Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

pizza ciasto przepis

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych - przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

kuchnia włoska

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy:

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

P.S. Domowe przygotowanie, a przede wszystkim zjadanie pizzy jest dużo przyjemniejsze, jeżeli dysponujesz dodatkami, takimi jak blachynóż do pizzy i inne akcesoria. Ja stale z nich korzystam.

Nie przegap :-)

Zarejestruj się aby dwa razy w miesiącu otrzymywać powiadomienia o nowych przepisach, artykułach i konkursach z nagrodami. Nie ujawnię nikomu Twojego adresu!

Ilość komentarzy: 771 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Aga pisze:

    Czy jeśli użyje drożdży świerzych to tak jak w przypadku tych w proszku poprostu dodać je pokruszone do mąki czy może rozpuścic w letniej wodzie?

  • PABLO pisze:

    Sie ma Tomek co to jest ta mąka typu 00? Mi moi zaufani kucharze poradzili mąke typu 550. Zrobiłem to ciasto ale niestety musiałem wszystko przełożyć na jutro,także nie wiem jaki będzie efekt?

  • W ciągu tygodnia robię pizze już po raz drugi z tego przepisu i chyba na stałe zagości w moim menu,wychodzi bardzo smakowita! :)

    5
  • stasio pisze:

    dobry przepis,robiłem z mąki typ 00

    4
  • stasio pisze:

    mąka powinna być typu 00

    4
  • Damian pisze:

    Najlepsze ciasto na świecie! Pierwsze mi się trochę słabo upiekło ale drugie super chrupiące ;)
    Pozdrawiam i dziękuje za przepis.

  • viola pisze:

    Panie Tomaszu tak smacznej pizzy nie jadłam w najlepszej pizzerii ,dziękuję serdecznie za przepis w domu wszystkim smakuje ,jest genialna.

  • kasia pisze:

    Czy tu jest jakis ser w przepisie? Moze nieprzytomna jestem, ale nie znajduje

  • magda pisze:

    Pizza genialna…..polecam… dzieci wprost ja uwielbiaja…dzieki

  • rena pisze:

    Naprawdę świetny przepis na super smaczną pizzę! Smakowała nawet mojemu mężowi – malkontentowi (który jest kucharzem zresztą).
    Dziękuję!

    5
  • Aleksandra pisze:

    Super!
    Prosty przepis i zawsze sie udaje! Domowa pizza jest najlepsza!
    Pozdrowienia z Brazylii :)

    5
  • Jan n pisze:

    Fajna pizza ale daj proporcje
    na parę osób

    5
    • Tomek Lach pisze:

      W przepisie są proporcje na jedną pizzę – zwykle spokojnie na dwie osoby wystarcza. Więc pomnóż ilość składników razy dwa, jeżeli chcesz zrobić jedną dużą pizzę dla 4 osób (tylko potrzebujesz dużej blachy i dużego piekarnika).

  • Aga pisze:

    Hej :) zachecona komentarzami wlasnie robie ta pizze. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Robię z podwójnej porcji składników bo straszne z nas lakomczuchy i lubię jak nie muszę mężowi szykować dodatkowego jedzenia do pracy na nocną zmianę :P Gdzieś w programie kulinarnym znanego szefa kuchni uslyszalam, że ciasto jest o wiele bardziej puszyste jeśli zamiast podsypywania mąką podlewamy je wodą. Ja dodałam o ponad pół szklanki więcej wody niż jest w Twoim przepisie i ciasto ładnie odkleja się od dłoni i jest elastyczne (gluten po długim wyrabianiu zrobi swoje ;) ) Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam

  • Szkl.Anka pisze:

    WSPANIAŁE CIASTO!!! Trochę zmieniłam proporcje, by wyszło więcej a i tak wyszło!! Polecam z całego serca :)

    5
  • Mal pisze:

    Najlepsza pizza! :)

  • edyta pisze:

    Wczoraj jadlam pierwszy raz ta pizze i jest poprostu najlepsza, jaka jadlam przez cale swoje zycie!!!!!!!!!!!!!! Dzis robie druga :) tak mi i mojej rodzinie zasmakowala !! swietny przepis i malo roboty!
    Pozdrawiam

    5
  • Janek79 pisze:

    Witam!
    Podczas robienia tej pizzy, po dodaniu wszystkich składników muszę wsypać jeszcze dość dużo mąki, ponieważ ciasto strasznie lepi się w ręce. Oczywiście pizza po upieczeniu jest bardzo dobra. Jednak chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną tej za małej ilości mąki. Myślę, że problem może tkwić w jednostce miary szklanki. Ja używam bowiem takiej, która ma chyba 250 ml. Czy jest to odpowiednia objętość do tego przepisu?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam! :)

    5
  • Franek dobra rada pisze:

    Powinieneś założyć restaurację. Na serio, zarabia się krocie.
    Cała polska czyt…daje pizzę dzieciom. :D

    5
  • sos pisze:

    Tomku, daj mi proszę przepis na Twój sos do tej pizzy :) Pozdrawiam, Ania

  • krystian pisze:

    super pizza poprostu rewelacja

  • margaret pisze:

    O.M.G najlepszy przepis na pizze !!!!
    Pozdrowienia z Londynu

  • Kasia pisze:

    Ciasto pyszne. Właśnie wcinam :) Dzięki ogromne!!! :)

    5
  • schneider pisze:

    ich liebe kochen. Kuchen ist sehr gut

    5
  • skowron pisze:

    Pizza mistrz! POLECAM!

    5
  • Ania pisze:

    Polecam szczerze ten przepis wszystkim. Ja nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni – małe dziecko w domu, drugie w drodze. Nigdy nie robiłam pizzy, ale ta była wspaniała, cieszę się, że się udała :) na pewno nie raz ponownie jej spróbujemy, a może tej z włoskim ciastem?
    Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis – szybkie zakupy – pół godziny, potem 15-20 minut w piekarniku i pizza gotowa :) poszła cała na dwie osoby!

    5
  • Edzia&Gregor pisze:

    Ciasto super!! Świetne do formowania każdego kształtu :)
    Z pewnością będziemy korzystać w przyszłości :)

    POLECAMYYY!!!!

  • Ania pisze:

    A ja mam pytanie: czy nadmiar ciasta można zamrozić?

    5
  • Patrycja pisze:

    Będę walić na „Ty”, bo nie mam pojęcia ile masz lat, a postarzać nie będę ;).
    Mi taka bomba kaloryczna bardzo się przyda, bo jestem wręcz chuda :P. A przepis jest klasyczny, prosty i na pewno smaczny. Chyba jutro wypróbuję. Uwielbiam gotować, ale na drożdżach jeszcze nie pracowałam. Z resztą nie mam problemu, bo pracowałam na gotowym cieście. Sos także robiłam swój i jest praktycznie taki sam jak u Ciebie :).
    Podoba mi się Twoja stronka. Dużo ciekawych przepisów. Zdjęcia są piękne, też uwieczniam moje dania :D. Myślę, że będę tu jeszcze szperać.
    Pozdrawiam!

    5
  • Aneta Niedośpiał pisze:

    Nie no rewelacja;* wypróbowałam:) mama pilnowała, asekuraowała;) ale wyszło jak trzeba;) hihi
    POLECAM

  • Aneta Niedośpiał pisze:

    MMmmmm:* rewelacja;) super przepis na pizze dla całej rodzinki;* POLECAM:)

  • Iwa pisze:

    Ciasto potwierdzam rewelacja !!! dziękuje Ci bardzo za ten przepis. Kiedyś robiłam mega dobrą pizzę potem wiele sie pozmieniało w moim zyciu i nie robiłam juz pizzy wcale… Dopiero po 10 latach w ten weekend czyli kolacja w piątek pizza, obiad w niedzielę pizza Było rewelacyjnie! może i mam 10 lat więcej ale pizze robie teraz jeszcze lepszą dzięki tobie ! Dziękuję Ci *)

    5
  • Asia pisze:

    Dziękuję za przepis.Ciasto rewelacja.Zostanie w mojej kuchni na zawsze

    5
  • aneczka24 pisze:

    Zrobiłam z innymi dodatkami, GENIALNE ciasto ! Polecam

    5
  • dodo pisze:

    czy moge wyrobione ciasto wstawic na kilka godzin do lodowki?? z gory dziekuje za szybka odpowiedz

  • Monika pisze:

    Dziękuję za świetny przepis! Z początku ciasto nie chciało rosnąć, ale jak wstawiłam do piekarnika, a potem wyciągnęłam..Ach! Palce lizać! Świetny przepis. ;)

    5
  • Marcin ;) pisze:

    Przed chwilą zjedliśmy to cudo i rodzice byli bardzo zaskoczeni że potrafię takie rzeczy ugotować (13l.)
    Może na początku było troche roboty ale zdecydowanie było warto :]

    Dziękuje za przepis i pozdrawiam.

    5
  • Ania W. pisze:

    rewelacyjny przepis na ciasto. już kolejny raz robię pizzę wg tego przepisu. domownicy zadowoleni i dla mnie cała przyjemność, ponieważ jest szybko, sprawnie i smacznie. polecam każdemu.

    5
  • Mateusz pisze:

    Bardzo dobrze że wybrałem pana przepis , pizza wyszła nadzwyczajna :) Nie rozumiem opini innych . Najwyraźniej nie robili w sposób jaki jest wyjaśniony w przepisie . Wszystko ładnie wypieczone , a góre możemy udekorować według własnych upodobań . POLECAM I DZIĘKUJE !!

    5
  • MonikaMi pisze:

    Świetny przepis. Ciasto robi się bardzo szybko. Pizza wyszła super! I ten chrupiący brzeg ciasta. Mniam.
    Od wczoraj to mój przepis na pizzę :)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    5
  • artur pisze:

    ja dopiero pieke ale juz ladnie pachnie no zobaczymy

  • ma pisze:

    Siedziałam dziś 2 godziny w kuchni by odpowiednio przygotować składniki do pizzy i ciasto. Finalnie wyszło tak, że składniki z wierchu były już mocno zarumienione, a ciasto na środku pizzy surowe. Padaka.. mieliśmy z mężem straszną ochotę na tę pizzę, wąchając przez 2 godziny zapachy z kuchni, a tu większość trzeba było wyrzucić do kosza.. :<

    3
    • Tomek Lach pisze:

      to niestety znaczy, że na pewno coś zrobiłaś nie tak jak trzeba – proponuję przeczytać przepis jeszcze raz dokładnie. Trudno mi też wyjaśnić co Ci zajęło aż dwie godziny??? :)

  • Maciek pisze:

    Witam.
    Robiłem już ciasto z wielu przepisów i muszę przyznać, że to jest najsmaczniejsze!:)
    Mam tylko pytanie – pizza była w piekarniku na 220 stopni prze 15 minut na środkowej „półce” i wyszła trochę twarda. Znaczy się jak pokroiłem na kawałki to końcówki nawet nie poleciały trochę w dół:)
    Pytanie czy tak ma być, czy była trochę za długo – wiem, że co piekarnik to inna grzanie.
    Idealnie by było gdyby ciasto o takim smaku dało się zrobić takie bardziej „lejące” – jakieś rady?:)

    5
    • mario pisze:

      Miałem kiedyś ten sam problem. Czasami nawet pizza wychodziła twarda jak kamień. Skróciłem czas pieczenia do 12-13 minut a temp. zwiększyłem do 200-220 st. C i teraz wychodzi idealnie. Piekę w piek. elektr. więc 1 półka (od dołu) jest ok. ale w gazowym to by było za nisko.
      Pizza ma sporo kalorii więc sos czosnkowy do niej robię w wersji light : http://chwiladlamnie.pl/2014/01/sos-czosnkowy/
      Pozdrawiam :)

  • Ender pisze:

    Moim zdaniem przepis jest świetny. Do tej pory uchodziłam w kuchni za swego rodzaju „ofermę” (nie każdy ma talent do wysadzenia mikrofalówki!), ale postanowiłam stawić temu czoła i na Dzień Matki przygotowałam duuużo jedzenia. Do drożdży dodałam jednak (o ironio, z zaleceniem mamy, która przyznała się, że nigdy jej ciasto drożdżowe nie wyszło) trochę mleka, a robienie ciasta zaczęłam odruchowo od wrzucenia wszystkiego do miski i zmieszania. Mimo to wyszło świetnie, bardzo dziękuję za przepis :) mama porosiła, bym zrobiła pizzę raz jeszcze, na dzisiejszy obiad.

