Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami

Ciasto na pizzę przygotowuję prawie zawsze z suchych drożdży, jednak w komentarzach tak często pytacie o to jak wygląda przepis z użyciem drożdży świeżych, że nie było innego wyjścia jak przygotować również taką wersję :)

Mój podstawowy przepis na ciasto do pizzy zakłada użycie 7 gram drożdży w proszku. Niemniej jednak wiele osób woli użyć drożdży świeżych, których potrzebną ilość łatwo przeliczyć.

Przygotowałem też krótki wideo-poradnik, na którym pokazuję jak wyrabiam ciasto na pizzę:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
Czas przygotowania

Przygotowanie składników i wyrobienie ciasta zajmuje 5-10 minut. Następnie konieczne jest odczekanie ok. 30 minut na wyrośnięcie ciasta.

Składniki ciasta do pizzy

Przygotowanie ciasta do pizzy nie wymaga bardzo skrupulatnego trzymania się proporcji składników, dlatego przedstawiam dwie wersje listy – dla dokładnych i dla lubiących improwizację ;) Ja przyzwyczaiłem się już do pilnowania proporcji, bo bardzo ułatwia mi to plastykowy dzbanuszek z miarkami pozwalającymi szybko i łatwo odmierzyć dokładne ilości mąki i wody.

Proporcje dokładne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • solidna szczypta soli

Proporcje na oko:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
  • 25 g świeżych drożdży
  • nieco oliwy z oliwek
  • sól do smaku

pizza-3

Przygotowanie ciasta

  1. Pokrusz drożdże na niewielkie kawałki i wrzuć je do ciepłej wody. Odczekaj jedną-dwie minuty. Na wierzchu wody z drożdżami może utworzyć się swego rodzaju pianka – to dobry znak, drożdże pracują.

    Świeże drożdże do pizzy

  2. W dużej misce umieść mąkę, dodaj sól i oliwę z oliwek, a następnie wlej wodę z drożdżami.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  3. Ciasto mieszaj łyżką do czasu aż wstępnie połączą się wszystkie składniki. Dalej wyrabiaj już dłońmi przez kilka minut aż do uzyskania kuli gładkiego i sprężystego ciasta.

    Ciasto do pizzy - wyrabianie

  4. Wyrobione ciasto do pizzy powinno wyglądać mniej więcej jak to co widzisz na poniższym zdjęciu. Pozostaje już tylko ułożyć je w misce i przykryć ściereczką lub przykrywką, a następnie odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

    pizza-1

Wyrośnięte ciasto pozostaje już tylko udekorować fajnymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą :-)

pizza-10

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Podobne przepisy

tagi: , , , , , ,

Ilość komentarzy: 204 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

204 odpowiedzi na “Ciasto do pizzy ze świeżymi drożdżami”

  1. edyta pisze:

    Ciasto wyrosło pięknie, woda była moim zdaniem nie za zimna, nie za ciepla. Raczej idealna. Być może jednak to wina drozdzy… Zobaczę następnym razem.

  2. edyta pisze:

    Wszystko zrobiłam wg przepisu, a mimo to, ciasto w ogóle nie wyszło. Wyglądało jak zakalec i było gumowate, a nie chrupiące…

    • Tomek Lach pisze:

      Może ciasto nie zostało odstawione w ciepłe miejsce do wyrastania? Może użyłaś zbyt gorącej/zimnej wody i drożdże nie zadziałały? Coś musiałaś zrobić nie tak jak w przepisie jest opisane, ale próbuj dalej, na pewno wyjdzie :)

  3. ola.lis pisze:

    a jaka srednice ma wasza okragła forma do ciasta na tą pizze?prosze o szybką odpowiedz:)dziekuję.

  4. Ma Wi Da pisze:
    5

    Polecam Zrobilam … Zapisałam przepis dla potomnych :D dziekuje :D i pozdrawiam

  5. sylwia pisze:

    Mam pytanie ile i w jakiej temperaturze nalezy piec?

    • Tomek Lach pisze:

      Ja piekę 7-9 minut w temp. 250 st C, 12-15 minut w temp. 220 st C. Generalnie kiedy ciasto od spodu zaczyna się brązowić to znaczy, że jest dobre. Najlepsze ustawienie piekarnika to górna i dolna grzałka BEZ termoobiegu.

  6. AnTonio pisze:
    5

    Bardzo dobry przepis, robiłam wczoraj ,sprawdzone. Rodzince tak smakuje, ze zaczynam wlasnie drugie robic :) super,ze bez jaj i cukru z maka na rozczyn drozdzowy :) pozdrawiam

  7. mniam pisze:

    nie ma to jak surowa pizza

    • Tomek Lach pisze:

      nie rozumiem ? ;)

    • haha dobry sarkazm... pisze:

      Pewnie chodzi o to, że w przepisie brakuje informacji o tym, jak długo i w jakiej temperaturze należy piec. Niektórzy lubią się czepiać. Ja osobiście zaraz zaczynam robić pizzę i mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo ochotę na nią mam już od dłuższego czasu. :D

  8. Swing pisze:

    Dzisiaj będę robić pizze na kolację i skorzystam z tego przepisu na ciasto, jestem ciekawa jak mi wyjdzie. ;]

  9. korneliaJ pisze:
    5

    Ciasto jest genialne:) tylko na zapotrzebowanie mojej rodziny trochę mała pizza wychodzi…i tak myślę, czy jakby podwoić składniki wyszłoby ciasto na nieco większą formę?:)

  10. Staszek pisze:

    Pizza wyszła super:-) Jednakże idąc torem poprzednich kuchcików zmodernizowaliśmy nieco ilość wody, 70ml wody i 70ml mleka:-)) Do tego świeża bazylia, wszyscy byli zachwyceni:-)
    dziękujemy i pozdrawiamy:-)

  11. lukasz pisze:

    a cukru nie dodajesz do drozdzy przy rozpuszczaniu z wodą??:) drożdze pracują w cukrem a nie z wodą:)

  12. Kasia pisze:
    5

    Jak długo należy trzymać pizze e piekarniku?i w ilu stopniach?

  13. asia pisze:
    5

    super ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku puszyste. To będzie moja ulubiona pizza. Dzięki za przepis :*

  14. Madzia pisze:

    Świetne ciasto .Jestem zachwycona . Choć z braku piekarnika, musiałam wypiec pizzę w halogen oven . 220 st. 10 minut góra , obrót za pomocą talerza , 5 minut opiekanie spodu. Pomimo tych akrobacji , ciacho lepsze niż w pizzerii . Gratuluje przepisu.

  15. OlaHari pisze:

    Bardzo dobry przepis, pizza wychodzi bardzo krupiąca i smaczna :)

  16. Elwira pisze:
    5

    Będę próbować zobaczymy, co z tego wyjdzie ;)A ja czasami dodaje do ciasta suszone zioła np. bazylię. Ciasto ma ciekawszy smak ;)Pozdrawiam

  17. Kasia pisze:
    5

    Ciasto wyszło super. Poprostu samo rosło. Zrobilismy cydowna i smaczna pizze. Moj synek zajadal się tylko samym upieczonym ciastem. Napewno ten przepis zagosci w moim domu i bedzie moja słodka tajemnicą ;) dziekuje.

  18. Patrick pisze:
    5

    Zrobiłem Ciasto „pół na pół” tj 125g mąki pszennej typ 650 oraz 125g mąki pełno ziarnistej ;) drożdzy 30g dla tego, że mąka pełno ziarnista jest cięższa ;)Kupiłem Pomidory w kawałkach w puszce, i je „wysmażyłem” po czym połozyłem na ciasto jako „tzw baze” dałem ser w plastarch, szybkę kapary, oliwki i zapiekałem równe 23 minuty przy 190 stopniach. Wyszła Pyszna !!!! ani sucha ani mokra. CUDOWNA !!!!!!!!!!

  19. ola pisze:

    Czy mogę prosić o wskazówkę, co robię nie tak? ciasto wychodzi chrupiące…

  20. Artur pisze:
    5

    Aha, jeszcze jedna ważna rzecz – granitowy kamień do pizzy o średnicy 35cm (idealnie pasuje do piekarnika), można kupić w obi na dziale budowlanym/ogrodowym za niecałe 9zł.

  21. Artur pisze:
    5

    Cześć Tomku, ciasto wyszło przezacne, także bardzo dziękuje za super przepis!!! Jako drobną modyfikacje polecam dodać ok 1/4 szklanki mąki razowej, a resztę standardową pszenną 450.

