Domowe pesto brokułowe

Po ogromnym sukcesie pesto z liści rzodkiewki przyszedł czas na eksperymenty z kolejnymi warzywami. Tym razem w pojemniku blendera wylądował brokuł. Warzywo wykorzystuję w stu procentach. Miksuję nie tylko różyczki brokuła, ale także łodygę i liście.

Brokuła połączyłam z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi, ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodatki nadają paście charakteru. Pesto jest doskonałe zarówno z makaronem, jak również jako smarowidło do pieczywa.

Pesto brokułowe

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni
  • ok. 150 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Pesto brokułowe

Przygotowanie

  1. W większym garnku zagotuj osoloną wodę. Brokuł podziel na różyczki, a łodygę i liście pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 5 minut. Po ugotowaniu odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.

  2. Ugotowanego brokuła wrzuć do pojemnika blendera. Dodaj ząbki czosnku, płatki migdałowe i sok z cytryny.

  3. Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj, aż do uzyskania pesto o gładkiej konsystencji.

  4. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.

Pesto brokułowe

Oryginalne pesto pochodzi z włoskiej Genui i oparte jest na listkach świeżej bazylii. Kompozycje uzupełniają orzeszki pinii, ser parmezan i oliwa z oliwek. Na blogu ciągle eksperymentujemy tworząc nowe odmiany – pesto z rukoli, pietruszki czy z jarmużu. Baw się smakiem i kolorem. Zachęcam Cię do zabawy z własnymi kompozycjami warzyw, przypraw i stworzenia własnej wersji.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • panda says:

    szkoda, że nie napisałaś że to przepis skopiowany w 100% z Jadłonomii

  • Magdalena says:
    5

    Świetne do makaronu. Ogromnie mnie zaskoczyło jak harmonijny smak ma brokuł z tymi dodatkami. Rewelacja, dziękuję :)

  • jonny says:

    Może w ramach akcji – „KOcham zwierzęta- są pyszne” zrobić działy dla każdego z nich ? :)

  • a z pokrzywy? teraz jest świeża? Może ktoś wie, jak smakuje i czy warto zrobić

    • Kataryna says:

      Ja bym się nie wahałą ani sekundy. Pesto da się zrobić z każdego zielska i zawsze będzie pyszne, co najwyżej za drugim razem lepiej dopasujesz ser i orzechy.

  • Kataryna says:

    Polecam pesto z kolendry, rewelacja. Tylko koniecznie trzeba dodać soku z cytryny. Ser moim zdaniem najlepiej pleśniowy i orzechy włoskie, ale inne połączenia na pewno też wyjdą dobrze, najważniejsza jest właśnie kolendra, genialne ziółko!
    A z liści rzodkiewki na pewno wypróbuję.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php