Pizza – poradnik dla początkujących

No więc chcesz po raz pierwszy zrobić pizzę i nie strzelić gafy? To świetnie! Dobra pizza przygotowana samodzielnie we własnej kuchni to naprawdę prosta sprawa! :) Musisz tylko poznać kilka prostych tricków i wskazówek.

Pizzę robię i jem bardzo często, zwykle przynajmniej raz w tygodniu od kilku lat. W tym czasie wypróbowałem wiele przepisów, podpatrywałem profesjonalistów i testowałem na własnej skórze najróżniejsze porady i kuchenne sztuczki.

Jeżeli szukasz przepisów na pizzę (np. na ciasto, sos czy różne rodzaje pizzy) to od razu kliknij tutaj. Polecam jednak zapoznanie się z poniższymi uniwersalnymi poradami.

Wyrabianie ciasta na pizzę

  • Ciasto na pizzę to ciasto drożdżowe, a drożdże lubią ciepło, dlatego pamiętaj żeby mąka i pozostałe składniki były ogrzane do temperatury pokojowej. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, jeżeli mąkę dodatkowo lekko podgrzejesz (np. przy pomocy piekarnika), a woda do rozpuszczenia drożdży będzie miała temperaturę ok. 36-37 stopni C.
  • Ciasto na pizzę będzie dużo lepsze, jeżeli użyjesz do jego wyrabiania mąki przesianej przez sito.
  • Ciasto wyrabiaj energicznie do czasu, kiedy jego konsystencja wyraźnie się zmieni i zacznie przypominać plastelinę, a nawet popularną ciastolinę – idealnie wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie, sprężyste i nie kleić się do rąk.

pizza

Wyrastanie ciasta

  • Nawet najlepiej wyrobione ciasto, to dopiero połowa sukcesu, dlatego pamiętaj że wyrastanie musi odbywać się w odpowiednich warunkach: w cieple, pod przykryciem, tak by ciasto nie utraciło wilgotności i nie ochłodziło się zbytnio – to zatrzymałoby działanie drożdży i ciasto po prostu nie urośnie.
  • Krótko mówiąc ciasto na pizzę wyrasta idealnie w ciepłym i wilgotnym otoczeniu.
  • Jeżeli w kuchni jest zimno, można wstawić ciasto w misce do wyrastania w piekarniku ustawionym na program podgrzewania talerzy (temperatura 30-35 st C) lub w przypadku starszych piekarników do piekarnika z włączoną lampką.
  • W profesjonalnych pizzeriach ciasto na pizze wyrasta nawet 24 godziny, jednak w domowej kuchni proponuję aby było to 30-40 minut, do czasu aż ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Zobacz koniecznie krótki film, na którym pokazuję jak w prosty sposób przygotować ciasto na pizzę:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sos do pizzy

  • Najprostszym i najbliższym tradycji sposobem na przygotowanie sosu do pizzy jest użycie pomidorów z puszki (najlepiej krojonych). Wystarczy, że wyłowisz łyżką kawałki pomidorów i odsączysz rzadki płyn. Taką pomidorową masę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek, i gotowe!
  • Dobre ciasto i dobre dodatki potrzebują sosu pomidorowego tylko w formie dodatkowego akcentu, więc nie przesadzaj z jego ilością i nie przyprawiaj go zbyt mocno.
  • Kupując pomidory na sos do pizzy warto dopłacić 1 czy 2 zł i kupić pomidory typu Pelati, które mają najlepszy, słodkawy smak, i są używane przez mistrzów pizzy na całym świecie.
  • Błagam, nie używaj do pizzy ketchupu! To naprawdę psuje jej smak.

