Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Natalka pisze:

    Ja też spróbowałam i mi się udało wyszła że asz palce lizać

  2. Natalka pisze:
    5

    Ja też próbowałam i była prze pyszna nigdy takiej pizzy nie jadłam :]

  3. DOrota pisze:

    Ja tez próbowałam i jest pyszna

  4. miki pisze:
    3

    zrobiłam ciasto wg przepisu i mi sie wyszło.

  5. paula352 pisze:
    5

    Naprawde rewelacyjne ciasto, godne polecenia! Pizza wyszła tak smaczna,że jutro powtórka z rozrywki musi być . . . :-) szybko,smacznie a przede wszystkim mało brudu i mycia :-) Polecam

  6. Aneta pisze:
    5

    Pyszne ciasto! Nigdy nie pomyślałabym że ciasto na pizzę można zrobić tak szybko, łatwo i do tego nie brudząc. Ciasto jest pyszne, ekstra chrupiące. Wyrabia się minutę i już się nie klei (może powodem jest to że dodałam mąkę do pizyy z tesco-niewiem). Jedyny minus to taki że ciężko mi było je rozprowadzić żeby miała 30 cm, ale o dziwo! Po przemrożeniu ciasta dużo łatwej się rozprowadziło i do tego było równie pyszne! Polecam WSZYSTKIM ten przepis, szczególnie tym którzy lubią gotować i nie lubią po sobie sprzątać. Mam tylko dylemat… dzielić się przepisem ze znajomymi czy zatrzymać to ciasto jako osobisty sekret, którego spróbują tylko u mnie.. ;)

  7. Podjadek pisze:
    5

    Zaiste Milordzie, ciasto wyśmienite jest.Hmm.To moja pierwsza samodzielna pizza w życiu i od razu spełniła oczekiwania kulinarne całej rodziny.Chociaż nie zauważyłem przelicznika drożdży i dałem ich za mało. Drożdży świeżych dałem ok 8 gram a resztę składników podwójnie. Piekłem 10 min na maks. temp. na dole piekarnika.Wyszło wyśmienicie, mimo obaw co niektórych.Zrobienie pizzy jest prostsze niż biszkopta.P O L E C A M !!!

  8. Krzysztof pisze:

    Witam
    Jak zobaczyłem zdjęcia odrazu naszła mnie ochota na pizze. Zawsze jednak miałem problem z tymi drożdzami i ciasto mi rosło wysokie. Próbowałem różnych przepisów i różnie mi wychodziło, mam nadzieję, że tym razem bedzie wszystko w porządku. Mam tylko pytanie czy pieczesz w piekarniku elektrycznym bo być może tam robie jakiś błąd pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Ja piekę pizze w piekarniku elektrycznym

    • Lukrecja pisze:

      Pycha! Wyszla swietnie nawet ze zwyklej I dosc ciezkiej maki Amerykanskiej. Dodalam wiecej wody i zajelo dluzej aby wyrosla i upiekla sie. Robilismy 2 indywidualne mniejsze placki po podzieleniu ciasta na pol. Efekt wspanialy, bo maly syn ze mna robil i ze mna jadl, a to bezcenne doswiadczenie. Smaczna palce lizac!

  9. Kinga pisze:

    Moje oczy już pojadły, mogę umierać!

  10. mirosław pisze:
    5

    Rzeczywiście przepis łatwy, prosty i szybki. Pizza smaczna. A zawsze myślałem, że się przy tym zabiję, a już na pewno będę miał kuchnię do malowania. Nic takiego się nie stało. Dziękuję!

  11. ShiShi pisze:
    5

    Fajny przepis, najbardziej podoba mi sie to ze robi sie tak malo balaganu :) Zrobilam tez sos pomidorowy z Twojego przepisu.Jedyne zmiany jakie wprowadzilam byla maka pelnoziarnista i cukier nierafinowany, troche zdrowiej a tez wyszlo ;) Nastepnym razem sprobuje zrobic troche ciensze ciasto. Dziekuje bardzo!xoxo

  12. kasia pisze:
    5

    Bardzo prosty przepis. Polecam

  13. kasia pisze:
    5

    Bardzo dobry przepis. Polecam :-)

  14. Eryk pisze:
    5

    Wyszła mi bardzo pyszna pizza. :)

  15. ija pisze:

    Najlepsza pizza ever :)

  16. Marysieq pisze:
    5

    A dla 10 osób?! :) O ile powiększyć ?

