Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…

Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
  • 7 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

  3. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

  4. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

  5. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

  6. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)

  7. Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.

przygotowania: 45 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 105 minut
kuchnia polska
Chleb

chleb przepis

chleb przepis

Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 776 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 776 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Malina says:

    Witam. Jestem wychowawca w przedszkolu…i dzis mielismy zajecia pt. Od ziarenka do bochenka. Postanowilam ze zrobie z dzieciakami chlebek. Wczoraj wieczorem szukalam prostego przepisu(bez calonocnych zakwasow;)) i trafilam tu. Nie jestem Pania Magda G.(choc Magdalena rowniez i mnie;) ale postanowam sprobowac…Dzieciakom nie obiecywalam zbyt wiele- raczej powoedzialam ze zaeksperymentujemy i zobaczymy co tez nam wyjdzie. Musze powiedziec ze chlebek udal sie NAM wzorcowo!!!! Robilismy od razu dwie blaszki. Do jednego wrzucilismy zurawinke a do drugiego platki orkiszowe. Grupa TROPICIELI z przedszkola JAP z Buska- Zdroju przesyla 1000 usmiechow za pyszny chlebek. A Ja przesylam wielkie dzieki za w miare szybki i prosty przepis ktory sie sprawdzil. Ps. Kolezanki w przedszkolu w chwili gdy bocheneczki sie upiekly i zobaczyly ze jednak eksperyment kulinarny sie udal, od razu podwedzily przepis i pewnie teraz same eksperymentuja w domach;)

  • Renata says:

    Piekę podobny, nieco inne proporcje – na 500 ml wody 500 g mąki. Z tym, że ok. 300 g mąki pszennej i 200 g różnej tj. pełnoziarnistą/ żytnią/ orkiszową/ mieszankę sądecką lub zależy co jest, przeważnie mieszam 2 lub 3. Dodaję nieco ziaren słonecznika i/lub siemienia lnianego, wtedy chleb jest nieco wilgotny i nie kruszy się. Na drugi dzień można ukroić kromeczkę grubą na pół centymetra.

  • Basia says:

    Przychodzę tu, by podziękować za przepis! Pierwszy raz skorzystałam z niego kilka tygodni temu, od tamtej pory chleb piekę regularnie. Wszyscy, autentycznie wszyscy są ZACHWYCENI, już kilka osób prosiło mnie o przepis. Robi furorę, a ja sama też jestem w nim zakochana, smakuje obłędnie :) A do tego jest taki prosty! Bardzo dziękuję i nie skłamię, jeśli powiem, że ten przepis odmienił moje życie ;) Ten zapach świeżego pieczywa w domu, ten mięciutki środek, coś cudownego :) No i chleb bez dodatków i ulepszaczy smaku!

    • Tomek Lach says:

      Basiu dziękuję za miły komentarz, dla mnie ten chleb to też był nowy etap moich prywatnych kuchennych rewolucji, dziś częściej piekę na zakwasie ale z tego przepisu korzystam zawsze kiedy potrzebuję świeżego chleba „na już” ;)

  • wajsik says:

    Czesc. Mieszkam w Kanadzie i dzisiaj kupilem automat do pieczenia chleba i bardzo bym chcial wyprobowac upiec w nim Twoj chleb. Tutaj mamy tez inne maki i bede chyba mial problem ze znalezieniem wlasciwej. Czy moglbys mi udzielic dodatkowych wskazowek odnosnie pieczenia w automatach? Wkrotce zabiore sie do wyrobu Twojego zakwasu ktory tez znalazlem na Twojej stronie.
    Dzieki!

  • Marcin says:

    Mam pytanie.Jezeli widze,ze chleb na zewnatrz jest troche za bardzo upieczony,to w takim przypadku zmniejszyc temperature pieczenia np. na 190stopni czy zmniejszyc troche czas pieczenia?Chleb w srodku bardzo smaczny.

  • Edyta says:

    Własnie upieklam pierwszy raz 2 bochenki na swieźych drozdzach jeden lekko posypalsm płatkami owsianymi kminkiem i czarnuszka drugi bez dodatków „dla męza”wyrosły chlebki pięknie i oczywiscie przylepka jeszcze ciepla musiala bys spróbowana.Chlebki rewelacja !

  • Nati says:

    Upiekłam chleb po godzinie pieczenia jest ładnie wypieczony z wierzchu a surowy w środku co zrobić ?