Sos do pizzy - tradycyjny włoski przepis

Ser do pizzy

  • Tradycyjnie używa się do pieczenia pizzy sera mozzarella, jednak we własnej kuchni to Ty dyktujesz zasady :) …dlatego zawsze polecam używanie takiego sera, na jaki ma się akurat ochotę.
  • Mozzarella najlepiej sprawdza się na pizzy z małą ilością dodatków, ja często korzystam również z różnego rodzaju serów żółtych (np. cheddar), które nie są zbyt twarde i ładnie się roztapiają w piekarniku.
  • Kupując mozzarellę zwróć uwagę na jej jakość. Tanie sery miewają np. dużą zawartość wody i w trakcie pieczenia puszczają za dużo soku, przez co pizza pływa, nie jest chrupiąca i trudno ją zjeść.
  • Jako dodatkowy akcent warto użyć drobno startego parmezanu, który doda pizzy mocniejszego serowego akcentu.

Dodatki

  • Dodatki do pizzy to najfajniejsza część całej zabawy.
  • Bardzo, baaardzo zachęcam do eksperymentowania i odważnego łączenia smaków.
  • Do pizzy pasują nawet buraki, gruszki, jajka, orzechy, winogrona i wiele innych produktów, które w pierwszej myśli skreślilibyśmy z listy dodatków – zajrzyj na listę moich przepisów na pizzę (kliknij tutaj), gdzie możesz przekonać się jak wiele kombinacji składników do tej pory udało mi się wymyślić, a lista cały czas się powiększa! :-)
  • Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością dodatków – najlepsza pizza, w najlepszych pizzeriach, to danie wbrew pozorom niezbyt ciężkie i właśnie wtedy smakuje najlepiej.
  • Zamiast ciężkich sosów typu ketchup czy sos czosnkowy, polej pizzę dobrą oliwą z oliwek i skrop odrobiną octu balsamicznego – te dwa magiczne składniki nie tylko nie zabiją smaku dodatków (tak jak np. ketchup), ale wręcz podkreślą ich smak w rewelacyjny sposób i sprawią, że pizza nie będzie sucha.

Pizza czosnkowo-cebulowa

Dlaczego pizza się nie udała?

Jest kilka głównych powodów przyczyniających się do niepowodzeń w przyrządzaniu pizzy w domowym zaciszu:

  • Świeże drożdże były nieświeże (znaczy przeterminowane lub źle przechowywane).
  • Temperatura składników lub temperatura powietrza w kuchni były za niskie i drożdże nie „pobudziły się” do pracy.
  • Temperatura wody, w której rozpuszczasz drożdże była zbyt wysoka i wszystkie zginęły. Drożdże giną w temperaturze powyżej 40 stopni C.
  • Ciasto wyszło twarde i zbite, ponieważ mąka nie została przesiana i nie była odpowiednio napowietrzona, albo ciasto było zbyt krótko wyrabiane.
  • Ciasto nie wyrosło – najpewniej to ma to związek z jednym z powyżej opisanych problemów.

Jeżeli masz pytania to śmiało – zapraszam do komentarzy. Chętnie rozszerzę poradnik o wszelkie brakujące informacje.

Na blogu opublikowałem również poradnik dla zaawansowanych, do którego zapraszam wszystkich już nieco wprawionych w bojach fanów pizzy.

Zapraszam też do przejrzenia kategorii „Pizza” na blogu, gdzie opublikowane jest kilkadziesiąt przepisów na ciasta, sosy i różne rodzaje pizzy.

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 31 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • natkagatka says:

    jak bardzo lubisz gotowanie od1 do100

  • Martyna says:

    Moim zdaniem warto zainwestować w doby sprzet do pizzzy, mam na myśli tutaj piec do pizzy. Wszystko zalezy od naszego piekarnika tak naprawde. Ja zawsze miałam z tym kłopot choc stsowałam sie do wszystkich wskazówek przeczytanych na internecie :/ Sprzet rozgrzewa sie az do 400 stopni i po 5 minutach mamy gotową, smaczną pizzę :)

  • Zuzia says:

    Dzień dobry na jaka grubość najlepiej rozwałkować ciasto bo zawsze mam z tym problem i albo jest za grube albo za cienkie

  • Katarzyna aGusto says:

    Bardzo udany poradnik. Sama robię pizzę i cieszy się ona uznaniem wśród domowników i znajomych, ale chętnie popróbuję nowych wskazówek.

