Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Elzbieta Cisło pisze:
    5

    Ciasto boskie.szukalam przepisu Magdy Gesler ale kliknęłam na ten bo wydawał mi sie bardzo prosty.szybko i przepysznie.dzieci i maz zachwyceni.bardzo dziekuje

  2. Leszek pisze:
    5

    Ciasto genialne!!! Pizza wychodzi za każdym razem przepyszna. Zaimponowałem całej rodzinie:) W każdym razie ja już pizzy z pizzerii nie zamawiam tylko sam robię i wszyscy są zachwyceni. Dziękuję i polecam!!!

  3. Wojtek pisze:
    5

    Witam pizza palce lizać pyszna robiłem drugi raz na cienkim cieście pychota szybko, łatwo

  4. Basieńka pisze:

    rewelacja, ja też już nie chce żadnego innego przepisu.Proste, szybkie i efektowne.A w smaku- ojejku…..
    Szkoda ,ze taka pyszna, będzie często robiona i tak trudno będzie się oprzeć.
    Ciasto było akurat na naszą tortownicę, pizza zjadła się bardzo szybko, na kolację robiłam drugą.Dzieci chcą ją rano na śniadanie:)

  5. Magda pisze:
    5

    Witam robiłam pizzę z wielu przepisów ale ten uważam za najlepszy . Szybko łatwo a do tego pyszne ciasto . Pozdrawiam

  6. Natalka pisze:
    5

    Okey,zrobiłam i się udała:-)Mòj przepis był podobny tylko zawsze dawałam jajko i o szklanke mąki więcej i dało się to zjeść ale szału nie było a twój przepis jest genialny;-)

  7. Damian pisze:

    Dzięki za przepis, pizza dziś zrobiona. Ciasto pyyszneee ;). Dodałem do niego przyprawe do pizzy i sos: przecier z ketchupem, czosnek, trochę wody, przyprawę do pizzy i pyszne wyszło ;).

  8. Kacper pisze:
    5

    kocham pizze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Kacper pisze:

    kocham pizze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Magdzia pisze:
    5

    Przepis genialny!! Uwielbiam :-)

  11. Sandra pisze:
    5

    Robię ten przepis już pokaż enty i pizza jest naprawdę bardzo smaczna! Polecam :)

  12. Justi pisze:

    Właśnie zrobiła i wcinam . Ciasto cudo !

  13. Madzia pisze:
    5

    Własnie pizza jest w piekarniku,jednakze chyba mi nie wyjdzie,dalam swieze drozdze…ale pokruszone moze powinnam w mleku rozpuscic?bo ciasta wyszlo malo:(

  14. Rysiek pisze:
    5

    Zarombiaszcze ciasto. jak powiedzial tyle dalem tyle trzeba bylo :)

  15. Konrado Di Cozzo pisze:
    5

    Ciasto wyszło fantastyczne, miało swój chrakater, świetny smak i w ogóle urywa jaja, więc daje 9/10.

  16. Ania pisze:
    5

    Bardzo dobry przepis – pizza wychodzi i jest bardzo smaczna :) Dzięki :)

  17. MARGA Z HISZPANI pisze:
    5

    suuuuper ciasto ! dzieki i serdecznie pozdrawiam ze slonecznej Hiszpani!

  18. MARGA Z HISZPANI pisze:
    5

    cisto jest najlepsze jakie kiedy kolwiek mi wyszlo! Mieszkam w Hiszpani i mam klopot z ta tutejsza maka ..ale temu przepisowi nic nie przeszkodzilo! pozdrawiam i sliczne dzieki za super dobry przepis

  19. Amator pisze:

    Ciasto super. Tylko jaka dobrać temperaturę i czas, żeby ciasto było miękkie?

  20. sarzes pisze:
    5

    Przepis na pizzę sprawdził sie w 100%, próbowałam róznych przepisów, ale ten jest naprawde świetny…polecam….

  21. zabulka pisze:

    przepis swietny tylko jeśli ktoś chce grubsze ciasto polecam zwiekszyc ilość skladnikow bo wyszla mi za pierwszym razem cieniutka a jednak wole grubsze ciasto ale przepis rewelacja ,dziekuje pyszna pizza!

  22. Ania Gotuje pisze:
    5

    Bardzo dobry przepis :) Bardzo lubię włoską kuchnię i co jakiś czas lubię spróbować nowych metod przyrządzania popularnych dań. Pozytywnie się zaskoczyłam :P

  23. Lulu pisze:

    Wspaniale ciasto ! Drugi raz juz uzywam Twojego przepisu ;) dziekujeee

  24. daria pisze:

    Wyszła super! mam tylko pytanie, czy można coś zrobić żeby była mnie twarda, sucha?? nie przeszkadza mi to bo i tak jest pyszna, ale może miałam za wysoką temperaturę lub za długo piekłam?

  25. Damian pisze:

    Wszystko spoko tylko spód mi się przypalił :D

  26. justynkaStach pisze:
    5

    dzieło sztuki :-)

  27. Ania pisze:

    Wygląda super. W weekend przetestuję Twój przepis :)

  28. Martyna pisze:
    5

    Super przepis!:) Polecam!:)))

  29. Patryk pisze:

    Robilem juz 2 raz, polecam!

  30. Marta pisze:
    5

    Wlasnie w piekarniku rumieni sie moja weganska pizza :) dziekuje za ten latwy i „jednomiskowy”przepis :) super strona. Powodzenia!

  31. Robert pisze:

    Witam ta pizza jest przepyszna, stosuję ten przepis juz od 2 lat i nadal znajomi wypytują o przepis, ale on jest moją pyszną tajemnicą, muszę podkreslić że zawsze wychodzi i bardzo dobrze smakuje

  32. michal pisze:
    5

    Hej możecie mi napisać ile dajcie mąki w gramach i wody w ml. Bo szklanki są różne z góry dzięki

  33. Suri pisze:
    5

    Swietny przepis, szybko, latwo I przede wszystkim smacznie. Juz trzeci raz gotuje z zajadam i jak na razie wszystko wychodzi. Wczoraj byla botwinka I leczo z cukinia, dzis piZza. Dodam, ze nie cierpie gotowac :)

  34. Lencia pisze:
    5

    Ciasto na pizze super. Robilam pierwszy raz i wyszla pizza wysmienita!!! Moj maz byl zadowolony;-) Super przepis! POLECAM, a autorowi ycze dalszych kulinarnych sukcesow i dzielenia sie nimi ;) Pozdro!

  35. Magda pisze:
    5

    świetny przepis! genialne ciasto – już dawno tak pysznej domowej pizzy nie jadłam!! Dziękuję!!!

  36. Alicja pisze:

    Świetny przepis. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu,a co najważniejsze – bardzo smaczne.

  37. Alexandra pisze:
    5

    Dziękuję za wybitny przepis na domową pizzę. Wypiekam ją w prostokątnej formie 37/22 cm. Ciasto jest cieniutkie ma miękkie ranty, a pizza nie jest sucha. Do ciasta dodaję suszone oregano. Po połączeniu z sobą składników oraz ugnieceniu ciasta zostawiam do wyrośnięcia po czym rozwałkowuję je. Wypiekam ją na rumiano w starym piekarniku z termoobiegiem ok. 250 stopni na małym ogniu ok.25 min. Zawsze jest bardzo chrupka i nigdy mi się nie spaliła.

  38. Mariusz pisze:
    5

    Właśnie wyjąłem pizze z piekarnika. Ciasto rewelka dodaje przepis do ulubionych.Pozdrawiam

  39. Ilona pisze:
    5

    Genialne ciasto. Nie jadłam lepszego :)

  40. Anonim pisze:

    Przepis na ciasto bardzo dobry aczkolwiek zamiast oleju na blaszce lepiej uzyc maki pszennej albo ryzowej do podsypywania. Tak robia w pizzeriach.

  41. oktawia pisze:

    Pizza wyszła super, idealne ciasto. Polecam Wszystkim!

  42. Magda pisze:

    Witam serdecznie pozdrawiam
    Dziękuję za super przepis
    Pizza pyszna a instrukcja czytelna

  43. Magda pisze:

    Super przepis
    Bardzo Ci dziękuję, pizza pyszna. Instrukcja prosta i czytelna
    Pozdrawiam i zabieram się do jedzenia

  44. Noob pisze:
    5

    Ciasto, a co za tym idzie pizza wyszła genialnie. Pozdro Tomasz!

  45. Suchy pisze:
    4

    Polecam gotowe ciasto juz na blaszce „podziurawic” widelcem tam i ówdzie :) Zobaczycie różnice ! Pozdrawiam

  46. Julka pisze:
    5

    Dziś zrobiłam z babcią. Wyszło przepysznie! Babci też bardzo smakowało. Ten przepis jest najlepszym jaki znalazłam.

  47. Ania pisze:
    5

    Jako Janusz kuchenny jestem mega wdzieczna!!! Przewaznie wszystko co zrobie nie ma ani wygladu, ani smaku ;) Jednak pizza tak posmakowala mi i szanownemu malzonkowi ze przez weekend byly robione az 3 ;)

  48. Adria pisze:
    5

    Rewelacyjny przepis, pierwszy raz wyszło idealne ciasto. Pozdrawiam i dziękuje :)

  49. marta pisze:

    Mam pytanie:
    czy jak chcę dodać do pizzy pieczarki, paprykę, cebulę, brokuł to kładę je surowe na pizzy czy trzeba wcześniej podsmażyć?

  50. ewka pisze:

    Pizza właśnie powędrowała do piekarnika.
    Ciasto śmiesznie proste w przygotowaniu. Nawet dla kompletnych ignorantów kulinarnych.
    Ale obadamy co wyszło jak zjemy

  51. Kuba pisze:
    5

    Bardzo dobra pizza, elegancja, prosta w przygotowaniu.

  52. Konrad pisze:

    Czy można zastąpić wodę Zacieplonym mlekiem?

  53. Noob pisze:

    Można zamienić olej roślinny na oliwe z oliwek ?

  54. Aga pisze:
    5

    Ciasto jest rewelacyjne! Proste w wykonaniu, idealne proporcje. Bardzo smaczne:) Polecam.

  55. Jola pisze:

    Naprawdę pyszna nie jestem dobra kucharka ale ta picca zrobiłam furorę naprawdę polecam

  56. Paula pisze:
    5

    Polecam wszystkim ! Genialny przepis ! Ciasto wyszło cieniutkie, idealnie chrupkie ! Po prostu o niebo lepsza pizza niż w pizzerii ! Zrobiłam dokładnie wg przepisu tylko że 4 porcje ! Wyszło fenomenalnie ! A największym atutem jest szybkość wykonania ;) Polecam ! ;)

  57. Magda pisze:

    Właśnie zagniotłam ciasto, czekam… Mam nadzieję że się uda dam znać co i jak.

  58. Luiza pisze:
    5

    Wczoraj postanowiłam wypróbować przepis, wcześniej robiłam pizze na zupełnie innym cieście. Wyszło rewelacyjne! Sama nie mogłam wyjść z podziwu.Pytali mnie gdzie można kupić takie spody do pizzy…. przepis godny polecenia, ale chyba nie dam go nikomu, jest za dobry, po prostu super, a samo ciasto obłędne. Piekłam w wersji dla „zaawansowanych”, 7 minut na samym dole w max temp. Nie chce już innych przepisów, ten jest idealny. Pozdrawiam!

  59. Ed. pisze:
    5

    Potwierdzam, ciasto wyrobione w parę minut ;).

  60. Andrzej pisze:

    Wspaniałe ciasto, na pizzę. I w dodatku jak dobrze zostało to opisane, jak się to robi. Teraz zamiast kupowac pizzę, na którą nie raz muszę czekać godzinę to chyba będę sobie robił takie właśnie ciasto i przynajmniej będę wiedział, co tam dodaję. Pozdrawiam i dziękuję za tak świetny pomysł, na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php