Ciasto na pizzę – prosty przepis

* sprawdź koniecznie inne dostępne na blogu przepisy i porady dotyczące przygotowania pizzy

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp itd, ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w lodówce. Podsumowując… świetny pretekst do zrobienia domowej pizzy ;)

pizza ciasto przepis

Przewertowałem sporo internetowych przepisów i w końcu powstał przepisowy mix. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. 30 cm. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu widoczna jest powyżej).

Składniki ciasta do pizzy

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych – przelicznik drożdży świeżych na suche
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich (w celu urozmaicenia wyglądu i smaku ciasta można użyć dowolnych przypraw, lub nie używać ich wcale)

Do dzieła – przygotowanie ciasta do pizzy:

  1. Do dużej miski wsypałem mąkę, drożdże i dobrze wymieszałem.

  2. Następnie dodałem olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałem.

  3. Zacząłem stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałem ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).

  4. Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłem w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.

    pizza-ciasto-rosnie

  5. Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałem ułożyć na pizzy.

  6. Ciasto najpierw rozgniotłem dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałem. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłem na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłem placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)

    przepis na pizzę krok po kroku

  7. Na ciasto nałożyłem sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, oliwki, cebula pocięta w piórka).

  8. Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.

  9. Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła, najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że można podawać!

kuchnia włoska

Bardziej wprawionym osobom polecam pieczenie pizzy w maksymalnej temperaturze na samym dnie piekarnika. Dzięki temu pizza nawet w domowych warunkach jest upieczona w około 7-8 minut.

Zapraszam też do obejrzenia krótkiego filmu pokazującego przygotowanie ciasta do pizzy:

Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce. Na zachętę dodam jeszcze, że zrobienie ciasta zajęło mi jakieś 5 minut, a ubrudzona została jedynie duża miska, w której je wyrabiałem.

Przepis na pizzę

Akcesoria dla miłośników pizzy

Każdemu miłośnikowi pizzy polecam zaopatrzenie się w kilka pomocnych akcesoriów. Dla mnie nóż do krojenia pizzy, odpowiednia blacha czy kamień, to gadżety zapewniające jeszcze więcej frajdy w zabawie z pizzą.

Kamień do pizzy – projektu Jamie Olivera

Nóż do pizzy – nie rysuje delikatnych powierzchni

Ilość komentarzy: 877 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • TAMARA pisze:

    POLECAM, ROBIE JUŻ TĄ PIZZE NIE PAMIĘTAM KTÓRY RAZ I NAPRAWDE ZA KAŻDYM RAZEM SIĘ UDAJE :D
    szybko, nie brudząco, pysznie :)

    5
  • Donkab pisze:

    Tomku,prezepis rewelacja,suuuupeeer !!!! Wszszyscy zachwyceni,polecam !!! :)

  • Donkab pisze:

    Przepis…super,rewelacja! Polecam pychotka :)

  • BEATA REDZIMSKA pisze:

    Tomek dzieki musze wyprobowac Twoj przepis. Pozdrawiam serdecznie BEata

  • Ania pisze:

    Z całego serca dziękuję za ten przepis Tomku! Nie umiem gotować, w kuchni kompletnie nie przebywam, ale pizza na tym cieście wyszła mi rewelacyjnie! Szukałam w internecie fajnego, prostego przepisu na małą ucztę dla mnie i mojego chłopaka, który tak samo jak ja jest fanem pizzy. Pierwszego dnia pizza jak i ciasto wyszło mi dobrze, drugiego dnia bardzo dobrze;) Chłopak mega zadowolony, a koleżanki mówią szacun, że sama zrobiłaś ciasto :D Jedyne co mnie nurtuje to fakt, że ciasto prawie w ogóle mi nie podrosło po drożdżach instant; na pewno nie tak jak Tobie na zdjęciu..ale nawet się tym nie przejmuję, bo lubię cienkie ciasto, które mi wyszło w związku z jego małą ilością :) Pozdrawiam!

    5
  • Ania pisze:

    prosty przepis, nawet dla takich beztalenci kulinarnych jak ja :) dzieki!

    5
  • Sebastian J. Jakubowski pisze:

    No i faktycznie. Wyszło genialne! Polecam!

    5
  • Sebastian J. Jakubowski pisze:

    sprawdzimy dziś wieczorkiem i dam znać :-) Wygląda ciekawie :-)

  • misiek pisze:

    bardzo fajny przepis mam troszke rąbnięty piekarnik wiec sie przypalila mam bradzo stary co za tym idzie nie mogę ustawic czasu :D Pzdr Radek

    5
  • Placekzsosem pisze:

    Dobry przepis . Chcialbym wykonac tylko nie mam wagi z tego wzgledu mam pytanie odnosnie drozdzy ,2-3 gramy ile to plaskich lyzeczek?

  • anonim pisze:

    czy ta pizza wyjdzie w prodziżu?.

    5
  • Michał pisze:

    Witam bardzo ci dziękuję za ten przepis, ponieważ z pewnością się przyda. Mamy zamiar oglądać mecz i chcieliśmy sobie do piwka zamóić pizzę. Jednak mam lepszy plan spróbuję ciasto, na pizzę zrobić samemu, a już reszta pójdzie jak spłatka. Dziękuję jeszcze raz za pomysł.

  • LionEG pisze:

    Genialne ciasto, w przygotowaniu bardzo proste nawet dla takiego nowicjusza jak ja. Smak idealny, czasu dużo nie zabiera a jaki efekt :o

    5
  • Paula pisze:

    Przepis jest super- wczoraj robiłam pizzę pierwszy raz w życiu i pozwoliłam sobie z niego skorzystać. Wszyscy się zachwycali, na pewno będę do Twojego bloga wracać :)

    5
  • MamaZuzi pisze:

    Rewelacyjny przepis, pizza wyszła doskonale :) Mąż zachwycony, córka również ;) Z całą pewnością będę często korzystać z ów przepisu :)) Pozdrawiam i cieszę się że trafiłam na Pana bloga :)

    5
  • agnieszka pisze:

    Panie Tomku, pyszny przepis :)
    Mam tylko ptanie jak powinnam prawidłowo ustawić piekarnik? Robiłam tydzień temu, trzymalam ją 17 min. i była ok ale troszkę chrupka od spodu. A że mąż woli bardziej miekkie ciasto od spodu, dziś zrobiłam mniejszy placek żeby była grubsza i trzymałam ją 14 min. Wyszla lekko przyrumieniona i miękka. Mężowi smakowała ale mnie wydawała się jakby nie dopieczona od góry:) Poza tym moje składniki: pomidory i szynka nie wtapiają się ładnie w ser, a chyba powinny..? No i zastanawiam się czy prawidlowo ustawiam piekarnik, a ustawiam pieczenie od spodu i blachę wkładam na środek. Może powinam piec od góry i od dołu albo w termoobiegu? Hmm..? Może Pan coś podpowiedzieć? :)

    • Tomek Lach pisze:

      Agnieszko najlepiej poeksperymentować z różnymi ustawieniami piekarnika. Ja lubię pizzę jak najbliższą włoskiej wersji z pieca opalanego drewnem, czyli cienkie i chrupiące ciasto. Piekę pizzę na najniższej półce piekarnika albo nawet na samym jego dnie, przez 6-8 minut w maksymalnej temperaturze.

