oceny: 6, śr. ocena: 4
4

Był już barszcz z uszkami, teraz coś słodkiego z babcinego menu – zapraszam do poznania przepisu na kutię według babci Ziuty.

Kutia łączy się z pradawnymi, słowiańskimi potrawami obrzędowymi. Z tego wynika prosty wniosek, że polska kuchnia jest bardzo konserwatywna. Zabużanie delektują się tym smakołykiem pod koniec kolacji wigilijnej. Mimo bogatej tradycji raczej nie lubiłam kutii, nawet nie chciałam jej popróbować. Po prostu nie podobał mi się kolor i konsystencja. A teraz? Kutia babci Ziuty jest rewelacyjna i nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepadam za tym smakołykiem i żałuję lat, kiedy odsuwałam od siebie pucharek z kutią.

Respektując “styl wigilijny” wypracowany przez poprzednie pokolenia, spróbuj przyrządzić smaczny i sycący deser z maku według tradycyjnego, wschodniego przepisu babci Ziuty. Wprawdzie porcja kutii to 742 kcal, ale kto choć trochę pościł przed świętami, teraz może być pewien – mała porcja nie zaszkodzi sylwetce. Bez grzechu obżarstwa połączysz zasadę wigilijnego postu z naszym narodowym zamiłowaniem do obfitego jadła. Suniemy więc do babci Ziuty po porządny przepis na wigilijny smakołyk.

Kutia

Składniki kutii

  • 1 szklanka pszenicy (bez łusek)
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 10 dag orzechów włoskich (można dodać też orzechy laskowe)
  • 5 dag rodzynek
  • 1 laska wanilii
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki do polania (niekoniecznie)
  • inne bakalie według własnego uznania, np. sparzone i obrane migdały, 4 daktyle, 4 figi.

Kutia

Wykonanie kutii

  1. Pszenicę wypłucz, namocz w zimnej wodzie na noc (lub co najmniej na 6 godzin), aby zmiękła.
  2. Następnego dnia zalej wrzątkiem (co najmniej 2 litry, bo inaczej pszenica sie przypali) i gotuj około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Ziarna powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Osoby mające kłopoty z gryzieniem mogą gotować pszenicę dłużej.
  3. Ugotowaną pszenicę odcedź i wystudź.
  4. Równocześnie możesz zajmować się makiem i bakaliami, bo wymagają także moczenia.
  5. Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą, raz zagotuj. Odstaw na kilka godzin.
  6. Odcedzony i osączony mak należy zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z użyciem sitka o drobnych oczkach.
  7. Rodzynki wypłucz i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 20 minut. Potem dokładnie osącz.
  8. Orzechy lekko podpraż w piekarniku, następnie posiekaj.
  9. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Posiekaj.
  10. Jeżeli dodajesz daktyle i figi, pokrój je w paseczki.
  11. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i czubkiem noża wybierz ziarenka.
  12. Koniec płukania, moczenia, mielenia, gotowania, prażenia, wydrążania. Teraz najprzyjemniejsza część pracy – mieszanie wszystkich składników. Powstała masa to właśnie kutia.

Kutia

Spróbowałaś? Na pewno. Babcia Ziuta to uwielbia, bo pod pozorem szukania najlepszego smaku kutii, próbuje do woli. Nikt się nie oprze tym zapachom. Ale już koniec podjadania ;-) Przełóż masę do salaterki, przykryj i odstaw do lodówki.

Wykonanie kutii jest czasochłonne, ale na szczęście można ją przyrządzić na kilka dni przed dniem wigilijnym.