  • Ewelina says:

    Czy jesteś w stanie napisać jak należy zrobić to samo tylko z mąką pełnoziarnistą żytnią? Próbowałam wg tego przepisu ale niestety chleb nie upiekł się od dołu zupełnie. Natomiast przepis ze zwykłą mąka pszenną jest ok i się udał, tylko ten chleb jakoś mało chlebowy ;) Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź.

  • Malinka says:

    Wyszedł idealny za pierwszym razem ! Dziękuję za przepis :)

  • Karolina says:

    Super przepis, robię ten chleb raz w tygodniu przez kilka ostatnich miesięcy. Dzisiaj dodałam nasiona chia i słonecznik, moje ulubione połączenie. Gotowy wypiek super się mrozi, a taki bochenek chleba to super pomysł na podarunek gdy się kogoś odwiedza, zamiast czekolady czy jakichś chipsów ;)

  • Maria says:

    Super przepis. Przygotowuję ten chlebek drugi raz. Tym razem robię 2 chlebki. Pewnie muszę skrócić czas pieczenia. Będę miała 4 kromki. Jest nas 2, każdy będzie miał swoje kromki. Hahaha

  • Natalia says:

    Czy jeżeli piekłabym dwa chlebki na raz w piekarniku, to należałoby wydłużyć czas pieczenia, czy 1h będzie ok?

  • Beti says:

    wyszedl za pierwszym razem!!!!
    super! dziekuje

  • Natalia says:

    Dziękuję za przepis!!! Chociaż nie jestem zbyt dobra w kuchennych sprawach przepis wydał mi sie na tyle prosty, że spróbowałam. Wyszło za pierwszym razem! Chlebek pyszny! Chyba piekarnia straciła klienta

  • Grażyna says:

    Witam. Czy ktoś mi może napisać jak zrobić zaczyn że świeżych drożdży do tego chlebka? Dziękuję

  • Kasia says:

    Fantastyczny przepis, robiłam dwa razy i obydwa razy wyszedł – w piekarniku z programem Chleb, dodałam za pierwszym razem oregano i słonecznik na wierzch (warto wbić go w ciasto, bo odpadnie), a za drugim – suszone pomidory posiekane na drobno. Pyszny i banalny przepis, trzeba tylko pamiętać o porządnym wymieszaniu masy.
    Dużo osób pyta o ŚWIEŻE DROŻDŻE – ja biorę 14 g świeżych drożdży i robię rozczyn z 2 łyżeczkami cukru i 50 ml ciepłej wody, którą odejmuję od tych 400 ml. Odstawiam w kubku do wyrośnięcia obok kaloryfera pod przykryciem i po 10 min postępuję dalej jak w przepisie.

  • Marta says:

    Mega prosty, ale też mega pyszny przepis.
    Dodatki jakie dałam nad dno i do środka słonecznik, do środka również dałam pestki dyni. Na wierzchu posypałam czarnuszką. Wyszedł MEGA!

  • Aneta Izabella says:

    Mega super ekstra chrupiace, pieklam idealnie wg filmiku, blache jedynie przelozylam ze srodka nizej, bo zaczelo szybko przypiekac.. alebta 1 h to idealne….
    Jedno zmienilam, nie czekalam 15 minut..tylko kromka za ktomka pochlaniam…. dobrze ze mąż i dzieci śpią

  • Kamil says:

    Temperatura 200 stopni to zdecydowanie za mało jak do pieczenia chleba.

    • Tomek Lach says:

      Nie jest za mało, spróbuj sam to się przekonasz ;) …ja piekę chleb przynajmniej dwa razy w tygodniu i w zależności od przepisu i typu mąki zwykle nastawiam piekarnik na 200 lub 210 st C

  • Anett says:

    Właśnie wyjęłam chlebuń z piekarnika:)
    Pięknie pachnie i świetnie smakuje!!

  • Janusz says:

    Rewelacyjny chleb z tego przepisu i oczywiście z uwag w komentarzach. Pyszny bo wreszcie naturalny bez polepszaczy pszenno żytni i bez ziaren, które zawsze mnie denerwowały. Jedyne czego nie doczytałem w komentarzach to fakt, że jest syty. Mniej się go je i jest się najedzonym – szok. Dziękuję autorowi i doradcom w komentarzach.

