zajadam.pl

Tradycyjne gołąbki

Tradycyjne gołąbki

Gołąbki to jedno z naszych ulubionych, polskich dań. Były już gołąbki wegetariańskie z dodatkiem tofu oraz gołąbki bez zawijania. Tym razem chcę zaproponować fanom domowej kuchni tradycyjne gołąbki.

Klasyczny farsz skomponowany jest z białego ryżu i mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem podsmażonej cebuli. Farsz zawinięty jest w kapustę białą lub włoską. Gołąbki zawijam zazwyczaj w kapustę włoską dzięki temu są one miękkie i delikatne.

Gołąbki serwuję z sosem pomidorowym własnej produkcji. Można podawać także z ziemniakami lub kromką dobrego pieczywa.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 400 g ryżu
  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • sos pomidorowy do podania (np. według tego przepisu)

 

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  2. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z wrzącą wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju.

  4. W dużej misce umieść mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

  5. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części. Na każdy liść nałóż porcję farszu i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  6. Gołąbki układaj w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

  7. Gołąbki podawaj na ciepło z sosem pomidorowym.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php