Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Podobne przepisy

tagi: , , , , , , , , , , , ,

Ilość komentarzy: 1 398 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 398 odpowiedzi na “Ciasto na pizzę – prosty przepis”

  1. Natalia pisze:
    5

    Super przepis!Jak pizza się w domu pojawiała to raczej kupna. Ciasto i czas jego robienia nie zachęcało mnie do robienia samemu. Ale ten przepis jest mega szybki, robiłam i wyszło bardzo dobre ciasto, a rodzinka zjadła pizze ze smakiem. ☺ Dziękuję, na pewno teraz będę robić częściej

  2. Anna pisze:

    Dzięki za przepis ,zawsze omijalam ciasta drożdżowe z obawy przed trudnością, nawet pizze robiłam na proszku do pieczenia z obawy że inne mi się nie uda ,aż tu nagle po obejrzeniu fotek uznałam że dam rady i udało się ,Dzięki serdeczne

  3. Roleski pisze:
    5

    Panie szacun ! Ciasto rewelacyjne ! Pizza niebo w gębie ;p Polecam !

  4. Edi pisze:

    Super przepis. Robiłam pizzę milion razy
    .. ale ten jest idealny (już nie wrócę do swoich przepisów tzw na oko;) )tylko robię z podwójnej porcji

  5. Ania Ł. pisze:

    Pierwsza raz w zyciu zrobiona pizza I wyszla Super!!!. Dzieki za przepis :)))

  6. Karolka pisze:

    Ja ilekroć mam zamiar robić pizzę wracam po ten przepis:) nigdy mnie nie zawiódł a wręcz dzięki niemu jestem pewna ze wyjdzie wyśmienita :) polecam i smacznego!:)

  7. Maciek pisze:

    Muszę spróbować , wstyd się przyznać ale z lenistwa często kupuję gotowe

  8. zuraw77 pisze:
    5

    Rewelacja!!! Wielkie dzięki za przepis!!! Pierwsza samodzielnie wykonana pizza. Wyszła po prostu pychota!!!

  9. Małgosia pisze:

    Ogólnie szukam nowych przepisów na ciasto i tak trafiłem na twój przepis i na pewno go wypróbuje. Podobno dużo zależy od tego jaki typ mąki się zastosuje.

  10. Maciek pisze:

    super pomysł

  11. herka pisze:

    bezglutenowa też wyjdzie dobra, ale niestety z mieszanki, która do najtańszych nie należy, ale raz na czas poszalejmy

  12. Ania pisze:

    Czy można zastąpić mąkę pszenną inną-już mi tak dobrze nie wychodzi….

  13. Aga M pisze:

    Rewelaca, ciasto wg Pana przepisu wyszło genialnie cienkie i chrupiące. To była moja pierwsza w zyciu pizza i od razu sukces. Mam nadzieję, że uda mi się ją powtórzyć z takim samym efektem. Mam pytanie czy ciasto do pizzy można mrozić i kiedy to zrobić: po zagnieceniu czy po wyrośnięciu? Pozdrawiam

  14. aga pisze:

    Myslisz,ze z maki bezglutenowej tez wyjdzie?

  15. Ada pisze:
    5

    Rewelacja, od czasu odkrycia tego przepisu robienie pizzy to czysta przyjemność! Ja co prawda zawsze używam świeżych drożdży, ale zawsze wychodzi i smakuje pysznie, polecam wszystkim.

  16. Patrycja pisze:
    5

    Przepis rewelacja, zawsze się udaje . Przepyszne ciasto !

  17. Kamisia pisze:
    5

    Witam super przepis! Wszystko poszło jak po maśle / pierwszy raz użyłam drożdży naturalnych nie sypanycha a gdy przy wyrabianiu ciasto nie chciało się odlepić od palców leciutko podsyłam mąka. Dwa razy odpoczywało, raz po wyrobieniu drugi po uformowaniu. Pierwszy raz ciasto wyszło mi tak puszyste! Jestem w szoku! Wsypałam drożdże jak w przepisie – do mąki a czy tych w kostce nie powinno się rozmieszać w letnim mleku? Takie tylko mam pytanie ❓

  18. Asia pisze:
    5

    Superpyszne proste i co najważniejsze wyszła najlepsza jak dotąd pozdrawiam i dziękuję

  19. Paula pisze:
    5

    Najlepszy przepis i najprostszy!

