zajadam.pl

Placki z dyni

placki z dyni

Dynia to zdecydowanie najmocniejszy październikowy akcent w mojej kuchni. Po przygotowaniu wszystkich możliwych zup dyniowych, postanowiłem przygotować coś w rodzaju drugiego dania. Placki z dyni przygotowałem podobnie do placków ziemniaczanych, jednak doznania smakowe i wizualne nic wspólnego z nudnymi ziemniakami nie miały.

Placki te możesz podawać na różne sposoby, a także przyrządzać z różnych rodzajów dyni. Jestem pewien, że ich piękny kolor przypadnie do gustu wszystkim dzieciom, a co najlepsze to podawać je można zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, czy nawet pikantnej.

Zobacz przepis na placki z dyni w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przygotowania placków z dyni

  • ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • przyprawy: imbir, sól, pieprz
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • dwa pomidory świeże lub z puszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • przyprawy: zioła, sól, pieprz

Przygotowanie placków z dyni

  1. Dynię oczyściłem z pestek i obrałem ze skóry, a następnie pokroiłem na kilka większych kawałków.

  2. Każdy kawałek dyni starłem na tarce o grubych oczkach (jak do placków ziemniaczanych). Startą dynię wrzuciłem do dużej miski.

    placki z dyni

  3. Do małej miseczki wbiłem dwa jajka, dodałem oliwę z oliwek, słuszną łyżeczkę imbiru, pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszałem przy pomocy trzepaczki.

  4. Roztrzepane z przyprawami jajka wlałem do miski z dynią i wszystko starannie wymieszałem.

  5. Następnie do miski wsypałem mąkę i znowu mieszałem wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.

  6. Przed smażeniem placków zająłem się przygotowaniem prostego sosu. Zmiksowałem delikatnie w blenderze dwa pomidory z dodatkiem oliwy, octu balsamicznego, soli, pieprzu i niewielkiej ilości oregano. Zamiast sosu pomidorowego z powodzeniem możesz  dodać do placków dyniowych kwaśną śmietanę, lub jogurt naturalny.

  7. Następnie na patelni rozgrzałem dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładałem niewielkie porcje przygotowanego ciasta.

  8. Placki smażyłem po ok. dwie minuty z obu stron. Kiedy były już ładnie przyrumienione (patrz na zdjęcie), zdejmowałem z patelni i od razu podawałem.

Smacznego! :-)

placki z dyni

Propozycje podania placków z dyni

Powyższy przepis traktuj jako bazę do dalszych zabaw i eksperymentów.

  • Takie placki możesz podać z ulubionymi dipami
  • Świetnie pasuje do nich sos pomidorowy, taki sam jakiego używasz np. do pizzy.
  • W wersji dla dzieci jako główny dodatek posłużyć może jogurt naturalny
  • Oprócz jogurtu dobrze skomponują się z plackami dyniowymi własnej roboty powidła i konfitury, np. pomarańczowa czy śliwkowa.
  • Masę na placki możesz doprawić 1/2 łyżeczki kurkumy, imbiru, lub cynamonu, a nawet dodać rozgniecione na proszek goździki. Dzięki temu uzyskasz piękny korzenny aromat.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj Pod wpisem mamy już 83 komentarzy!

oceny: 26, śr. ocena: 5

5

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 83 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Pychotka, właśnie uraczyłam nimi moją rodzinę + jogurt naturalny. Córka (16lat) zjadła, uwaga….. 15 sztuk. Lepszej pochwały chyba nie potrzeba :) Dziękuję za przepis!

  2. Niestety mojej rodzinie nie smakowały . Były słodkawe i mdłe. Zdecydowanie wolimy chrupiące ziemniaczane

Czego szukasz?

css.php