  • shizuko pisze:

    Trudno znaleźć w internecie przepis na 1 pizzę. Zrobiłam według Pana przepisu i wyszło super! Wydrukowałam i będzie jak znalazł na następny raz. Pozdrawiam!

  • Ola :-) pisze:

    dodałam nieco mniej drożdży- zarówno ja jak i mój Małż lubimy pizze pergaminki :-D
    przepis na pizzę od Pana był moim pierwszym i powiem… że dzięki Panu uwierzyłam w moje kulinarne zdolności! :-D pizza rozwaliła system :>
    pozdrawiam gorąco- ja i moja mega pyszna pizza :-DD

    5
  • Ola :-) pisze:

    dodałam mniej drożdży- zarówno ja jak i mąż lubimy meeeega cienkie pizze. Pana pizza była moją pierwszą robioną w życiu- wszystkim smakowała! serdecznie dziękuję- przywraca mi Pan wiarę w moje kulinarne umiejętności :D:D
    pozdrawiam- ja i moja cienka, za[jjj]erąbista pizza! :-DD

  • Klauka50 pisze:

    Przepyszna! Lepsz niż z pizzeri. Gratuluje pomysłu.

    5
  • Slonce pisze:

    Witam,
    jakiś czas temu natknęłam się na Pana bloga, jednak nie skorzystałam z Pana przepisu. Dziś tego żałuję bo pizza (ciasto) wyszła rewelacyjna! Nawet mężowi smakowała ;) Będę zaglądać tu częściej i korzystać z Pana przepisów :)

    Dziękuję !!!
    Życzę Panu samych dobrych chwil w życiu jak i w kuchni ;)

    Pozdrawiam, Ewa.

    5
  • Anita pisze:

    Najlepszy przepis ever!!! a próbowałam wielu bo uwielbiam pizzę:)

    5
  • Madź pisze:

    Ta pizza to mistrzostwo świata!

    5
  • Miłek pisze:

    Uwaga, ten przepis jest dobry! Nawet ja zrobiłem i o dziwo jest bardzo dobra

    5
  • Rajmund pisze:

    Ciasto rewelacyjne, proste w przygotowaniu…

    Podwoiłem składniki, żeby zrobić dwie… Wyszła rewelacyjnie, druga właśnie dochodzi w piekarniku…

    Coś pięknego… Dziękuję za przepis:)

    5
  • Kama pisze:

    Jest doskonałe, wielkie dzięki:)

    5
  • Kasia pisze:

    Przepis super ,dzisiaj zrobiłam pizze wszystkim smakowało :-)Pozdrawiam

    5
  • Viola pisze:

    Tomku super przepis! pychaaaa! wszystkie przepisy na pizze które posiadam wyrzucam..Pozdrawiam:)

  • klaudia pisze:

    drożdze świetnie rozpuszczają sie z cukrem ;) same z siebie ;):) nie trzeba nawet mieszac ;):)

  • foto pisze:

    no zobaczymy czy ten przepis jest coś wart :)

  • Agaa pisze:

    Witam, mam to samo pytanie co Dona, czy drozdze świeże wymieszac w wodzie czy poprostu rozgniesć bezposrednio z mąką?

    • Tomek Lach pisze:

      Świeże drożdże polecam rozpuścić w ciepłej wodzie przez kilka minut i dopiero kiedy zaczną pracować (np. pojawi się pianka) wymieszać je z pozostałymi składnikami pizzy.

  • YmaSumac pisze:

    Ja również polecam!! Zrobienie ciasta nie sprawiło mi żadnego problemu. Kuchnia, jak wyżej napisał autor, po zrobieniu wyglądała kosmicznie czysto :):) pozdrawiam :)

    5
  • Zuzia pisze:

    bardzo fajny

  • Dona pisze:

    Mam pytanie co do drozdzy swiezych, mozna je dodac bezposrednio do cieplej wody i wymieszac? Bo kiedys widzialam, ze drozdze gpodgrzewalo sie z mlekiem?…

  • Michal pisze:

    Przepis super wiele razy korzystalem. Polecam jednak pomnożyć każdy składnik o 1,5, wtedy pizza wychodzi na naprawde grubym cieście :)

    5
  • Katarzyna pisze:

    Dzięki za cenne informacje przy pizzy, własnie czekamy aż się upiecze, mam nadzieje że wyjdzie pyszna;) pozdrawiam sedecznie

    5
  • Iwa pisze:

    Popytajcie mamę jak robi ciasto drożdżowe – drożdzy NIGDY ALE TO NIGDY nie mozna wrzucać do mąki. Muszą podrosnąć w ciepłym mleku i dopiero wtedy wyrabiamy ciasto. Do mleka dodajemy odrobinę cukru. Druga sprawa, mąkę miesza się na wstępie z wodą a później dodajemy olej a nie odwrotnie. Woda łączy składniki a olej jest pomocny przy ugniataniu. W zwykłych piekarnikach pizze piecze się ok. pół godziny w temp. 180 stopni, w kwadrans to można sobie zrobić hamburgera z buły (7-8 minut pomijam milczeniem). Nie radzę „spoglądać na spód” bo ciasto drożdzowe nie lubi powietrza – chyba, że ktoś lubi podeszwy.

    • Tomek Lach pisze:

      Iwa totalne bzdury niestety napisałaś :) Twoje wszystkie uwagi raczej można odnieść do wypieku ciast drożdżowych, ale w przypadku pizzy zupełnie nie trzeba się tym przejmować – sprawdzone setki razy. A 7-8 minut to również w 100% pewna informacja. W piecach opalanych drewnem pizzę wypieka się przez 90 sekund, więc nie wiem dlaczego wątpisz w 7-8 minut w piekarniku, skoro nie próbowałaś nawet?

    • Anita pisze:

      Pani Iwo aby się mądrować lepiej sprawdzic:) bo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Niejednokrotnie olej dawałam na końcu, a z drożdży robiłam zaczyn , a ciasto wychodziło średnie czasami twarde. Tą pizzę zrobiłam i jest rewelacyjna! tzn ciasto. Polecam spróbować

  • GLOBUS pisze:

    Przepis genialny. Pizza wyszła świetna :)
    Dziękuję za już drugi wypróbowany przepis z twojej strony Tomku. (Rosół z kury też wychodzi idealnie) :)

    5
  • ja pisze:

    Ślinka mi cieknie

    5
  • cookerka :) pisze:

    Ale mi smaka narobiliście ;) dobrze, zaczynają się warzywa, Maestro może mi mąż nie zje wszystkich jak to on ma w zwyczaju, to niedługo na pewno wypróbuję ten przepis ;)

  • Gawr pisze:

    Pizza właśnie się piecze! Myślałam, że będzie gorzej z uporządkowaniem wszystkiego a tu proszę- całość zrobiłam w jednej misce i to jednym okiem patrząc czy nie rozsypuję dookoła mąki a drugim zerkając do laptopa czy na pewno wszystko dodałam przy okazji podśpiewując sobie pod nosem koreańskie piosenki. Ciasto wyszło mi idealnej konsystencji, nie musiałam ani dodawać więcej wody, ani więcej mąki. Pachniało też ślicznie, chyba ze względu na zioła. Pewnie będzie tak samo smakować jak i wygląda- więc świetnie. Wielkie dzięki za przepis! Zostało tylko 5 minut do wyjęcia z piekarnika i idę się zajadać :)

    5
  • Kamcio pisze:

    https://www.youtube.com/watch?v=InDwfZmSikI

    chodzi mi o taka technikę rozciągania. Na początku tylko opuszki palców a pózniej w paru ruchach dłoni odstaw dostaw robi sie taki placek. Czy udaję Ci się robić takie ciasto??

  • Kamcio pisze:

    No wlaśnie Tomku ile ja już lat ekperymetuje;) Czyli mówisz w sensie piszesz że uzyskujesz takie ciasto ze mógłbyś bez problemu „kręcić” pizza tak jak na filmikach?? Nie chodzi mi o technikę bo ona na pewno jest ważna itp itd. A czy ogladałeś może ost program Magdy Gessler i ona u takiej amatorki była i poszła do jakiegoś Włocha. On przyniósł jej „placki” i ona bez prawie żadnej wiedzy traktując wcześniej pizzę wałkiem gdzie dla mnie to jest zbrodnia;) przerzucając z ręki do ręki to ciasto samo się rozciągało. przy tworzeniu pizzy zawsze staram się aby temperatura wody była taka „przyjemna” dla dłoni.Aby nie parzyła. Mąkę przesiewam raz kręcąc miska dosyć energicznie. Masz może jeszcze jakieś porady albo link do filmiku gdzie powstaje takie właśnie elastyczne ciasto?? Byłbym bardzo wdzięczny

  • Kamcio pisze:

    Witam Tomaszu.

    Mam takie pytanko czy próbowałeś kiedyś robić pizze z mąki typu „00″ . Robiłem ciasto na pizzę na wszystkie możliwe sposoby z rozczynem i bez,z drożdzami suszonymi i świeżymi,a mąkami różnych typów,ale ciągle nie mogę stworzyć ciasta elastycznego na tyle że da się w paru ruchach rozciągać tak jak na filmikach z pizzeri. Między innymi w ost odcinku programu tej blond Pani z TVN;) była pokazana pizzeria pewnego Włocha i tam to ciasto do pizzy było tak elastyczne i wcale nie ‚wracało” do swojego pierwotnego kształtu. Czy masz jakieś opinie i porady w tym temacie?? Nie mówie że moja pizza nie jest elastyczna i twarda ale nigdy nie storzylem takiej aby w tak łatwy sposób w paru ruchach udało sięstowrzyć piękny okrągły placek. pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Kamcio taki efektowny sposób kręcenia pizzy wymaga przede wszystkich wielu ćwiczeń i wprawy. Proporcje ciasta są w zasadzie takie same i mąka typu „00″ moim zdaniem niewiele zmieni – owszem pizza wyjdzie z niej najlepsza – ale elastyczność i możliwość kręcenia wynikają moim zdaniem głównie z techniki wyrabiania ciasta. Ważne żeby było ono po wyrośnięciu bardzo elastyczne i miękkie, a to można uzyskać używając dobrze napowietrzonej mąki i bardzo ciepłej wody do wyrabiania ciasta. Samo wyrabianie też ma bardzo duże znaczenie, tak samo warunki w jakich ciasto będzie wyrastało – generalnie najlepiej ćwiczyć i eksperymentować, mi bez problemu wychodzi takie ciasto, które prawie że pod własnym ciężarem się rozprowadza ;)

  • słonczena pisze:

    O wkoncu :P ostatnio wszyscy mi mowia ze Maestro nie sa dobre do pizzy, dobrze ze nie tylko ja zajadam z kabanosami :D

    4
  • Ellie pisze:

    Dla mnie bomba, slicznie uroslo i dopieklo sie bez problemu, mimo tego, ze przesadzilam z iloscia sosu. Nawet moja trzylatka sybarytka, ktora byle czego nie tyka, pozarla niezly kawalek i dala sie wreszcie przekonac do pizzy :)

    5
  • Anna pisze:

    Zrobiłam właśnie pizzę, wyszła przepyszna! Dziękuję za rewelacyjny przepis i pozdrawiam :)

    5
  • martuska pisze:

    wlasnie zrobiłam pizze z moim 5letnim bratem:)
    wyszla super;] polecam serdecznie ten przepis!!!!

