zajadam.pl

Pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane

Fanów placków ziemniaczanych nie brakuje. Są naprawdę pyszne i można je dowolnie modyfikować oraz dorzucać do nich ulubione dodatki. Przepisy kulinarne na placki są różne, wypróbuj ten. Placki w odróżnieniu od tych tradycyjnych są pieczone, a nie smażone.

Ziemniaki starte są na większych oczkach, dzięki temu placuszki są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, śmietaną czy twarożkiem.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. W misce połącz starte ziemniaki, jajka, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Dodaj mąkę, olej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej uformuj łyżką placki i wyłóż na blachę.

  5. Placki piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15-20 minut.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php