Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Olek pisze:
    5

    Ten przepis na pizze jest rewelacyjny ! Najlepszy jaki znalazłem na internecie ! Pozdrawiam i dziękuję !

  2. Martyna pisze:

    Idealny przepis, ciasto wychodzi jak z pizzerii za każdym razem nawet w moim beznadziejnym piekarniku. :D

  3. Michu pisze:

    Whoa, a tyle czasu szukałem dobrego przepisu na ciasto do pizzy! Dzięki, na pewno spróbuję!!

  4. David pisze:

    Witam hmm…niewiem co myśleć szlag mnie trafia nie wychodzi mi to ciasto na pizze ja robie z podwójnych składników na 2-wie blaszki.robie z drożdży świerzych (w kostce) nie chce urosnąć w piekarniku.co państwo mi poradzą.dodam że jestem facetem może to też ma jakiś wpływ. Kobietą pewnie lepiej wychodzi.

  5. Angelika Sadowska pisze:
    5

    Bardzo dobre przepisy ale ja dodaje inneRobie oczywiście bardzo dobrą pizze

  6. Zu pisze:

    Zrobiłam na podwójną porcję wszystkich składników i wyszło smaczne, ale twarde. Czy to dlatego, że za grube?

  7. Nessi pisze:

    Bardzo dobry przepis na pizze :)) osobiście nie czekam az ciasto urośnie tylko wyrabiam i formuje na blasze, polecam!

  8. Geny po ojcu pisze:
    5

    Ależ tu pysznie pizza wygląda znakomicie, chyba się skuszę zrobić ciasto wg tego przepisu

  9. Tomasz pisze:

    Skoro polecasz dokładne odważanie składników na ciasto, proszę o podanie gramatury z przepisu: półtorej szklanki mąki pszennej, pół szklanki letniej przegotowanej wody…

  10. Poczatkujaca pisze:
    5

    Rewelacyjne, jednym słowem pychotka;-), polecam innym, mój pierwszy raz i wszyscy się zajadali, mniam;-)

  11. justyna pisze:
    5

    Wczoraj zrobiłam pizze byla tak pyszna że później drugą a dzis juz ciasto rośnie na następną tak posmakowało Dziekuje przepis superPróbowałam już paru ten najlepszy

  12. Ania_ pisze:
    5

    No to zrobiłam moją pierwszą samodzielną pizze.. Zrobiłam ją z tego przepisu i muszę przyznać, że wyszła rewelacyjna. Ciasto bez zarzutów☺ Z dodatkami trochę poszalałam ale naprawdę nawet mój wybredny partner się zajadał A on akurat prawie zawsze na jakieś „ale” . Osobiście dodałam świeże drożdże rozrobione z mąką cukrem i wodą z przepisu, skorzystałam z przelicznika. Polecam

  13. EWELINA pisze:
    5

    Tyle osób poleciło przepis, że także postanowiłam spróbować. Nie zawiodłam się. Po upieczeniu ciasto było pyszne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Do tego łatwo się rozciągało na blaszkę, było pulchne. Dodalam samorobny sos pomidorowy i ulubione składniki. Pizza idealna :)

  14. A pisze:

    Robię z podobnego przepisu. Rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia i wkładam razem ze wszystkimi dodatkami na rozgrzaną wcześniej w piekarniku blachę. Spód jest bardziej chrupiący.

  15. adulina pisze:
    5

    Super przepis,pizza zawsze się udaje. Dzięki! Nawet młodzież na urodzinach nie chce innej pizzy tylko domową.

  16. Katarina pisze:

    Mam pytanie jeśli chodzi o świeże drożdże, czy trzeba je wcześniej rozpuścić czy dodać skruszone do mąki?

    • Grubcia pisze:

      Próbowałam już dodawać bezpośrednio do mąki i ciasto też wychodzi idealnetylko zeby woda była letnio ciepła i wystarczy ;)

  17. Ewa pisze:
    5

    Zrobiłam pizzę ze świeżych drożdży i pierwszy raz wyszła mi idealna!!! Wszystkim smakowała:-)

  18. Joanna pisze:
    5

    Rewelacja :-) właśnie zrobiłam na kolacje i wyszła mega pyszna :-) mąż zadowolony a ja tym bardziej, że znalazłam super przepis. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :-)

  19. Olga pisze:
    5

    Mój ulubiony przepis!!!! Polecam wszystkim :-D Szybki, prosty, zawsze sie udaje i co najważniejsze pizza jest pyszna :-D

  20. Sahamara pisze:

    Sceptycznie podchodziłam do przepisów z internetu. Postanowiłam zrobić pizzę dla dzieci. Zaryzykowałam. I o to przepis pierwsza klasa, za co dziękuję. Wyszło pyszne ciasto jakie lubimy. Ja zrobiłam w prostokątnej blaszcze z przepisu i było rewelacyjne. Pycha,pycha,pycha…Pozdrawiam !!!!