    5
  • Ewelina pisze:

    Zrobiłam pierwszą pizzę z tego przepisu. Hm… ciasto wyszło twarde jak kamień (szczególnie boki). Dzisiaj je zmieniłam dodałam więcej drożdży (1/4 g), i prawie całą łyżeczkę soli. O niebo lepsze.

    4
  • inka pisze:

    Bardzo dobry przepis. Robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi idealna.

  • Leonidas pisze:

    Właśnie przetestowałem przepis i jestem pod wrażeniem :) Ciasto proste w wykonaniu i bardzo smaczna wyszła pizza (do samego ciasta dodałem 2 łyżeczki ziół prowansalskich),gratuluję Tomku! Dzięki Tobie do lamusa odchodzą wypady do pizzeri :) .Jutro przetestuję zaś Twoją zupę cebulową którą uwielbiam a która zbiera pochlebne recenzje :) .Gratuluję dobrej stronki i pozdrawiam.

    5
  • Monika pisze:

    A ja robiłam dzisiaj pizze z tego przepisu i wyszła bardzo twarda i nie wiem dlaczego ?

    • Tomek Lach pisze:

      Monika często twarde ciasto jest spowodowane albo złymi proporcjami, albo nieprzesianą mąką i generalnie brakiem powietrza w cieście, może nie użyłaś ciepłej wody do jego wyrobienia?

  • michal pisze:

    przepis, według mnie jest bardzo dobry, gdy próbowałem zrobić ciasto sam zawsze wychodziła jakaś miazga ale z tym przepisem wszystko poszło zgodnie z planem… i do tego: jest pyszna ;D

    5
  • Sabka pisze:

    pizza wyszła jak marzenie :D

    5
  • davido pisze:

    Hmm…od rana szukam fajnego szybkiego i przede wszystkim Smacznego przepisu na ciasto…ten wydaje sie byc swietna. Dzis wyprobuje jutro sie pochwale :) pozdrawiam

  • Danusia pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda Twoja pizza.
    Pozdrawiam

  • iwek pisze:

    Kolejny przepis Pana Tomka, który polecam każdemu chętnemu do zabaw w kuchni. Pizza pyszna i ciasto łatwe, znacznie lepsze niż z „Kuchni Polskiej”. śmiesznie jest przy przeliczaniu drożdży na „zwykłe”.
    Dziękuję za przepisy.

  • Magda pisze:

    Dopiero zaczynam bywać w kuchni i to była moja pierwsza pizza. Świetny, przepis ! Łatwy,szybki w realizacji no i oczywiście smaczny ! Pozdrawiam :)

  • Jagoda pisze:

    Bardzo fajny przepis, pizzę robi się szybko i przyjemnie. Pyszne ciasto, naprawdę polecam wszystkim,

  • Asia pisze:

    Właśnie się piecz zobaczymy jaka wyjdzie :)

  • Kimi pisze:

    wlasnie sie piecze … :) zobaczymy czy mi sie udalo :)

  • Radek pisze:

    Tomku taka propozycja – może jeśli wiesz ile tych drożdży świeżych dać to byś dodał do przepisu (chociaż orientacyjnie). Kiedyś parę razy w maju robiłem pizze i musiałem przeszukiwać komentarze i teraz po przerwie już nie pamiętam ile i znów szukanie.
    Przepis rewelacyjny :)

  • Jagoda pisze:

    Witam. Przepis na prawdę super. Szybki i wygodny. Mało słony,ale następnym razem będzie ok.
    Dziekuje i pozdrawiam

  • ubike pisze:

    Ciasto rewelacyjne w swojej prostocie !Faktycznie ubrudzila mi sie tylko miska ,łyzka i jprawa reka ;)Super!Jest Pan w moich zakładkach :) Pozdrawiam

  • Ania pisze:

    Wszystkie komentarze zachęcają do wykorzystania tego przepisu, więc chyba też się skuszę:) od dłuższego czasu szukam przepisu na łatwe i pyszne ciasto; ) pozdrawiam:)

  • natka2003 pisze:

    Świetna pizza naprawde warto ją zrobić super przepis naprawde. :D

  • anusia pisze:

    Ciasto-niebo w gębie!! Pierwszy raz w życiu robiłam, wcześniej z gotowego ciasta. Dziś zabrakło w sklepie i zrobiłam z tego przepisu. Do tej pory pachnie w domu:) przepyszna pizza!

  • Alex pisze:

    ja zamiast pizzy postawiłam na pizzerynki,całą kule podzieliłam na 4 części (4pizzerynki) , wyszło bardzo dobrze , ciasto bardzo łatwe do przygotowania.Ale co do podanego czasu pieczenia to wielka różnica,ja piekłam niecałe 15 minut i spod pizzerynek juz był troszkę przypalony.ogolnie przepis okej :)

  • Monia pisze:

    Dzisiaj zrobiłam tą pizzę z moją 4-letnią córeczką. Prościutka i rewelacyjna! Zjedzona w mgnieniu oka :)

  • Ami pisze:

    Dzisiaj robiłam pierwszy raz tą pizze. Zrobiłam w podwójnej proporcji. Drożdży dodałam 7 g (czyli całą paczuszke). Ciasto wyrosło ładnie. NIestety mam problemy z piekarnikiem, wiec środek nie do końca mi sie dopiekł, a ja dobrałam złą blache, ale mimo wszystko jak na pierwszą pizze była dobra i smakowała :) Polecam przepis wszystkim ze sprawnym piekarnikiem! :D

  • Patinka pisze:

    Jesteś cudotwórcą!!!
    Pierwsze ciasto drożdzowe, które odkleiło mi się od rąk.
    Czuję się taka profesjonalna, dzięki :-)

  • Angela :) pisze:

    Napewno zrobię :)

  • Patrycja pisze:

    na prawdę bardzo pyszne polecam ;)

  • bastek30 pisze:

    DZiekuję próbowałem wiele róznych przepisów ale ten to rewelacja smak ciasta idętyczny jak w pizzeri. Najlepszy przepis jaki znalazłem na internecie jeszcze raz dziekuje i polecam ten przepis

  • magdalen pisze:

    :) nie mam zadnego doswiadczenia w pieczeniu i postanowiłam sie nauczyc aby sprawic radosc mojemu mezowi. Pierwsza rzecza jaka upieklam byla ta pizza, nawet wydszlo ku mojemu zdziwieniu, moglam tylko troche dluzej w piekarniku potrzymac. dziekuje za przepis, jasne wskzowki i przede wszystkim filmik- super dla mnie – czyli dla osoby, ktora sie nie zna. wypróbowalam tez apple crubmle- smaczne, ciasto bananowe bez pieczenia prawdziwy hit! oraz szarlotke na kruchym, ktora niestety mi nie wyszla, ale i tak jestem zadowolona z innych przepisów. czekam na nowe, proste przepisy szczególnie na ciasta i desery. polecam

  • EwA pisze:

    pierwszy raz robiłam pizze i skorzystałam własnie z tego przepisu na ciasto. Wyszło super, a tak się obawiałam że będę się męczyć z tym ciastem pół dnia, a tu proszę 5 min i gotowe! (Użyłam drożdży świeżych) do tego moje dodatki i super ostre sosy , rewelacja! Polecam i pozdrawiam !!

  • jankes1878 pisze:

    To faktycznie najlepszy przepis na ciasto jakie robiłem a próbowałem wiele razy. Robiłem dziś (nie stąd, ale z przepisu z programu „Wiem co jem”) – wychodzi na to samo. Przemek Dobrze pisze, że mąkę warto dać na koniec – lepiej się wymiesza.
    Do pomysłu Tomka dorzucam przydatną modyfikację ( nie do ciasta a do sposobu pieczenia). Chyba każdy kto tu trafił wie, że najlepiej wypiec pizzę na kamieniu (w domowych warunkach mało kto ma piec kamienny). I w tym cały trik – można znaleźć wiele ofert sprzedaży „SPECJALNEGO kamienia do pizzy za stosunkowo horrendalne pieniądze, moja alternatywa jest taka, że każdy, jeśli nie ma nadwyżkowego kafelka po remoncie, to niech kupi za parę złotych w każdym sklepie w stylu OBI – jak największy, byle wszedł do pieca, umyć, nagrzać w piecu (gładkim do dołu), piec na 250′C i pizze na kafelek ok. 7 min. Petarda!!!
    P.S. Zamiast oleju, lepiej dać oliwy.
    Smacznego.

  • hetezer pisze:

    przepyszne. Otwórz restauracje. :D:D:D:D:D

  • aneta pisze:

    a czy nie czuć ciasto drożdżami?

  • aga pisze:

    przepis zajefajny! pierwszy raz w 100 % wyszło mi ciasto z polecenia inter. DZIEKOWAĆ

  • hana pisze:

    Bylo tak pyszne, ze teraz po dwoch kawalkach zaleglam na kanapie… Rodzinie tez smakowalo. A to moj pierwszy raz byl! Dzieki!!! :)

  • hiszpania pisze:

    fajny przepis ; 0

  • Kasia pisze:

    Przemku, ciasto wyszło super :)

  • Przemek pisze:

    Proste ciasto na pizzę i chyba proste do zapamiętania, wychodzi dobre również wg takiego przepisu:
    50 g drożdży świeżych,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    4 łyżki oleju/oliwy,
    1 1/2 szklanki wody,
    4 szklanki mąki.
    Ja zawsze mieszam w dużej misce wszystkie składniki oprócz mąki. Mąkę dodaję zawsze na koniec, kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą w wodzie. Wygniatam ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy, dużej tacy lub na czystym blacie kuchennym. Wkładam to ciasto z powrotem do miski i odstawiam nakryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia. Kiedy już bardzo wyrośnie (nie liczę czasu, bo to różnie bywa czasem rośnie szybciej, czasem wolniej), wyjmuję z miski, ponownie wygniatam i dzielę na 3 równe części. Z każdej części formuję kulę (można je znów odstawić do wyrośnięcia, albo od razu rozpłaszczyć pięścią, dłońmi, ewentualnie rozwałkować wałkiem na cienki placek). Jeden taki placek starcza na pokrycie klasycznej wielkości prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta można wstawić owinięte folią do zamrażalnika na następny raz. Dalej wiadomo.

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki Przemek za przepis. Mam tylko dwie uwagi – ciasto pizzę najlepiej zamrozić przed wyrośnięciem zaraz po jego wyrobieniu. Wałkowanie ciasta do pizzy usuwa z niego powietrze i najlepiej po prostu rozprowadzać je dłońmi do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.