  • Ajza says:

    Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 200 stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. Chleb wyszedł spalony z wierzchu a w środku totalny zakalec. W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Co zrobiłam nie tak? Pozdrawiam

    • Ewelina says:

      Mam ten sam problem. Dokładnie taki sam efekt. Myślę że to kwestia żytniej mąki bo ja użyłam pełnoziarnistej a to zmienia konsystencję… Ale może się mylę. Też chciałabym uzyskać odpowiedź autora :)

  • Tadzik says:

    Witam bardzo serdecznie panie Tomaszu. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez 1 godz ale po 45 min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy. Sprawdzałem wykałaczką i w środku był ok ale chleb mój nie wydawał echa jak u pana na filmiku. Czy to może wina mąki żytniej. Dałem 2 razy po 17 dkg mąki pszennej i 1 raz 16 dkg mąki żytniej typ 2000

  • Ania says:

    Chce jutro zrobić chlebek, jaki jest rozmiar blaszki?

  • Kasia says:

    Za pierwszym razem wyszło idealnie!! :D:D Zjedzone w ciągu kilku minut:P rewelka!!!!

  • Lwica says:

    Rewelacja :) Chleb byłam zmuszona piec w Nowy Rok bo okazało się, że w domu zabrakło pieczywa. Przepis bardzo dobry, chleb wyszedł idealnie, skórka chrupiąca. Przepyszny! Jedyny minus to taki, że nie można było przestać go jeść. Polecam.

  • Anna says:

    Witam . Czy zarobione ciasto można zostawić na noc w ciepłym miejscu i upiec chleb wczesnym rankiem?

    • Tomek Lach says:

      Jeżeli takie ciasto zostawisz w ciepłym miejscu na cała noc to wykipi z formy – raczej sugeruję zostawić na noc w lodówce i wtedy powinno być w sam raz

  • Anett says:

    Hej. Dzięki za przepis.
    Chleb właśnie się piecze…
    ale ale nie po raz pierwszy… Robię go już chyba 7raz w ciągu 2tyg.
    Uzywam mąki Basi. Eksperymentuje z dodatkami daje co mam. Czasem siemię lniane, płatki owsiane, kminek.. Czasem oregano, paprykę, czarnuszke.
    Za każdym razem wychodzi tylko musi być ciepło. Bardzo polecam!

  • Wanda says:

    witam, jakiej dlugosci jest foremka??

  • Jol says:

    Zjedxony w jedno popołudnie. Rewekacja. Pierwszy naprawdę wyrośnięty i smaczny chleb. Mąż powiedział, że może jeść zamiast ciasta.

  • Klaudia says:

    Piekę ten chleb teraz ciągle. Jest przepyszny, prosty i szybki :) używam różnych mąk i różnych dodatkow. Dziękuję za niego :)

  • Ania says:

    Ha zrobilam pierwszy raz i jest pyszny i taki łatwy

  • Monka says:

    To mój pierwszy chleb który zrobiłam i bardzo mi smakuje
    Chyba przestanę kupować chleb

  • Marietta says:

    Super przepis.pierwszy raz upiekłam chleb , ktòry szybko się robi i nie trzeba miliona składnikòw. I smakuje wybornie.

  • aiga says:

    Świetny,prosty przepis. Chlebek zawsze wychodzi pyszny!

  • Tyldziek says:

    Chlebek wyszedł jak zawsze pyszny. Ja używam 8g drożdży bo takie mam akurat opakowania :) nigdy tfu tfu nie zdarzyło się żeby nie wyrósł. Cudowny przepis :)

  • Mateusz says:

    Ja już sam kiedyś zmieniłem na 7 g drożdży bo przy 15 gramach wyrastał bardzo dużo za foremkę i przy krojeniu to co wyrosło powyżej foremki nie trzymało się kupy z resztą chleba, no chyba że coś robię zle? A przepis genialny, ja dodaję czarnuszki, uwielbiam jej zapach i smak

  • Roksana says:

    Robilam chleb poraz pierwszy raz w zyciu. Wyszedl doskonaly. Caly bochenek znikl na jednej kolacji.
    Przepis genialny.

  • stasio says:

    Prawie niemożliwe.

    Wczoraj wyjątkowo chlebek mi nie rósł.
    W domu ciepło, okna w kuchni pozamykane.

