oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Bataty od niedawna można znaleźć właściwie w każdym sklepie, co zachęca do eksperymentów z tym produktem. Pomysłów na potrawy z słodkimi ziemniakami nie brakuje. Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie batatów jest pyszna zupa-krem o mocnym aromacie i słodko-pikantnym smaku.

Podstawą mojej zupy są warzywa – batat, marchewka, cebula i czosnek. Słodycz batatów i marchewki przełamują – imbir, ostra papryka i pasta tahini. Dodatki te nadają potrawie wyjątkowego charakteru. Talerz takiej kremowej zupy to dla mnie jeden z lepszych sposobów, by rozgrzać się w chłodny dzień.

Składniki

  • 1.5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 500 g batatów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • ok. 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Zupa-krem z bataów

Przygotowanie

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podduś.

  2. Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewkę i starty na tarce o większych oczkach imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez minutę.

  3. Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zupę gotuj do miękkości warzyw.

  4. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj tahini (wcześniej pastę rozmieszaj w szklance z odrobiną zupy). Ponownie zmiksuj.

  5. W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.

Zupa-krem z batatów

Kremową zupę z batatów możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z przypieczonymi grzankami, kawałkami ugotowanych warzyw czy posypką z zrumienionych na suchej patelni płatków migdałowych.