  • Kasia pisze:

    Bardzo smaczne

  • Beata pisze:

    Dzięki za przepis na idealne ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji, zamiast 4 g drożdży dałam 14 :D bo nie doczytałam dobrze, nie ważne, najważniejsze, że ciasto wyrosło idealnie, starczyło na tą dużą blachę, którą dostaje się w zestawie do kuchenki. Pizza wyszła lepsza niż z lokalu, szczerze polecam ten przepis :) Dodam, że na drugi dzień podgrzewana w mikrofali smakowała równie dobrze co zaraz po upieczeniu, ciasto nie stwardniało, wciąż było puszyste.

  • adam pisze:

    No juz gotowa pierwszy raz robie pizze tylko do piekarnika jeszcze
    wlozyc i poczekac moment zobaczymy co z tego wyjdzie :)

  • Aneczka pisze:

    Bardzo prosty przepis , będę właśnie ją robić ciekawe jak wyjdzie . >).

  • dominik11 pisze:

    Do pizzy dodaje się 2,5 szklanki mąki, a nie 1,5.

  • Karpik pisze:

    Nic dodać,nic ująć.Wedle twego przepisu zdałem egzamin po wypieku nie szło się powstrzymać-dzięki.

  • Kasia pisze:

    Pizza jest idealna. Przeważnie robie 2 porcje, bo jest dużo chętnych. Najlepszy przepis jaki miałam. SUPER!!! POLECAM WSZYSTKIM szybko się robi. A czy ktoś mroził to ciasto?

  • Pilot pisze:

    Kimkolwiek jesteś, czy kucharz zawodowy, czy amator dzięki Twemu przepisowi moja pizza wyszła mega smaczna. Dzięki i polecam ten przepis! Pozdrawiam.

  • Marta pisze:

    Pieczarki podsmażyć pierw czy dodać surowe ?

  • Akina22 pisze:

    Super pizza smakuje wszystkim!! Prosty, smaczny sposób.

  • Gosha pisze:

    ile dawać maki na 100g drożdży?

  • RADEKOJEJU pisze:

    POLECAM, ZROBIŁEM JUŻ DWIE ;)

  • amp72 pisze:

    ciasto pyszne polecam

  • amp72 pisze:

    mój 8 letni syn zrobił ciasto
    zaraz wypróbujemy co mu wyszło

  • Kasia pisze:

    Już znalazłam będę robić.

  • Kasia pisze:

    No wiec ile mam dać świeżych drożdży na półtora szklanki maki

  • eve_stg pisze:

    Dziś wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło świetne. Tak jak koleżanka wcześniej pisała dałam podwójną ilość składników i dodałam 1/4 kostki świeżych drożdży (wcześniej wymieszałam ją z ciepła wodą i cukrem) ciasta starczyło na dużą blachę od piekarnika :) Ciasto wyszło naprawdę przepyszne polecam każdemu!

  • mariola28 pisze:

    Super zaraz i ja zrobię..dzięki za łatwy przepis ..pozdrawiam

  • Aneta pisze:

    Super przepis. Pizza przepyszna. Ja dodałam 1/4 kostki drożdży na podwójną ilość składników. Drożdże wymieszałam z wodą, tak żeby się rozpuściły.
    Pozdrawiam.

  • Natalia pisze:

    Świetny przepis!! Ciasto wychodzi ładne,puszyste i przede wszystkim bardzo smaczne. Oraz długo pozostaje świeże :D Polecam !!

  • Madziunia pisze:

    pizza pyszna godna polecenia

  • anitta pisze:

    Bardzo dobry przepis! Zrobiłam z podwójnej porcji i ciasta wystarczyło na blachę wchodzącą w skład wyposażenia piekarnika. Polecam :)

  • ania pisze:

    Wspaniałe ciasto!Jesteś moim mistrzem:) Tż będzie zachwycony:) pozdr.

  • Joanna pisze:

    Znowu ją robię :)

  • Aneta pisze:

    najlepszy przepis juz ktorys raz z kolei robie nigdy taka mi nie wychodzila jak z tego przepisu ;) dziekuje

  • Joanna pisze:

    Zrobiłam. Udała się. Była pyszna. Martwiłam się, że pieczarki (dałam ich dużo) puszczą soki i przesiąknie jak tydzień temu z przepisu mojej koleżanki ale mimo nawalonych przez moje dzieci góry pieczarek, podwójnego sera, papryki, szynki, pomidorów wyszła rewelacyjna :) Dzisiaj podzieliłam się w pracy przepisem z sześcioma koleżankami. Jutro dzień pizzy. Dzięki :)

  • Justyna pisze:

    woda na pewno byla ciepla ale nie pomyslalam o tym zeby rozrobic wczesniej drozdze… hmmm… no nic nastepnym razem sprobuje w ten sposob i najwyzej bede make stopniowo dodwawac :) dziekuje za odpowiedz :)

  • Justyna pisze:

    nie wiem dlaczego, ale mi strasznie twarde ciasto po wyrobieniu wyszlo. skladniki wrzucialam identyczne jak w przepisie (uzylam jedynie swiezych drozdzy). niestety, potrzeba bylo duzo sily by wyrobic co idzie za oba ze ciasto nie chcialo wyrosnac.

    • Tomek Lach pisze:

      Justyno być może nie użyłaś ciepłej wody, może mąka potrzebowała więcej powietrza i należało ją wcześniej przesiać przez sitko, a może nie rozpuściłaś wcześniej drożdży w ciepłej wodzie żeby mogły przez dwie-trzy minuty „popracować” – świeże drożdże zachowują się inaczej niż suszone

  • mag_iczna pisze:

    Jesteś MISTRZU!! udała sie – mniam :)

  • kluska pisze:

    Przepis na pizze zajee….. wlasnie zrobilam i szybko znikla jest pyszne to ciasto. takiego przepisu szukalam od dawna. Super dziekuje

  • basia 43 pisze:

    Dziś postanowiłam zrobić pizzę z Twojego przepisu. Ja na swoją połówkę dałam swoje składniki,które lubię,a mój men swoje. Zobaczymy jaka będzie. Pozdrawiam :)))

  • oniryczny korniszon pisze:

    Kilka dni temu zrobiłam pizzę na takim cieście z moim chłopakiem z okazji jego urodzin. Wyszła należycie uroczysta :) Dzięki za prosty przepis.

  • żona pizzera pisze:

    Jeżeli chodzi o calzone to mój małżonek robił z resztek ciasta, jeżeli takie zostawały po podziale na blachy, i smakowało wybornie:)

  • Zosia pisze:

    A jak zrobić calzone? Tak samo, czy jakieś złote rady?

  • Zen pisze:

    Ciasto to chyba najlepiej wałkiem rozgnieść na placek? +- okrągły ?

    • Tomek Lach pisze:

      Nie do końca wałkowanie jest najlepszym pomysłem. Można tak zrobić ale tradycyjnie pizzę rozprowadza się rękoma, bo wałek wyciska z ciasta powietrze – tego nie chcemy :)

    • Zen pisze:

      To może rozwałkować zanim zacznie rosnąć? Czy też odpada?

  • kamnilla102 pisze:

    Ostatnio robiłam ciasto według Twojego przepisu, wyrosło niesamowicie :)

  • Bibrejw pisze:

    Bardzo dobre ciasto, dzięki za przepis! :)

  • Patrycja pisze:

    Zrobiłam ciasto i sos pomidorowy z twoich przepisów. Wszyscy zachwalali i chcą znowu zjeść pizzę :) Ciasto cieniutką warstwą zmieściło mi się na blasze 32×36. Efekt końcowy? Ciasto ~5mm. Jednak wydaje mi się, że wyszło troszkę za suche. Powinnam użyć więcej wody czy coś? Kompletnie się na tym nie znam :(

  • Adam pisze:

    Bardzo fajne ciasto !Dzięki :)
    Następnym razem wypróbuję Twoją wersji de luxe, czyli włoską.
    Jeśli chcecie zjeść najlepszą pizzę na świecie, tj. w pierwszej pizzerii na świecie, to jedźcie do Neapolu. Pokazali mi ją miejscowi, wygląda jak stary polski bar mleczny, przed wejściem czeka kolejka z numerkami a w środku tylko 2 czy 3 rodzaje pizzy. Zanim tam wszedłem myślałem, że Koledzy z Neapolu robili sobie ze mnie jaja ale jak poczułem zapach… Otóż bardzo ważny jest też piec ! Pali się w nim specjalnymi gatunkami drewna i dorzuca odpowiednie ich wióry…. Aromat tej pizzy i smak – poezja. Wtedy zrozumiałem dlaczego nr jeden w „menu” jest pizza bez sera – nie jest do niczego potrzebny …
    Pizzeria jest położona na obrzeżach starego miasta, nie pamiętam ulicy ale jest oddalona od ścieżek, po których poruszają się turyści. Musiałbym skorzystać ze streetview, by tam trafić. Pytajcie miejscowych – oni chodzą tam. Z innych pizzerii śmieją się, że to dla turystów (choć i tak są dobre). Zjeździłem swego czasu z plecakiem Włochy z góry na dół i wszędzie jadłem pizze, ta w Neapolu jest najlepsza.
    Nie umniejsza to jednak przepisowi na tym blogu. Z wszystkich (kilku) wersji ciasta, które próbowałem robić , to jest najlepsze i będę się go trzymać. Polecam i pozdrawiam :)

    • Euzebiusz pisze:

      Zamiast 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można użyć drożdży świeżych 1/8 kostki 100 gramowej czyli około12,5 gramm

  • lila pisze:

    jest ta pizza prze pyszna doskonała.

    polecam wszystkim.

  • adka pisze:

    a jakie będą proporcje na kwadratową blachę?

  • Martyna&Maciek pisze:

    Witamy:),
    to była nasza pierwsza pizza w życiu. Proporcje ciasta dokładnie jak w przepisie, dodaliśmy drożdzy ok.3,5g. Piekarnik Mastercook, użyliśmy zwykłej blachy z piekarnika, posmarowanej olejem rzepakowym w ilości podobnej tej z filmiku. Temperatura: 220 stopni z termoobiegiem, blaszka włożona troszkę poniżej środka. Po 14 minutach pizza była mocno wypieczona, ale nie przypalona. Naszym zdaniem wyszła dobra i chrupiąca, jednak trochę za sucha. Nastepnym razem spróbujemy bez termoobiegu. Dziękujemy za przepis. Z chęcią będziemy dalej z nim eksperymentować. Pozdrawiamy M&M

  • JUstabtm pisze:

    Witam ja mam pytanie, a czemu mi ciasto wyszło twarde strasznie ?? :(

  • Justyna26 pisze:

    Hmhmhm zastanawia mnie tylko, ile dag drożdzy świżych mam dodać? :D

  • Alicja pisze:

    ajs też wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że na prawdę jest wyśmienita :-) polecam!!!

  • Believe in Miracles pisze:

    Wszystko robię razy 3, dodaje 1 szklankę wody i pół szklanki letniego mleka z rozrobionymi drożdżami.

  • MrMajdab pisze:

    Zajebista pizza , dobry przepis na ciasto , POLECAM !!!

  • Zofia pisze:

    Mi ta strona wygląda na reklamę drożdży w proszku. Ale przepis na chleb jest świetny!