  20. bamad pisze:

    Ciasto z podwójnego przepisu pycha. Pomysl z ziołami w cieście bomba. Dzięki Panu zrobiłam super pizzę. Wszyscy najedzeni i zadowoleni. Dziękuję!

  21. Ilonna pisze:
    5

    Kolejny raz robię pizzę z tego przepisu. Szkoda, że nie można dodawać zdjęć w komentarzach :) 2 dorosłe osoby się najedzą po uszy. Ciasto robi się w 2 minuty :)

  22. Sylwia pisze:

    Pyszna przepyszna o wielokrotnie sprawdzona. Zawsze zachwalano Nie mogę tylko znaleźć, kiedyś gdzieś wyczytałam, że parę dni wcześniej można zrobić ciasto wg przepisu i do folii i do lodówki. Potem wyjąć i od razu gotowe ciasto przyrządzać.
    Jak to wygląda?? Ile dni max mogę trzymać to w lodówce , nie w zamrażając, aby nie zepsuć?? Wystarczy tylko szczelnie zapakowac w folię spożywczą?

  23. Asia pisze:

    Genialny przepis ! Najlepszy jaki dotąd wypróbowałam ;)

  24. Agga pisze:
    5

    Pizza wyszła mega !!! Piekłam niecałe 10 min ! Mmmmmmm super przepis dziękuje !!!!

  25. Daniel pisze:
    5

    Mam 14 lat a pizza wyszła super. Bardzo prosty przepis na pyszną pizzę.

  26. Daniel pisze:
    5

    Może być olej rzepakowy ?

  27. bibi pisze:
    5

    Robię ją drugi raz. Za pierwszym wyszła przepyszna! Chociaż ja jestem antytalentem w kategorii kulinaria….

  28. Kasia pisze:
    5

    Mega pizza :D

  29. Kasia pisze:

    Ekstra pizza :D

  30. iWONA pisze:

    Przepyszna pizza .

  31. Beata pisze:
    5

    Witajcie! Dziś robię pizz-unię z tego przepisu chyba z 20 raz! Zawsze wychodzi bosko! A zapach w kuchni…. nie do opisania :DPolecam! Pozdrowienia dla Wszystkich!

  32. Fred pisze:

    Ciasto powinno byc z maki tipo 00 i poleżeć z 6 godz w lodówce żeby ciasto przefermentowalo.,inaczej będzie „leżało na żołądku ” .wypiek tylko na kamieniu poniewaz woda wchodzi w kamien i odparowuje inaczej pizza bedzie zapocona robiac na blaszce lub papierze

  33. Gosia pisze:

    Super pizza,panie Tomku.

  34. Agnieszka pisze:
    5

    Przepyszna i prosta pizza.

  35. Arek .W. pisze:
    5

    Polecam bardzo dobre

  36. Anka pisze:

    Dzięki za przepis ! Super wyszła , chrupiąca jak z pieca chlebowego :) Na blaszce 28 cm trochę grubawa , ale i tak pyszna. Pozdrawiam !

  37. Ela pisze:

    Witam, chciałabym zrobić pizzę z tego przepisu na dużej kwadratowej blasze piekarnikowej – czy wystarczy podwoić składniki?
    Pozdrawiam serdecznie!

  38. Renata pisze:

    Będąc we Włoszech w małej miejscowości Vada nad morzem Tirenskim jadłam przepyszną pizze.
    Pewnego dnia zapytałam kucharza o przepis niestety zdradził mi tylko , że zamiast wody daje piwo i co wy na to

  39. Sylwia pisze:

    Dzien dobry. Robię pizze z Twojego przepisu, rozwałkowuje cienko, ale wychodzi mi strasznie sucha… Jest cienka i przypomina czipsy… Co jest nie tak?

  40. Ola pisze:

    Moi drodzy ile ciasta wychodzi z tego przepisu? Mam formy 28 cm i nie wiem czy mnożyć składniki razy dwa czy może wystarczy?

