Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. kasiek pisze:

    chciałabym zrobic taka pizze ale na duzej blaszce(takiej typowej od piekarnika-innej nie mam) a tez chce uzyskac wiecej ciasta….czy wystarczy ze podwoje produkty?

  2. Kasia pisze:

    Fantastyczny, prosty przepis!! :) Pierwszy raz robiłam pizzę i od razu wyszła przepyszna. Dzięki!

  3. Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.
    Serdecznie ją polecam :)

  4. Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.

  5. Glogosiaa pisze:

    Ja z dziećmi robię, jestem ciekawa jaka wyjdzie. Okaże się w praniu. Jak nie wyjdzie, to przyjadę do Ciebię z całą ferajną ! ;))

  6. Morena pisze:

    Pizza super!
    Ja piekę na papierze do pieczenia, żeby się nie przykleiła.
    Z podwójnej porcji wyszła mi cała duża blacha. Niestety nie spróbowałam, bo mój mąż zjadł całą:( Dzisiaj zrobię tylko dla siebie:)

  7. Marta:) pisze:

    tez mi wyszła świetna:) Polecam

  8. koshaolin87 pisze:

    Rewelacyjne w swej prostocie! Autor zachęci naszą rodzinkę do eksperymentów kulinarnyc, będziemy szukać innych dań!
    Jeśli mogę, mała rada dla wszystkich: nie bójcie się dać ciut więcej drożdży, a mniej sosu – lepiej lekko „wypiec” sos, niż zostawić „upłynniony” na cieście.

  9. asia pisze:

    Ciasto pulchne i miękkie moja cała rodzina to uwielbia najlepsze jakie znalazłam.

  10. edytka pisze:

    jakie muszą być drożdze?

  11. dawid pisze:

    Pycha! Ja robiłem tą pizze na dużej blaszce którą miałem w piekarniku.
    Pizza była najlepsza jak troche ostygła ale jak gorąca tez jest smaczna.
    Bardzo ważne jest to żeby nasmarować blache bo ciasto lubi się przyklejać .
    i podstawa to dobre wyrobiebie ciasta .
    POLECAM!!!!!!!!!!!!

  12. Ewa Kupydajda pisze:

    A maka moze byc tortowa???

  13. roka123 pisze:

    ta pizza jest pyszna to jest bardzo dobry przepis polecam

  14. ewuska.blog4u.pl pisze:

    jest………………. cudowne!!!:)))))) dodaję do przepisów!:D

  15. Klementynka pisze:

    Ciasto-cudo moja córka Klaretynka za tym przepada :D

  16. Monisia pisze:

    przepis mega:)))) dzieci i mąż zachwyceni :)))) dziękuje:)))

  17. Asiek pisze:

    Mam pytanie jakiej srednicy wychodzi pizza? Bo zastanawiam sie czy nie zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam :)

  18. basia pisze:

    ile to jest mniej wiecej na łyżeczki 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku) ?

  19. Marina pisze:

    Mam pytanie, jakiego typu ma być mąka pszenna?są różne rodzaje…już kiedyś zrobiłam bułeczki tureckie na mące graham :) Wolę uniknąć powtórki…

  20. skkefowo pisze:

    Świetna!!!!

  21. olka pisze:

    ciasto-rewelacja! najlepsze na świecie i to z suszonych drożdzy!-lepsze niz w pizzeri.
    goraco polecam:)

  22. smakosz pisze:

    Rewelacyjny przepis! Nigdy wcześniej pizza nie wychodziła mi taka smaczna! Ja zawsze daje 3dag drożdży na 3 łyżki gorącej wody/ ciepłego mleka

  23. PiotrW pisze:

    Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Cała rodzina zachwycona pizzą. Do tej po kupowaliśmy Giuseppe, ale ta pizza wymiata, nigdy więcej kupowania w sklepie. Dziękuję autorowi tego przepisu :)

  24. Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drożdże. Może mi ktoś doświadczony powiedzieć jak zrobić rozczyn drożdżowy z wodą? Jakie proporcje wody i drożdży będą najlepsze? Bardzo proszę o pomoc, bo już 2 razy mi się nie udało, i drożdże nie weszły w reakcje z wodą. :(

  25. Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drozdze.
    Moze mi ktos doswiadczony powiedziec jak zrobic rozczyn drozdzowy z woda? Jakie proporcje wody i drozdzy beda najlepsze?
    Bardzo prosze o pomoc, bo juz 2 razy mi sie juz nie udalo, i drozdze nie weszly w reakcje z woda. :(

  26. anusia pisze:

    Rewelacyjne ciasto!!!Właśnie zjadłam pizze i ciasto jest super.Już tyle wypróbowanych przepisów na marne… a ten przepis strzał w dziesiątkę.
    Zrobiłam pizze na dużą prostokątną blachę i taką jak w przepisie i wszystko zrobiłam razy 3.
    Drożdże miałam świeże i zrobiłam zamiast 3g suchych/25g świeżych.Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawiłam na trochę.