    • ania pisze:

      Proponuję piec na ustawieniach pieczenia góra-dół i na drugim poziomie czyli bliżej dołu. Piekłam już kilka razy i tak jest najlepiej. Piekę w okrągłej formie ceramicznej do tart z ikei i na takich ustawieniach wyszła najlepiej. Na metalowej blaszcze wyszła sucha i twarda ale moze mogłam krócej trzymać.

  • tfrf pisze:

    ciekawe

  • Ana pisze:

    Witam, ciasto kapitalne, przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, cała rodzina zachwycona, odkąd go znalazłam przestaliśmy chodzić do pizzerii :) Ostatnio zastanawiam się czy można spróbować z mąką razową? Może ktoś już taką wersję przygotowywał?

  • Ania pisze:

    Rewelacja ! Moja pierwsza pizza i goście zachwyceni ! Ciasto idealne wyszło. Pozdrawiam :)

  • Darek pisze:

    Bardzo dobry przepis.Pizza super-polecam.

    5
  • Sebastian pisze:

    Pamietam jak trafilem na Twojego bloga, gdy było tu dosłownie tylko parę wpisów, nie pamietam czy w sieci znalazłem odnosnik, czy ktos mi po prostu wysłał link, jednak wiem, ze moja uwage przykuło to, ze masz ogromny talent do pisania. Pozniej niestety przez problemy zdrowotne nie mialem czasu go sledzic, ale teraz nadrabiam wszelkie zaleglosci :)

    5
  • goodpizza pisze:

    ciasta na pizzę nie da się zepsuć :)

  • Paweł pisze:

    Ja uwielbiam ciasto, które jest robione w prawdziwym piecu do pizzy. Jakoś szczerze móiąc nie wierzę tym wszystkim barom, które wyrabiają ciasto, ponieważ niewiadomo jakie to składniki są naprawdę dodawane, ale w części na pewno są to stare składniki. Dlatego kiedy widzę takie ciasto jak to i jeśli ktoś naprawdę dodaje przy mnie świeże składniki, wtedy ewentualnie mógłbym spróbować takiej pizzy pozdrawiam wszystkich.

  • ania pisze:

    witam ciasto do pizzy jedyne w swoim rodzaju takiego jeszcze nie robilam kazdy zadowolony przepis 1klasa!!!

  • Damian pisze:

    Już kolejny raz robię tą pizze i za każdym razem wychodzi przepyszna! Dziękuję za przepis i polecam tym co jeszcze nie spróbowali!

    5
  • Łukasz pisze:

    Fantastycznie napisany artykuł, nie wspominając już o zdjęciach. :) Narobiłeś mi taką ochotę na pizzę, że jeszcze dzisiaj wypróbuję Twój przepis! :)

    5
  • Natkaaaalkaa pisze:

    Pychaaaa zakochaałam się , jak robie pizze to tylko z tego przepisu :) !

    5
  • Kiziamizia pisze:

    Jedyny przepis na ciasto jaki mi się udał.Polecam każdemu:)

    5
  • Natalka pisze:

    Ja też spróbowałam i mi się udało wyszła że asz palce lizać

  • Natalka pisze:

    Ja też próbowałam i była prze pyszna nigdy takiej pizzy nie jadłam :]

    5
  • DOrota pisze:

    Ja tez próbowałam i jest pyszna

  • miki pisze:

    zrobiłam ciasto wg przepisu i mi sie wyszło.

    3
  • paula352 pisze:

    Naprawde rewelacyjne ciasto, godne polecenia! Pizza wyszła tak smaczna,że jutro powtórka z rozrywki musi być . . . :-) szybko,smacznie a przede wszystkim mało brudu i mycia :-) Polecam

    5
  • Aneta pisze:

    Pyszne ciasto! Nigdy nie pomyślałabym że ciasto na pizzę można zrobić tak szybko, łatwo i do tego nie brudząc. Ciasto jest pyszne, ekstra chrupiące. Wyrabia się minutę i już się nie klei (może powodem jest to że dodałam mąkę do pizyy z tesco-niewiem). Jedyny minus to taki że ciężko mi było je rozprowadzić żeby miała 30 cm, ale o dziwo! Po przemrożeniu ciasta dużo łatwej się rozprowadziło i do tego było równie pyszne! Polecam WSZYSTKIM ten przepis, szczególnie tym którzy lubią gotować i nie lubią po sobie sprzątać. Mam tylko dylemat… dzielić się przepisem ze znajomymi czy zatrzymać to ciasto jako osobisty sekret, którego spróbują tylko u mnie.. ;)

    5
  • Podjadek pisze:

    Zaiste Milordzie, ciasto wyśmienite jest.
    Hmm.
    To moja pierwsza samodzielna pizza w życiu i od razu spełniła oczekiwania kulinarne całej rodziny.
    Chociaż nie zauważyłem przelicznika drożdży i dałem ich za mało. Drożdży świeżych dałem ok 8 gram a resztę składników podwójnie. Piekłem 10 min na maks. temp. na dole piekarnika.
    Wyszło wyśmienicie, mimo obaw co niektórych.

    Zrobienie pizzy jest prostsze niż biszkopta.
    P O L E C A M !!!

    5
  • Krzysztof pisze:

    Witam
    Jak zobaczyłem zdjęcia odrazu naszła mnie ochota na pizze. Zawsze jednak miałem problem z tymi drożdzami i ciasto mi rosło wysokie. Próbowałem różnych przepisów i różnie mi wychodziło, mam nadzieję, że tym razem bedzie wszystko w porządku. Mam tylko pytanie czy pieczesz w piekarniku elektrycznym bo być może tam robie jakiś błąd pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Ja piekę pizze w piekarniku elektrycznym

    • Lukrecja pisze:

      Pycha! Wyszla swietnie nawet ze zwyklej I dosc ciezkiej maki Amerykanskiej. Dodalam wiecej wody i zajelo dluzej aby wyrosla i upiekla sie. Robilismy 2 indywidualne mniejsze placki po podzieleniu ciasta na pol. Efekt wspanialy, bo maly syn ze mna robil i ze mna jadl, a to bezcenne doswiadczenie. Smaczna palce lizac!

  • Kinga pisze:

    Moje oczy już pojadły, mogę umierać!

  • mirosław pisze:

    Rzeczywiście przepis łatwy, prosty i szybki. Pizza smaczna. A zawsze myślałem, że się przy tym zabiję, a już na pewno będę miał kuchnię do malowania. Nic takiego się nie stało. Dziękuję!

    5
  • ShiShi pisze:

    Fajny przepis, najbardziej podoba mi sie to ze robi sie tak malo balaganu :) Zrobilam tez sos pomidorowy z Twojego przepisu.
    Jedyne zmiany jakie wprowadzilam byla maka pelnoziarnista i cukier nierafinowany, troche zdrowiej a tez wyszlo ;) Nastepnym razem sprobuje zrobic troche ciensze ciasto.