  17. patiew pisze:

    Witam, jaka duża pizza wychodzi z takiej ilości składników? Potrzebuje zrobić dla 3 osób.
    Czy wystarczy wszystkie składniki pomnożyć razy dwa? :)

  18. Dzieciakowo pisze:

    Jako facet chcę potwierdzić, że udało mi się przygotować to iście trudne danie ;) Jako podkład dałem lekko „rozbabrane” pomidory z odrobiną koncentratu. Ponieważ każde dziecko lubi co innego pizza podzielona została na 4 sekcje – każdy mógł położyć sobie co tylko chciał więc wylądowała tam kukruydza, groszek, pieczarki i dla Mnie (jako wykonawcy) cebula i boczek :)

    NIesttey okazało się … że był za mało :D

  19. reha pisze:
    5

    Super przepis proste skladniki – pizza pyszna! :)

  20. Oliwka pisze:
    5

    Super mam 11 lat robiliśmy kilka razy z przyjaciółką JEST FANTASTYCZNA przepis prosty i pyszny . Nazwaliśmy PIZZA WIOO ! XD przepyszna

  21. Sara W pisze:
    5

    Witam. Przepis jest super. Mam tylko jedno pytanie – co mam zrobić, żeby pizza nie 'wysuszała się’ od spodu podczas pieczenia? Co zrobiłam nie tak? Za niska temp. pieczenia? Za długi czas (12 min)? Za wysoko w piekarniku? Czy tak po prostu ma być, że dno jest twarde, a środek miękki? Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Idealna pizza powinna mieć chrupiący spód :)

    • Natijelonka pisze:

      Witam. Ja właśnie mam taki problem, że co bym nie zrobiła, to wychodzi mi twardy spód. W środku miękkie ciasto, boczki chrupiace, a spód twardy i wcale mi sie to nie podoba. Lubię miękki spód, taki, że po wyjęciu kwałaka pizzy ona opada (takie podają w pizzeriach). Jak to zrobić? Piekę w piekarniku gazowym 10 min. Pozdrawiam :)

  22. Agata pisze:
    5

    Ten przepis jest fantastyczny! Wiele razy robiłam pizze, ale ciągle szukałam innego przepisu, aż znalazłam ten! Używam go za każdym razem kiedy przygotowuję pizze. Jest idealny. Tylko ja używam świeżych drożczy bo według mnie lepiej pracują. Jak się robi wszystko zgodnie z przepisem to wychodzi cudo! Polecam serdecznie! Wychodzi przepyszne ciasto nawet kiedy robimy cieniutki jak i lekko grubszy spód. Jeśli robimy grubszy ciasto wchodzi mieciutkie i puchate, tak samo brzegi. Mniam mniam! :D

  23. Stefan pisze:

    A maka pszenna typu 650 moze byc bo taka posiadam aktualnie ?;) i ile to jest 3-4 gram drozdzy sypiac mala lyzeczka ?
    Pozdrawiam.

  24. Jan pisze:
    5

    To absolutnie wyjątkowy przepis. Jego unikalność polega na tym, że nie da się go s….yć. Wyjdzie cieńsza lub grubsza. Miększa lub bardziej chrupiąca. Różnoraka wyjdzie, ale wyjdzie zawsze. Moja żona przez Ciebie znielubiła pizzę, bo przez tydzień pizzę piekłem codziennie. Naprawdę starałem się zrobić coś nie tak (oczywiście w miarę rozsądku, nie jechałem po bandzie w stylu np.Makłowicza który z całą pewnością dodał by jeszcze jak to on: dwie kostki masła i koniecznie pół dzbanka śmietany kremówki, a na koniec 3 łychy gęsiego smalcu). I cóż, doznałem spektakularnej klęski, mąciłem,mąciłem, a pizza zawsze wychodziła OK. Nawiasem mówiąc, od kilku lat mieszkam w Norwegii. Ten kto zna ten kraj nie z przewodników tylko z własnego doświadczenia wie, że tak naprawdę najpopularniejsze dania w Norwegii to… kebab i picca Grandiosa. I chciałbym abyś miał świadomość, że od jakiegoś czasu wielu moich znajomych, rodowitych Norwegów, Szwedów, Pakistańczyków itp piecze sobie w domach w Oslo (i kilku w Bergen i jedna ksiegowa w Drobak, czyli miejscowości w której mieszka Święty Mikołaj- info na czasie) picce wedle twojego własnie przepisu. Pozdrawiam/ lub wedle uznania MVH Jan