    • Tomek Lach pisze:

      :) cóż, używam drożdży w proszku bo nie uważam że są gorsze od świeżych – które to zresztą trudniej dostać i trudniej przechowywać. Suchych kupuję spory zapas i zużywam wtedy kiedy mam ochotę na pizzę albo domowy chleb

  • Angela pisze:

    Trzeba będzie zrobić ! ;)

  • Aleksandra pisze:

    Czy muszę układać pod ciasto papier do pieczenia ?

  • Lena pisze:

    Przepis się sprawdził . Można śmiało powiedzieć : Polecam ! ;) Pozdrawiam .

  • Kris pisze:

    Dzisiaj miałem debiut. Wyszła elegancko. Zastanawiałem sie tylko czy zmieszać świeże drożdże bezposredniu z maką czy z wodą? Uparłem sie na tę pierwszą opcję. Ciasto zwiazało, idealnie wyrosło i smakowało nieziemsko. Pozdrawiam

  • leya pisze:

    Ja rowniez dziekuje za przepis, jest naprawde rewelacyjny.
    Wlasnie robie pizze wedlug tego przepisu juz po raz drugi! Pierwsza byla pyszna. Dzieki i pozdrawiam

  • Sylwia pisze:

    Pizza rewelacja!!! Ciasto to po prostu wymiata! Gratuluje!!!

    Tak jak wiekszośc już nie mam zamiaru zamawiac w pizzeriach :D

    Troche zrypałam sprawe bo zbyt długo trzymałam, a i tez prowadze wojne z piekarnikiem, ale jakos dałam rade :) Naprawde jest pyszna!

  • Kamila pisze:

    Nie wiem, nie wiem z komentarzy wyczytałam że fajne. Właśnie ją robię z laptopem w kuchni! Pozdrawiam :))

  • kontaktowy24 pisze:

    Nie mam zwyczaju dodawać komentarzy, ale jestem wręcz zmuszony!
    Przepis na ciasto pizzowe jest po prostu REWELACYJNE!!!
    Pizza była tak pyszna, że nie zdecyduję się już na te zamawiane ;)
    Dzięki za świetny przepis, cała rodzina zadowolona i najedzona!

  • aga pisze:

    Przepis rewelacja :) zapisałam żeby nie zgubić :) pozdrawiam serdecznie

  • Ewa pisze:

    Proszę, proszę gotujący mężczyzna… :) Marzenie kobiety!
    Dzisiaj mam zamiar to zrobić, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Pozdrawiam

  • loc pisze:

    Świetny przepis, smaczna pizza! Dziękuję :)

    W kwestii drożdży – ja robiłem wszystko podwójnie (3 szklanki mąki, szklanka wody itd.) i miałem drożdże w kostce. Wziąłem pół szklanki wody, dodałem cukru i około 1/3 kostki drożdży (drugie pół szklanki wody wymieszałem ze solą). Wymieszałem, zostawiłem na 20 minut. Wyrosły pięknie. Dodałem je do wody, gdy temperatura wynosiła niecałe 40 stopni (sprawdzone termometrem do herbaty).

  • Kasia pisze:

    ciasto jest idealne! świetny przepis, polecam wszystkim! :)

  • El loco pisze:

    ja robie wszystko na oko. podobne proporcje na ciasto i zawsze wychodzi. smarze kurczaka w przyprawie do gyrosa i wrzucam na placka. dodaje pieczarki ser plesniowy, wędliny i co tam jeszcze mam w lodowce. sos bajecznie prosty. koncentrat pomidorowy rozcienczam odrobina wody, dodaje oliwy pieprzu, papryk ostrej. rozgnieciony i posiekany czosnek, bazylja, oregano czasem majeranek. cos wspanalego:)

  • KALETA pisze:

    odwazylam sie skorzystac z tego przepisu i jestem mile zaskoczona ,wyszla pyszna ,pieke do tej pory ,

  • Gosiaczeq ;* pisze:

    Za każdym razem się udaje i chyba coraz pyszniejsza jest ;) proponuję robić samemu w domu niż kupić w sklepie mrożoną lub z pizzeri ;) Przynajmniej wiesz co jesz :)

  • kasiek pisze:

    witam
    ja ten przepis troche zmieniłam….
    wode dziele na dwie połowy…w jednej rozpuszczam sól…a w drugiej wpierw rozpuszczam cukier a pozniej dodaje drozdze instant(czubata łyżeczke) i mieszam az sie rozpuszcza….do maki z oliwa wlewam rozczyn drozdzowy mieszam wszystko ,a pozniej dolewam wody z sola….w razie potrzeby podsypuje jeszcze maka lub dodaje wody…ciasto sie fajnie wyrabia i jest 100% pewnosci ze składniki sie połacza i urosnie…
    ciasto na czas wyrosniecia wkładam do miski i przykrywam sciereczka,miske wkładam do wmiare ciepłej wody nalanej z wlewozmywaku….i odczekuje przynajmniej 30 min na wyrosniecie.
    Moze komus sie to przyda….
    Pozdrawiam

  • anna pisze:

    będę robić tą pizzę i zobacze jaki ona ma smak. narazie będę wszystkie składniki co potrzebne wyciągać i dawać na stół.potem to już będę robić pizze.mam pytanko; czy do tej pizzy można dać wędlinę?

  • pawelo pisze:

    witam czy da sie zrobic pizze w prodzizu i czy musi byc rozgrzany bo ostatnio robilem i mi sie ciasto nie wypieklo

  • Nina Anglia pisze:

    Dziękuję za ten przepis zrobię go jutro. Mam 66 lat i nawiasem mówiąc nie lubię pizzy z uwagi na to że te co jadłam ze sklepu to dla mnie zawsze pizza była nie dobra . Przepis dodałam do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie Nina Anglia

  • Vicky S. pisze:

    Przepyszna, polecam każdemu! ja wstawiłam na 15 min.-wystarczy w zupełności ,dłużej ciasto staje się bardziej chrupkie

  • ola :) pisze:

    ile trzeba dodac swieżych drożdży ????

  • kobieta pisze:

    Panie Tomku. Pan uratowal moj stan psychiczny, godnosc matki, kucharki zostala obroniona hehehehehe. Moj maz jak uslyszal, ze zamierzam zrobic dzis pizze, stwierdzil, ze musi natychmiast wyjsc po zakupy (lodowka pelna). Moje 4 podejscie, lacznie z pizzerinkami knora. Pizza cudowna, aromatyczna, lekka, delikatna, banalne ciasto (dodalam mniej wody). Znikla w sekundzie, moje 20 miesieczne dziecko, ktoremu wyrzyna sie ostatni zabek, nie baczac na bol, pochlonelo spory kawalek. DZIEKUJE!!!

  • kasiek pisze:

    chciałabym zrobic taka pizze ale na duzej blaszce(takiej typowej od piekarnika-innej nie mam) a tez chce uzyskac wiecej ciasta….czy wystarczy ze podwoje produkty?

  • Kasia pisze:

    Fantastyczny, prosty przepis!! :) Pierwszy raz robiłam pizzę i od razu wyszła przepyszna. Dzięki!

  • Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.
    Serdecznie ją polecam :)

  • Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.

  • Glogosiaa pisze:

    Ja z dziećmi robię, jestem ciekawa jaka wyjdzie. Okaże się w praniu. Jak nie wyjdzie, to przyjadę do Ciebię z całą ferajną ! ;))

  • Morena pisze:

    Pizza super!
    Ja piekę na papierze do pieczenia, żeby się nie przykleiła.
    Z podwójnej porcji wyszła mi cała duża blacha. Niestety nie spróbowałam, bo mój mąż zjadł całą:( Dzisiaj zrobię tylko dla siebie:)

  • Marta:) pisze:

    tez mi wyszła świetna:) Polecam

  • koshaolin87 pisze:

    Rewelacyjne w swej prostocie! Autor zachęci naszą rodzinkę do eksperymentów kulinarnyc, będziemy szukać innych dań!
    Jeśli mogę, mała rada dla wszystkich: nie bójcie się dać ciut więcej drożdży, a mniej sosu – lepiej lekko „wypiec” sos, niż zostawić „upłynniony” na cieście.

  • asia pisze:

    Ciasto pulchne i miękkie moja cała rodzina to uwielbia najlepsze jakie znalazłam.

  • edytka pisze:

    jakie muszą być drożdze?

  • dawid pisze:

    Pycha! Ja robiłem tą pizze na dużej blaszce którą miałem w piekarniku.
    Pizza była najlepsza jak troche ostygła ale jak gorąca tez jest smaczna.
    Bardzo ważne jest to żeby nasmarować blache bo ciasto lubi się przyklejać .
    i podstawa to dobre wyrobiebie ciasta .
    POLECAM!!!!!!!!!!!!

  • Ewa Kupydajda pisze:

    A maka moze byc tortowa???

  • roka123 pisze:

    ta pizza jest pyszna to jest bardzo dobry przepis polecam

  • ewuska.blog4u.pl pisze:

    jest………………. cudowne!!!:)))))) dodaję do przepisów!:D

  • Klementynka pisze:

    Ciasto-cudo moja córka Klaretynka za tym przepada :D

  • Monisia pisze:

    przepis mega:)))) dzieci i mąż zachwyceni :)))) dziękuje:)))

  • Asiek pisze:

    Mam pytanie jakiej srednicy wychodzi pizza? Bo zastanawiam sie czy nie zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam :)

  • basia pisze:

    ile to jest mniej wiecej na łyżeczki 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku) ?

  • Marina pisze:

    Mam pytanie, jakiego typu ma być mąka pszenna?są różne rodzaje…już kiedyś zrobiłam bułeczki tureckie na mące graham :) Wolę uniknąć powtórki…

  • skkefowo pisze:

    Świetna!!!!

  • olka pisze:

    ciasto-rewelacja! najlepsze na świecie i to z suszonych drożdzy!-lepsze niz w pizzeri.
    goraco polecam:)

  • smakosz pisze:

    Rewelacyjny przepis! Nigdy wcześniej pizza nie wychodziła mi taka smaczna! Ja zawsze daje 3dag drożdży na 3 łyżki gorącej wody/ ciepłego mleka

  • PiotrW pisze:

    Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Cała rodzina zachwycona pizzą. Do tej po kupowaliśmy Giuseppe, ale ta pizza wymiata, nigdy więcej kupowania w sklepie. Dziękuję autorowi tego przepisu :)

  • Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drożdże. Może mi ktoś doświadczony powiedzieć jak zrobić rozczyn drożdżowy z wodą? Jakie proporcje wody i drożdży będą najlepsze? Bardzo proszę o pomoc, bo już 2 razy mi się nie udało, i drożdże nie weszły w reakcje z wodą. :(

  • Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drozdze.
    Moze mi ktos doswiadczony powiedziec jak zrobic rozczyn drozdzowy z woda? Jakie proporcje wody i drozdzy beda najlepsze?
    Bardzo prosze o pomoc, bo juz 2 razy mi sie juz nie udalo, i drozdze nie weszly w reakcje z woda. :(

  • anusia pisze:

    Rewelacyjne ciasto!!!Właśnie zjadłam pizze i ciasto jest super.Już tyle wypróbowanych przepisów na marne… a ten przepis strzał w dziesiątkę.
    Zrobiłam pizze na dużą prostokątną blachę i taką jak w przepisie i wszystko zrobiłam razy 3.
    Drożdże miałam świeże i zrobiłam zamiast 3g suchych/25g świeżych.Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawiłam na trochę.

