Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Kasia pisze:
    5

    Przepis rewelacja dopracowany do perfekcji. Robiłam z czterech porcji na grillu gazowym, wszyscy się zachwycali ciasto jest idalne chrupiące i ouszyste w środku. Gratuluje proporcji i wtczucia smaku

  2. Eryk pisze:
    5

    Super pizza!!! Naprawdę przepycha :)

  3. Kinga pisze:
    5

    Pizza rewelacja :) Robię ją zawsze z tego przepisu :) Dzięki i pozdrawiam!

  4. gosza pisze:
    5

    Wielkie dzięki! Szukałam dziś przepisu na szybką pizzę i rzeczywiście było szybko i pysznie. Składniki dałam razy 2, wymieszalam od razu mąkę z solą, cukrem, olejem i świeżymi drożdżami i stopniowo dolewalam wode wyrabiając. Pieknie wyroslo i jest pycha :)

  5. Basia pisze:
    5

    Dziekujemy! Pizze wedlug Panskiego przepisu robilam z dziecmi (jest tak latwa w wykonaniu) mielismy duzo dobrej zabawy i osignelismy wspaniale efekty. Ciasto pieknie wyroslo, a po wypieczeniu bylo bardzo smaczne. Bardzo dziekujemy tez za film instruktazowy i wszystkie cenne rady, bardzo sie przydaly. Napewno bedziemy wracac do tego przepisu ;)

  6. dawid pisze:
    3

    fajna pizza

  7. nadgnilykangur pisze:
    5

    Właśnie jem pizzę według Twojego przepisu. Nie jest to pierwszy raz kiedy z niego korzystam i zawsze wychodzi przepysznie. Super przepis, pozdrawiam.

  8. Zawsze mam problem z ciastem. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie.

  9. Quaken pisze:

    już siępiecze i mam nadzieje że będzie przepyszna ;)

  10. goodpizza pisze:

    przepiękna :)

  11. tomko pisze:

    Uwaga natury technicznej: Rozsmarowywanie oliwy palcami – okropieństwo! Nie ma tam gdzies w okolicy sklepu z pędzelkami na potrzeby kuchni?

  12. szajenka pisze:
    5

    Niezliczoną ilość razy robiłam pizzę z tego przepisu :) Jest rewelacyjny, dziękuję.

  13. Ewelina pisze:

    Witam.Zrobilam jak w przepisie.Ciasto zakalec.Co zrobilam nie tak?Dodatkow zbyt wiele?Ciasto za grube? :( To moj pierwszy kulinarny raz w robieniu ciasta na pizze.

    • Tomek Lach pisze:

      A czy Twoje ciasto wyrosło ładnie przed pieczeniem?

    • Ewelina pisze:

      Robiłam pierwszy raz i chyba cos przeoczyłam.Do tego dodałam drożdże świeże a nie instant.I to chyba też był błąd.A do tego jak by było mało ciasto było pewnie za mokre od składników…

  14. smakosz pisze:

    najlepiej rozpuscic drozdze w cieplym ale nie goracym mleku, ciasto lepiej pracuje ;)

  15. Dlaczego ciasto nie rośnie tak ładnie jak Tobie? :c jakie mogą być tego przyczyny?

    • Tomek Lach pisze:

      Powodów może być kilka, ale zwykle są dwie podstawowe przyczyny problemów z wyrastaniem pizzy: 1) Za niska temperatura otoczenia i drożdże nie pracują 2) Za gorąca woda użyta do wyrabiania zabija drożdże

  16. Lila pisze:
    5

    Zawsze korzystam z tego przepisu. Jest rewelacyjny i bardzo prosty. Ciasto właśnie rośnie. Dziś na kolację pizza :)

  17. PaweU pisze:

    A po takim świeżym cieście mogę moeć wzdęcie ? ;P

  18. Anka pisze:
    5

    Robiłam z moim chłopakiem aż dwie, i wyszły rewelacyjnie ! ;)

  19. Marta pisze:

    Dobry przepis na ciasto, właśnie się zajadamy :)

  20. Anka pisze:
    5

    Od dawna szukałam dobrego przepisu i odkąd znalazłam ten robię pizze wg niego i jest zawsze extra, wychodzi super. I dodam że jeśli ktoś chce nieco zdrowsza to polecam zamienić pół szklanki mąki na pełnoziarnistą. będzie równie pyszna.

  21. Monia pisze:

    Polecam- ciasto za każdym razem się udaje- pizza „palce lizać „;) a wykonanie jak sama nazwa wskazuje „najprostsze na świecie „-właśnie robię po raz kolejny- pyyyyycha;)

  22. Urszula pisze:

    Właśnie zrobiłam pizzę korzystając z tego przepisu. Mniam, mniam, pycha! Najlepsze ciasto!