    Okazało się, że okno w drugim pokoju było rozszczelnione i smużył się przez chatę chłodek.
    Zamknąłem je kompletnie i chlebek ruszył z kopyta jak dawniej.
    Być może i tu powód podobnie banalny. Proszę przemyśleć, bo wg opisu powinien rosnąć i już.
    Pozdrawiam.

  • Ewa says:

    Witam. Uzylam 14g drozdzy suchych. Po 6.poddalam sie. Nie wyrasta! Miejsce do wyrosniecia jest cieple. Drozdze zalewam ciepla woda. Co jest nie tak???

    • Adam says:

      byc moze woda jest za ciepla i zabijasz drozde?

    • Maria says:

      Mam termometr do pieczenia mięsa i nim sprawdzam temp wody, około 35 stopni Celsjusza. Ciasto trzymam w piekarniku z włączonym światełkiem. Rośnie wspaniale bez przeglądów.

  • Magda says:

    Witam. Jestem przekonana,ze wczesniej było 14 gr drożdży suchych.
    W przepisie org. Jest na 250gr maki 25 gr świeżych czyli na 500gr powinno byc 50 gr świeżych drożdży co daje 14 gr suchych.
    Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było 14 gr suchych.

    • Tomek Lach says:

      Witaj Magda, tak masz rację było wcześniej w składnikach podane 14g drożdży suchych, ale zmieniłem tą ilość na 7g bo po wielu próbach wyszło mi na to, że 7g to bardziej optymalna ilość ze względu na walory smakowe gotowego chleba, z ilością drożdży dodatkowo nie warto przesadzać ze względów zdrowotnych. Na pewno jeżeli użyjesz 14g to trudniej będzie cokolwiek zepsuć :)

  • Aluta says:

    Ja mam taki problem ze żadne ciasto na drożdżach mi nie wychodzi … nawet pizza. Po prostu po 1 wyrosnieciu kiedy dotykam ciasta delikatnie to się kurczy i nie chce juz wyrosnąć nawet kiedy jest w ciepłym miejscu :( ktoś coś?

  • Ela says:

    Co robię nie tak jak trzeba? Chleb pomimo tego że wszystko robię wg przepisu nie wyrasta poza blaszkę i nie ma chrupiącej skórki. Mieszkałam już różne maki i zytnia i gryczana w proporcji 1/3 i nic, porażka. W smaku jest ok ale nie jest taki jak na obrazku.

    • Tomek Lach says:

      Być może drożdże nie zadziałały jak należy? A może masz zbyt zimno w kuchni w miejscu, gdzie ciasto wyrasta przed pieczeniem? Mąkę przed przygotowaniem ciasta warto napowietrzyć np. przesiewając przez sitko

  • Ewa says:

    Doskonały przepis. Wystarczy 1 opakowanie drożdży, 7g.
    Mąki 100g. Pszennej po 200 orkisz i żyto, dodałam po garstce ziaren słonecznika dyni i lnu.

  • Ewa says:

    Przepis doskonały. Nigdy nie zrobiłam tak wspaniałego chleba.
    Użyłam 200 g mąki żytniej 200g orkiszowej 100 g pszennej, 1 op.drozdzy 7g. wystarczą, można dodać ziarna słonecznika dyni i lnu po garści.

  • Piotr says:

    Kurcze, nie wiem co moge powiedziec. Jedno jest pewne. Przyczyniles sie do utraty klienta w mojej lokalnej piekarni. Super poszło. Szybko, gladko i smacznie

    • Tomek Lach says:

      Świetnie! :D …piekarnie nie zginą bo zawsze komuś nie starczy czasu na domowy chleb, ale najtrudniej zacząć i przekonać się że to łatwe ;) …stąd już prosta droga do pieczenia na własnym zakwasie :D

  • Dusia62 says:

    Właśnie upieklam i po wysuszeniu ukroilam.Jest REWELACYJNY! !!!Bardzo szybko bez wyrabiania.Jest boski i tak też smakuje.Wyrzucam moja maszynę do wypieku chleba

  • Anna says:

    Bardzo prosty przepis, z którego wychodzi przepyszny chleb…mniam.
    Dziękuję

  • Henryk says:

    A moze by tak napisac ile to jest drozdzy swiezych 7 gram suszonych. :-(

    • Alicja says:

      Na opakowaniu suchych drożdży jest informacja,że 7 g suchych odpowiada 25 g świeżych :)

  • Lidka says:

    Witam czy chlebek można przygotować wieczorem dzień wcześniej a rano upiec dzięki Lidka

  • zdzislaw says:

    witam – mam pytanie na temat zakwasu zytniego do chleba;
    czy moge zmieszac zakwas stary 20-letni z mlodszym 2- miesiecznym- dziekuje

  • Bożena J says:

    zdecydowanie najłatwiejszy przepis! od niego zaczynam. mam robot kuchenny, więc nie będzie problemu z wyrobieniem ciasta :)mam nadzieję, że się uda!