    Dziekuje bardzo!
    xoxo

    5
  • kasia pisze:

    Bardzo prosty przepis. Polecam

    5
  • kasia pisze:

    Bardzo dobry przepis. Polecam :-)

    5
  • Eryk pisze:

    Wyszła mi bardzo pyszna pizza. :)

    5
  • ija pisze:

    Najlepsza pizza ever :)

  • Marysieq pisze:

    A dla 10 osób?! :) O ile powiększyć ?

    5
  • patiew pisze:

    Witam, jaka duża pizza wychodzi z takiej ilości składników? Potrzebuje zrobić dla 3 osób.
    Czy wystarczy wszystkie składniki pomnożyć razy dwa? :)

  • Dzieciakowo pisze:

    Jako facet chcę potwierdzić, że udało mi się przygotować to iście trudne danie ;) Jako podkład dałem lekko „rozbabrane” pomidory z odrobiną koncentratu. Ponieważ każde dziecko lubi co innego pizza podzielona została na 4 sekcje – każdy mógł położyć sobie co tylko chciał więc wylądowała tam kukruydza, groszek, pieczarki i dla Mnie (jako wykonawcy) cebula i boczek :)

    NIesttey okazało się … że był za mało :D

  • reha pisze:

    Super przepis proste skladniki – pizza pyszna! :)

    5
  • Oliwka pisze:

    Super mam 11 lat robiliśmy kilka razy z przyjaciółką JEST FANTASTYCZNA przepis prosty i pyszny . Nazwaliśmy PIZZA WIOO ! XD przepyszna

    5
  • Sara W pisze:

    Witam. Przepis jest super. Mam tylko jedno pytanie – co mam zrobić, żeby pizza nie ‚wysuszała się’ od spodu podczas pieczenia? Co zrobiłam nie tak? Za niska temp. pieczenia? Za długi czas (12 min)? Za wysoko w piekarniku? Czy tak po prostu ma być, że dno jest twarde, a środek miękki? Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam

    5
    • Tomek Lach pisze:

      Idealna pizza powinna mieć chrupiący spód :)

    • Natijelonka pisze:

      Witam. Ja właśnie mam taki problem, że co bym nie zrobiła, to wychodzi mi twardy spód. W środku miękkie ciasto, boczki chrupiace, a spód twardy i wcale mi sie to nie podoba. Lubię miękki spód, taki, że po wyjęciu kwałaka pizzy ona opada (takie podają w pizzeriach). Jak to zrobić? Piekę w piekarniku gazowym 10 min. Pozdrawiam :)

  • Agata pisze:

    Ten przepis jest fantastyczny! Wiele razy robiłam pizze, ale ciągle szukałam innego przepisu, aż znalazłam ten! Używam go za każdym razem kiedy przygotowuję pizze. Jest idealny. Tylko ja używam świeżych drożczy bo według mnie lepiej pracują. Jak się robi wszystko zgodnie z przepisem to wychodzi cudo! Polecam serdecznie! Wychodzi przepyszne ciasto nawet kiedy robimy cieniutki jak i lekko grubszy spód. Jeśli robimy grubszy ciasto wchodzi mieciutkie i puchate, tak samo brzegi. Mniam mniam! :D

    5
  • Stefan pisze:

    A maka pszenna typu 650 moze byc bo taka posiadam aktualnie ?;) i ile to jest 3-4 gram drozdzy sypiac mala lyzeczka ?
    Pozdrawiam.

  • Jan pisze:

    To absolutnie wyjątkowy przepis. Jego unikalność polega na tym, że nie da się go s….yć. Wyjdzie cieńsza lub grubsza. Miększa lub bardziej chrupiąca. Różnoraka wyjdzie, ale wyjdzie zawsze. Moja żona przez Ciebie znielubiła pizzę, bo przez tydzień pizzę piekłem codziennie. Naprawdę starałem się zrobić coś nie tak (oczywiście w miarę rozsądku, nie jechałem po bandzie w stylu np.Makłowicza który z całą pewnością dodał by jeszcze jak to on: dwie kostki masła i koniecznie pół dzbanka śmietany kremówki, a na koniec 3 łychy gęsiego smalcu). I cóż, doznałem spektakularnej klęski, mąciłem,mąciłem, a pizza zawsze wychodziła OK. Nawiasem mówiąc, od kilku lat mieszkam w Norwegii. Ten kto zna ten kraj nie z przewodników tylko z własnego doświadczenia wie, że tak naprawdę najpopularniejsze dania w Norwegii to… kebab i picca Grandiosa. I chciałbym abyś miał świadomość, że od jakiegoś czasu wielu moich znajomych, rodowitych Norwegów, Szwedów, Pakistańczyków itp piecze sobie w domach w Oslo (i kilku w Bergen i jedna ksiegowa w Drobak, czyli miejscowości w której mieszka Święty Mikołaj- info na czasie) picce wedle twojego własnie przepisu. Pozdrawiam/ lub wedle uznania MVH Jan

    5
  • Bartol pisze:

    Szczerze to trafiłem tu przypadkowo szukając przepisu na ciasto do pizzy. Przepis okazał się rewelacyjny :) Teraz wykorzystuje inne przepisy z tej strony. Są naprawdę genialne. Pozdrawiam i czekam na więcej :D

  • Artur pisze:

    Pięć minut? Zeo bałaganu w kuchni? Tylko jedna brudna miska? (A zatem mało sprzątania i mało zmywania – hurra, mamy przepis dla facetów!)

    Jestem pod wrażeniem. Jako zupełne beztalencie kulinarne (czytaj: leń) czuję się przekonany do tego, żeby spróbować swoich sił i mimo wszystko zrobić pizzę na takim cieście.

    5
    • Marcin pisze:

      Polecam. Teraz robię kolejną w tym roku wg tego właśnie przepisu:d Miałem kilkumiesięczną przerwę do wczoraj;) … wczoraj była z szynką, hah a teraz za mną w piekarniku już robi mi się z kurczakiem (farmerska?;p). Oczywiście po przygotowaniach ani śladu, bo rzeczywiście niewiele do sprzątania:d, tylko charakterystyczny zapach się już roznosi:) Dziex Tomek!

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki Marcin za komentarz! :)

  • CECYLIA MARTALLTE pisze:

    COŚ PYSZNEGO!!!!! ZAWSZE ROBILAM PIZZE BO TO RODZINNA TRADYCJA PONIEWAŻ MOJA RODZINA POCHODZI Z WŁOCH :) MOJE CIASTO NA PIZZE ZAWSZE WYCHODZIŁO W MIARĘ CHOĆ BYŁO LEKKO CHRUPKIE A PRZECIEŻ WŁAŚCIWE CIASTO MUSI BYĆ TAKIE JAK TU!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!! POZDRAWIAM :)

    4
  • Darek R pisze:

    Przepis wypróbowany, pizza wyszła przepszyna, dzięki! :)

    5
  • Ania pisze:

    no proszę jaki prosty przepis, to mi się podoba :-)

  • Kamil pisze:

    Doskonały przepis na ciasto który właśnie wędruje do mojego magicznego, kulinarnego zeszytu. Z tego co da się zaobserwować na zdjęciach pizza wychodzi dokładnie taka jak powinna. Zbliża się weekend więc dobrze sie składa, że akurat dziś trafiłem na tego bloga. Pozdrawiam serdecznie i czekam na kolejne inspiracje!