  23. Magdalena pisze:
    5

    Nareszcie udało mi się zrobić pizzę, na której mąż nie połamał sobie zębów!( Od jakiegoś czasu miałam zakaz jej przyrządzania ;). Jest idealna – nie za grube ani nie za cienkie ciasto i przede wszystkim, robi się w mig :) Polecam wszystkim, a autorowi dziękuję za przepis, bo wreszcie mogę znów robić ukochaną pizzę ;)

  24. ola pisze:
    5

    jeszcze nie robiłam tego przepisu ale czuje , że jest wyśmienita !

  25. marcin pisze:
    5

    super przepis -ja robie wszystko x2 i wychodzi mi na całą dużą bleche w piekarniku polecem tej pizzy nie idzie zepsuć

  26. mlody pisze:

    Jeszcze jedno pytanie co zrobic zeby ciasto bylo bardziej puszyste ? :)

  27. mlody pisze:

    ile dokładnie tych drozdzy swierzysz na taka pizze ?

  28. Sasza pisze:

    DZIĘKUJĘ!!!! Jesteś moim guru:) Pierwszy raz robiłem pizze i zaskoczyłem znajomych:) Z Tobą się uczę i często wracam do pomysłów z Twojej strony…

  29. Monika pisze:

    Polecam pizze

  30. Karolina pisze:

    Jeśli używam świeżych drożdży to w którym momencie dodać do ciasta? I czy dodać je same czy najpierw rozrobić z wodą? Pozdrawiam :)

  31. TAMARA pisze:
    5

    POLECAM, ROBIE JUŻ TĄ PIZZE NIE PAMIĘTAM KTÓRY RAZ I NAPRAWDE ZA KAŻDYM RAZEM SIĘ UDAJE :Dszybko, nie brudząco, pysznie :)

  32. Donkab pisze:

    Tomku,prezepis rewelacja,suuuupeeer !!!! Wszszyscy zachwyceni,polecam !!! :)

  33. Donkab pisze:

    Przepis…super,rewelacja! Polecam pychotka :)

  34. BEATA REDZIMSKA pisze:

    Tomek dzieki musze wyprobowac Twoj przepis. Pozdrawiam serdecznie BEata

  35. Ania pisze:
    5

    Z całego serca dziękuję za ten przepis Tomku! Nie umiem gotować, w kuchni kompletnie nie przebywam, ale pizza na tym cieście wyszła mi rewelacyjnie! Szukałam w internecie fajnego, prostego przepisu na małą ucztę dla mnie i mojego chłopaka, który tak samo jak ja jest fanem pizzy. Pierwszego dnia pizza jak i ciasto wyszło mi dobrze, drugiego dnia bardzo dobrze;) Chłopak mega zadowolony, a koleżanki mówią szacun, że sama zrobiłaś ciasto :D Jedyne co mnie nurtuje to fakt, że ciasto prawie w ogóle mi nie podrosło po drożdżach instant; na pewno nie tak jak Tobie na zdjęciu..ale nawet się tym nie przejmuję, bo lubię cienkie ciasto, które mi wyszło w związku z jego małą ilością :) Pozdrawiam!

  36. Ania pisze:
    5

    prosty przepis, nawet dla takich beztalenci kulinarnych jak ja :) dzieki!

  37. Sebastian J. Jakubowski pisze:
    5

    No i faktycznie. Wyszło genialne! Polecam!

  38. Sebastian J. Jakubowski pisze:

    sprawdzimy dziś wieczorkiem i dam znać :-) Wygląda ciekawie :-)

  39. misiek pisze:
    5

    bardzo fajny przepis mam troszke rąbnięty piekarnik wiec sie przypalila mam bradzo stary co za tym idzie nie mogę ustawic czasu :D Pzdr Radek

  40. Placekzsosem pisze:

    Dobry przepis . Chcialbym wykonac tylko nie mam wagi z tego wzgledu mam pytanie odnosnie drozdzy ,2-3 gramy ile to plaskich lyzeczek?

  41. anonim pisze:
    5

    czy ta pizza wyjdzie w prodziżu?.

  42. Michał pisze:

    Witam bardzo ci dziękuję za ten przepis, ponieważ z pewnością się przyda. Mamy zamiar oglądać mecz i chcieliśmy sobie do piwka zamóić pizzę. Jednak mam lepszy plan spróbuję ciasto, na pizzę zrobić samemu, a już reszta pójdzie jak spłatka. Dziękuję jeszcze raz za pomysł.