  • Kasia says:
    5

    Robiłam już pizzę i to nie raz, ale za każdym razem wychodziła twarda. Czytałam powody, przez które ciasto mogłoby nie wyjść, ale ja chyba po prostu za długo piekłam. Czy to ma coś wspólnego z twardą pizzą, czy może coś innego ma taki wpływ? Mąka była przesiana, w kuchni ciepło, drożdże świeże, ciasto podczas wyrabiania było dobre: miękkie, wyrosło ładnie, ale po wyciągnięciu z piekarnika bło twarde. Może nastawiłam za wysoko temperaturę, albo powinnam ustawić pizzę na niższym szczeblu w piekarniku? Dzięki za porady, cenne i na pewno skorzystam :)

  • Karolina says:
    4

    Pizza bardzo smaczna, niestety od góry mi sie bardzo przypiekla natomiast od dolu była biała i leciutko niedopieczona. Czym to mogło być spowodowane? Bardzo proszę o poradę aby w przyszłości tego uniknąć

    • Tomek Lach says:

      Na pewno z góry miała za dużą temperaturę, a z dołu za małą – najlepiej pizzę piec na samym dole piekarnika, bez termoobiegu czy grilla

  • Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Jeszcze pizzy na drożdżach nie robiłam ;)

  • Dominika says:

    Witam !
    Jakie drożdże będą lepsze do pizzy ? Suche czy te świeże ? I ile czasu należy pizzę trzymać w piekarniku ?
    Pozdrawiam :)

    • Tomek Lach says:

      Dominiko wszystko jest opisane w przepisach i poradniku ;) A drożdże najlepsze są takie, z którymi Tobie jest najwygodniej. Pizzę w piekarniku trzymasz tak długo aż ciasto od spodu zacznie się przypiekać na brązowo, a składniki na górze będą w sam raz na Twoje oko :)

  • IWONA says:

    PROSZĘ PANA A CZY DO ZROBIENIA PIZZY KONIECZNA JEST OLIWA CZY MOŻNA ZASTĄPIĆ OLEJEM?

  • Weronikaaa says:

    Pierwszy raz robiłam pizzę, nie chwaląc się gotować umiem prawie wszytko ale ciasto na pizzę było wyzwaniem, zrobiłam według przepisu i dodałam coś od siebie (zioła do ciasta) wyszło fantastycznie… Żeby ciasto mi wyrosło wsadziłam przykryte do piekarnika, który był lekko ciepły. Wyrosło bardzo! Pizza najlepsza i to tylko dzięki cennej radzie ;) piona!

  • P says:

    Polecam keczap, pychotka!

  • Kasia says:
    5

    A może by tak podać ile czasu piec i w jakiej temperaturze? Studentom ułatwi to egzystencję :D

  • Mirek Maj says:
    5

    I wszystko jasne dlaczego dotychczas nie wychodziło:)Dzięki Tomku, kolejna pizza będzie wg Twoich wskazówek :)

  • Beata says:

    Do zrobienia mojej pierwszej pizzy zamierzam się już od dłuższego czasu. Nie wiem czemu, ale zawsze mi się to wydawało jakoś… dość skomplikowane. Prawdą jest też, że nigdy tak naprawdę nawet nie zgłębiłam żadnej receptury na pizzę – wstyd się przyznać, tym bardziej że nie jestem zupełnym nowicjuszem kulinarnym. Lubię gotować i lubię odkrywać nowe przepisy. Dlatego postanowiłam, że zrobię moją pierwszą pizzę według porad i wskazówek zawartych na tej stronie – przekonały mnie. TO BĘDZIE MÓJ PIERWSZY RAZ !!! :D

  • Przepisy says:

    Bardzo ciekawy przepis :) Sama kiedyś próbowałam przygotować pizze od samych podstaw i wyszło wręcz odwrotnie :P Tzn. drożdże tak zaczęły pęcznieć, że masa ciasta dosłownie urosła o 1cm ale i tak pizza wyszła bardzo smaczna :)
    Czekam na kolejne wpisy i pozdrawiam :)

