zajadam.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

pizza ciasto przepis

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Kurs pieczenia pizzy

Nauczę Cię jak w domowych warunkach upiec mistrzowską pizzę.

Kliknij tutaj i sprawdź szczegóły →


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl
Skomentuj Pod przepisem mamy już 1399 komentarzy!

oceny: 291, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 1 399 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. ja podwoiłam proporcje ale zamiast jednej szklanki mąki pszennej dałam 0,5 szkl mąki owsianej, oraz 0,5 szkl mąki żytniej, razowej (takiej do wypieku chleba). Wszystko po to aby pizza była choć odrobinę bardziej dietetyczna. Wyszło najlepsze ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić. Dzięki za przepis :-)

  2. Super przepis! Bardzo prosty. Rozmroziłam szpinak jako dodatek do pizzy i wyszło prawdziwe cudo! A ile pochwał zebrałam to głowa mała :)

  3. Pizza wyszła pyszna. Aczkolwiek za mało słona jak dla mnie i męża, mimo że dodałam trochę więcej soli. A spód pizzy po 30 min pieczenia nadal był blady ale upieczony. Może to dlatego że mam foremkę z dziurkami na spodzie? Wszystko robiłam według przepisu. Pozdrawiam!

  4. Super przepis. Pierwsza udana pizza. Już kilka razu próbowałam zrobić pizze ale nie wychodziły, a z tego przepisu wyszła za pierwszym razem. Napewno zagości jeszcze nie raz na moim stole.

  5. Przepis super. Zrobiłam dziś. Choć,mój piekarnik ma program na pizze(grzałka na dole-220 st-15 min) i wyszło troche twardawe. Więc następnym razem nastawie 250 st i tylko 7-8 min. Zobaczymy.

  6. Pomocy. W opisie jest, ze mieszamy drozdze i make, potem kolejne skladniki i powoli wode. Na filmach natomiast drozdze mieszamy z woda. Wiec jak mam robic?

  7. Przepis super.Dzisiaj zrobiłem dla rodziny i byli pod wrażeniem.Tylko mam pytanie odnośnie brzegów i spodu pizzy.Piekłem pizzę na blaszy normalnej,a nie specjalistycznej do pizzy.Po upływie 8 minut w temperaturze 250 stopni C i na samym dole piekarnika.Brzegi jak i spód nie były nawet rumiane.Po prostu białe.Czym jest to spowodowane ?.

    1. Możliwe, że właśnie dlatego, że były na spodzie. Jeśli są na najniżej półce, temperatura „dociera tylko na sam dół”. Jeśli chcesz, by się przyrumieniło, postaw ją wyżej na kilka minut.

  8. Witam serdecznie,
    Przepis z mąki pszennej jest świetny. Niestety żona ma nietolerancje glutenu i szukamy przepisu na sprawdzone ciasto bezglutenowe. Tomku, testowałeś może jakiś przepis?
    Pozdr

    1. Ten przepis bardzo dobrze znamy, chleb robimy 3 razy w tygodniu, wychodzi na prawdę dobry. W tym konkretnym przypadku chodziło mi o przepis na ciasto bezglutenowe do pizzy ;)

  9. Witam, szukałam ciasta na pizzę ( pierwsza własna pizzę ) i ogromnie się cieszę ze trafiłam właśnie na ta stronę ciasto cieniutkie,krupiace i bardzo łatwe w przyrządzeniu naprawdę instrukcja godna pochwały ponieważ robiąc pierwszy raz bez problemu wszystko jasne i czytelne – brawo !!!! Dziękuje

  10. Ciasto wyszło cudowne kruche pod spodem miękkie w środku. Piekłam 15 min w temperaturze 200 stopni i drożdże rozpuscilam w lekko zagotowanej wodzie bo nie miałam tych w proszku. Następnym razem dodam oliwki i pieczarki. Dziękuję za ten przepis. <33

