Domowe pesto brokułowe

Domowe pesto brokułowe

Po ogromnym sukcesie pesto z liści rzodkiewki przyszedł czas na eksperymenty z kolejnymi warzywami. Tym razem w pojemniku blendera wylądował brokuł. Warzywo wykorzystuję w stu procentach. Miksuję nie tylko różyczki brokuła, ale także łodygę i liście.

Brokuła połączyłam z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodatki nadają paście charakteru. Pesto jest doskonałe zarówno z makaronem, jak również jako smarowidło do pieczywa.

Pesto brokułowe

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni
  • ok. 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pesto brokułowe

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Brokuł podziel na różyczki, a łodygę i liście pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

  2. Ugotowanego brokuła wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj ząbki czosnku, płatki migdałowe i sok z cytryny.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania pesto o gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

Pesto brokułowe

Oryginalne pesto pochodzi z włoskiej Genui i oparte jest na listkach świeżej bazylii. Kompozycje uzupełniają orzeszki pinii, ser parmezan i oliwa z oliwek. Na blogu ciągle eksperymentujemy tworząc nowe odmiany – pesto z rukoli, pietruszki czy z jarmużu. Baw się smakiem i kolorem. Zachęcam Cię do zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

6 odpowiedzi na “Domowe pesto brokułowe”

  1. panda pisze:

    szkoda, że nie napisałaś że to przepis skopiowany w 100% z Jadłonomii

  2. Magdalena pisze:
    5

    Świetne do makaronu. Ogromnie mnie zaskoczyło jak harmonijny smak ma brokuł z tymi dodatkami. Rewelacja, dziękuję :)

  3. jonny pisze:

    Może w ramach akcji – „KOcham zwierzęta- są pyszne” zrobić działy dla każdego z nich ? :)

  4. VegeDietetyka pisze:

    a z pokrzywy? teraz jest świeża? Może ktoś wie, jak smakuje i czy warto zrobić

    • Kataryna pisze:

      Ja bym się nie wahałą ani sekundy. Pesto da się zrobić z każdego zielska i zawsze będzie pyszne, co najwyżej za drugim razem lepiej dopasujesz ser i orzechy.

  5. Kataryna pisze:

    Polecam pesto z kolendry, rewelacja. Tylko koniecznie trzeba dodać soku z cytryny. Ser moim zdaniem najlepiej pleśniowy i orzechy włoskie, ale inne połączenia na pewno też wyjdą dobrze, najważniejsza jest właśnie kolendra, genialne ziółko!
    A z liści rzodkiewki na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php