Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ale kto by na to miał czas przed emeryturą?

Z drugiej strony niekoniecznie mam ochotę na zagracanie kuchni automatem do pieczenia chelba – duże to, trzeba czyścić, rozkładać, składać, czekać całą noc na wyrośnięcie i upieczenie chleba…

Próbowałem już robić chleb w domu, ale skończyło się to dość poważnym poparzeniem dłoni i zapał „nieco” mi przeszedł. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Poland, w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Podana przeze mnie ilość składników pozwala na upieczenie w dużej keksówce sporego bochenka chleba. Z połowy składników chleb wyjdzie pewnie po prostu niski, możesz ew. użyć mniejszej foremki.

Zobacz przepis w wersji wideo:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

 

Składniki

  • 500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
  • 7 g drożdży suchych
  • dwie łyżeczki cukru
  • dwie płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
  • 400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
  • opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
  • nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

  1. Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

  3. Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

  4. Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

  5. Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

  6. Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości ;-)

  7. Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.

chleb przepis

chleb przepis

Przepis jest tak łatwy i przyjemny w wykonaniu, że poważnie zaczynam obawiać się o los pobliskiej piekarni. Nawet dla mnie, dość leniwego w kuchni i bardzo ceniącego wygodę faceta, jest to super prosta sprawa.

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 810 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

810 odpowiedzi na “Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb”

  1. leszek pisze:

    dziekuje:)

  2. Elżbieta pisze:

    Ten chlebek to rewelacyjna..

  3. Katarzyna pisze:

    Jutro sprobuje.Dziekuje.

  4. Danusia pisze:
    5

    Super przepis. Chlebek miękki i pyszny.

  5. Anna pisze:
    5

    Pyszny , łatwy do zrobienia w ekspresowym tempie :-) Rewelacja. Dziękuję za ten przepis:-)Pozdrawiam

  6. Ania pisze:

    Niestety nie mam czasu na pilnowanie rosnącego chlebka, ale podane składniki wrzuciłam do wypiekacza. Jeden przycisk i wyszło super.
    Polecam więc także wszystkim zapracowanym smakoszom świeżego pieczywka, posiadającym automaty.

  7. Anita pisze:
    5

    Właśnie upiekłam i wyszedł super . Pozdrawiam.

  8. larka76 pisze:

    Wczoraj upiekłam a dziś już nie ma. Był tak pyszny, ze chyba dziś znów wezmę sie za pieczenie. Mam tylko pytanie, czy mogę użyć maki gryczanej lub owsianej zamiast pszennej białej? Czy mi tak samo wyrośnie i będzie tak samo smakowity.

  9. latka76 pisze:

    Mój pierwszy upieczony chlebek w zyciu! Mam nadzieje, ze nie ostatni. Czekam aż ostygnie. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje. Może ktoś zna jakiś tez sprawdzony przepis na chleb dla cukrzyków? BARDZO byłabym wdzięczna. Obawiam sie, ze mój wypiek nie będzie za zdrowy dla mojego męża.
    Dam znać, jak troszke ostygnie

  10. Kaja pisze:
    5

    Chlebek jest prima sort :-) Modyfikowałam przepis odrobinę (ilość wody i ziarna słonecznika zamiast płatków owsianych), ale jestem zachwycona łatwością wykonania, a przede wszystkim przepysznym smakiem!!! Szczerze polecam

  11. doota pisze:

    Dziekuje bardzo za przepis, co jakis czas go robie. Jednak mam caly czas ten sam problem. Skura chleba jest ciagle twarda, nie wiem jak to zmienic..ide poszukac rozwiazan na internecie:)

  12. Basia pisze:

    Potwierdzam, chleb wyszedł pyszny. Automat do chleba sprzedam, bo do tego chleba to nawet porównania nie ma. Pychota, dziękuję:-)