  • Mariusz says:

    Zrobiłem ten chleb z mąką mieszaną, żyto, pszenica i orkisz i wyszedł baja. Zmieniłem otręby na żytnie i ciągle eksperymentuje. Polecam!

  • Anna says:

    Wyszedł pyszny )) pierwszy raz piekłam i wyszedł idealnie

  • Mike says:

    BiNGO! Właśnie takiego przystępnego opisu szukałem! Jeszcze nie przystępuję do wykonania, raptem świeżo” jestem po przeczytaniu, ale dzięki Panu – zmotywowany i mocno „na tak”. Dzięki wielkie!

  • Nieznany108 says:

    Mam 14 lat i spróbowałem zrobić pierwszy raz w życiu chleb, znalazłem ten oto przepis i zrobiłem chleb i… Udał się (hurra :D) smakuje bardzo dobrze.

  • Gosia says:

    Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Ciekawa jestem tylko jak się będzie zachowywał po mrożeniu… Oczywiście ten się nie doczeka mrożenia bo zostanie od razu zjedzony;)

  • Michał says:

    Mój pierwszy chleb upieczony…ze względu na brak profesjonalnej kuchni i zdezelowany piekarnik elektryczny (delegacja) wyszło rewelacyjnie. robiłem trochę na „oko” z mąki orkiszowej i pszennej w proporcji ok 3/2 z braku bułki tartej, naczynie żaroodporne wysmarowałem olejem kokosowym i wysypałem musli :) chleb zjedzony na 2 posiedzenia :) aż boję się robić następny taki dobry !!! Dzięki za przepis.

  • Krystyna Wysocka says:

    Witam
    Czy ten chleb można zamrażać? Spodziewam się gości chciałam upiec na zapas, czy będzie dobry po rozmrożeniu ? nie będzie się kruszył? Oglądałam komentarze nie wiem czy dobrze zrozumiałam w trakcie pieczenia chlebek Pan opryskuje wodą? ile bochenków wychodzi z tej porcji ciasta? Mam trochę obawy. Piekłam chleb mieszany z innego przepisu , skórka była bardzo spieczona(twarda) a w środku przy krojeniu po ostudzeniu chleb się mazał. Bardzo mam chęć na własny chleb i chcę spróbować z Pana przepisu, może tym razem się uda piekę w nowym piecyku firmy / Beko / nie znam tego piecyka ustawiam wg przepisu .Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

  • Kasik says:

    Przepis bardzi fajny. Upiekłam pierwszy raz ze 2 lata temu. W między czasie zredukiwaliśmy jedzenie pieczywa, więc nastąpiła przerwa.
    Teraz chcę wrócić di przepisu, ale proszę Cię o radę.
    Co zrobić aby ta skórka była jednak mniej chrupka. Może pismarować wodą?
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za fajne przepisy!

    • Natalia says:

      Aby skórka była mniej chrupka można wstawić do piekarnika na czas pieczenia drugą formę wypełnioną wodą, to powinno nawilżyć skórkę. Pozdrawiam :)

    • Endrju says:

      proszę włożyć na dno piekarnika naczynie z wodą

  • Alicja says:

    Chlebek rewelacja a jeszcze cieplutki z masełkiem niebo w buzi ☺ piekłam ze świeżych drożdży pięknie wyrósł. Polecam jak najbardziej!

  • danuta says:

    Upiekłam,jest pyszny.Skórka najlepsza bo uwielbiam taką pyszniutką i chrupiącą. za dzień,dwa znów piekę następny.

  • Grazyna says:

    Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu domowy chleb. Drugi raz gosci w moim domu.
    Polecam.