  25. Bartol pisze:

    Szczerze to trafiłem tu przypadkowo szukając przepisu na ciasto do pizzy. Przepis okazał się rewelacyjny :) Teraz wykorzystuje inne przepisy z tej strony. Są naprawdę genialne. Pozdrawiam i czekam na więcej :D

  26. Artur pisze:
    5

    Pięć minut? Zeo bałaganu w kuchni? Tylko jedna brudna miska? (A zatem mało sprzątania i mało zmywania – hurra, mamy przepis dla facetów!)Jestem pod wrażeniem. Jako zupełne beztalencie kulinarne (czytaj: leń) czuję się przekonany do tego, żeby spróbować swoich sił i mimo wszystko zrobić pizzę na takim cieście.

    • Marcin pisze:

      Polecam. Teraz robię kolejną w tym roku wg tego właśnie przepisu:d Miałem kilkumiesięczną przerwę do wczoraj;) … wczoraj była z szynką, hah a teraz za mną w piekarniku już robi mi się z kurczakiem (farmerska?;p). Oczywiście po przygotowaniach ani śladu, bo rzeczywiście niewiele do sprzątania:d, tylko charakterystyczny zapach się już roznosi:) Dziex Tomek!

  27. CECYLIA MARTALLTE pisze:
    4

    COŚ PYSZNEGO!!!!! ZAWSZE ROBILAM PIZZE BO TO RODZINNA TRADYCJA PONIEWAŻ MOJA RODZINA POCHODZI Z WŁOCH :) MOJE CIASTO NA PIZZE ZAWSZE WYCHODZIŁO W MIARĘ CHOĆ BYŁO LEKKO CHRUPKIE A PRZECIEŻ WŁAŚCIWE CIASTO MUSI BYĆ TAKIE JAK TU!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!! POZDRAWIAM :)

  28. Darek R pisze:
    5

    Przepis wypróbowany, pizza wyszła przepszyna, dzięki! :)

  29. Ania pisze:

    no proszę jaki prosty przepis, to mi się podoba :-)

  30. Kamil pisze:

    Doskonały przepis na ciasto który właśnie wędruje do mojego magicznego, kulinarnego zeszytu. Z tego co da się zaobserwować na zdjęciach pizza wychodzi dokładnie taka jak powinna. Zbliża się weekend więc dobrze sie składa, że akurat dziś trafiłem na tego bloga. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne inspiracje!

  31. caroo pisze:

    proporcje wystarczaja na 1 tylko pizze?

  32. Aga pisze:
    5

    Pyszna :) ( ps. dodaję ciepłe mleko zamiast wody w takiej samej proporcji- tak z przyzwyczajenia z wcześniejszego przepisu)

  33. Patka pisze:
    5

    Ciasto na pizze wyszło super:). To chyba najprostszy przepis z możliwych:) Zamiast zwykłego oleju lub oliwy można dodać olej/oliwę aromatyzowaną. Ja dolałam takiej z czosnkiem i bazylią co razem z ziołami jeszcze bardziej podkręca smak i pachnie niebiańsko!!!

  34. Marta pisze:
    5

    Wspaniały przepis!

  35. Joanna pisze:
    5

    Przepis na pizzę REWELACYJNY!!! Zrobiłam przepyszną pizzę, dodałam bez oszczędności zioła prowansalskie do ciasta, potem jeszcze do sosu z pomidorów z puszki Ommnommmomnom… Ja dodałam dużo skłądników na ciasto i wyszła najlepsza pizza jaką dotąd jadłam!!

  36. Marta pisze:
    5

    Faktycznie rewelka ten przepis. Szybko, bez komplikacji i przede wszystkim pysznie. Pozdro dla Autora:)

  37. Aga pisze:

    Przepis pycha!!! Bardzo gorąco polecam!!!

  38. Beti pisze:
    5

    super przepis !!! pizza wyszła bardzo dobra:)

  39. Justyna pisze:
    5

    Wypróbowałam dla szerszego grona konsumentów! Wyszło pysznie! :) 3 szt. pizzy zrobiłam błyskawicznie (nawięcej czasu zajęło…czekanie aż ciasto wyrośnie). Na każdej pizzy były inne składniki, jedna dla eksperymentu z ziołami do ciasta – wyborna. Na pewno lepsze niż z pizzerii. Pozdrawiam!