  21. Piotr pisze:
    5

    Robiłem ta pizzę kilka razy zawsze wchodzi wyśmienita Polecam użyć mozarelli zamiast zwyklego sera żółtego ☺ Pozdrawiam

  22. Magdalenka pisze:

    Mam pytanie bo u gory pisze 3 do 4 gram drozdzy instant a na dole 7 gram ,to ile tych drozdzy dac i czy dodac cukier ?pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Jak dodasz 3-4 gram to również powinno wyjść, tylko trochę więcej czasu na wyrastanie potrzebujesz i odpowiedniej temperatury i wilgotności powietrza. Generalnie z 7 gram zawsze się uda, a im mniej tym bardziej musisz się trzymać różnych innych zasad – w najlepszych pizzeriach w Neapolu dodaje się tylko 1 g drożdży na 5 kg mąki. :-)

  23. Gustavo Woltmann pisze:
    5

    Ciasto to połowa (albo i więcej) sukcesu do smacznej pizzy :). Na pewno skorzystam i z tego przepisu!

  24. Monika pisze:
    5

    Najlepsza :-)

  25. bebetka pisze:
    5

    Robilam pizze kilka razy i ze swiezych jak i ze suszonych drozdzy . Obie wyszly super pyszne. Dziekuje za przepis :)

  26. Aga pisze:

    Mam male pytanie co do sosu,czy nakladac go gdy jest goracy czy ma ostygnac?

  27. Kinga pisze:
    5

    Przepis rewelacyjny. Nawet taki laik jak ja, dla którego cokolwiek co ma związek z drożdżami, to inna bajka, sobie poradził, to każdy bez trudu da rade. Wyszło pysznie, a tak się bałam. Dziękuję.

  28. Krysia pisze:
    5

    Już nie wiem który raz robię pizze z Twojego przepisu tylko że robię wszystkie skladniki razy 4 i zawsze wychodzi! Ciasto jest pyszne miękkie i łatwe. Chcę też dodać że ja daję świeże drożdże prosto do mąki krusze i mieszam ze wszystkimi składnikami i też wyrasta :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

  29. kamyk pisze:
    5

    OMG Ale jestem happy… mam dwie lewe ręce do gotowania a tu proszę… pizza pyszna!!!!! PRZEPIS REWELACJA!!! w koncu ktos opisuje triki czy błedy które laik może popełnic. Pełen szacun… zaraz przelece resztę przepisów. Strona trafia do ulubionych!!!!!!

  30. witek pisze:
    5

    moje drugie podejście do pizzy w życiu ;) intym razem znika z blachy ! super przepis

  31. Paula pisze:

    Przepis świetny pierwszy raz robiłam pizze z twoim przepisem i to noe jedna tylko 5 juz pierwszego dnia tak wszystkim smakowala. . Pozdrawiam

  32. Smakosz pisze:

    Witam. Mam pytanie czy opłaca się kupić taki domowy piecyk do pizzy?

  33. Agnieszka pisze:

    Super przepis- pizza wyszła znakomita, robiłam ją w sylwestra w ostatniej chwili – PYCHA :-)))

  34. Karolina pisze:
    5

    Zaczęłam swoją przygodę z pieczeniem domowej pizzy od Twojego przepisu i już za pierwszym razem wyszła genialnie (warto dodać, że w sprawach pieczenia i gotowania jestem kompletnym amatorem)! Dziękuję!

  35. Joanna pisze:

    A mozna wyrabiac mikserem ciasto na pizze?

    • Urszula pisze:

      Ja odradzam, zbyt grube ciasto. Ciasto drożdżowe zawsze wyrabia się rękoma, energicznie, żeby jak najwięcej powietrza weszło i ciepło rąk ogrzało drożdże.

  36. Kasia pisze:

    Ja wstawiam pizze do na maksa nagrzanego piekarnika, parę minut i pizza gotowa

  37. Dominika Nika pisze:
    5

    Z czystym sumieniem polecam ten przepis ! :) w koncu pizza wyszla i smakowala jak z najlepszej pizzeri :) DZIEKUJE :) pozdrawiam

  38. Kasia pisze:
    5

    Przepis jest super i wychodzi fajne ciato cienkie :) polecam

  39. Maciej pisze:
    5

    Świetny przepis na ciasto. Pierwszy raz wyszło mi tak dobre.