  • Michał"wiatru"Wiatrowski says:

    Cenne porady Warto się z nimi zapoznać

  • Lomaz says:

    Nie będę się dużo rozpisywał, szukałem prostego przepisu i chyba znalazłem. Dzięki bardzo fajny blog :)

  • Piotr Biesiadecki says:

    Witam,
    nie ma takiej potrzeby, zeby dawac 7g drozdzy? Ja daje 6g drozdzy, ale na 1kg maki i 600-650 ml wody, 50g oliwy, 19g soli i 10g cukru. Podgrzewam wode z oliwa, rozpuszczam sol i cukier, potem daje drozdze i mieszamaz do rzopuszczenia. od razu daje make i wyrabiam ok. 4-5 minut. Dziele na 150 g kulki, wykladam na gleboka blache wysmarowana oliwa, apotem kazda kulke jeszcze obtaczam w oliwie z blachy. Srednio, wychodzi 13-14 kulek. Zostawiam na ok. 40 minut. Prawie podwaja objetosc, wstawiam do lodowki. Mozna spokojnie przetrzymac 1 tydzien.
    Z tych kulek, mozna zrobic takie rozwalkowane cieniutkie placki, ale dziele je na 50g kuleczki, i na plycie grillowej je pieke, po kilka sekund z kazdej strony. Takie placki, mozna wykorzystac jako burritos, czy inne wynalazki, lub tzw. maczanki do roznych goracych sosow.
    Mozna zrobic rowniez , Focaccia, czyli lekko rozciagamy do srednicy ok.15cm, robimy dolki palcem, smarujemy oliwa, posypujemy rozmarynem i do pieca 300 stopni, na ok 3-4 minut. Dalej, wiadomo co z takim chlebkiem, mozna robic..
    Jest jeszcze kilka rzeczy do zrobienia z tego ciasta, ale mysle ze, wystarczy….

    • Tomek Lach says:

      Dzięki Piotrze za fachowy komentarz! :) Oczywiście przy większej wprawie i doświadczeniu ilość drożdży warto redukować do minimum. To jest jednak poradnik dla początkujących i z taka ilość drożdży zaproponowana przeze mnie wynika z tego, że już parę ładnych lat obserwuję jak amatorom domowej kuchni idą wypieki pizzy we własnych piekarnikach, które z ledwością potrafią się nagrzać do 250 stopni, nie mówiąc już o tym, że w domowych warunkach trudno za każdym razem poświęcać tak dużo czasu na przygotowanie pizzy, czy przechowywanie tak dużej ilości ciasta jak sugerujesz

  • Bernadka says:

    Witam! Zrobiłam pizze naprawdę krok po kroku tak jak pan podawał ale niestety ciasto wyszło twarde za każdym razem (podjęłam 2próby). Za drugim razem zmniejszyłam czas pieczenia ale znów klapa…..:-(. Co robię źle?

    • Tomek Lach says:

      Bernadko czy na pewno przesiewasz mąkę? Jakiego rodzaju mąki używasz? Czy masz w kuchni dobrą temperaturę – w sensie nie jest za zimno? Jakich drożdży używasz do ciasta? Czy ciasto ładnie wyrosło? I czy twarde wyszło dopiero po upieczeniu czy już wcześniej po wyrobieniu było twarde i zbite? Na pewno dojdziemy do tego co jest nie tak u Ciebie :)

    • Sylwia says:

      Mam ten sam problem… Lubię ciasto cienkie. Wyrasta dobrze, piecze się też. Niestety kroi się je potem jak czipsy. Jak zobiłam ciut grubsze to wierzchnia warstwa przecinała się dobrze, natomiast spód był już twardy ….

  • Łukasz Kopiszka says:

    Ciasto do pizzy bardzo dobrze potrafią wyrabiąć wypiekacze do chleba :)

  • Ewa says:

    Skorzystam. Ostatnio wyszedł mi zakalec, ale to była pizza robiona „szybko szybko”

  • Irene says:
    5

    Bardzo przydatne informacje! :-D

Ilość komentarzy: 31 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php