  40. Róża, w kuchni burza. pisze:
    5

    Popieram tych co w komentarzach napisali ,że w kuchni to nic im nie wychodzi tak jak powinno za pierwszym razem (lub gdy się staramy na imprezie zabłysnąć, a tu lipa) aż tu nagle cud miód. Poszło szybko i bezboleśnie bo użyłam pierwszy raz miksera od siostry przy którym stać nawet nie trzeba było. Więc i czysto bo wszystko zakryte ;) Przepis trafia do zeszytu sprawdzonych przepisów i polecam! Nic z przepisu nie zmieniłam. Dodatki moje to wg. kolejności: przecier pomidorowy, ser,kiełbasa kminkowa, kiełbasa śląska, ser (dla mnie i męża jeszcze chilli)…:) Dzieci zjadły aż za dużo bo brzuszki bolały ;D

  41. Kuba i Ada pisze:

    pyszne i proste w przygotowaniu domowe ciasto na pizze;)Kolejnym razem podwoimy skladniki bo niestety za szybko sie skonczyla…;)

  42. Dagna pisze:

    Panie Tomku czy z tego przepisu można by było zrobić pizzę w automacie do chleba? Już mi się trochę nie chce zagniatać, ręce bolą.

    • Tomek Lach pisze:

      Hmm nigdy nie próbowałem, ale nie powinno być z tym problemu

    • Ewka pisze:

      Dagna właśnie wczoraj z lenistwa przetestowalam przepis w maszynie do chleba – jest tak samo dobre. Kolejność składników standardowa: płynne, sypkie i na końcu drozdze (daje sypkie). Robiłam z 3 porcji i jedynie co to nie czekałam do końca programu tylko wyciagnelam po ok 30 min jak się podwoilo. Pyszota!
      Odkąd znam ten przepis to go jeszcze „nie zdradzilam” korzystaniem z innego bo jak dla mnie to idealnie trafia w moje upodobania :-) Panie Tomku dziękuję!

  43. prywatnyazyl pisze:

    Nie lubię grubego ciasta, a te wydaje się idealne. Właśnie „chodzi za mną” pizza, więc może przybiorę się do zrobienia jej. :)

  44. sddsdsd pisze:
    5

    Jeśli chcecie wiedzieć całą prawdę o tej pizzy to lepiej jej nie róbcie a broń Boże jedzcie nie dość że robi się ja wyjątkowo szybko, to zjada się ją jeszcze szybciej, o ostatni kawałek trzeba się bić, to jeszcze jak raz ją zjesz, to na drugi dzień znowu masz na ją ochotę, a potem jak wejdziesz na wagę to się zdziwisz.

  45. Iza pisze:
    5

    Bardzo prosty i fajny przepis, a ciasto wychodzi przepyszne :)Panie Tomku, a gdybym robiła to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej (albo np 50/50) to proporcje i czas pieczenia pozostaną takie same? Pozdrawiam,Iza

  46. pizza LOVe pisze:
    5

    Siema eleganckie ciasto teraz co 3 dzien jem pizze :D tylko mam prosbe moze tkos podac proporcje na 2 blachy zeby wyszło nie za cienkie ciasto ?tzn na 1 kg mąki ile należy dac wody oraz oleju itp?

  47. Julka gotuje pisze:
    5

    Najlepsza pizza na świecie !! :) Mam 13 lat i uwielbiam gotowanie pieczenie i wszystko co tylko jest związane ze świetną zabawą w kuchni .PODWOJIŁAM SKŁADNIKI WIĘC JEST JEJ WIĘCEJ w piatek wieczorem wszyscy się zbieraja bo jest pizza . :D JEST WYŚMIENITA .

