Pieczone placki ziemniaczane

Fanów placków ziemniaczanych nie brakuje. Są naprawdę pyszne i można je dowolnie modyfikować oraz dorzucać do nich ulubione dodatki. Przepisy kulinarne na placki są różne, wypróbuj ten. Placki w odróżnieniu od tych tradycyjnych są pieczone, a nie smażone.

Ziemniaki starte są na większych oczkach, dzięki temu placuszki są chrupiące na zewnątrz (szczególnie na brzegach!) i miękkie w środku. Na wierzchu oczywiście ulubione dodatki. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, śmietaną czy twarożkiem.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. W misce połącz starte ziemniaki, jajka, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Dodaj mąkę, olej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ziemniaczanej uformuj łyżką placki i wyłóż na blachę.

  5. Placki piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15-20 minut.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję