zajadam.pl

Domowe bajgle

Domowe bajgle

Bajgle, czyli drożdżowe bułeczki z charakterystyczną dziurką, przez co często mylone są z obwarzankami. Są od nich bardziej puszyste i miękkie w środku, a z zewnątrz pokryte chrupiącą skórką. Stanowią idealną bazę do przygotowania niebanalnej śniadaniowej przekąski.

Ich wykonanie jest łatwe, choć czasochłonne. Zgodnie z tradycyjną metodą ich przygotowania, przed pieczeniem bajgle są przez chwilę gotowane w wodzie. Zachęcam do własnych domowych wypieków. Efekt końcowy jest znakomity – bajgle po upieczeniu są przepyszne.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz 10 sztuk.

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka cukru do gotowania bajgli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • na posypkę: gruboziarnista sól, mak, sezam, kminek, czarnuszka itp.

Bajgle

Przygotowanie

  1. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.

  2. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

  4. Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aż podwoi swoją objętość.

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj okrągłe bułeczki (ok. 10 sztuk), następnie palcem zrób w środku dziurkę, odsuwając ciasto na boki.

  6. Bajgle ułóż na desce oprószonej mąką. Ponownie odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  7. W większym garnku zagotuj 2 litry wody. W wodzie rozpuść 1 łyżkę cukru. Do gotującej się wody włóż bajgle – po 3-4 sztuki. Gotuj minutę, następnie przewróć bajgle na drugą stronę i gotuj kolejną minutę.

  8. Delikatnie wyjmij bajgle z wody przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż np. na papierze do pieczenia, do osuszenia.

  9. Bajgle przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą oraz posyp ziarnami.

  10. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C i wstaw bajgle. Piecz przez ok. 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

  11. Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia na kratce kuchennej.

Bajgle

Jednym z najpopularniejszych dodatków do bajgli jest serek twarogowy połączony z wędzonym łososiem i koperkiem. Tak naprawdę możesz napakować do środka na co tylko masz ochotę.

Skomentuj

Podobne przepisy

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php