  27. martita pisze:

    Ja zrobiłam z poczwórej porcji bo moja rodzinka jest liczna 7 osób dorosłych nie licząc dzieci (+ 7)i każdemu starczyło:)

  28. martita pisze:

    przepis jest rewelacyjny, pizza smakowita, a ciasto-BOMBA.

  29. siwy11 pisze:

    zajebista pizza, tylko troszku się przykleiła do blachy;<

  30. gosia00 pisze:

    Przed chwilą skończyliśmy zajadać się pizzą z tego przepisu. REWELACJA !!!!! Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę z piekarnika.
    Niepotrzebnie. Bo ciasta wyszło na 2 blachy. A tak jest przepyszna na grubym spodzie. To naprawdę najlepszy przepis jaki znalazłam. DZIĘKI. :))

  31. Klaudiaa pisze:

    Genialny przepis, pierwszy raz w zyciu robilam pizze , pyszna byla !!;)

  32. Natka pisze:

    Właśnie dzisiaj robiłam pizze z tego przepisu i wyszła przepysznie :D Bardzo dobry przepis !

  33. Ariel Krk pisze:

    najlepsze ciasto do pizzy, otwórz jakąś restauracje to będziesz miał wielu klientów :D
    P.S. http://www.youtube.com/watch?v=a5mtChgh5XM

  34. Kuba pisze:

    NAJLEPSZA !!! Prosta w przygotowaniu i tańsza od zamówionej (i na pewno lepsza).
    Zdecydowanie Polecam.

  35. emilia raza shah pisze:

    Pizza wyszla swietna wszystkim niesamowicie smakowala

  36. nastoletnia kucharka pisze:

    super pizza bardzo mi smakowała łatwy przepis czyli coś dla mnie

  37. Rastamanka pisze:

    Od dziś jestem Twoją fanką,
    napewno będę tu zaglądać !

  38. Michał pisze:

    Pizza super! polecam

  39. Magdalena pisze:

    Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła jest dużo lepsza niż ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri. Moje dzieciaki ja uwielbiają.

  40. Magdalena pisze:

    Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri.

  41. natalia pisze:

    Witam, właśnie dziś zabieram się do robienia pizzy. Pracowałam w pizzerii przepis był identyczny tylko dla zabicia zapachu drożdży dodawaliśmy do ciasta kilka kropli soku z pomarańczy. Oczywiście proporcje były trochę większe (na 20-30 pizz ). Polecam ten przepis warto.

  42. karina pisze:

    Ten przepis uratował mi życie bardzo fajny i prosty oraz szybki przepis.Pomimo mojego młodego wieku moge potwierdzić ,że jest pyszne

  43. Kuba pisze:

    Hej Tomek. Świetny przepis. My blachę zawsze smarujemy lekko kostką masła. Wtedy jedynym wyznacznikiem tego, czy pizza jest gotowa jest roztopiony ładnie ser. Spróbuj następnym razem.

    Pozdrawiam.

  44. armageddon pisze:

    zajebista!

  45. Sovinho pisze:

    Super :) Wyszła naprawdę dobrze :)

  46. monika pisze:

    Bardzo dobra pizza.Robiłam sama dobrze mi wyszła. :D
    Polecam :D

  47. tymek pisze:

    Pyszneee mam 11lat i mi wyszła

  48. paulinka pisze:

    Ciasto jest rewelacyjne,polecam:-))

  49. Oliwia pisze:

    Pierwszy raz robiłam z mamą pizzę. Wyszła świetnie ;)

  50. Kuba pisze:

    Spoko ciasto! Co tydzien sobie jem z kolegami.

  51. Inez pisze:

    Przepis na ciasto – BOMBA! Robię zawsze na całą blachę dlatego wszystkie składniki x2 :)I bez cukru. Śmiało można się rozkoszować smakiem pysznego, idealnego ciasta :)

  52. kasia pisze:

    Nie wiem dlaczego,ale ciasto wogóle mi nie urosło!

  53. Andergrande pisze:

    Próbowałem przyrządzać pizzę na wiele sposobów, próbowałem wielu przepisów z internetu na ciasto – efekt był różny. Spróbowałem tego przepisu – perfekcja jednym słowem. Raz, drugi, dziesiąty – zawsze wychodzi. Gratulację dla autora przepisu!