  11. Witam, przypadkiem trafiłem na Twój kanał na YT, a później z ciekawości zajrzałem na tą stronę. Po obejrzeniu filmików postanowiłem spróbować. Pierwszy raz w życiu robiłem pizzę. Trochę się obawiałem, że pójdzie do kosza… Zrobiłem sos z pomidorów z puszki i suszonej mieszanki ziół prowansalskich. O dziwo był smaczny:) Później ciasto, ser, salami i do piekarnika. Po upieczeniu byłem w szoku. W smaku najlepsza pizza jaką jadłem. Pewnie są lokale z lepszą, ale w nich nie byłem ;) Rodzinie też bardzo smakowała i już zadają pytania kiedy znowu zrobię pizzę :) Dzięki Tomku za przepis i dobre wytłumaczenie jak wszystko zrobić, aby się udało. Pozdrawiam

  12. Ile składników na kwadratową blachę, wielkości standardowej do piekarnika? Musze zrobić dużą porcje :)

  13. Dziś po raz drugi robiłem pizzę i wyszło rewelacyjnie. Za pierwszym razem zwaliłem ciasto (przepis z innej strony) lecz korzystając z tego przepisu zjedliśmy pizzę jak w pizzerii. Przesoliłem sos ale na drugi raz będę wiedział co i jak. Na blasze do ciast robiłem bo nie było nic innego i tu sugestia żeby zwiększyć składniki 2-krotnie.
    Wyszła pyszna pepperoni, PRZEPIS REWELACJA, chyba więcej do pizzerii nie pójdziemy :)
    dzięki

  14. Cześć Tomek w czym tkwi problem ze pizza się rwie przy rozciąganiu? Nie chce walkowac bo to bez sensu. Za dużo mąki? Za mało oleju? Mąkę mam tippo 00. Oliwa extra virgin

  15. To był pierwszy przepis na pizzę, jakim się posłużyłem i jest rewelacyjny. Nie zamawiam już pizzy – robię sam w domu. Im częściej robię tym coraz lepsze ciasto wychodzi. Nawet nie próbuję innych przepisów – ten mi w 100% pasuje. Bardzo dziękuję

  16. Idealne ciasto ! Dziekuje bardzo za przepis ! Robiłam pierwszy raz pizzę w życiu i wyszła perfekcyjna :) teraz robię ją co drugi dzień :)

  17. Przepis super / ciasto wyszło idealne, wszystkie składniki się idealnie połączyły.
    Ja dodałam sos pomidorowy na ciasto potem pokrojony w kostkę ananas, szynkę,kiełbasę i na górę starty żółty ser. Ciasto chrupiące idealnie wypieczone.
    :)

  18. mi niestety nie wyszło :( ciasto w piekarniku od spodu się nie upiekło, Sos super wyszedł (palce lizać). no ale coś z pieczeniem spaprałem. Było na blaszce tortowej bez dziurek od spodu…temperatura 220 C termoobieg środkowa półeczka…
    Góra pizzy wyszła super ale od dołu surowe… wina blaszki? inne ustawienie piekarnika? Czy może złe proporcję drożdży? Proszę o poradę.

  19. wypróbowałam i trzymałam się przepisu….. boska…. krucha na zewnątrz i miękka w środku. to jest przepis który trafi o mojej księgi. polecam :*

  20. Chryste!!! TO CIASTO TO PRAWDZIWY SZTOS!!! Trafilam tu przypadkiem i nigdy nie zrobie juz pizzy na innym przepisie!!! Ciasto moglabym zrec nawet samo bez sera sosu i innych dodatkow jest tak ekstremalnie genialne!

  21. Bardzo dobre ciasto na pizze mniam mniam ja z tego przepisu zrobiłam duża pizze na blache z piekarnia walkowalam paski i sklejalam i była cienka jak we Włoszech.

  22. Mam nadzieję, że tym razem, za pomocą Twojego postu i nagrania wyjdzie mi idealne ciasto na pizzę … w innym przypadku poddam się i już nigdy nie zrobię pizzy!

    1. Jeszcze nikt mi nie powiedział, ze moja domowa pizza jest gorsza od włoskiej neapolitańskiej. Naprawdę movna w domu zrobić taką pizzę. To proste, kiedy zna się wszystkie tajniki. Jest tego sporo i dobrze, bo pizza to nie piernąc w kij ale sztuka. Jednak dla mistrza to zabawa a efekt piorunujący i opad szczęk. Mozna. Nie poddawaj się ! :)

  23. Właśnie jestem po zrobieniu jej i co mogę powiedzieć o cieście ? Jednym słowem miód w gębie pycha!!! Dzieci najedzone starzy najedzone rodzina szczęśliwa ;)

  24. Przepis na ciasto super!!!
    Ja podwoiłam ilość składników na ciasto i wyszła cała blacha.
    Dziękuje za prosty przepis

  25. Rewelacja.
    Nawet drożdże które już były ciut po terminie mi wyrosły. Ciasto jest pyszne a robi się je blyskawicznie. Już nie wrócę do starych przepisów. Na ten trafiłam przypadkiem i tak już zostaje. Marzy mi sie tylko jeszcze kamień do pizzy. Ach i pytanko….jak już ją formowalam troszkę się potargala w jednym miejscu. Jak tego uniknąć?

  26. Hej! Długo szukałam dobrego przepisu na „pizzowe” ciasto, z różnym skutkiem.
    Wpadłam na ten przepis i od razu wypróbowałam. No i wyszło i rewelacyjnie!
    Nawet trochę się bałam, bo ciasto musiałam zrobić parę godzin wcześniej i była obawa,że pozostawione bez opieki za bardzo wyrośnie. Wstawiłam je wiec do lodówki, z zamiarem przechowania a potem wyjęcia do wyrośnięcia już w temperaturze pokojowej. No i niespodzianka, bo ciasto pięknie wyrosło już w lodówce! Pizza była pyszna! Dzięki i pozdrawiam

  27. Polecam przepis mój sprawdzony od lat robile mi jest the best, spróbujcie a nie pożałujecie.

    Wlej do miski pół szklanki wody normalnej moze byc zimna, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki oliwy z oliwek (lub oleju ja lubie z oliwą), wsyp łyżkę cukru i wymieszaj, Dodaj pół kostki świeżych drożdży i wymieszaj dokładnie. Odstaw i odczekaj 10 minut. Potem wbij jajko jedno i wymieszaj dodaj łyżeczkę soli i wsyp mąke około 600 gram wygnieć i wstaw na 20 minut do lodówki jak wyrośnie podziel na 3 części i bedą super 3 pizze ;)

    1. Ja nie mogę. Skąd bierzecie takie świństwa- przepisy ? Jajka do pizzy ? 1/4 szklanki oliwy ?? 50 gram drozdzy ? Pizza zdrowa to 1/4 grama do 1 grama drozdzy na litr wody ! Czyli 1450 gr. mąki !

  28. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to ciasto na pizze powinno odleżeć swoje w lodówce, najlepiej co najmniej 12h, aby drożdze przestały pracować, inaczej będą pracować w naszych brzuszkach, a to powoduje uczucie ciężkości. To jest właśnie sekret Włochów i ich pysznych ciast.

    1. Nie z kazdą mąka Iza moze sobie ciasto lezeć tyle i to są bardo precyzyjne oliczenia. Nie mogą drovdze umrzeć ale nalezy ich dodać maksymalnie mało do 1 grama ! Sekretó∑ jest cała masa, nie myśl, ze wystarczy coś tam usłyszeć, jakąś jedną wskazówkę.

  29. A co powiecie o gotowych mieszankach na pizze? Znajomy kupił taką małą paczkę bodajże od polskich młynów – z pizzą na opakowaniu. Podobno rewelacja. Ja też chce zrobić i chodzę po sklepach i wypatruję tej miesznaki

Czego szukasz?

css.php