    • wlod pisze:

      a ja właśnie kupiłem tanio automat i co trzeci dzień piekę chleb 800g,najbardziej smakuje mi końcówka,na zakwasie jeszcze nie próbowałem,z różnymi dodatkami tak,ostatnio kupiłem czarnuszkę,jest super,ogólnie to mąka /czasem mieszam różne/ 500g,woda 300ml,łyżeczka soli /nie kopiata/dwie cukru,łyżeczka drożdży suchych,łyżka oleju,program 1,wychodzi za każdym razem piękny chlebek,acha wyjmuję mieszadła przed włączeniem się pieczenia,wszystkim smakuje,maszyny używam też do robienia ciasta na makaron,pierogi,może kiedyś odważę się upiec w piekarniku na zakwasie?

  13. Aga pisze:

    Genialny, pyszny, zdrowy!

  14. Natis pisze:
    5

    wlasnie upieklam chlebek. Wyszedl przepyszny mimo ze chyba sparzylam troche drozdze i nie wyrosl az taki duzy jak na obrazku. Nie mniej smakowal jak marzenie!

  15. Gosia Brzoska pisze:
    5

    Dziękuję za przepis, chleb wyszedł pyszny, robiłam z mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej, z dodatkiem płatków owsianych i czarnuszki. Robiłam na swiezych drożdżach. Według przeliczników powinnam użyć 50g drożdży! Użyłam 25g i również wyrósł szybko, bo w godzinę. Rozczyn robiłam na mleku. Zabieram się za następny. Pozdrawiam :)

  16. Mirosława van Overdijk-Orłowska pisze:
    5

    Przepis jest faktycznie super!Reszta zależy od kreatywnościPozdrawiam mira

  17. Wiola pisze:

    Panie Tomku :) dałam 350g mąki pszennej chlebowej i 150g mąki żytniej . Chleb pyszny ale po przekrojeniu górna skórka odchodzi od miąższu i jest dziura utrudniająca krojenie …co może być problemem ?

  18. Rysiu pisze:
    5

    Bardzo dobry chlebek. Polecam przepis. Nigdy nie piekłem pieczywa a wyszedł piękny wyrośnięty bochenek. Dziękuje Panu za dobrą receptę.

  19. xx pisze:

    Nie wiem co zrobiłam źle
    zamiast 500dkg zrobiłam 2x mają razowA
    200stopni na godzine. Niestety chyba zakalec?
    Mokry w srodku:(

  20. soltysik pisze:

    Chlebek bardzo dobry, tylko po wyrośnięciu i wsadzeniu do pieca z termoobiegiem w temp.180C zapada się na środku podczas pieczenia.Czy ktoś wie dlaczego?
    Pozdrawiam

  21. Oleczka pisze:
    5

    Doskonały chlebek. I jaki prosty w wykonaniu.bardzo dziękuję

  22. Kasiula pisze:

    Ja upieklam z maki orkiszowej i gryczanej, drozdzy zwyklych,dodalam siemie, chia, slonecznik, zurawine. ciasto luźne, wyrosło pieknie,.

  23. Olga pisze:
    5

    Waw świetny chlebuś

  24. Magda pisze:

    A jak dlugo piec?

  25. Ela pisze:

    Zaryzykowalam i zrobilam TYLKO z pelnoziarnistej maki zytniej ;) wyszlo cudenko ….bede experymentowac dalej !!! polecam wszystkim ten przepis i dziekuje za udostepnienie i inspiracje :)

  26. Ola pisze:

    Rewelacja! Użyłam pół na pół mąki pszennej 500 i mąki pszennej pełnoziarnistej 1850. Palce lizać :)

  27. Kasia pisze:

    Hej :) a w jakiej wielkosci keksówki piekłeś ten chlebek? bo boję się, że moja jest za mała, długość ok 20cm

  28. Iza pisze:

    Witam. Mam ogromną ochotę upiec taki chlebek z Pana przepisy. Ale mam pytanie czy zamiast zwykłej mąki mogę użyć razowej? Czy lepiej nie ryzykować?

  29. Leszek pisze:

    Chleb rewelacja. Bardzo smaczny. Polecam każdemu i dziękuję za przepis!