  • martita pisze:

    Ja zrobiłam z poczwórej porcji bo moja rodzinka jest liczna 7 osób dorosłych nie licząc dzieci (+ 7)i każdemu starczyło:)

  • martita pisze:

    przepis jest rewelacyjny, pizza smakowita, a ciasto-BOMBA.

  • siwy11 pisze:

    zajebista pizza, tylko troszku się przykleiła do blachy;<

  • gosia00 pisze:

    Przed chwilą skończyliśmy zajadać się pizzą z tego przepisu. REWELACJA !!!!! Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę z piekarnika.
    Niepotrzebnie. Bo ciasta wyszło na 2 blachy. A tak jest przepyszna na grubym spodzie. To naprawdę najlepszy przepis jaki znalazłam. DZIĘKI. :))

  • Klaudiaa pisze:

    Genialny przepis, pierwszy raz w zyciu robilam pizze , pyszna byla !!;)

  • Natka pisze:

    Właśnie dzisiaj robiłam pizze z tego przepisu i wyszła przepysznie :D Bardzo dobry przepis !

  • Ariel Krk pisze:

    najlepsze ciasto do pizzy, otwórz jakąś restauracje to będziesz miał wielu klientów :D
    P.S. http://www.youtube.com/watch?v=a5mtChgh5XM

  • Kuba pisze:

    NAJLEPSZA !!! Prosta w przygotowaniu i tańsza od zamówionej (i na pewno lepsza).
    Zdecydowanie Polecam.

  • emilia raza shah pisze:

    Pizza wyszla swietna wszystkim niesamowicie smakowala

  • nastoletnia kucharka pisze:

    super pizza bardzo mi smakowała łatwy przepis czyli coś dla mnie

  • Rastamanka pisze:

    Od dziś jestem Twoją fanką,
    napewno będę tu zaglądać !

  • Michał pisze:

    Pizza super! polecam

  • Magdalena pisze:

    Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła jest dużo lepsza niż ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri. Moje dzieciaki ja uwielbiają.

  • Magdalena pisze:

    Zrobiłam pizze z przepisu i super mi wyszła ta która kiedyś zamawiałam z pizzeri.

  • natalia pisze:

    Witam, właśnie dziś zabieram się do robienia pizzy. Pracowałam w pizzerii przepis był identyczny tylko dla zabicia zapachu drożdży dodawaliśmy do ciasta kilka kropli soku z pomarańczy. Oczywiście proporcje były trochę większe (na 20-30 pizz ). Polecam ten przepis warto.

  • karina pisze:

    Ten przepis uratował mi życie bardzo fajny i prosty oraz szybki przepis.Pomimo mojego młodego wieku moge potwierdzić ,że jest pyszne

  • Kuba pisze:

    Hej Tomek. Świetny przepis. My blachę zawsze smarujemy lekko kostką masła. Wtedy jedynym wyznacznikiem tego, czy pizza jest gotowa jest roztopiony ładnie ser. Spróbuj następnym razem.

    Pozdrawiam.

  • armageddon pisze:

    zajebista!

  • Sovinho pisze:

    Super :) Wyszła naprawdę dobrze :)

  • monika pisze:

    Bardzo dobra pizza.Robiłam sama dobrze mi wyszła. :D
    Polecam :D

  • tymek pisze:

    Pyszneee mam 11lat i mi wyszła

  • paulinka pisze:

    Ciasto jest rewelacyjne,polecam:-))

  • Oliwia pisze:

    Pierwszy raz robiłam z mamą pizzę. Wyszła świetnie ;)

  • Kuba pisze:

    Spoko ciasto! Co tydzien sobie jem z kolegami.

  • Inez pisze:

    Przepis na ciasto – BOMBA! Robię zawsze na całą blachę dlatego wszystkie składniki x2 :)I bez cukru. Śmiało można się rozkoszować smakiem pysznego, idealnego ciasta :)

  • kasia pisze:

    Nie wiem dlaczego,ale ciasto wogóle mi nie urosło!

  • Andergrande pisze:

    Próbowałem przyrządzać pizzę na wiele sposobów, próbowałem wielu przepisów z internetu na ciasto – efekt był różny. Spróbowałem tego przepisu – perfekcja jednym słowem. Raz, drugi, dziesiąty – zawsze wychodzi. Gratulację dla autora przepisu!

  • janina pisze:

    oooooooo….!!!!odnalazłam mój przepis na pizze….wieki temu robiłam milion razy,a potem jakoś w zpomnienie poszedł…no to jutro mamy obiadek…a zajrzałam tu zupełnie przez przypadek…dzięki

  • Angelika pisze:

    witam :) mam pytanko, mogłabym prosić o przepis na sos pomidorowy, do posmarowania ciasta? :) pozdrawiam

    • Asia pisze:

      Najprostszym sposobem na „sos” do posmarowania jest wymieszanie przecieru pomidorowego z kilkoma kroplami magii, ja dodaje jeszcze czosnku granulowanego, naprawde smaczne :)

    • Mamatestuje pisze:

      ja sos robię z blenderowanych pomidorów z dodatkiem ziół: oregano i bazylii. W wersji na szybko: koncentrat pomidorowy :)

    • MAK pisze:

      Witam co do sosu nie wiem czy jest to dobry czy zły sposób ale kupuje pomidory już drobno posiekane z czosnkiem (możesz sparzyć pomidory obrać ze skórki posiekać i dodać czosnku jak kto lubi)oregano bazylie (jeśli są suszone)zalewam wrzącą woda zakrywam i dostawiam aż się zaparzą. Po około 15 min zaparzone zioła (wraz z wodą w której się parzyły) mieszam z pomidorami dodaje 1 łyżkę oliwy 1/2 łyżki cukru czasami dodaje 1/2 łyżki przecieru gdy pomidory są nie zbyt aromatyczne . Na koniec mieszam wszystko razem dodaje posiekaną pietruszkę i odstawiam do lodówki .Sos nie może być za rzadki , ponieważ wsiąknie w ciasto .

      Wiem Wiem zapomniałem dopisać o soli ale już wyjaśniam : mój włoski kolega który prowadzi pizzerie powiedział iż sól dodaje sie na końcu czyli ;
      1 formujemy ciasto
      2 nakładamy nasz sos
      3 i na końcu posypujemy solą nałożony son na pizzy

      Szczerze nie mam pojęcia czy to coś daje czy nie , więc jeśli się mylę proszę mnie poprawić i wyprowadzić z błędu

  • trelemorele pisze:

    przepis mam nadzieje dobry, zaraz sprobuje zrobic, szkoda ze nie podales tego przelicznika drozdzy w przepisie bo przebrnac przez wszystkie komentarze to udreka. Ja skapitulowalam :/

    • MAK pisze:

      3 szklanki mąki najlepiej typu „00″
      50-60 g drożdży
      1/3 szklanki oliwy
      szklanka wody

      W zależności od ilości drożdży Twoje ciasto będzie kruche lub mniej kruche

      1
      Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą i dwiema łyżeczkami cukru po czym odstawiam aż do zapienienia się drożdży . Jeśli nie będzie piany znaczy ze drożdże są nie świeże i możemy taki rozczyn wylać , ponieważ nic z niego nie wyrośnie .
      (jeśli woda będzie za zimna drożdze nie zaczną pracować ,a jeżeli za gorąca zabijemy je)

      2
      Wsypuje półtorej szklanki maki do wysokiego naczynia dodaje 1/3 szklanki oliwy nasz rozczyn drożdżowy zaczynam wyrabiać ciasto dosypując mąki tak aby nasze ciasto nie kleiło się do rąk . Po około 5 min zwilżam ręce oliwa dodaje soli do ciasta i zagniatam przez 10-15 min

      3
      Otrzymaną masę zaraz po wyrobieniu dziele na równe części ( Nie czekam na wyrośnięcie ciasta ). Formuje je na kształt kuli obtaczam w mące szczelnie zawijam folią tzw. streczem i wsadzam do
      lodówki na 20 min
      zamrażarki na 10 min

      po tym czasie wyciągam wyrośnięte kule formuje i gotowe :)

      Prawdziwa pizza wypiekana jest w tem. 300-450
      mam to szczęście iż mój piekarnik można nagrzać do 300 stopni i jest ok , ale żądny bycia perfekcyjnym zakupiłem piecyk . Wygląda jak gofrownica tyle że ma 30 cm średnicy znajduję się tam kamień i rozgrzewa się do 450 stopni Efekt naprawdę świetny czas skraca się do 5-6 min , pizza wypieczona chrupiąca , koszt piecyka 20 euro więc myślę że cena nie jest wielka jeśli ktoś uwielbia i robi pizze co drugi dzień jak ja :)

      Dziś postaram się napisać jakąś informację po spotkaniu z kolegą który w końcu po długich prośbach (po włosku polsku angielsku i migowym :)) zgodził się opowiedzieć o tajnikach prawdziwej włoskiej pizzy .

      Ma otwarcie swojej muszę niestety jeszcze poczekać 2 miesiące :)

  • kasia pisze:

    dziś upiekłam pizze z Pana przepisu wyszła extra przepis na ciasto rewelacyjny.dziękuje i pozdrawiam

  • Mar pisze:

    Właśnie wyrobiłam ciasto, poszło całkiem gładko, więc sama pizza też powinna być smaczna… Pozdrawiam i polecam ten przepis :)

  • Asia pisze:

    Pizza wyszla super. Uzylam maki ktora ma juz w sobie drozdze i pycha ciasto wyszlo ;)
    Dziekuje za przepis :)

  • Ruda pisze:

    Od ostatniego komentarza robiłam tą pizze kilkanaście razy. Już prawie mam mistrza w rozciąganiu ciasta na blaszce;) Zawsze dokładnie według przepisu, niezmiennie pyszna. Uwielbiamy rodzinnie:) Jeszcze raz wielkie dzięki za ten przepis :*

  • Krisu pisze:

    Elegancki przepis ! ;) szybko idzie ciato zrobic i co lepsze nie trzeba tracic dużo kasiory ;D

  • Aga pisze:

    Witam, czy można zamrozić takie ciasto i wykorzystać za dzień lub dwa?

  • odys pisze:

    Jeżeli mam naturalne drożdze to co mam robić
    prosze o szybką odpowieć

  • Edys pisze:

    Najlepszy przepis na ciasto do pizzy! Spróbowałam już kilku ale ten jest bezkonkurencyjny. I przede wszystkim nie robi sajgonu w kuchni – czysto, szybko i pysznie. Polecam!

  • Mell pisze:

    Radzę spróbować jest szybsza w wykonaniu, a smak identyczny:) Ja robię tak: podgrzewam patelnię. Przygotowany placek umieszczam na suchej ciepłej patelni i opiekam około 2 minut na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę. Wierzch przewróconego placka smaruję sosem pomidorowym i przybrać dodatkami na wierzchu kładę ser, przykrywam patelnię i smażyć pizzę na średnim ogniu przez około 5 minut, ser powinien się roztopić a spód podpiec. Proste i smaczne ;)

  • Mell pisze:

    Spróbuje ten przepis ale zamiast do piekarnika to na patelnie, bo nie warto rozgrzewać piekarnika dla jednej osoby a z patelni wychodzi tak samo pyszna:)

  • Mell pisze:

    Super przepis!:) Czy coś się stanie jak zrobię ciasto teraz a wykorzystam pod wieczór? Jak w takim przypadku przechowywać? :)

  • gabiczekkkkk pisze:

    czy jeśli mam świeże drożdże to jak mam je wymieszać najpierw z mąką ? proszę o szybką odpowiedź :D

  • lola pisze:

    świetne ciasto..! Rewelacja :D

  • Ania pisze:

    REWELACJA ! PYSZOTA CIASTO!