  22. Lumière pisze:

    Zrobiłam ją! Dodałam jedynie odrobinę cukru do drożdży, a do ciasta oliwę z suszonych pomidorów i wyszła zabójczo pyszna! Dziękuję za przepis, pozwolę go sobie ukraść do swojego zeszyciku.
    Pozdrawiam ciepło i setki pomysłów na przeróżne pyszności!

  23. panda pisze:

    Takie ciasto do pizzy robilam chodzac do finskiej szkoly. Zastanawiam sie skad ten przepis znalazl sie tu? Czyzby internationale?

  24. Dorota pisze:
    5

    Wlasnie ciasto rosnie ale juz w fazie zagniatania wiedzialam ze bedzie super

  25. Rafał pisze:
    5

    Cześć Tomek,jestem piekarzem z zawodu ale od blisko 30tu lat nie wykonuje tego zawodu. Jadaliśmy pizze w pseudo pizzeriach rużnym skutkiem,a dziś zrobiłem pizze twojego przepisu,wszysy byli zachwyceni,o mnie nie wspomnę . Pozdrawiam.

  26. kinga pisze:

    Od lat stosuje taki właśnie przepis i trochę go urozmaiciłam. Do ciasta dodaję zioła prowensalskie lub to co mam oregano, bazylie i paprykę mieloną słodką i ostrą. Niewielka ilość ziół daje przyjemny aromat. Pozdrawiam.

  27. Hhh pisze:

    Jakiej wielkości będzie pizza?

  28. Patty pisze:

    A przykrywamy suchą czy lekko wilgną ściereczką?

  29. Patty pisze:

    A mnie ciasto nie wyrosło pod przykryciem, dlaczego ? Zrobiłam wszystko wg przepisu :(

    • Tomek Lach pisze:

      Może być kilka przyczyn – 1) Drożdże były nieświeże 2) Zbyt chłodna woda nie zachęciła drożdży do „pracy” 3) Zbyt gorąca woda zabiła drożdże

  30. pracoholik pisze:

    W jakiej temperaturze i ile czasu ciasto ma siedzieć w piekarniku?

    • Tomek Lach pisze:

      Pizzę można upiec np. w maksymalnej temperaturze jaką masz w piekarniku w czasie ok. 7-9 minut na najniższej półce, albo w temperaturze 220 stopni w czasie ok. 15-20 minut. Trzeba sprawdzać stan wypieczenia, żeby się nie przypaliła.

  31. T . M . pisze:
    5

    Panie Tomasz, zawsze kupowałem mrożone, głównie w LIDL-u. Dzisiaj znalazłem ten przepis i odważyłem się. Ciasto wyszło jak marzenie, uklepałem palcami na blasze, z wyższymi brzegami, rozlałem przecier pomidorowy, położyłem to co miałem czyli chopped i tarty ser, a kiedy się piekła to zapach był jak w prawdziwej pizzerni. Wyszła super, skromna z tymi moimi dodatkami, ale wyszła jak marzenie. Ciasto mięciutkie, smaku chyba nie zapomnę. Tyle let się zbierałem ale zawsze wydawało mi się że to trudne i że robi się to cały dzień. Teraz mam kilka dni wolnych, tak że nabrałem odwagi i udało się. Poszło łatwo, może dlatego że czasem robię pierogi. Dzięki. panie Tomasz, za przepis. Następnym razem zrobię znajomym niespodziankę – wielką pizzę prosto z pieca.

  32. sobolinek pisze:
    5

    Bardzo dziękuję za fantastyczny i prosty przepis na wyśmienite, puszyste ciasto do pizzy. Wypróbowałam już wiele przepisów na ciasto na pizzę, włącznie z razową, ale pizza z tego przepisu jest najsmaczniejsza!!! Zastanawiam się czy możnaby z tego ciasta upiec małe bułeczki?

  33. Ola pisze:
    5

    Przepis lekko zmodyfikowałam – u mnie na 150 ml wody wychodzą prawie dwie szklanki mąki. Ciasto wyrastało przez godzinę (celowo) i jest pyszne! Dzięki!