  • caroo pisze:

    proporcje wystarczaja na 1 tylko pizze?

  • Aga pisze:

    Pyszna :) ( ps. dodaję ciepłe mleko zamiast wody w takiej samej proporcji- tak z przyzwyczajenia z wcześniejszego przepisu)

    5
  • Patka pisze:

    Ciasto na pizze wyszło super:). To chyba najprostszy przepis z możliwych:) Zamiast zwykłego oleju lub oliwy można dodać olej/oliwę aromatyzowaną. Ja dolałam takiej z czosnkiem i bazylią co razem z ziołami jeszcze bardziej podkręca smak i pachnie niebiańsko!!!

    5
  • Marta pisze:

    Wspaniały przepis!

    5
  • Joanna pisze:

    Przepis na pizzę REWELACYJNY!!! Zrobiłam przepyszną pizzę, dodałam bez oszczędności zioła prowansalskie do ciasta, potem jeszcze do sosu z pomidorów z puszki Ommnommmomnom…
    Ja dodałam dużo skłądników na ciasto i wyszła najlepsza pizza jaką dotąd jadłam!!

    5
  • Marta pisze:

    Faktycznie rewelka ten przepis. Szybko, bez komplikacji i przede wszystkim pysznie. Pozdro dla Autora:)

    5
  • Aga pisze:

    Przepis pycha!!! Bardzo gorąco polecam!!!

  • Beti pisze:

    super przepis !!! pizza wyszła bardzo dobra:)

    5
  • Justyna pisze:

    Wypróbowałam dla szerszego grona konsumentów! Wyszło pysznie! :) 3 szt. pizzy zrobiłam błyskawicznie (nawięcej czasu zajęło…czekanie aż ciasto wyrośnie). Na każdej pizzy były inne składniki, jedna dla eksperymentu z ziołami do ciasta – wyborna.
    Na pewno lepsze niż z pizzerii. Pozdrawiam!

    5
  • Róża, w kuchni burza. pisze:

    Popieram tych co w komentarzach napisali ,że w kuchni to nic im nie wychodzi tak jak powinno za pierwszym razem (lub gdy się staramy na imprezie zabłysnąć, a tu lipa) aż tu nagle cud miód. Poszło szybko i bezboleśnie bo użyłam pierwszy raz miksera od siostry przy którym stać nawet nie trzeba było. Więc i czysto bo wszystko zakryte ;) Przepis trafia do zeszytu sprawdzonych przepisów i polecam! Nic z przepisu nie zmieniłam. Dodatki moje to wg. kolejności: przecier pomidorowy, ser,kiełbasa kminkowa, kiełbasa śląska, ser (dla mnie i męża jeszcze chilli)…:) Dzieci zjadły aż za dużo bo brzuszki bolały ;D

    5
  • Kuba i Ada pisze:

    pyszne i proste w przygotowaniu domowe ciasto na pizze;)Kolejnym razem podwoimy skladniki bo niestety za szybko sie skonczyla…;)

  • Dagna pisze:

    Panie Tomku czy z tego przepisu można by było zrobić pizzę w automacie do chleba? Już mi się trochę nie chce zagniatać, ręce bolą.

    • Tomek Lach pisze:

      Hmm nigdy nie próbowałem, ale nie powinno być z tym problemu

    • Ewka pisze:

      Dagna właśnie wczoraj z lenistwa przetestowalam przepis w maszynie do chleba – jest tak samo dobre. Kolejność składników standardowa: płynne, sypkie i na końcu drozdze (daje sypkie). Robiłam z 3 porcji i jedynie co to nie czekałam do końca programu tylko wyciagnelam po ok 30 min jak się podwoilo. Pyszota!
      Odkąd znam ten przepis to go jeszcze „nie zdradzilam” korzystaniem z innego bo jak dla mnie to idealnie trafia w moje upodobania :-) Panie Tomku dziękuję!

  • prywatnyazyl pisze:

    Nie lubię grubego ciasta, a te wydaje się idealne. Właśnie „chodzi za mną” pizza, więc może przybiorę się do zrobienia jej. :)

  • sddsdsd pisze:

    Jeśli chcecie wiedzieć całą prawdę o tej pizzy to lepiej jej nie róbcie a broń Boże jedzcie nie dość że robi się ja wyjątkowo szybko, to zjada się ją jeszcze szybciej, o ostatni kawałek trzeba się bić, to jeszcze jak raz ją zjesz, to na drugi dzień znowu masz na ją ochotę, a potem jak wejdziesz na wagę to się zdziwisz.

    5
  • Iza pisze:

    Bardzo prosty i fajny przepis, a ciasto wychodzi przepyszne :)
    Panie Tomku, a gdybym robiła to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej (albo np 50/50) to proporcje i czas pieczenia pozostaną takie same?
    Pozdrawiam,
    Iza

    5
  • pizza LOVe pisze:

    Siema eleganckie ciasto teraz co 3 dzien jem pizze :D tylko mam prosbe moze tkos podac proporcje na 2 blachy zeby wyszło nie za cienkie ciasto ?
    tzn na 1 kg mąki ile należy dac wody oraz oleju itp?

    5
    • Tomek Lach pisze:

      Użyj po prostu kalkulatora ;) Na 1 kg mąki najlepiej użyć 4 torebki po 7 gram drożdży, do tego 600 ml gorącej wody, łyżeczka soli, kilka łyżek oliwy.

  • Julka gotuje pisze:

    Najlepsza pizza na świecie !! :) Mam 13 lat i uwielbiam gotowanie pieczenie i wszystko co tylko jest związane ze świetną zabawą w kuchni .PODWOJIŁAM SKŁADNIKI WIĘC JEST JEJ WIĘCEJ w piatek wieczorem wszyscy się zbieraja bo jest pizza . :D JEST WYŚMIENITA .

