zajadam.pl

Omlet z grzybami leśnymi

Omlet z grzybami leśnymi

W sezonie na kurki, podgrzybki czy borowiki możesz wyczarować przepyszne potrawy. Zupa grzybowa, pierogi, sosy – to chyba te najbardziej popularne dania. Tym razem mam dla Was propozycję śniadaniową – omlet z grzybami leśnymi w roli głównej. 

Omlet jest szybki i prosty do wykonania, dlatego to idealna opcja na śniadanie. Do masy jajecznej dodaję podgotowane grzyby, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Połączenie delikatnych i kremowych jajek z grzybami o wyrazistym aromacie smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka grzybów leśnych
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i wrzucić do wody, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Grzyby odcedź.

  2. Jajka roztrzep z mąką i mlekiem, dodaj przyprawy, natkę pietruszki i grzyby.

  3. Masę jajeczną wlej na rozgrzane masło. Smaż na niewielkim ogniu do momentu, aż wierzch się zetnie – co jakiś czas ruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do dna.

  4. Kiedy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz omletem. Przykryj patelnię talerzem i przy jego pomocy przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż jeszcze przez chwilę.

  5. Omlet z grzybami podawaj od razu po usmażeniu posypany natką pietruszki.


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php