  34. Domi pisze:

    Wyszła super :) a patent z początkowym wyrabianiem łyżka jest świetny :-)

  35. Domi pisze:

    Dzięki za odpowiedź :) zastanawiam się czy za długo nie będzie 'rosło’ to ciasto czy potem urośnie w piecu.

    • Tomek Lach pisze:

      Domi we Włoszech często odstawia się ciasto na pizzę do wyrastania nawet na 6 godzin, przed pieczeniem warto je jeszcze raz lekko wyrobić żeby nadmiar powietrza usunąć

  36. Domi pisze:
    5

    Cześć :) robiłam już kiedyś to ciasto było super chciałabym do niego wrócić ale mam pytanie. Czy mogę wyrobić je rano a piec na wieczór?

  37. THEOdore pisze:

    Witam, potwierdzam ciasto na pizze extra :) daje 1/4 kostki (KOSTKA 100g) drozdzy swierzych do mocno cieplej wody i mieszam, do miski PRZESIEWAM przez sitko 1.5 szklanki mąki dodaje 2 lyzki zwyklego oleju i 2 DUZE szczypty soli alby cisto nie bylo ”jałowe” wlewam rostwor z drozdzy i mieszam do uzykania głatkiego ciasta i formuje z niego kule (jezeli ciasto sie lepi dodaje troche mąki i ugniatam dalej az przestanie lepic sie do palcow) odstawiam ciasto do wyrosniecia w tym czasie ogarniam dodatki (moje ulubione to salami + papryczki peperoni+ szynka+boczek). po wyrosnieciu kule ciasta klade na okraglej blaszce o srednicy 30 cm i rozwaklowuje po same brzegi:) na to sos pomidorowy, zolty ser i dodatki, do pizzy nalepsze przyprawy do oregano i bazylia lib/i ziola prowansalskie. Piekarnik rozgrzewam do 250-260 stopni (bez temoobiegu poniewaz ciasto jak i cala pizza wysuszy sie i bedzie mozna nią żucac jak dyskiem:) ) i pieke przez 20 min gdzie co ok 5 min obracam blaszke w piekarniku. Pizza wychodzi wtedy CHRUPIACA od spodu i PUSZYSTA w srodku tak jak powinna wygladac prawdziwa pizza…. smakolyk nie powinien przy podniesieniu kawalka za brzeg opadac na dol tylko trzymac sie calosci.

    przepis jak najbardziej super i przebija wiekszosc pizzeri w jakich jadlem, a jadlem w bardzo wielu.
    tak wiec polecam pizze robic samemu w domu. sama zabawa w jej robieniu i satysfakcja smaku:P

    dodam jeszcze ze praktykowalem multum przepisow na ciasto mnostwo prob, ale juz wiem ze z tego przepisu bede kozystal bardzo bardzo czesto :)
    pozdrawiam i jeszcze raz polecam gorąco

  38. Lucuś Lucyfer pisze:

    Pizza się udała, ciasto chrupiące wszystko wyszło tak jak wyjść miało

  39. Romeo pisze:
    5

    Ciasto godne, jak i cała pizza… Dzięki za fajny przepis ;)

  40. Agata pisze:
    5

    Witaj Tomku !! Zrobiłam ciasto na pizzę według Twojej receptury ale dodałam do ciasta przed zagnieceniem zioła prowansalskie ;) (tak dla siebie). Ciasto wyszło niesamowicie puszyste, delikatne i aksamitne. NIestety nie doczytałam komentarzy pod Twoim przepisem i…… piekłam w 250 stopniach przez ok 20 minut. W efekcie ciasto wyszło twarde :( ale smaczne :) :) Jak masz możliwość zmodyfikować swój przepis to dopisz czas pieczenia i w ilu stopniach, żeby ktoś nie popełnił mojego błędu. Pozdrawiam.

  41. Izuś pisze:
    5

    Super pyszna ktos chetny na kawałek ;-)

  42. Izuś pisze:
    5

    Tomku to najlepszy przepis dziekuje

  43. Sara pisze:
    5

    jestem początkująca jeśli chodzi o pichcenie, kupiłam 100 g drożdży czyli do tego przepisu mam użyć ćwiartkę moich drożdży ?

  44. Monika pisze:
    5

    Tomku!,…najlepszy przepis na ciasto do pizzy!