  41. Dorka pisze:

    Zerkłam jeszcze raz :)wszystko jasne, cztanie uwazne i se zrozumieniem :D

  42. Dorka pisze:

    Na jak duzą forme jest ten przepis?
    Bede robila na blaszce z piuekarnika a nie chce zeby wyszło zbyt cienkie albo zbyt grube. :)

  43. Patryk pisze:
    5

    Pytanko, chciałbym zrobić 10 spodów, czy wystarczy że pomnoże składniki razy 5?

  44. Małgoś65 pisze:

    Świetny przepis, zrobiłam dwa ciasta, pierwszy z białej mąki a, drugi z mąki graham. Oba ciasta smakowały :) jednym słowem rewelacja. Dzięki Tomku za przepis, pozdrawiam :)

  45. Ania pisze:
    5

    Super przepis ja używam drożdży świeżych i można je dodać do letniej wody którą użyjemy do ciasta wtedy pizza będzie rosła równomiernie ;) do tego swoje sosy palce lizać!

  46. kropka.kropka pisze:

    Przepis jest rewelacyjny. Sprawdzony dwukrotnie. Pierwszy raz zrobiłam z ciasta jedną pizzę – wszyła bardzo gruba, natomiast drugi raz, z jednego cista zrobiłam już dwie pizze i wyszły cieniutkie, chrupiące na brzegach. Polecam przed nałożeniem składników na wyrobione ciasto, wsadzić ją do nagrzanego piekarnika na 2-3 minutki. Nie musimy się wtedy martwić, że pizza będzie niedopieczona.
    Polecam przepis i wszystkie wskazówki Tomka :)

  47. izka pisze:

    Świetny i prosty przepis, dziękujemy Tomku za wspaniała kolację :-) powodzenia w znajdowaniu kolejnych prostych rozwiązań dla amatorów

  48. Ula pisze:

    Od lat robię z tego przepisu :) zawsze super :)

  49. Ala pisze:
    5

    Pizza to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Ja też często sięgam po pomysły na pizze, głównie ze względu na oszczędność czasu. Ta na zdjęciach wygląda smakowicie :-)

  50. Alina pisze:
    5

    Pycha ! Pizza znikła w mgnieniu oka.Robilam ze swiezych drożdzy i też suuper! Dziekuje za wspaniały przepis:)

  51. Gosia pisze:
    5

    Robie drugi raz,za pierwszym wyszło ekstra,teraz ciadto lezakuje,jedyne nad czym sie zastanawiam jak zrobie sos pomidorowy do pizzy…

  52. Doris pisze:
    5

    Najlepsze i zarazem najprostsze ciasto na domową pizzę:)Uwielbiam je robić.Moje dzieciaki wcinają aż miło:)

  53. Blauten pisze:
    5

    Potwierdzam poprzednie oceny, ciasto jest rewelacyjne :)

  54. elektryk pisze:

    Zjadłbym taką pizze

  55. Joanna pisze:
    5

    Super przepis wczoraj robiłam pizzę i cała rodzina zachwycona ciastem,napewno skorzystam nie raz.Dziekuję za przepis .

  56. rajcowka pisze:
    5

    Cudowny przepis. Zawsze wychodzi szczególnie jak się zastosuje proste ale jakże ważne zasady wyrabiania ciasta. Serdeczne dzięki za ten blog i fantastyczny sposób opisania przepisów :)

  57. Tomas pisze:

    ciasto jest MEGA!!! próbowałem robić domową pizze bardzo wiele razy i dopiero z tego przepisu da się to zjeść – fakt, że użyłem specjalnej mąki do pizzy i dobrych świeżych drożdży, jednak smak, grubość, delikatność, pulchność, wilgotność ciasta itp. wszystko jak na warunki domowe jest SUPER! dzięki za przepis.

  58. Kasia K. pisze:
    5

    wow …. rodzina przeżyła mój pierwszy raz bardzo fajny prosty przepis a naprawdę smacznie wyszło ciasto nie rośnie zbyt grube ( wielka zaleta. ja tylko od siebie nakułam widelcem ciasto już położone do foremki )

  59. Ewelina pisze:
    5

    Dziękuję za super przepis. Dzięki Tobie pierwszy raz udało mi się ciasto na pizze. :)

  60. Joanna pisze:
    5

    Super przepis :) łatwy i przyjemny nawet dla takich laików kuchennych jak ja ;) polecam! Pizza jest pyszna i za każdym razem się udaje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php