  48. Wojtaz pisze:
    4

    Jeśli chodzi o ciasto to wole swój przepis: (mąka, drożdże(kostka), mleko, oliwa z oliwek, 3 łyżki oregano, trochę soli i cukru. Podgrzewam mleko w garnku, potem przelewam trochę do szklanki i rozrabiam w mleku drożdże. Biorę dużą miskę wsypuje proporcjonalnie mąkę, 3 łyżki oregano i po pół łyżeczki soli i cukru, mieszam. Do szklanki mleka z rozrobionymi drożdżami wlewam 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Szklankę z rozrobionymi składnikami mieszam i jednocześnie wlewam do miski. Na koniec wystarczy wszystko połączyć ze sobą i odstawić na mniej więcej godzinkę. Ciasto jest wychodzi puszyste i bardzo smaczne ;)

  49. Fanatyk_pizzy pisze:
    5

    Sam robiłem pizze kilka razy , ale to ciasto jest wyjatkowe! Ma charakter! delikatne i lekkie , nawet brzegi mozna wrąbać ze smakiem! dzieki za przepis :)

  50. Natalia pisze:

    Pizza wyszła super, nie przypiekła się, odeszła gładko od blachy, była miękka. Wyszło, że zmienić musiałam trochę proporcje – dodałam więcej wody i więcej mąki bo ciasto się lepiło. Dodanie ziół (oryginalnych, które przywiozłam z Włoch) sprawiło, że ciasto było jeszcze lepsze. W elektrycznym piekarniku piekłam z termoobiegiem na środku, 220 stopni i około 20 minut ale sprawdzałam w trakcie.
    Miałam mały problem bo po odstawieniu ciasta nie chciało zbytnio rosnąć, a stało dłuugo w ciepłym no ale w piekarniku urosło :)

  51. dfaf pisze:

    Według przelicznika należy dodać ok.10-12 świeżych drożdży, natomiast w przepisie w komentarzu jest 25gram. Ile nalezy dać?

    • SS pisze:

      Ja na 25 dag mąki daję ok 20 gram drożdży świeżych. Jak dasz 15 to też wystarczy. Większa ilość wody powoduje, że ciasto jest pulchniejsze (jak wyrabiasz, to cały czas się klei do rąk). te 25 dag mąki to na początku, potem pewno jeszcze z 2-5 dojdzie na „mąkowanie rąk”. Po wyrośnięciu ciasta i uformowaniu pizzy przykrywam ją ściereczką i pozostawiam jeszcze na jakieś pół godziny. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Daję dużo składników, i gdy nie odczekam tego czasu, to na cieście jest za dużo, żeby wyrosła w piekarniku.

  52. malgoo pisze:

    Zrobiłam, do ciasta dodałam też ziół prowansalskich..pyszna!!
    Jedyny minus to twardziutka, szczególnie na brzegach. Proporcje zachowałam, jedynie zwiększyłam nieco ilość mąki, bo od rąk mi się ciasto nie chciało odkleić:P
    Dodam tylko, że użyłam świeżych drożdży..może w zbyt ciepłej wodzie rozpuściłam? za krótko odczekałam? AAA..i nie przesiałam mąki..
    Jakieś rady? Pliis

  53. Iza pisze:

    Przez przypadek zamiast oliwy z oliwek dałam olej czy pizza mi wyjdzie :(

  54. mia pisze:
    5

    Fajny,ciekawy przepis na pizzę: ) ciasto robiłam 8 razy nawet podwajałam i zawsze było wspaniałe: )

  55. renata pisze:
    5

    ciasto super smakowalo calej mojej rodzinie a zwlaszcza tesciowej u której zapuktowalam dzieki tobie bo zawsze twierdzila ze gotuje lepiej ode mnie a tu prosze nawet przepis ode mnie poprosila pozdrawiam:)

  56. Marta pisze:

    Ja też nigdy nie komentuje, ale tutaj musiałam! Nigdy nie robiłam pizzy i wybrałam właśnie ten przepis. Podowoiłam składniki tak, żeby pizza była większa. Wyszła przepyszna! Dziękuję za przepis i pzdrawiam :)

  57. Maciek pisze:

    Pizza i ciasto wypas. Ja osobiście nie daje cukru ponieważ wg mnie za bardzo go czuć.

  58. Aga pisze:

    Czy jeśli użyje drożdży świerzych to tak jak w przypadku tych w proszku poprostu dodać je pokruszone do mąki czy może rozpuścic w letniej wodzie?

  59. PABLO pisze:

    Sie ma Tomek co to jest ta mąka typu 00? Mi moi zaufani kucharze poradzili mąke typu 550. Zrobiłem to ciasto ale niestety musiałem wszystko przełożyć na jutro,także nie wiem jaki będzie efekt?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php