  • alan pisze:

    powiem tak dzisiaj robiłem 1 raz pizze i wyszła mi taka dobra ze aż przebija niektóre z pizzeri

  • ania pisze:

    Ciasto super,jeszcze nigdy nie wyszła mi taka dobra pizza, byłam bardzo dumna z siebie i wdzięczna losowi że znalazłam ten właśnie przepis!!! Dziękuję!!!:)

  • kina1909 pisze:

    Właśnie biorę się za robienie pizzy z tego przepisu, tzn. bardziej mi chodziło o przepis na samo ciasto.Miałam kilka doświadczeń z innymi przepisami ale nie znalazłam żadnego godnego uwagi czy polecenia…. Moje cisto właśnie rośnie w ciepłym miejscu :)) czekam i już się doczekać nie mogę!
    Mam nadzieję, że wyjdzie mi bardzo dobre!

  • Justyna pisze:

    Super przepis na pizze! Wczoraj robiłam:) Ciasto bardzo pyszne!! Polecam

  • Zosieńka pisze:

    Robiąc zadania z matematyki naszła mnie wielka jak to ująłeś „chcica” na pizzę, kasy jednak mało w portfelu a w lodówce pełno jedzenia, pomyślałam więc,że to wykorzystam.
    Dotychczas stosowałam gotowe ciasta, które kupuje się w marketach.. dziś jednak spróbowałam zrobić je sama z Twojego przepisu i wyszły tak rewelacyjnie, że myślałam, że nikomu nie odstąpię ani kawałka! :D
    Ciasto wyszło takie puszyste a zarazem chrupkie i smaczne :-)
    REWELACJA :D DZIĘKUJĘ!!!

  • gonia pisze:

    pierwszy raz robiłam pizzę poprostu rewelacja twój przepis jest niesamowity

  • JaToJa pisze:

    mmmmm Sogood

  • Grace pisze:

    Właśnie zrobiłam pizzę z Twojego przepisu… pyszności, smakuje lepiej niż te zamawiane w pizzeriach no i kosztuje dużo mniej :-) Zmodyfikowałam tylko dwie rzeczy, a mianowicie zamiast wody użyłam mleka i dodałam świeżych drożdży (25 dag) rozmieszanych w mleku z cukrem. Wieszam sobie ten przepis na lodówce, od dziś to mój ulubiony przepis! :-) Dzieki

  • Edyta85 pisze:

    Moja pierwsza pizza w życiu i wyszła rewelacyjnie! Super przepis! Pizza pycha!

  • Monika pisze:

    Szanowny Panie! REWELACJA! Nie wiem jak długo dopracowywał Pan ten przepis ale chylę czoło! Ciasto cienitkie, kruche i bardzo smaczne. Posmarowałam je własnoręcznie zrobionymi pomidorkami, ulożyłam dodatki i…po upieczniu musiałam zrobić dwie kolejne pizze;-) bo mojej rodzinie bardzo smakowały. Nawet mój mąż,który nie przepada za pizzą zjadł kilka kawałków. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie!

  • MARCINcicin pisze:

    Pizza w piekarniku ale jest 1 problem pizza nie chciala sie rozwalkowac co mam zrobic
    ???

  • Asia pisze:

    Również jestem zachwycona Twoim przepisem :)
    Szybki, tani i prosty… nic dodać, nic ująć :)

  • Patka pisze:

    Świetne ciasto! Nigdy lepszego nie jadłam :) gratuluje przepisu :)

  • halina pisze:

    sorki rozpędziłam się , chodzi o drożdże w proszku jasne…

  • halina pisze:

    chyba nie 4 gram tylko 4 dag, bo to jest różnica! bądź 40gram :)

  • kasia pisze:

    fantastyczne ciasto brak mi słów uznania

  • Kasia pisze:

    Dziękuję za przepis,bo wytrawnym kucharzem nie jestem,a dziś piątek i pustki w lodówce..na pizze zawsze coś się znajdzie..mam wędlinkę,ser żółty,pomidorek,cebulka:)

  • Mariola pisze:

    Dziś mieliśmy przyjemność zjeść pizzę z tego przepisu, wyszła naprawdę smaczna. Kilka razy robiłam już pizzę, ale zawsze czegoś im brakowało natomiast ta jest super. Polecam !!!

  • EmBe pisze:

    Przepis banalny i przez to taki świetny:) To był mój udany kucharski debiut, zrobiłam rodzinie niezłą niespodziankę:)

  • Ola pisze:

    Witam mam pytanie chciala bym zrobic ta pizze ale w takiej duzej blaszce ksztalt -prostokat:) i chcialam sie dowiedziec jak bd wygladac skladniki czy sie zmienia czy tak samo ma zostac i kwestia ile swierzych drozdzy zeby dobrze wyszlo? tak dla 3 os zeby bylo i co lepiej mleko czy wode? i odnosnie jajek czy dawac wole zapytac zeby wiedzien niz cos zepsuc :):)

    • Tomek Lach pisze:

      Olu możesz spokojnie użyć do swojej pizzy podwójnej ilości składników. Ja zawsze używam wody, a jajek nie ma w przepisie ;)

  • ika pisze:

    Ciasto wyśmienite. Normalnie ma smak mąki. Dodanie ziół nadało innego,ciekawego smaku.Łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam !!! P.S. Jako dodatki zastosowałam salami, pieczarki,paprykę konserwową,ogórki konserwowe i ser.Wszystko dobrze przyprawiłam.Cała pizza w smaku rewelacja.

  • Krystyna pisze:

    Wspaniała!

  • Kamila pisze:

    Witam, mam prawie taki sam przepis na ciasto na pizze jak podajesz, jednak ja zagniatam ciasto dzień wcześniej wieczorem, bardzo długo je ugniatam ok 15min, odstawiam na godzinkę w tem. pokojowej a po tym czasie wkładam je na całą noc do lodówki. Polecam spróbowac tej metody, ciasto jest lepsze w strukturze, i lepiej się wypieka. Trik wyniosłam z pizzerii.

    • Tomek Lach pisze:

      Kamila dzięki za komentarz. Mój przepis jest dla tych, którzy nie mogą czekać na pizzę całą noc, bo umarli by z głodu ;)))

  • Gosia pisze:

    hej przepis jest rewelacyjny ciasto po prostu super,tak dla odmiany dodałam do ciasta ziarka słonecznika-polecam:)

  • Ania B pisze:

    Witam :) Przepis wypróbowałam, super ciasto nie jest wysokie, takie akurat. Napewno będę robiła ciasto tylko z tego przepisu. Polecam

  • Bartełomiej .B pisze:

    Tomku twój przepis wydaje się świetny ale że mam 14 lat i chce robić niespodziankę całej rodzinie ( 6 osób ) mógł by podać ile mam wszystkich składników przygotować ?

  • John pisze:

    Świetny przepis,ale jak najlepiej piec żeby była miękka,termoobieg czy jak ??

  • Ania pisze:

    MAM PYTANIE NA TAKA CZARNA DUŻĄ FORMĘ Z PIEKARNIKA TO PODWÓJNA CZY POJEDYNCZA

    • Tomek Lach pisze:

      ja bym zrobił podwójną porcję, ale jakby ciasta było zbyt dużo to nie robiłbym grubej pizzy tylko upiekł z nadmiaru dodatkową pizze z innymi dodatkami :)

  • Domiika pisze:

    ciasto tak bez jajek??

  • weera pisze:

    suuuper

  • patryk pisze:

    fajny przepis pizza wyszła super smaczna

  • natalia pisze:

    Przepis jest super ! Łatwo szybko i smacznie ;)

  • Dorota pisze:

    Kurczę, od paru dni chodziła za mną pizza domowej roboty… NIGDY wcześniej jej nie robiłam i dziś uznałam, że jest TEN dzień… no to co…. Doruś włącza google, szuka przepisu na ciasto i w końcu trafia tutaj… jednym słowem G E N I A L N E !!! Rozdziewiczyłam się pod względem robinia pizzy z Twoim przepisem i jestem bardzo zadowolona… dziękuję bardzo za to:) Pizza wyszła przepyszna, ciasto delikatne i idealne w smaku i konsystencji! POLECAM PRZEPIS!!!! i pozdrawiam, Dorota. :)

  • Maja pisze:

    Super ,polecam:)

  • Mariusz pisze:

    Właśnie robię ją pierwszy raz. Co z tego będzię jeszcze nie wiem ale dam wam znać

  • Aneta pisze:

    POlecam Pizze super opisane i super smakuje :D

  • Natalka pisze:

    Witam P.Tomku dzisiaj robiłam pierwszy raz pizze wyszła znakomita ! każdy ją chwalił i oczywiście mnie też .. Dziękuję bardzo za tak prosty przepis :) Pozdrawiam ;]

  • Polkadot pisze:

    Przepis przesmaczny :) Polecam!

  • taniaczysko pisze:

    bardzo fajna pizza zrobiłam jadłam i naprawde poleca!!!jak pisał to mój tatuś to by napisał normalnie jak zeszyt 16 kartkowy,że jest takie pyszne

  • Miron pisze:

    Ja daję zwykle około połowy kostki zwykłych drożdży i ciastko wychodzi świetnie. Robię ciasto według tego przepisu po raz kolejny i zawsze wychodzi pyszne. Bardzo dobry przepis ;)

  • Jola pisze:

    Po samych pozytywnych komentarzach widze że moge ją śmiało robić i wkońcu mi się uda, a moja koleżanka i siostra nie będą narzekały jak dodąt:) :)

  • Kasia pisze:

    próbuję i ja…. może tym razem będzie lepiej

  • Miczhał pisze:

    Fajny i przydatny przepis

  • nirvana pisze:

    Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.
    Nawet moje dzieci stwierdziły że takiego ciasta jeszcze nie jadły

  • nirvana pisze:

    Mam na swoim koncie wiele zrobionych ciast do pizzy ale ta po prostu wymiata wyszło super.

  • Pac. pisze:

    Moj brat się zachwycał kiedy spróbował :D
    Za to mój chłopak pochłonął całą jescze chciał dokladke :D

  • niuniek pisze:

    Hej:D
    Tomku trzymaj kciuki, albo chodź jednego. Jestem beztalenciem jeśli chodzi o ciasto do pizzy. Próbowałam różnych przepisów i niestety, albo za grube. Albo zakalec, albo za cienkie. A raz zmastałam tym, że ktoś mi podpowiedział, że warto posmarować ją przed upieczeniem i położeniem składników koncentratem pomidorowym FUJ!!!!!Trzymaj – dzisiaj idzie w ruch twój przepis.

  • Karola pisze:

    7 g drożdży instant = 25 g świeżych drożdży.

  • alaa pisze:

    pół łyżeczki znaczy że takie małe do herbaty??

  • alaa pisze:

    ile świerzych drożdży

  • Pizzerini pisze:

    a wie ktoś może ile dać świeżych drożdży?

  • MamaJakuba pisze:

    Ja, kulinarny banita, wypędzony Z Wielkiej Krainy Łakomczuchów za brak talentu, po raz pierwszy w życiu robiłam pizzę. Według tego przepisu… a wyszła tak doskonała, że nie ma słów aby ją opisać:)Dziękuję:)

  • oskarr pisze:

    ten przepis jest genialny.

