oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Polewa lukrowa to niezawodny sposób na dekorację wszelkiej maści wypieków – ciast, ciasteczek, pączków czy pierniczków. Lukier to nic innego jak polewa z cukru pudru i wody lub soku owocowego (np. z cytryny).

Przygotowanie glazury cukrowej nie jest pracochłonne i wymaga zaledwie dwóch składników. Dziś pokażę jak przygotować tradycyjny, biały lukier. Kolorową wersję lukru do ciast przygotowujesz w podobny sposób, wzbogacając go jedynie o barwnik (barwniki ze sklepu możesz zastąpić produktami z kuchni, np. dodając do lukru łyżeczkę syropu z malin, dzięki temu otrzymasz różowy kolor polewy o pięknym zapachu owoców).

Czas przygotowania:

10 minut

Składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny

Polewa lukrowa

Jak zrobić lukier?

  1. Cukier puder przesiej przez sitko do miski.

  2. Dodawaj stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieraj lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  3. Sprawdź czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru.

  4. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania wypieków.

Polewa lukrowa