Sos pieczarkowy

Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. Urozmaicam nimi potrawy i staram się korzystać z różnorodności sosów obecnych w tradycyjnej kuchni polskiej. Właśnie sos pieczarkowy od zawsze cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Dziś proponuję klasyczny sos o kremowej konsystencji, którego głównym składnikiem są pieczarki. Do tego cebula, czosnek i śmietana. Sos w takim wydaniu doskonały dodatek do wielu dań. Sprawdza się do mięs, makaronów, kasz, klusek, placków ziemniaczanych czy ziemniaków.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sos pieczarkowy

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

  3. Do cebuli i czosnku dodaj kolejną łyżkę masła i dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć ogień i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

  4. Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie zestaw z ognia.

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Sos pieczarkowy

Sos możesz przygotować z każdych grzybów. Najsmaczniejsze to borowiki, podgrzybki i kurki, ale mogą też być kanie, maślaki.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php