  30. Bachenna pisze:
    5

    Pychota. Chłopaki zadowoleni zjedli praktycznie cały jak tylko mieli możliwość :)

  31. Wiola pisze:
    5

    Robiłam chleb 2 razy, za pierwszym razem drożdże się zaparzyły i ciasto nie wyrosło, zrobiła się klucha. Nie zniechęciłam się jednak niepowodzeniem :-) i dodała drożdże do wody o niższej temperaturze i do tego cukier. Wyrosło pięknie. Chlebek jest bardzo dobry, skórka chrupiące. Następnym razem dodam 1/2 mąki żytniej, będę z pewnością korzystała z tego przepisu :-)

  32. ogrodniczka pisze:

    Właśnie zaczynam robić :))
    Mam jedno pytanie- czy tych 2 łyżeczek cukru nie powinno się dać do rozpuszczenia w wodzie razem z drożdżami??

  33. ogrodniczka pisze:

    Witam, właśnie robię chlebek z pana przepisu :)) jestem na etapie przygotowania składników i mam pytanie- czy cukru nie powinniśmy dodac do drożdzy w trakcie rozpuszczania w wodzie?

  34. 92Ankija pisze:

    Dziękuję za przepis, chleb wyszedł fantastyczny ♥ zaraz przeglądam Twój blog dalej.
    Nie przestawaj, robisz to super! :)

  35. misiek pisze:
    5

    Pierwszy raz w życiu upiekłem chleb. Wyszedł rewelacyjny ;) 500g mąki pszennej pełnoziarnistej i 100g przennej tortowej, 4 łyżki płatków owsianych. Wszystko posypane łuskanym słonecznikiem. Rewelka

  36. Paulina pisze:
    5

    Udał sie!!!!!! Ogromnie dziekuje za ten przepis!!!!!!! Pozdrawiam, Paulina

  37. Ola pisze:
    5

    Najlepszy jak do tej pory. Wszyscy zachwyceni

  38. Hubert pisze:

    cześć dzięki za przepis bo potrzebuje pomocy do szkoły Hi hi hi ha ha

  39. Nakisa pisze:

    Przepraszam. Ale nie mam drożdży sypkich tylko takie „normalne”. Ile mam ich dać?

  40. Li pisze:
    5

    Chleb wyszedł mi genialny, na świeżych drożdżach z nagraniem piekarnika przez 15 min i Bez otrębów. Goście I domownicy absolutnie zachwyceni.

  41. Joanna pisze:

    Przepis, w swojej prostocie…genialny!

  42. Joanna pisze:

    Przepis,poprostu genialny.

  43. Marzena Nowak pisze:

    Witam
    Pierwszy mój chleb,który sama upiekłam był z Pańskiego przepisu.
    Dziś już nawet nie wiem który to bochenek ;-).
    Udaje się za każdym razem i jest na prawdę pyszny.
    Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam

  44. Ania pisze:

    Cześć :) Pierwsze wypieki za mną :) Mam jedno pytanko, jak zostawiłam na 30 minut do wyrośnięcia było pięknie, ale jak już przełożyłam do foremek to ciasto opadło i nie urosło już. Czy można po wyrobieniu ciasta od razu przełożyć je do foremek i odczekać 30 minut do wyrośnięcia i myk do piekarnika ?
    Pozdrawiam
    Ania

  45. Darek pisze:

    Proponuję piec na kamieniu i połowę krócej.