  • pczela pisze:

    witam,
    czy można przygotować w ten sposób same spody pod pizze? robię jutro imprezę i chciałabym przygotować spody, a na samej imprezie, wsypać składniki i zapiec.

  • Ewciaaa89 pisze:

    Zrobiłam narzeczonemu na kolacje walentynkową… Był zachwycony… :) Pizza rewelka!!! Odtąd tylko ten przepis będzie królował w naszej kuchni jeżeli chodzi o pizze :)

  • Gussia pisze:

    Mam 13 lat i szukałam naprawde dobrego a za razem prostego w wykonaniu przepisu ten jest idealny .! Koleżanki które „testowały” były zachwycone ;P

  • DORIS pisze:

    Właśnie dziś wypróbowałam przepis na ciasto.
    wyszła super!dziękuję za przepis!
    polecam!!!!

  • Meńka pisze:

    Wczoraj robiłam na kolacje, ciasto zrobiłam z 2 porcji i użyłam świerzych drożdży (wcześniej rozpuszczonych w letniej wodzie ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki odstawiłam na 15 minut by ruszyły), gdy mój partner zobaczył ją w piekarniku to stwierdził że niezdołamy jej zjeść we dwójkę bo wyszła dosyć pokaźna, no ale nie został nawet okruszek. Wcześniej jak robiłam nawet z książkowych przepisów to zjadaliśmy środek a brzegi niestety zaraz robiły sie twarde jak kamień. POLECAM CIASTO NA PIZZE PANA TOMKA.

  • slawek0221 pisze:

    dzisiaj upiekłem dwie ………jedna była ciut mało rewelka

  • slawek0221 pisze:

    zimą jak nie ma dostępu do pomidora z gruntu to do pizzy lub spagetti polecam gotowy sos
    ” dolmio” jak na gotowca jest całkiem nie zły pizza super muszę upiec włoska bo ma też niezłe opinie i komentarze.Polecam ten przepis z czystym sumieniem jest prosty a pizza smaczna

  • Pizzoman pisze:

    Po komentarzach wnioskuję, że pizza jest świetna i udaje się nawet kulinarnym amatorom (a ja jestem baaardzo niedoświadczonym kucharzem). Za parę dni zamierzam ją zrobić, ale ze świeżych drożdży. Trochę się obawiam co z tego wyjdzie, ale spróbuję :)użyję 1/4 kostki, mam nadzieję że wyjdzie pysznie :D

  • klaudia pisze:

    ZGADZAM SIĘ W 100%! nigdy nie jadłam tak dobrej pizzy zrobionej w domu :)

  • Iwona pisze:

    Świetna pizza, pyszna i łatwa w przygotowaniu

  • damian pisze:

    proponuje dolac poł szklanki mleka

  • Przemek pisze:

    Świetny przepis. Zrobiłem już z niego ok 20 pizz, ważę parę kilo więcej i mam kilka przetestowanych pomysłów:
    1. zamiast wody spróbujcie w tych samych proporcjach dać mleko.
    2. Świeże drożdże moim zdaniem lepiej rozpuścić w wodzie/mleku z cukrem.
    3 do ciasta dodajcie całe jajko.
    Dzięki temu ciasto będzie miękkie i puszyste.

  • Wojtek pisze:

    Wszystko wyszło zajebiście..

  • mariola pisze:

    Zrobiłam.I do kitu bo nic nie zostało he he. Pycha

  • Karol pisze:

    polecam zeby przed dodaniem skladnikow na ciasto, posmarowac je sosem z koncentratu pomidorowego z dodatkiem oregano i bazylii :)

  • Karol pisze:

    Bardzo dobre ciasto wyszło :) Lepsze niz z niektorych knajp

  • Kama pisze:

    Panie Tomku,głęboki ukłon! Ciasto rewelacja!!! Kochani do dużej blaszki zrobiłam składniki x2 i świeże drożdże(niecałe pół kostki) bezpośrednio do mąki wkruszyłam. Już kilka razy robiłam i za każdym razem jest idealnie. Dziękuje za przepis ;)

  • krymek pisze:

    Do,,R@D” bo zasłabo brzegi rozwałkowałeś i nastepnym razem posmaruj je oliwa delikatnie tak zeby sie blyszczały ale nie plywały w niej

  • Julia pisze:

    pychotka

  • kadi pisze:

    ciasto super :) (właśnie je jemy) Początkowo obawiałam się że ciasto sie rozpadnie przy podawaniu a tu miła niespodzianka spokojnie można jeść bez użycia widelca :)

  • R@D pisze:

    Pizza wyszła bardzo dobra. Niestety brzegi twarde jak skała :( Nie wiem czemu bo ogólnie ciasto pyszne.

  • Nyana pisze:

    Ja do 550 g mąki daje 25 g świeżych drożdży i wychodzi zawsze bardzo dobrze.

  • mariola pisze:

    Ok Tomku,zabieram się do roboty.Jestem głodna a na myśl o pizzy z tego przepisu jeszcze bardziej burczy mi w brzuchu.

  • nusia pisze:

    zdecydowanie polecam! pizza jest rewelacyjna,a po dodaniu ziół prowansalskich…rewelacja !

    do tego domowy sos do pizzy,świeżutkie składniki i można umrzeć ze szczęścia,jak się jest takim tłuścioszkiem,jak ja ;)

  • Ania pisze:

    Dziś naszła mnie okropna ochota na pizzę, znalazłam ten przepis – podoba mi się i jutro mam nadzieję, że mile zaskoczę dzieci i męża jak im zrobię taką pizzę;)

  • maryś pisze:

    Pizza wychodzi przepyszna.za każdym razem idealna.polecam go oczywiście wszystkim znjomym:-) co do drożdży uzwam świeżych 1/4 kostki,wwkruszam bezpośrednio do miski.
    Pozdrawiam

  • Coffeina pisze:

    Hej, hej!
    Pizza wyszła przepyszna..przepis będzie towarzyszył mi do końca życia.:)

  • Viola pisze:

    Po przeczytaniu tylu pozytywnych komentarzy już nie mogę się doczekać, aż spróbuję sama zrobić taką pizzę ;) Wczoraj znalazłam tę stronę, dzisiaj zrobiłam zakupy a jutro zacznę piec ;) Napiszę jak wyszła.. Aż mi normalnie ślinka cieknie na samą myśl…. mmmmm, pozdrawiam :)

  • Klaudia pisze:

    pizza wyśmienita! robię ją już któryś raz, za każdym razem wychodzi idealna! bardzo dziękuję za przepis, fantastyczny :)

  • meksykaneczka pisze:

    O mniammm! Ale pychota wyszła! Dzięki piękne za ten przepis! Wychodzi pyszny chrupiący spód. Jak nic dupa urośnie ;)

  • cytryna amator pisze:

    ile powinnam dać świeżych drożdży? i jak je ogarnąć? ;)

  • win pisze:

    wyśmienita!!!

  • aniam pisze:

    Dzisiaj zrobiłam pizze z podanego przepisu i wyszła rewelacyjna:) teraz zamiast zamawiać to sama będę robiła pizze…

  • Karolina pisze:

    Re-we-la-cyjny przepis! Najbardziej podoba mi się konsystencja ciasta przy formowaniu kształtu- bajka! O smaku i jakości tego ciasta po opieczeniu nie wspominając:) Dziękuję!

  • Ilza pisze:

    Robiłam już dużo razy, rodzina i znajomi zachwyceni :)
    Ode mnie jedna ważna uwaga: pizza w moim piekarniku piecze się ok 10 – 12 minut zależnie od grubości ogólnej; należy ją wyjąć, jak ciasto rumieni się na brzegach.
    Podany czas 15 – 25 minut, który uśredniłam na 20 minut nie mając doświadczenia, spowodował, że moja pierwsza pizza przypominała deskę. :(

    Poza tym przepis genialny, przestaliśmy w ogóle kupować w pizzeriach :) pozdrawiam bardzo i dziękuję za super stronę, obecnie przymierzam się do pierogów ruskich wg Tomka :) bo też nie miałam odwagi wcześniej….

  • przemo292929 pisze:

    ja juz nie raz robilem pizze z przepisu Tomka :) i przynajmniej wiem co jem :) pewnego razu zamuwilem pizze z pizeri i nie do porównania ta z pizeri okazała się fatalna ciasto do ….. poprostu suche i jak wystygło to twarde. a z przepisu tomka to wychodzi ze tak powiem zajebiaszcze :) tak wiec jeszcze raz dzieki za przepis i pozdrawiam serdecznie

  • Marta pisze:

    Rewelacja! Zawsze kupowałam pizze a teraz będę robic tylko z tego przepisu!

  • MagdaM pisze:

    Zrobiłam, przepis faktycznie prosty, szybki. tylko tak; ciasto wyszło dobre, ale dosyć twarde, nie takie żeby nie dało się zjeść, ale miałam kłopot z jego ukrojeniem. spory kawałek został na drugi dzień, podgrzaliśmy w mikrofalówce i poezja ciasto było tak miękkie że rozpływało się w ustach. czy jest sposób żeby było takie odrazu? na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy sporządzaniu cista? zaznaczę że przeczytałam wszystkie komentarze pod przepisem i chyba zrobiłam jak należy
    pozdrawiam ciepło

  • Ola pisze:

    Orientujecie się może na jaką średnicę blachy zostały podane te proporcje i jak grube powinno wyjść ciasto?

    • Tomek Lach pisze:

      Olu w przepisie jest napisane „Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm” – zasada jest prosta: duży placek to cieńsza pizza, mały placek to grubsza pizza, dodatkowo możesz zwiększyć lub zmniejszyć proporcje żeby uzyskać taką pizzę jaka Tobie pasuje. Ja np. robię z połowy składników kiedy chcemy zjeść pizzę późno wieczorem i nie należy przesadzać z jej ilością ;)

  • tomek pisze:

    przepis genialny . Wielkie dzieki !!!!!!!!!!! pizza byla przepyszna

  • madrider pisze:

    mam jedno trafne określenie na tą pizzę.
    ZAJEBISTA!
    i pizzerie w moim miasteczku straciły klienta.. :)

    • Isia pisze:

      Nie tylko w Twoim, myślę że każdy kto raz spróbował Pizzy Tomka, nie zajrzy z własnej woli do „publicznej” pizzerii:)

  • Aleksandra pisze:

    Biorę się do pieczenia właśnie wsypuję mąkę. :)

  • weronika pisze:

    Jak nie mam w zwyczaju zjadac brzegów, tak tym razem opałaszowałam je wszystkie. Nie mam tez w zwyczaju pisac komantarzy, ale po raz pierwszy musiałam -pod takim jestem wrazeniem tego smaku:D genialny przepis !!!

  • MagdaM pisze:

    znalazłam przepis i zabieram się za pieczenie. przeczytałam wszystkie komentarze, aż mi ślinka piecze.
    mam nadzieję, że wyjdzie bo mąż zamówił, a ja pierwszy raz będę ją robiła.
    pozdrawiam

  • Kasiula pisze:

    Najlepszy przepis! Ciasto wychodzi takie jakie powinno. Paradoks – robiłam kiedyś pizze z przepisu książkowego i wyszedł mi chleb, zamiast ciasta. To wyszło takie jak trzeba. Polecam.

  • Ilość komentarzy: 771 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    single.php > (default)

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.