  54. janina pisze:

    oooooooo….!!!!odnalazłam mój przepis na pizze….wieki temu robiłam milion razy,a potem jakoś w zpomnienie poszedł…no to jutro mamy obiadek…a zajrzałam tu zupełnie przez przypadek…dzięki

  55. Angelika pisze:

    witam :) mam pytanko, mogłabym prosić o przepis na sos pomidorowy, do posmarowania ciasta? :) pozdrawiam

    • Asia pisze:

      Najprostszym sposobem na „sos” do posmarowania jest wymieszanie przecieru pomidorowego z kilkoma kroplami magii, ja dodaje jeszcze czosnku granulowanego, naprawde smaczne :)

    • Mamatestuje pisze:

      ja sos robię z blenderowanych pomidorów z dodatkiem ziół: oregano i bazylii. W wersji na szybko: koncentrat pomidorowy :)

    • MAK pisze:

      Witam co do sosu nie wiem czy jest to dobry czy zły sposób ale kupuje pomidory już drobno posiekane z czosnkiem (możesz sparzyć pomidory obrać ze skórki posiekać i dodać czosnku jak kto lubi)oregano bazylie (jeśli są suszone)zalewam wrzącą woda zakrywam i dostawiam aż się zaparzą. Po około 15 min zaparzone zioła (wraz z wodą w której się parzyły) mieszam z pomidorami dodaje 1 łyżkę oliwy 1/2 łyżki cukru czasami dodaje 1/2 łyżki przecieru gdy pomidory są nie zbyt aromatyczne . Na koniec mieszam wszystko razem dodaje posiekaną pietruszkę i odstawiam do lodówki .Sos nie może być za rzadki , ponieważ wsiąknie w ciasto .

      Wiem Wiem zapomniałem dopisać o soli ale już wyjaśniam : mój włoski kolega który prowadzi pizzerie powiedział iż sól dodaje sie na końcu czyli ;
      1 formujemy ciasto
      2 nakładamy nasz sos
      3 i na końcu posypujemy solą nałożony son na pizzy

      Szczerze nie mam pojęcia czy to coś daje czy nie , więc jeśli się mylę proszę mnie poprawić i wyprowadzić z błędu

  56. trelemorele pisze:

    przepis mam nadzieje dobry, zaraz sprobuje zrobic, szkoda ze nie podales tego przelicznika drozdzy w przepisie bo przebrnac przez wszystkie komentarze to udreka. Ja skapitulowalam :/

    • MAK pisze:

      3 szklanki mąki najlepiej typu „00”
      50-60 g drożdży
      1/3 szklanki oliwy
      szklanka wody

      W zależności od ilości drożdży Twoje ciasto będzie kruche lub mniej kruche

      1
      Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i dwiema łyżeczkami cukru po czym odstawiam aż do zapienienia się drożdży . Jeśli nie będzie piany znaczy ze drożdże są nie świeże i możemy taki rozczyn wylać , ponieważ nic z niego nie wyrośnie .
      (jeśli woda będzie za zimna drożdze nie zaczną pracować ,a jeżeli za gorąca zabijemy je)

      2
      Wsypuje półtorej szklanki maki do wysokiego naczynia dodaje 1/3 szklanki oliwy nasz rozczyn drożdżowy zaczynam wyrabiać ciasto dosypując mąki tak aby nasze ciasto nie kleiło się do rąk . Po około 5 min zwilżam ręce oliwa dodaje soli do ciasta i zagniatam przez 10-15 min

      3
      Otrzymaną masę zaraz po wyrobieniu dziele na równe części ( Nie czekam na wyrośnięcie ciasta ). Formuje je na kształt kuli obtaczam w mące szczelnie zawijam folią tzw. streczem i wsadzam do
      lodówki na 20 min
      zamrażarki na 10 min

      po tym czasie wyciągam wyrośnięte kule formuje i gotowe :)

      Prawdziwa pizza wypiekana jest w tem. 300-450
      mam to szczęście iż mój piekarnik można nagrzać do 300 stopni i jest ok , ale żądny bycia perfekcyjnym zakupiłem piecyk . Wygląda jak gofrownica tyle że ma 30 cm średnicy znajduję się tam kamień i rozgrzewa się do 450 stopni Efekt naprawdę świetny czas skraca się do 5-6 min , pizza wypieczona chrupiąca , koszt piecyka 20 euro więc myślę że cena nie jest wielka jeśli ktoś uwielbia i robi pizze co drugi dzień jak ja :)

      Dziś postaram się napisać jakąś informację po spotkaniu z kolegą który w końcu po długich prośbach (po włosku polsku angielsku i migowym :)) zgodził się opowiedzieć o tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy .

      Ma otwarcie swojej muszę niestety jeszcze poczekać 2 miesiące :)

  57. kasia pisze:

    dziś upiekłam pizze z Pana przepisu wyszła extra przepis na ciasto rewelacyjny.dziękuje i pozdrawiam

  58. Mar pisze:

    Właśnie wyrobiłam ciasto, poszło całkiem gładko, więc sama pizza też powinna być smaczna… Pozdrawiam i polecam ten przepis :)

  59. Asia pisze:

    Pizza wyszla super. Uzylam maki ktora ma juz w sobie drozdze i pycha ciasto wyszlo ;)
    Dziekuje za przepis :)

  60. Ruda pisze:

    Od ostatniego komentarza robiłam tą pizze kilkanaście razy. Już prawie mam mistrza w rozciąganiu ciasta na blaszce;) Zawsze dokładnie według przepisu, niezmiennie pyszna. Uwielbiamy rodzinnie:) Jeszcze raz wielkie dzięki za ten przepis :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php