  40. Renia pisze:
    5

    Ciasto super! Dzieki!

  41. Joanna pisze:

    Dodałam oliwę z suszonych pomidorów, zobaczymy, co będzie

  42. Basia pisze:
    5

    Pierwszy raz robiłam pizzę i byłam pełna obaw, jednak dzięki temu przepisowi ciasto wyszło pyszne :)

  43. ola pisze:

    Ciasto misrzostwo !

  44. Jejku pisze:
    5

    Ale to wyszło dobre! Pizza jak marzenie, faktycznie można zrezygnować z zamawiania z dowozem :D

  45. SwiftGTI pisze:
    5

    Wyszła mi przepyszna pizza, wspomnienie Włoch wróciło

  46. Ja pisze:
    5

    Jestes wielki!!! Pizza jest zajebista !!!

  47. Basia pisze:
    5

    Pizza świetna, robię tylko od czasu do czasu i dlatego podpieram się przepisami ale ten jest super. A w kuchni nie ma bałaganu. Pozdrawiam Serdecznie!!!

  48. Basia pisze:

    Pizza świetna, robię rzadko ale smakowała że palce lizać i rzeczywiście nie ma bałaganu w kuchni. DZIĘKI ZA PRZEPIS!!!!!

  49. Marta pisze:
    5

    To jest najwspanialsze ciasto do pizzy jakie robiłam w życiu! Za pierwszy razem było idealne, a że nie umiem gotować to pomyślałam, że to przez przypadek. Jednak robię je już kolejny raz i jest tak samo dobre! Dziękuję za ten łatwy przepis :)

  50. Asterpix pisze:

    Bardzo dobre ale podwoiłam składniki i ciasto było zbyt słone ale jeżeli da sie tak jqk jest w przepisie to est bardzo dobre. Polecam :)

  51. Beata i Darek pisze:

    Pizza super

  52. Beata i Darek pisze:

    Przepis na ciasto super! Z reszt a poradziliśmy sobie sami, a pizzę jedliśmy i w sobotę i w niedziele. Wchodzi do nas ten przepis na zawsze. Dzięki Tomasz:)

  53. lukio pisze:
    5

    Spoko wyszła. Dzięki.

  54. anka pisze:

    Przepyszna. Ja daje pól szkl mąki razowej zeby troche pizze odchudzić. I wychodzi rewelacyjna. Na poczatku mi srednio rosla. Ale chyba doszlam do wprawy i jest idealna. A robiłam ja juz chyba z 15 razy

  55. MB pisze:
    5

    Udało się, polecam przepis w takim razie !

  56. Malwa pisze:

    Super! Ciasto idealne choć dodałam ciut więcej mąki bo troszkę mi się klei.Absolutnie idealne!!!!

  57. Ela i Kuba pisze:
    5

    Właśnie zjadłam pizze z tego przepisu zrobioną przez mojego 10 letniego syna (jako niespodzianka dla rodziców), sam ją robił od zakupów do podania, mega bombowy przepis najlepszy na świecie!!!! pizza wyszła przepyszna, od teraz jeśli pizza to tylko z tego przepisu, nie jakaś tam z tłustym serem z pizzerii:)) dziękujemy autorowi i pozdrawiamy:))

  58. Grxxxx pisze:

    nie dodawajcie cukru do ciasta .

  59. Edyta Ataman pisze:
    5

    Kamien do pizzy jamie oliviera jest beznadziejny brudzi sie strasznie domyc go nie mozna niczym! kupilam pozalowalam, uzywam teraz deski granitowej do krojenia tylko odklejcie gume spod spodu.

    • Tomek Lach pisze:

      Kamieniami generalnie trzeba się posługiwać odpowiednio i o nie dbać. Sam miałem kiedyś hiper-super kamień wulkaniczny, szlifowany nie wiadomo jakimi kosmicznymi technologiami, ale udało się go dość szybko wykończyć z powodu braku należytej pielęgnacji ;)

  60. Kuchnia?Jestem tu nowa.. pisze:

    Ciasto w smaku super! Ale wyszło bardzo twarde… bardziej jak tarta niż pizza… coś zrobiłam nie tak? Wszystko jak w przepisie, tylko ciasto rosło około godziny i nie powiększyło się jakoś spektakularnie..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php