    5
  • Wojtaz pisze:

    Jeśli chodzi o ciasto to wole swój przepis: (mąka, drożdże(kostka), mleko, oliwa z oliwek, 3 łyżki oregano, trochę soli i cukru. Podgrzewam mleko w garnku, potem przelewam trochę do szklanki i rozrabiam w mleku drożdże. Biorę dużą miskę wsypuje proporcjonalnie mąkę, 3 łyżki oregano i po pół łyżeczki soli i cukru, mieszam. Do szklanki mleka z rozrobionymi drożdżami wlewam 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Szklankę z rozrobionymi składnikami mieszam i jednocześnie wlewam do miski. Na koniec wystarczy wszystko połączyć ze sobą i odstawić na mniej więcej godzinkę. Ciasto jest wychodzi puszyste i bardzo smaczne ;)

    4
  • Fanatyk_pizzy pisze:

    Sam robiłem pizze kilka razy , ale to ciasto jest wyjatkowe! Ma charakter! delikatne i lekkie , nawet brzegi mozna wrąbać ze smakiem! dzieki za przepis :)

    5
  • Natalia pisze:

    Pizza wyszła super, nie przypiekła się, odeszła gładko od blachy, była miękka. Wyszło, że zmienić musiałam trochę proporcje – dodałam więcej wody i więcej mąki bo ciasto się lepiło. Dodanie ziół (oryginalnych, które przywiozłam z Włoch) sprawiło, że ciasto było jeszcze lepsze. W elektrycznym piekarniku piekłam z termoobiegiem na środku, 220 stopni i około 20 minut ale sprawdzałam w trakcie.
    Miałam mały problem bo po odstawieniu ciasta nie chciało zbytnio rosnąć, a stało dłuugo w ciepłym no ale w piekarniku urosło :)

  • dfaf pisze:

    Według przelicznika należy dodać ok.10-12 świeżych drożdży, natomiast w przepisie w komentarzu jest 25gram. Ile nalezy dać?

    • SS pisze:

      Ja na 25 dag mąki daję ok 20 gram drożdży świeżych. Jak dasz 15 to też wystarczy. Większa ilość wody powoduje, że ciasto jest pulchniejsze (jak wyrabiasz, to cały czas się klei do rąk). te 25 dag mąki to na początku, potem pewno jeszcze z 2-5 dojdzie na „mąkowanie rąk”. Po wyrośnięciu ciasta i uformowaniu pizzy przykrywam ją ściereczką i pozostawiam jeszcze na jakieś pół godziny. W tym czasie przygotowuję resztę składników. Daję dużo składników, i gdy nie odczekam tego czasu, to na cieście jest za dużo, żeby wyrosła w piekarniku.

  • malgoo pisze:

    Zrobiłam, do ciasta dodałam też ziół prowansalskich..pyszna!!
    Jedyny minus to twardziutka, szczególnie na brzegach. Proporcje zachowałam, jedynie zwiększyłam nieco ilość mąki, bo od rąk mi się ciasto nie chciało odkleić:P
    Dodam tylko, że użyłam świeżych drożdży..może w zbyt ciepłej wodzie rozpuściłam? za krótko odczekałam? AAA..i nie przesiałam mąki..
    Jakieś rady? Pliis

  • Iza pisze:

    Przez przypadek zamiast oliwy z oliwek dałam olej czy pizza mi wyjdzie :(

  • mia pisze:

    Fajny,ciekawy przepis na pizzę: ) ciasto robiłam 8 razy nawet podwajałam i zawsze było wspaniałe: )

    5
  • renata pisze:

    ciasto super smakowalo calej mojej rodzinie a zwlaszcza tesciowej u której zapuktowalam dzieki tobie bo zawsze twierdzila ze gotuje lepiej ode mnie a tu prosze nawet przepis ode mnie poprosila pozdrawiam:)

    5
  • Marta pisze:

    Ja też nigdy nie komentuje, ale tutaj musiałam! Nigdy nie robiłam pizzy i wybrałam właśnie ten przepis. Podowoiłam składniki tak, żeby pizza była większa. Wyszła przepyszna! Dziękuję za przepis i pzdrawiam :)

  • Maciek pisze:

    Pizza i ciasto wypas. Ja osobiście nie daje cukru ponieważ wg mnie za bardzo go czuć.

  • Aga pisze:

    Czy jeśli użyje drożdży świerzych to tak jak w przypadku tych w proszku poprostu dodać je pokruszone do mąki czy może rozpuścic w letniej wodzie?

  • PABLO pisze:

    Sie ma Tomek co to jest ta mąka typu 00? Mi moi zaufani kucharze poradzili mąke typu 550. Zrobiłem to ciasto ale niestety musiałem wszystko przełożyć na jutro,także nie wiem jaki będzie efekt?

  • W ciągu tygodnia robię pizze już po raz drugi z tego przepisu i chyba na stałe zagości w moim menu,wychodzi bardzo smakowita! :)

    5
  • stasio pisze:

    dobry przepis,robiłem z mąki typ 00

    4
  • stasio pisze:

    mąka powinna być typu 00

    4
  • Damian pisze:

    Najlepsze ciasto na świecie! Pierwsze mi się trochę słabo upiekło ale drugie super chrupiące ;)
    Pozdrawiam i dziękuje za przepis.

  • viola pisze:

    Panie Tomaszu tak smacznej pizzy nie jadłam w najlepszej pizzerii ,dziękuję serdecznie za przepis w domu wszystkim smakuje ,jest genialna.

  • kasia pisze:

    Czy tu jest jakis ser w przepisie? Moze nieprzytomna jestem, ale nie znajduje

  • magda pisze:

    Pizza genialna…..polecam… dzieci wprost ja uwielbiaja…dzieki

  • rena pisze:

    Naprawdę świetny przepis na super smaczną pizzę! Smakowała nawet mojemu mężowi – malkontentowi (który jest kucharzem zresztą).
    Dziękuję!

    5
  • Aleksandra pisze:

    Super!
    Prosty przepis i zawsze sie udaje! Domowa pizza jest najlepsza!
    Pozdrowienia z Brazylii :)

    5
  • Jan n pisze:

    Fajna pizza ale daj proporcje
    na parę osób

    5
    • Tomek Lach pisze:

      W przepisie są proporcje na jedną pizzę – zwykle spokojnie na dwie osoby wystarcza. Więc pomnóż ilość składników razy dwa, jeżeli chcesz zrobić jedną dużą pizzę dla 4 osób (tylko potrzebujesz dużej blachy i dużego piekarnika).

  • Aga pisze:

    Hej :) zachecona komentarzami wlasnie robie ta pizze. Zobaczymy jak mi wyjdzie. Robię z podwójnej porcji składników bo straszne z nas lakomczuchy i lubię jak nie muszę mężowi szykować dodatkowego jedzenia do pracy na nocną zmianę :P Gdzieś w programie kulinarnym znanego szefa kuchni uslyszalam, że ciasto jest o wiele bardziej puszyste jeśli zamiast podsypywania mąką podlewamy je wodą. Ja dodałam o ponad pół szklanki więcej wody niż jest w Twoim przepisie i ciasto ładnie odkleja się od dłoni i jest elastyczne (gluten po długim wyrabianiu zrobi swoje ;) ) Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam

  • Szkl.Anka pisze:

    WSPANIAŁE CIASTO!!! Trochę zmieniłam proporcje, by wyszło więcej a i tak wyszło!! Polecam z całego serca :)

    5
  • Mal pisze:

    Najlepsza pizza! :)

  • edyta pisze:

    Wczoraj jadlam pierwszy raz ta pizze i jest poprostu najlepsza, jaka jadlam przez cale swoje zycie!!!!!!!!!!!!!! Dzis robie druga :) tak mi i mojej rodzinie zasmakowala !! swietny przepis i malo roboty!
    Pozdrawiam

    5
  • Janek79 pisze:

    Witam!
    Podczas robienia tej pizzy, po dodaniu wszystkich składników muszę wsypać jeszcze dość dużo mąki, ponieważ ciasto strasznie lepi się w ręce. Oczywiście pizza po upieczeniu jest bardzo dobra. Jednak chciałbym się dowiedzieć co jest przyczyną tej za małej ilości mąki. Myślę, że problem może tkwić w jednostce miary szklanki. Ja używam bowiem takiej, która ma chyba 250 ml. Czy jest to odpowiednia objętość do tego przepisu?
    Z góry dziękuję za odpowiedź!
    Pozdrawiam! :)

    5
  • Franek dobra rada pisze:

    Powinieneś założyć restaurację. Na serio, zarabia się krocie.
    Cała polska czyt…daje pizzę dzieciom. :D

    5
  • sos pisze:

    Tomku, daj mi proszę przepis na Twój sos do tej pizzy :) Pozdrawiam, Ania

  • krystian pisze:

    super pizza poprostu rewelacja

  • margaret pisze:

    O.M.G najlepszy przepis na pizze !!!!
    Pozdrowienia z Londynu

  • Kasia pisze:

    Ciasto pyszne. Właśnie wcinam :) Dzięki ogromne!!! :)

    5
  • schneider pisze:

    ich liebe kochen. Kuchen ist sehr gut

    5
  • skowron pisze:

    Pizza mistrz! POLECAM!

    5
  • Ania pisze:

    Polecam szczerze ten przepis wszystkim. Ja nie lubię spędzać dużo czasu w kuchni – małe dziecko w domu, drugie w drodze. Nigdy nie robiłam pizzy, ale ta była wspaniała, cieszę się, że się udała :) na pewno nie raz ponownie jej spróbujemy, a może tej z włoskim ciastem?
    Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis – szybkie zakupy – pół godziny, potem 15-20 minut w piekarniku i pizza gotowa :) poszła cała na dwie osoby!

    5
  • Edzia&Gregor pisze:

    Ciasto super!! Świetne do formowania każdego kształtu :)
    Z pewnością będziemy korzystać w przyszłości :)

    POLECAMYYY!!!!

  • Ania pisze:

    A ja mam pytanie: czy nadmiar ciasta można zamrozić?

    5
  • Patrycja pisze:

    Będę walić na „Ty”, bo nie mam pojęcia ile masz lat, a postarzać nie będę ;).
    Mi taka bomba kaloryczna bardzo się przyda, bo jestem wręcz chuda :P. A przepis jest klasyczny, prosty i na pewno smaczny. Chyba jutro wypróbuję. Uwielbiam gotować, ale na drożdżach jeszcze nie pracowałam. Z resztą nie mam problemu, bo pracowałam na gotowym cieście. Sos także robiłam swój i jest praktycznie taki sam jak u Ciebie :).
    Podoba mi się Twoja stronka. Dużo ciekawych przepisów. Zdjęcia są piękne, też uwieczniam moje dania :D. Myślę, że będę tu jeszcze szperać.
    Pozdrawiam!

    5
  • Aneta Niedośpiał pisze:

    Nie no rewelacja;* wypróbowałam:) mama pilnowała, asekuraowała;) ale wyszło jak trzeba;) hihi
    POLECAM

  • Aneta Niedośpiał pisze:

    MMmmmm:* rewelacja;) super przepis na pizze dla całej rodzinki;* POLECAM:)

  • Iwa pisze:

    Ciasto potwierdzam rewelacja !!! dziękuje Ci bardzo za ten przepis. Kiedyś robiłam mega dobrą pizzę potem wiele sie pozmieniało w moim zyciu i nie robiłam juz pizzy wcale… Dopiero po 10 latach w ten weekend czyli kolacja w piątek pizza, obiad w niedzielę pizza Było rewelacyjnie! może i mam 10 lat więcej ale pizze robie teraz jeszcze lepszą dzięki tobie ! Dziękuję Ci *)

    5
  • Asia pisze:

    Dziękuję za przepis.Ciasto rewelacja.Zostanie w mojej kuchni na zawsze

    5
  • aneczka24 pisze:

    Zrobiłam z innymi dodatkami, GENIALNE ciasto ! Polecam

    5
  • dodo pisze:

    czy moge wyrobione ciasto wstawic na kilka godzin do lodowki?? z gory dziekuje za szybka odpowiedz

  • Monika pisze:

    Dziękuję za świetny przepis! Z początku ciasto nie chciało rosnąć, ale jak wstawiłam do piekarnika, a potem wyciągnęłam..Ach! Palce lizać! Świetny przepis. ;)

    5
  • Marcin ;) pisze:

    Przed chwilą zjedliśmy to cudo i rodzice byli bardzo zaskoczeni że potrafię takie rzeczy ugotować (13l.)
    Może na początku było troche roboty ale zdecydowanie było warto :]

    Dziękuje za przepis i pozdrawiam.

    5
  • Ania W. pisze:

    rewelacyjny przepis na ciasto. już kolejny raz robię pizzę wg tego przepisu. domownicy zadowoleni i dla mnie cała przyjemność, ponieważ jest szybko, sprawnie i smacznie. polecam każdemu.

    5
  • Mateusz pisze:

    Bardzo dobrze że wybrałem pana przepis , pizza wyszła nadzwyczajna :) Nie rozumiem opini innych . Najwyraźniej nie robili w sposób jaki jest wyjaśniony w przepisie . Wszystko ładnie wypieczone , a góre możemy udekorować według własnych upodobań . POLECAM I DZIĘKUJE !!

    5
  • MonikaMi pisze:

    Świetny przepis. Ciasto robi się bardzo szybko. Pizza wyszła super! I ten chrupiący brzeg ciasta. Mniam.
    Od wczoraj to mój przepis na pizzę :)
    Dziękuję i pozdrawiam.