  45. sia pisze:

    ciasto idealne, rewelacja, dziękuję że podzieliłeś się tym skarbem :)

  46. Krystian pisze:
    4

    Ciasto prawie dobre. Zamiast wody daję 3/4 szk. mleka z odrobiną wody. Podgrzewam w mikrofali ok. 1.2 min. 2 szkl. mąki kruopczatki, 4 łyżki oliwy, 30 g. świeżych drożdży. Ciasto wyrabia się mikserem o „grubych” końcówkach 3-4 min. Dodaję do ciasta oregano, pieprz, paprykę i na co tylko mam ochotę, nawet kurkumę. Smacznego :)

  47. sufcia pisze:
    5

    Jeszcze nigdy nie wyszlo mi tak genialne ciasto bez klejenia sie do rak i balaganu. A po upieczeniu bajka jeszcze z serem zawinietym w boki ah super dzieki za przepis:)))

  48. Magda pisze:

    Ciasto jest twarde,nieciekawe.
    Po upieczeniu jest chrupiące,ale daleko mu do ideału. Nie ma smaku,co za tym idzie-jest watowate.
    Ciasto powinno być tłem do sosów i składników,ale bez przesady;).
    Spróbuj tego:
    -1 kg mąki typ 405,ew.450
    -1 jajko
    -1 łyżeczka soli,może troszkę więcej
    -1 łyżka miodu
    -1/3 świeżych drożdży
    -ok.500 ml wody lub mleka (ciecz musi być ciepla)
    -kieliszek oleju lub oliwy (może być bazyliowa).

    Ciecz,drożdże,sól,miód wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
    Odstawić na 40 minut. Uformować kulki i rozwałkować na odpowiednią grubość,co kto lubi. Jest to przepis na więcej kulek,ale spokojnie mozna sobie podzielić proporcje na mniej:).
    Ciasto jest bajeczka:)!
    Pozdrawiam,Magdalena:))

  49. Andzrej Pech pisze:
    5

    najlepsza pizza jaką jadłem

  50. farak pisze:

    To ty na panelach podłogowych je robisz:)?

  51. plonek pisze:

    Tomek, a pieczesz z termoobiegiem?

  52. plonek pisze:

    cześć, mam pytanko w ilu stopniach i jak długo pieczecie swoją pizze?

    • Tomek Lach pisze:

      Ja zwykle piekę pizze w piekarniku temp. 250 stopni C, na dolnej półce, przez ok. 9-10 minut. Inna opcja to np. temperatura ok. 220 stopni i ok. 15 minut pieczenia.

  53. Krzysiek pisze:

    Ciasto jest super, dlugo szukalem idealnego ciasta na pizze i oto jest.
    Renia, ja pieke ok. 15 min (do czasu az roztopi sie ser i zarumieni ciasto)

  54. Renia pisze:

    Witam!
    w jakiej temperaturze pieczecie tę pizze? kurcze mi wyszła twarda:((( dwa razy próbowałam i dwa razy to samo,jestem załamana,bo piszecie,że jest super puszysta,a moja… porażka:( wszystko zrobiłam tak jak w przepisie i klapa.Co robię źlę?proszę podpowiedzcie mi.
    Pozdrawiam

  55. emila pisze:

    może być olej zamiast oliwy ?
    na jaką szerokość rozwałkować ciasto ?

  56. Adam pisze:

    Polecam! Ciasto idealne.

  57. Marzena pisze:
    5

    W końcu udało mi się ciasto d pizzy! Dziękuję! Ciasto wyszło puszyste, ale dość cienkie. ja dodałam jednak łyżkę cukru do niego i wyrastało 1,5 h bo czekało aż mąż wróci z pracy ;)

  58. Ewelina pisze:

    Dziękuję bardzo za super przepis! Do tej pory zawsze moje ciasto do pizzy bylo kompletną klapą, tym razem wyszlo naprawdę rewelacyjne! Mięciutkie a jednocześnie chrupkie brzegi. Napewno jeszcze nie raz będę używać Twojego przepisu:) pozdrawiam :)

  59. Karolina pisze:
    5

    W końcu łatwo przyswajalny przepis. W sam raz dla takiego nieudacznika kulinarnego jak ja. Dziękuję :)

  60. Michal pisze:

    Czy ciasto po upieczeniu jest cienkie i chrupiące czy rośnie nieco albo może bardzo?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php