Na początku mojej przygody z smoothie, głównymi składnikami były tylko owoce i warzywa. Z czasem na blogu pojawiły się zielone mikstury na bazie super zdrowej zieleniny. A teraz coraz częściej przygotowuję pyszne i sycące koktajle z dodatkiem mleka roślinnego.

W prezentowanym przepisie wykorzystałam moje ulubione mleko kokosowe, które połączyłam z owocami – mango i pomarańczą oraz sokiem z cytryny. Zestawienie owoców z nutą kokosową tworzy idealną kompozycję smakową. Polecam szklankę takiego napoju zarówno na początek dnia, jak i na lekki deser czy kolację.

Koktajl z mango

Czas przygotowania:

Przygotowanie zdrowej mikstury zajmie nie więcej niż kwadrans.

Składniki na 2 porcje koktajlu

  • 1 mango
  • 1 pomarańcza
  • 200 ml mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • nasiona chia i listki mięty do dekoracji

Koktajl z mango

Wartości odżywcze

Mango – Ten soczysty i aromatyczny owoc posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w składniki, które pomagają oczyszczać skórę, wspierać zdrowie oczu, chronić przed cukrzycą, a nawet zapobiegać rozwojowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów.

Pomarańcza – tak jak pozostałe cytrusy zawiera sporo witaminy C, która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza i dodaje energii. Pomarańcze są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Są bogate w kwas foliowy i potas – dlatego jedzenie tych owoców szczególnie polecane jest kobietom w ciąży. Olejki eteryczne zawarte w pomarańczach poprawiają nastrój, działają odprężająco i przeciwdepresyjnie.

Przygotowanie

  1. Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku blendera.

  2. Pomarańczę obierz i wytnij miąższ, usuwając białe błonki. Dorzuć do pojemnika.

  3. Dodaj sok z cytryny i starty imbir (jeśli używasz). Składniki zalej mlekiem kokosowym i zmiksuj, aż otrzymasz gładki koktajl.

  4. Napój przelej do szklanek. Na koniec sypnij szczyptę nasion chia i dodaj listki świeżej mięty.

Koktajl z mango

Mleko kokosowe bardzo często gości w mojej kuchni. Przyznaję, że zdarza mi się korzystać z gotowca. Niestety skład takiego mleka bywa różny. Dlatego sięgając po mleko ze sklepowej półki dokładnie przyjrzyj się etykiecie i wybierz wartościowy produkt. Możesz także przygotować je samodzielnie w domu. To nic trudnego – wystarczy torebka wiórków kokosowych i blender.