Domowe pączki

Tłusty czwartek to dzień, w którym nie żałujemy sobie smakołyków takich jak: pączki, oponki czy faworki. Zamiast ustawiać się w kolejce po sklepowe słodkości może upieczesz je w domu? Teraz jest najlepszy czas, by poznać przepis na domowe pączki.

Receptur na tradycyjne słodkości jest mnóstwo. Przestudiowałam sporo przepisów znalezionych w Internecie, książkach kucharskich, podpytałam bardziej doświadczonych w kwestii wypieków, m. in. dobrą radą służyła moja babcia. Finalnie udało mi się uzyskać miękkie i puszyste pączki otoczone chrupiącą złotą skórką.

Pączki możesz wypełnić swoim ulubionym nadzieniem – konfiturą z róży czy powidłami śliwkowymi. A na koniec posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

Składniki (na ok. 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • konfitura do nadziewania
  • cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – w misce umieść rozkruszone drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Dodaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, żółtka, roztopione masło, ziarenka z laski wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża), spirytus oraz sól.

  3. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i krótko wygniataj (przez około 2 – 3 minuty) pozbywając się pęcherzy powietrza.

  5. Ciasto podziel na ok. 20 porcji. Każdą część spłaszcz na placek i na środku umieść solidną łyżkę dowolnego nadzienia.

  6. Placki dokładnie zlep i połóż łączeniem ciasta do spodu na podsypanej mąką desce.

  7. Z ciasta uformuj kule. Odstaw do wyrośnięcia na następne 30 minut.

  8. W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni.

  9. Wyrośnięte pączki wkładaj na odpowiednio nagrzany olej i smaż partiami przez około 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

  10. Usmażone pączki wciągaj przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Kasia says:
    5

    Pyszne pąki wyjdą z tego przepisu :) Ja w tym roku pierwszy wypróbuje maki do ciasta drozdzowego od polskich mlynów :) mam nadzieje sie wyjdą smaczne :)

  • jagna says:

    Kolejna bomba atomowa wolnych rodników z spalonych tłuszczów powyżej 140 stopni, pamiętajcie 3 minuty przed wolnymi rodnikami które powodują raka warto łyknąć neutralizer

  • anita says:
    5

    Pyszne ale do pączków nie może zabraknąć kawy, może być nawet zielona

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php