  43. LionEG pisze:
    5

    Genialne ciasto, w przygotowaniu bardzo proste nawet dla takiego nowicjusza jak ja. Smak idealny, czasu dużo nie zabiera a jaki efekt :o

  44. Paula pisze:
    5

    Przepis jest super- wczoraj robiłam pizzę pierwszy raz w życiu i pozwoliłam sobie z niego skorzystać. Wszyscy się zachwycali, na pewno będę do Twojego bloga wracać :)

  45. MamaZuzi pisze:
    5

    Rewelacyjny przepis, pizza wyszła doskonale :) Mąż zachwycony, córka również ;) Z całą pewnością będę często korzystać z ów przepisu :)) Pozdrawiam i cieszę się że trafiłam na Pana bloga :)

  46. agnieszka pisze:

    Panie Tomku, pyszny przepis :)
    Mam tylko ptanie jak powinnam prawidłowo ustawić piekarnik? Robiłam tydzień temu, trzymalam ją 17 min. i była ok ale troszkę chrupka od spodu. A że mąż woli bardziej miekkie ciasto od spodu, dziś zrobiłam mniejszy placek żeby była grubsza i trzymałam ją 14 min. Wyszla lekko przyrumieniona i miękka. Mężowi smakowała ale mnie wydawała się jakby nie dopieczona od góry:) Poza tym moje składniki: pomidory i szynka nie wtapiają się ładnie w ser, a chyba powinny..? No i zastanawiam się czy prawidlowo ustawiam piekarnik, a ustawiam pieczenie od spodu i blachę wkładam na środek. Może powinam piec od góry i od dołu albo w termoobiegu? Hmm..? Może Pan coś podpowiedzieć? :)

    • Tomek Lach pisze:

      Agnieszko najlepiej poeksperymentować z różnymi ustawieniami piekarnika. Ja lubię pizzę jak najbliższą włoskiej wersji z pieca opalanego drewnem, czyli cienkie i chrupiące ciasto. Piekę pizzę na najniższej półce piekarnika albo nawet na samym jego dnie, przez 6-8 minut w maksymalnej temperaturze.

    • ania pisze:

      Proponuję piec na ustawieniach pieczenia góra-dół i na drugim poziomie czyli bliżej dołu. Piekłam już kilka razy i tak jest najlepiej. Piekę w okrągłej formie ceramicznej do tart z ikei i na takich ustawieniach wyszła najlepiej. Na metalowej blaszcze wyszła sucha i twarda ale moze mogłam krócej trzymać.

  47. tfrf pisze:

    ciekawe

  48. Ana pisze:

    Witam, ciasto kapitalne, przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, cała rodzina zachwycona, odkąd go znalazłam przestaliśmy chodzić do pizzerii :) Ostatnio zastanawiam się czy można spróbować z mąką razową? Może ktoś już taką wersję przygotowywał?

  49. Ania pisze:

    Rewelacja ! Moja pierwsza pizza i goście zachwyceni ! Ciasto idealne wyszło. Pozdrawiam :)

  50. Darek pisze:
    5

    Bardzo dobry przepis.Pizza super-polecam.

  51. Sebastian pisze:
    5

    Pamietam jak trafilem na Twojego bloga, gdy było tu dosłownie tylko parę wpisów, nie pamietam czy w sieci znalazłem odnosnik, czy ktos mi po prostu wysłał link, jednak wiem, ze moja uwage przykuło to, ze masz ogromny talent do pisania. Pozniej niestety przez problemy zdrowotne nie mialem czasu go sledzic, ale teraz nadrabiam wszelkie zaleglosci :)

  52. goodpizza pisze:

    ciasta na pizzę nie da się zepsuć :)

  53. Paweł pisze:

    Ja uwielbiam ciasto, które jest robione w prawdziwym piecu do pizzy. Jakoś szczerze móiąc nie wierzę tym wszystkim barom, które wyrabiają ciasto, ponieważ niewiadomo jakie to składniki są naprawdę dodawane, ale w części na pewno są to stare składniki. Dlatego kiedy widzę takie ciasto jak to i jeśli ktoś naprawdę dodaje przy mnie świeże składniki, wtedy ewentualnie mógłbym spróbować takiej pizzy pozdrawiam wszystkich.

  54. ania pisze:

    witam ciasto do pizzy jedyne w swoim rodzaju takiego jeszcze nie robilam kazdy zadowolony przepis 1klasa!!!

  55. Damian pisze:
    5

    Już kolejny raz robię tą pizze i za każdym razem wychodzi przepyszna! Dziękuję za przepis i polecam tym co jeszcze nie spróbowali!

  56. Łukasz pisze:
    5

    Fantastycznie napisany artykuł, nie wspominając już o zdjęciach. :) Narobiłeś mi taką ochotę na pizzę, że jeszcze dzisiaj wypróbuję Twój przepis! :)

  57. Natkaaaalkaa pisze:
    5

    Pychaaaa zakochaałam się , jak robie pizze to tylko z tego przepisu :) !

  58. Kiziamizia pisze:
    5

    Jedyny przepis na ciasto jaki mi się udał.Polecam każdemu:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php