  • Jolanta Augustynowicz says:

    Zrobijam i ja ,pierwszy raz ,i wyrosl i smaczny jest ,jestem.pod wrazeniem tego prostego naprawde przepisu super i polecamwszystkim.ten przepis

  • Szymon says:

    Robiłem zgodnie z przepisem, drożdże świeże około 20g. Roztarłem je z trzema łyżeczkami cukru – zamieniły się w gęsty płyn. Dodałem około 700g mąki pszennej, trzy szklanki wody, płatki owsiane, słonecznik, oraz siemię lniane. Wszystko wyszło nie było za bardzo gęste. Następnie 40min rośniecia – szło dosyć opornie. Później w formę i jeszcze 15min przy grzejniku. Następnie nagrzany piekarnik 200st przez godzinę. I tu od razu zaskoczenie, zaczął pięknie rosnąć. Chleb rewelacja!!!! Jutro drugie podejście

  • Marta says:

    Zero pracy przy tym chlebie, wszystko mieszamy łyżką, wychodzi rewelacyjnie. Polecam każdemu !!!!

  • Justa says:

    Piekarnik jak pownien byc wlaczony?

    • Anka says:

      Justa, u mnie grzanie „góra i dół”, bez termoobiegu, a forma po środku na drugim ruszcie od dołu.
      Po 20 minutach keksówkę przykrywam arkuszem papieru do pieczenia, bo czasem ziarenka posypane po wierzchu potrafią się przydymić, a pod papierem trzymają się nieźle :) I psikam wodą ze spryskiwacza co jakieś 15 minut.
      Piekę go już regularnie, poeksperymentowałam tylko z mąką i najlepszy wychodzi mi z takich proporcji na te 500 g: 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750, 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 i 50 g mąki żytniej razowej typ 2000.
      I tak jak Marta pisze – rewelacja, miesza się tylko łyżką z 10 minut, żadnego wyrabiania :)
      Po wyrośnięciu w misce przekładam na blat oprószony mąką, formuję wałek, wkładam do keksówki, rozpłaszczam trochę, smaruję wodą i posypuję ziarenkami (żeby się przykleiły), odstawiam do wyrośnięcia na 15-20 minut i do piekarnika. A za godzinkę super chlebek :D

  • Ufo says:

    Bardzo dobry przepis, chleb przepyszny. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 400 g maki pszennej i 100 g maki chlebowej. Chleb jest ciemniejszy i ciezszy i to mi odpowiada. Wiele razy pieklem chleb w maszynce do pieczenia chleba, w wielu przepisach do tej maszynki i w Internecie, dodatkowym skladnikiem jest olej roslinny, okolo 60 ml na 400 g maki. Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni. Poki co, ten przepis jest moim faworytem :)

  • Kinga says:

    Robiłam ten chleb tysiąc razy i zawsze wychodził, a od miesiąca zakalec… jestem załamana. Już tyle kilo mąki poszło na straty. :( Robiłam zawsze na świeżych drożdzach, więc to chyba nie tu problem. Może chodzi o mąkę? Jakiej pszennej Pan używa?
    Pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Może coś się zmieniło w Twojej kuchni? Może temperatura powietrza albo wilgotność? Może masz inny piekarnik? To wszystko może mieć wpływ na przygotowanie chleba i efekt końcowy.

  • Marek says:

    Dobra rzecza jest pobierac nauki od ludzi obytych z tematem i doswiadzczonych ktorzy nim cokolwiek udostepnia innym sami esperymentuja.Dzieki za przepisy.

  • Alicja says:

    Super :). Zmieszałam makę tortową z krupczatką ;). Zabawa z córką fantastyczna :).

  • fanny says:

    Mnie nie wychodzi :( próbowałam 4x, z większą i mniejszą ilością wody, zawsze wychodzi zakalec. Nie wiem, może ten cholerny piekarnik za słabo grzeje?

    • Alicja says:

      Może zła mąka albo za krótko rośnie. Ja dodałam ciut więcej mąki i do rośnięcia przy kaloryferze. Rosło około 45-50 minut

    • Krystyna says:

      Wszystkie produkty muszą być o temp.pokojowej.trzeba dobrze wyrobić aby gluten z mąki uwolnił się i czasami trzeba aby zarobione ciasto stało około godz lub dłużej najlepiej w nieprzwiewnym miejacu.

  • gieniu says:

    Nie rozumiem, dlaczego mają być suche drożdże. Przecież to nie komuna i można wszędzie kupić świeże drożdże. No chyba, że autor przepisu zatrzymał się w tamtych czasach.