    5
  • artur pisze:

    ja dopiero pieke ale juz ladnie pachnie no zobaczymy

  • ma pisze:

    Siedziałam dziś 2 godziny w kuchni by odpowiednio przygotować składniki do pizzy i ciasto. Finalnie wyszło tak, że składniki z wierchu były już mocno zarumienione, a ciasto na środku pizzy surowe. Padaka.. mieliśmy z mężem straszną ochotę na tę pizzę, wąchając przez 2 godziny zapachy z kuchni, a tu większość trzeba było wyrzucić do kosza.. :<

    3
    • Tomek Lach pisze:

      to niestety znaczy, że na pewno coś zrobiłaś nie tak jak trzeba – proponuję przeczytać przepis jeszcze raz dokładnie. Trudno mi też wyjaśnić co Ci zajęło aż dwie godziny??? :)

  • Maciek pisze:

    Witam.
    Robiłem już ciasto z wielu przepisów i muszę przyznać, że to jest najsmaczniejsze!:)
    Mam tylko pytanie – pizza była w piekarniku na 220 stopni prze 15 minut na środkowej „półce” i wyszła trochę twarda. Znaczy się jak pokroiłem na kawałki to końcówki nawet nie poleciały trochę w dół:)
    Pytanie czy tak ma być, czy była trochę za długo – wiem, że co piekarnik to inna grzanie.
    Idealnie by było gdyby ciasto o takim smaku dało się zrobić takie bardziej „lejące” – jakieś rady?:)

    5
    • mario pisze:

      Miałem kiedyś ten sam problem. Czasami nawet pizza wychodziła twarda jak kamień. Skróciłem czas pieczenia do 12-13 minut a temp. zwiększyłem do 200-220 st. C i teraz wychodzi idealnie. Piekę w piek. elektr. więc 1 półka (od dołu) jest ok. ale w gazowym to by było za nisko.
      Pizza ma sporo kalorii więc sos czosnkowy do niej robię w wersji light : http://chwiladlamnie.pl/2014/01/sos-czosnkowy/
      Pozdrawiam :)

  • Ender pisze:

    Moim zdaniem przepis jest świetny. Do tej pory uchodziłam w kuchni za swego rodzaju „ofermę” (nie każdy ma talent do wysadzenia mikrofalówki!), ale postanowiłam stawić temu czoła i na Dzień Matki przygotowałam duuużo jedzenia. Do drożdży dodałam jednak (o ironio, z zaleceniem mamy, która przyznała się, że nigdy jej ciasto drożdżowe nie wyszło) trochę mleka, a robienie ciasta zaczęłam odruchowo od wrzucenia wszystkiego do miski i zmieszania. Mimo to wyszło świetnie, bardzo dziękuję za przepis :) mama porosiła, bym zrobiła pizzę raz jeszcze, na dzisiejszy obiad.

  • shizuko pisze:

    Trudno znaleźć w internecie przepis na 1 pizzę. Zrobiłam według Pana przepisu i wyszło super! Wydrukowałam i będzie jak znalazł na następny raz. Pozdrawiam!

  • Ola :-) pisze:

    dodałam nieco mniej drożdży- zarówno ja jak i mój Małż lubimy pizze pergaminki :-D
    przepis na pizzę od Pana był moim pierwszym i powiem… że dzięki Panu uwierzyłam w moje kulinarne zdolności! :-D pizza rozwaliła system :>
    pozdrawiam gorąco- ja i moja mega pyszna pizza :-DD

    5
  • Ola :-) pisze:

    dodałam mniej drożdży- zarówno ja jak i mąż lubimy meeeega cienkie pizze. Pana pizza była moją pierwszą robioną w życiu- wszystkim smakowała! serdecznie dziękuję- przywraca mi Pan wiarę w moje kulinarne umiejętności :D:D
    pozdrawiam- ja i moja cienka, za[jjj]erąbista pizza! :-DD

  • Klauka50 pisze:

    Przepyszna! Lepsz niż z pizzeri. Gratuluje pomysłu.

    5
  • Slonce pisze:

    Witam,
    jakiś czas temu natknęłam się na Pana bloga, jednak nie skorzystałam z Pana przepisu. Dziś tego żałuję bo pizza (ciasto) wyszła rewelacyjna! Nawet mężowi smakowała ;) Będę zaglądać tu częściej i korzystać z Pana przepisów :)

    Dziękuję !!!
    Życzę Panu samych dobrych chwil w życiu jak i w kuchni ;)

    Pozdrawiam, Ewa.

    5
  • Anita pisze:

    Najlepszy przepis ever!!! a próbowałam wielu bo uwielbiam pizzę:)

    5
  • Madź pisze:

    Ta pizza to mistrzostwo świata!

    5
  • Miłek pisze:

    Uwaga, ten przepis jest dobry! Nawet ja zrobiłem i o dziwo jest bardzo dobra

    5
  • Rajmund pisze:

    Ciasto rewelacyjne, proste w przygotowaniu…

    Podwoiłem składniki, żeby zrobić dwie… Wyszła rewelacyjnie, druga właśnie dochodzi w piekarniku…

    Coś pięknego… Dziękuję za przepis:)

    5
  • Kama pisze:

    Jest doskonałe, wielkie dzięki:)

    5
  • Kasia pisze:

    Przepis super ,dzisiaj zrobiłam pizze wszystkim smakowało :-)Pozdrawiam

    5
  • Viola pisze:

    Tomku super przepis! pychaaaa! wszystkie przepisy na pizze które posiadam wyrzucam..Pozdrawiam:)

  • klaudia pisze:

    drożdze świetnie rozpuszczają sie z cukrem ;) same z siebie ;):) nie trzeba nawet mieszac ;):)

  • foto pisze:

    no zobaczymy czy ten przepis jest coś wart :)

  • Agaa pisze:

    Witam, mam to samo pytanie co Dona, czy drozdze świeże wymieszac w wodzie czy poprostu rozgniesć bezposrednio z mąką?

    • Tomek Lach pisze:

      Świeże drożdże polecam rozpuścić w ciepłej wodzie przez kilka minut i dopiero kiedy zaczną pracować (np. pojawi się pianka) wymieszać je z pozostałymi składnikami pizzy.

  • YmaSumac pisze:

    Ja również polecam!! Zrobienie ciasta nie sprawiło mi żadnego problemu. Kuchnia, jak wyżej napisał autor, po zrobieniu wyglądała kosmicznie czysto :):) pozdrawiam :)

    5
  • Zuzia pisze:

    bardzo fajny

  • Dona pisze:

    Mam pytanie co do drozdzy swiezych, mozna je dodac bezposrednio do cieplej wody i wymieszac? Bo kiedys widzialam, ze drozdze gpodgrzewalo sie z mlekiem?…

  • Michal pisze:

    Przepis super wiele razy korzystalem. Polecam jednak pomnożyć każdy składnik o 1,5, wtedy pizza wychodzi na naprawde grubym cieście :)

    5
  • Katarzyna pisze:

    Dzięki za cenne informacje przy pizzy, własnie czekamy aż się upiecze, mam nadzieje że wyjdzie pyszna;) pozdrawiam sedecznie

    5
  • Iwa pisze:

    Popytajcie mamę jak robi ciasto drożdżowe – drożdzy NIGDY ALE TO NIGDY nie mozna wrzucać do mąki. Muszą podrosnąć w ciepłym mleku i dopiero wtedy wyrabiamy ciasto. Do mleka dodajemy odrobinę cukru. Druga sprawa, mąkę miesza się na wstępie z wodą a później dodajemy olej a nie odwrotnie. Woda łączy składniki a olej jest pomocny przy ugniataniu. W zwykłych piekarnikach pizze piecze się ok. pół godziny w temp. 180 stopni, w kwadrans to można sobie zrobić hamburgera z buły (7-8 minut pomijam milczeniem). Nie radzę „spoglądać na spód” bo ciasto drożdzowe nie lubi powietrza – chyba, że ktoś lubi podeszwy.

    • Tomek Lach pisze:

      Iwa totalne bzdury niestety napisałaś :) Twoje wszystkie uwagi raczej można odnieść do wypieku ciast drożdżowych, ale w przypadku pizzy zupełnie nie trzeba się tym przejmować – sprawdzone setki razy. A 7-8 minut to również w 100% pewna informacja. W piecach opalanych drewnem pizzę wypieka się przez 90 sekund, więc nie wiem dlaczego wątpisz w 7-8 minut w piekarniku, skoro nie próbowałaś nawet?

    • Anita pisze:

      Pani Iwo aby się mądrować lepiej sprawdzic:) bo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Niejednokrotnie olej dawałam na końcu, a z drożdży robiłam zaczyn , a ciasto wychodziło średnie czasami twarde. Tą pizzę zrobiłam i jest rewelacyjna! tzn ciasto. Polecam spróbować

  • GLOBUS pisze:

    Przepis genialny. Pizza wyszła świetna :)
    Dziękuję za już drugi wypróbowany przepis z twojej strony Tomku. (Rosół z kury też wychodzi idealnie) :)

    5
  • ja pisze:

    Ślinka mi cieknie

    5
  • cookerka :) pisze:

    Ale mi smaka narobiliście ;) dobrze, zaczynają się warzywa, Maestro może mi mąż nie zje wszystkich jak to on ma w zwyczaju, to niedługo na pewno wypróbuję ten przepis ;)

  • Gawr pisze:

    Pizza właśnie się piecze! Myślałam, że będzie gorzej z uporządkowaniem wszystkiego a tu proszę- całość zrobiłam w jednej misce i to jednym okiem patrząc czy nie rozsypuję dookoła mąki a drugim zerkając do laptopa czy na pewno wszystko dodałam przy okazji podśpiewując sobie pod nosem koreańskie piosenki. Ciasto wyszło mi idealnej konsystencji, nie musiałam ani dodawać więcej wody, ani więcej mąki. Pachniało też ślicznie, chyba ze względu na zioła. Pewnie będzie tak samo smakować jak i wygląda- więc świetnie. Wielkie dzięki za przepis! Zostało tylko 5 minut do wyjęcia z piekarnika i idę się zajadać :)

    5
  • Kamcio pisze:

    https://www.youtube.com/watch?v=InDwfZmSikI

    chodzi mi o taka technikę rozciągania. Na początku tylko opuszki palców a pózniej w paru ruchach dłoni odstaw dostaw robi sie taki placek. Czy udaję Ci się robić takie ciasto??

  • Kamcio pisze:

    No wlaśnie Tomku ile ja już lat ekperymetuje;) Czyli mówisz w sensie piszesz że uzyskujesz takie ciasto ze mógłbyś bez problemu „kręcić” pizza tak jak na filmikach?? Nie chodzi mi o technikę bo ona na pewno jest ważna itp itd. A czy ogladałeś może ost program Magdy Gessler i ona u takiej amatorki była i poszła do jakiegoś Włocha. On przyniósł jej „placki” i ona bez prawie żadnej wiedzy traktując wcześniej pizzę wałkiem gdzie dla mnie to jest zbrodnia;) przerzucając z ręki do ręki to ciasto samo się rozciągało. przy tworzeniu pizzy zawsze staram się aby temperatura wody była taka „przyjemna” dla dłoni.Aby nie parzyła. Mąkę przesiewam raz kręcąc miska dosyć energicznie. Masz może jeszcze jakieś porady albo link do filmiku gdzie powstaje takie właśnie elastyczne ciasto?? Byłbym bardzo wdzięczny

  • Kamcio pisze:

    Witam Tomaszu.

    Mam takie pytanko czy próbowałeś kiedyś robić pizze z mąki typu „00” . Robiłem ciasto na pizzę na wszystkie możliwe sposoby z rozczynem i bez,z drożdzami suszonymi i świeżymi,a mąkami różnych typów,ale ciągle nie mogę stworzyć ciasta elastycznego na tyle że da się w paru ruchach rozciągać tak jak na filmikach z pizzeri. Między innymi w ost odcinku programu tej blond Pani z TVN;) była pokazana pizzeria pewnego Włocha i tam to ciasto do pizzy było tak elastyczne i wcale nie ‚wracało” do swojego pierwotnego kształtu. Czy masz jakieś opinie i porady w tym temacie?? Nie mówie że moja pizza nie jest elastyczna i twarda ale nigdy nie storzylem takiej aby w tak łatwy sposób w paru ruchach udało sięstowrzyć piękny okrągły placek. pozdrawiam

    • Tomek Lach pisze:

      Kamcio taki efektowny sposób kręcenia pizzy wymaga przede wszystkich wielu ćwiczeń i wprawy. Proporcje ciasta są w zasadzie takie same i mąka typu „00” moim zdaniem niewiele zmieni – owszem pizza wyjdzie z niej najlepsza – ale elastyczność i możliwość kręcenia wynikają moim zdaniem głównie z techniki wyrabiania ciasta. Ważne żeby było ono po wyrośnięciu bardzo elastyczne i miękkie, a to można uzyskać używając dobrze napowietrzonej mąki i bardzo ciepłej wody do wyrabiania ciasta. Samo wyrabianie też ma bardzo duże znaczenie, tak samo warunki w jakich ciasto będzie wyrastało – generalnie najlepiej ćwiczyć i eksperymentować, mi bez problemu wychodzi takie ciasto, które prawie że pod własnym ciężarem się rozprowadza ;)

  • słonczena pisze:

    O wkoncu :P ostatnio wszyscy mi mowia ze Maestro nie sa dobre do pizzy, dobrze ze nie tylko ja zajadam z kabanosami :D

    4
  • Ellie pisze:

    Dla mnie bomba, slicznie uroslo i dopieklo sie bez problemu, mimo tego, ze przesadzilam z iloscia sosu. Nawet moja trzylatka sybarytka, ktora byle czego nie tyka, pozarla niezly kawalek i dala sie wreszcie przekonac do pizzy :)

    5
  • Anna pisze:

    Zrobiłam właśnie pizzę, wyszła przepyszna! Dziękuję za rewelacyjny przepis i pozdrawiam :)

    5
  • martuska pisze:

    wlasnie zrobiłam pizze z moim 5letnim bratem:)
    wyszla super;] polecam serdecznie ten przepis!!!!

    5
  • Ewelina pisze:

    Zrobiłam pierwszą pizzę z tego przepisu. Hm… ciasto wyszło twarde jak kamień (szczególnie boki). Dzisiaj je zmieniłam dodałam więcej drożdży (1/4 g), i prawie całą łyżeczkę soli. O niebo lepsze.

    4
  • inka pisze:

    Bardzo dobry przepis. Robiłam już kilka razy i za każdym wychodzi idealna.

  • Leonidas pisze:

    Właśnie przetestowałem przepis i jestem pod wrażeniem :) Ciasto proste w wykonaniu i bardzo smaczna wyszła pizza (do samego ciasta dodałem 2 łyżeczki ziół prowansalskich),gratuluję Tomku! