pisze:

    Ups przepraszam za bledy za szybko kliknelam nie sprawdzilam

  53. Tunia pisze:

    Witam Tomka w Kanadzie .
    Tomku mieszkam tu 23 lata nigdy w zyciu nie pomyslalm ,ze bede piekla chleb.
    Kojarzylo mi sie toz bieda w polsce a do tego ngdy pamiecia wracac nie chcialam.
    No i prosze wizyta studentow polskich w kanadzie ktorym nasz tutejszy chlep s polskich sklepow nie smakowal doprowadzil do wypieku.
    Bedac u nich na wizycie poczestowano mnie wlasnie twoim chlebem.
    No i co no my tu w Kanadzie takiego wyboru maki nie mamy jak wy tam w Polsce jest biala albo z ziaren no ale coz emigracja trzeba bylo nie wyjerzdzac.
    No i co zrobilam no i chyba huz nigdy w sklepie nie kupie chleba ,a jeszcze fajniejsze bo dalam kolezanka posmakowac no i co i teraz pol Montrealu bedzie pieklo twoj chleb.Dzieki z calego serca prosba tylko o jedno jesli chce uzyc normalnych drozdzy to ile i ile mam dodac lyzek slonecznika czy dyni albo siemia lnianego??????
    jesli bym chciala wszystkiego po trochu to ile ?????????????????????????
    I dzieki za ten wspanialy wynalazek jakim jest polski chleb

  54. Tomek pisze:

    Witaj. Mam pytanie co do piekarnika ma być włączony termoobieg czy bez. Pozdrawiam

  55. dukat78 pisze:

    dziekuje za wspaniały przepis, własnie pieke bocheneczek i jak narazie wyglada to b.dobrze.pozdrawiam

  56. MarcinM pisze:

    no to jeszcze spróbujcie z sezamem na wierzchu

  57. Ewelina pisze:

    A próbował ktoś użyć świeżych drożdży? Jeśli tak to w jakiej ilości?

  58. Magda pisze:

    W mojej wersji dodałam do podstawowych składników garść ziaren słonecznika i skróciłam czas pieczenia do 50 minut. Z powodu braku podłużnej blaszki wykorzystałam tortownicę i wyszedł piękny okrągły bochenek – mniej spieczony, niż na Twoim zdjęciu, ale skórka i tak jest chrupiąca. Nie dość, że lepszy w smaku, to i ładniejszy niż ten „sklepowy” :-)

  59. Marzena pisze:

    W końcu ! Bardzo Ci dziękuję za ten przepis ! Ten Twój chlebek wygląda cudownie. Od długiego czasu szukam w internecie przepisu na chleb i za każdym razem rezygnowałam z pieczenia. Stopień trudności jest tak wysoki, że zaczęłam podziwiać piekarzy !
    Dziękuję !

    • Tomek Lach pisze:

      Marzena dzięki za komentarz! :) Ten chleb to zdecydowanie jest dobra opcja na pierwszy raz :) Ale uwierz mi, że potem przychodzi ochota i chęci na upieczenie czegoś bardziej „zaawansowanego” ;)

  60. Bożena pisze:

    Zrobiłam…polecam..bo naprawdę jest prosty do zrobienia i smaczny..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php