    • Tomek Lach says:

      Suche są najwygodniejsze w użytkowaniu, mogę je mieć zawsze schowane na zapas przez wiele tygodni. Dla bardziej zaawansowanych są już inne przepisy z użyciem zakwasu, a ten przepis to moim zdaniem świetny sposób na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba we własnej kuchni. :-)

  • Anna says:

    Przepis genialny,szybki i prosty.Wyszedl mi może troszeczkę zakalec,ale to chyba przez to że troszeczkę za krótko trzymałam w piekarniku

  • Natalia says:

    Zrobiłam właśnie na 25 g świeżych drożdży, świeża piętka skonsumowana z masłem była fantastyczna :D Dziękuję bardzo za przepis!

  • Beciq says:

    Genialny chleb! Jest pyszny, a przepis tak prosty. Mąż się zajada – a poprzednie eksperymenty chlebowe nie bardzo przypadły mu do gustu ;-)
    Dziękuje za ten przepis :-)

  • JaDzikA says:

    Jakiej wielkości formę pan używa?

  • Joanna Wachowicz says:

    Wlasnie zagniotlam ciasto. Lyzka sie nie dalo, bo bylo dosc geste, dokonczylam recznie, nie za dlugo, do dokladnego polaczenia sie w zwarta mase, jak w przepisie. Nie mialam ani otrebow ani platkow owsianych, dodalam 4 lyzki kaszki kukurydzianej. Jesli chodzi o make dalam 400 gr pszennej manitoba i 100 gr zytniej 700. Jako dodatki garsc pestek slonecznika i garsc orzeszkow pini. Teraz rosnie pod przykryciem, za pol godziny przekladam do formy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak dobre, rzepis zawijam do moich ulubionych i do powtorki w przyszlosci.

  • nuna says:

    Robię podobnie lecz daję 1 torebkę drożdży. Żeby wyszedł bardziej swojski dodaję 1 łyżeczkę octu. Bo jak jest na zakwasie to wiadomo,zakwas jest kwaskowaty. Ostatnio robiłam doświadczenie, nie dałam octu tylko wodę pół na pół z jogurtem. Może też być kefir lub kwaśne mleko.

  • Anna says:

    Tak prostego chleba do upieczenia nie widzialam.Jest szybki pyszny i wychodzi.Diekuje bardzo,bardzo.

  • ag says:

    W końcu odnalazłam idealny przepis na chleb! Wielkie dzięki! Znika w mgnieniu oka. Wszystkim domownikom bardzo smakuje nie chcą już jeść innego chleba ,jest po prostu pyszny !

  • Kamila says:

    Właśnie upiekłam, cuuuuuudo, najlepszy chleb, szybko się robi, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, pyszny po prostu

  • ymp says:

    Zamiast w foremce, pięke go na kamieniu. Wychodzi fantastyczny.

  • fanny says:

    bardzo dziękuję za przepis, chcę go jutro wypróbować, tylko nie wiem, czy można zrezygnować z cukru? a drożdżom np. dać jako pożywkę miód?

  • mAgnes says:

    GENIALNY!!! dzięki za ten przepis. Robiłam już wiele chlebków, ale ten jest wyjątkowo pyszny i można go dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam ze świeżych drożdży, pół na pół zwykła mąka pszenna z mąką pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem płatków owsianych i suszonych pomidorów. Podwójna porcja Wyszedł perfekcyjnie.

  • Kuczynska says:
    5

    Zrobiłam chlebek dwa razy za pierwszym razem spiekła się za mocno góra chlebka ale drogi wyszedł idealnie.polecam b.dobry i prosty do wykonania.teraz robię zakwas

  • Lidia says:

    Zakup nowego piekarnika zainspirował mnie do upieczenia chleba. Postanowiłam wypróbować jakiś prosty przepis i znalazłam ten, ale trochę go zmodyfikowałam. Dałam 350g mąki pszennej – zwykłej wrocławskiej i 150g mąki orkiszowej oraz dodatkowo oprócz otrębów trochę pestek dyni i słonecznika.
    Upiekłam go w moim nowym piekarniku na programie automatycznym do pieczywa.
    Wyszedł piękny i baaardzo smaczny! Dziękuję za przepis i polecam wszystkim.
    Pozdrawiam i smacznego :)

1 3 4 5
Ilość komentarzy: 776 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php