  46. Ewa pisze:

    Nie zgadza mi się jedna rzecz: szklanka wody to 250ml, czyli w tym przepisie powinno być 500ml wody a nie 400ml jak pisze autor…

  47. Karolina pisze:
    5

    pierwszy raz pieklam chleb – jest przepyszny – idealnie chrupiaca skorka, miekki i puszysty w srodku (chociaz nie poczekalam az calkowicie wystygl i jest jeszcze troche wilgotny) – w smaku idealny – z pewnoscia nie jest to moj ostatni bochenek :)

  48. kamila pisze:

    kochani bomba
    kupilam dwie male blaszki i pomyslalam moze sprobuje nie wierzac kompletnie ze mi sie uda bo w mojej glowie chleb to nie prosta sprawa dzwoniac do mamy mowiac co wlasnie robie (mama kucharka) uslyszalam corcia TY nie zniechecaj sie jak nie wyjdzie hahah ale upieklam i jest pysznyyy nie mam zamiaru kupowac chleba bede go piekla codziennie sama :* dziekuje za przepis polecam wszystkim

  49. Justyna pisze:

    Msm pytanie. Pieczemy z termoobiegiem czy góra dół?

    • Tomek Lach pisze:

      Ja preferuję bez termoobiegu bo wtedy zwykle wierzch chleba za szybko się przypieka, chleb lubi pękać a środek się nie dopieka, ale to zależy od piekarnika :)

  50. Mania pisze:

    Niestety wyszedl mi zakalec wsadzilam do piekarnika zaczal rosnac a pozniej zaczal opadac masakra nie wiem co zle robie

  51. Mania pisze:

    Moj chleb jest w piekarniku opadl troche mam nadzieje ze nie zakalca

  52. Dorota pisze:
    5

    Przepis świetny! Proporcje sa ekstra. Robiłam już wielokrotne z różnych rodzajów mąk i zawsze wychodzi! Dokładam różne nasionka i pestki, jest pysznie! Dziękuję i polecam!Dorota

  53. Jola pisze:

    Chlebek udaje się za każdym razem, jedynym kłopotem jest wyjęcie go z foremki w której go piekę. Może należy poczekać aż wystygnie….
    Jakieś sugestie???

  54. mama pisze:

    własnie wyjęłam z piekarnika mój pierwszy w życiu chleb. Jestem z siebie dumna.Ukroiłam piętkę jeszcze ciepłą i posmarowałam masełkiem.Zaskakujący smak . Zupełnie inny niż ze sklepu bądź piekarni.Dobry smak. Mam wrażenie, że sklepowe chleby zniekształcają prawdziwy smak chleba. Czekam na powrót męża i dzieci jetem ciekawa ich opinii.

  55. Alarosa pisze:
    5

    Ten tekst ❤I przepis , aż ślinka leciDzisiaj wróciliśmy z urlopu…w domu nie ma nic do jedzenia,czas upiec chleb

  56. Zuzanna pisze:
    5

    Dziękuję Panu za przepis, wypróbowałam i chleb wyszedł pysznie :)

  57. Zofia pisze:

    Upiekłam już 4 razy, po prostu REWELACJA.
    wszyscy w domu bez wyjątku zachwyceni.

  58. m pisze:

    1 torebka 7g instant jest równa 25g świerzych

    • Bibi pisze:

      Niekoniecznie! Bowiem świeże drożdże mają szybszą reakcję i zwyczajnie są silniejsze i skuteczniejsze od suchych! Lubię piec na suchych drożdżach, ale jeśli je zastepuję świeżymi, to zamiast 14g drożdży granulowanych (instant) dodaję tylko 25g i to w zupełności wystarczy :) A jeśli drożdże świeże są wyjęte wprost z zamrażarki, wystarczy 15-20g
      A piekę chleb od 25 lat i mam jakieś doświadczenia w tym temacie

  59. Ann pisze:
    5

    Chleb mega! :)Tylko nie dajcie (jak ja) w papierze do pieczenia – cały przywarł i będę musiała go okroić :/ a ma taką świetną chrupką skórkę ;(

    • Stan pisze:

      No przestań Ann.
      Ja od zawsze robię na papierze, nic nie przywiera, dużo mniej roboty z myciem blaszek i zaoszczędzam wiele czasu.
      Polecam kupować dobry sprawdzony papier, bo kiedyś kupiłem jakieś badziewie w promocji i niestety pizze musiałem zeskrobywać z papieru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php