zajadam.pl

Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

pizza ciasto przepis

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Kurs pieczenia pizzy

Nauczę Cię jak w domowych warunkach upiec mistrzowską pizzę.

Kliknij tutaj i sprawdź szczegóły →


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego, najlepiej dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Jeżeli masz wagę, odmierz dokładną ilość składników:

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy i wideo poradnika na temat przygotowania pizzy w domu:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

 

Blacha do pizzy

Tania i super pomocna blacha do pieczenia pizzy w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl

Kamień do pieczenia pizzy

Kamień do pieczenia pizzy pomaga upiec lepsza pizzę w domowym piekarniku

Zobacz oferty w Ceneo.pl
Skomentuj Pod przepisem mamy już 1399 komentarzy!

oceny: 291, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 1 399 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Witam
    Robię od dawna to ciasto . Kiedyś zrobiłam za dużo i zamroziłam. Po zamrożeniu ciasto na pizzę jest jeszcze lepsze , bardziej chrupiące – rewelacja – polecam i dziękuję ślicznie za super przepisy Gosia

  2. Po tysiacu prób, ten przepis to prawdziwe mistrzowstwo. Cała rodzina uwielbia taka pizze. Ciasto jest idealne – lepsze niż w pizzerii. Zawsze wychodzi.

  3. Witam, skorzystałam dzisiaj z przepisu. Ciasto wyszło super ale niestety pizza była chrupiąca. Mam na myśli spód pizzy, bardzo twardy :( Co może być przyczyną?

  4. Nigdy nie skomentowałam, choć z przepisu korzystam kilka lat. Jest to pierwszy i jedyny, z jakiego korzystam. Może to dziwne, ale ja porcję podaną przez ciebie robię… razy 4 wychodzi duża blacha piekarnikowa i czasem jakaś mała jeszcze do tego. To co na wierzchu robię jak kiedyś moja mama, kiełbasa, cebula i papryka zesmazone i na to ser. Albo po prostu mozarella i pomidory. Moje dzieci uwielbiają, a zimna jest jeszcze lepsza.

  5. Rewelacja! Super opis, krok po kroku. Zaglądam tu już kolejny raz-czas wpisać przepis do Przepiśnika :) Pozdrawiam i dzięki! :)

  6. Pizza przesmaczna. Przepis łatwy dobrze opisane wszystko. Fajne elastyczne super sie wypieka i smakuje.przepis zapisany .polecam

  7. Ciasto idealne po prostu magia, polecam jednak piec na 250-300° na maxa po prostu jak macie taką możliwość na 7-10 min, trzeba zaglądać co jakiś czas przez szybke do piekarnika, naprawde super lepsza niż z pizzeri ;) i jak już macie ciasto rozłożone to szybko nałożyć paste i składniki po czym wrzucić do piekarnika, żeby ciasto nie przesiąkło wodą

  8. Super przepis! Ja mam domowy piec od pizzy dlatego nie martwie się juz o temperature wypiekania i zawsze wychodzi idealna pizza! :D

    1. Przepis jest super robię tylko z niego i zawsze wychodzi idealna. Mam pytanie natomiast odnośnie świeżych drożdży jak zaczyn zrobić? I w którym momencie dodać go? Czy zrobić go z tej ilości wody która podana w przepisie? Nie chce szukać innych przepisów bo ta wychodzi zawsze idealna

Czego szukasz?

css.php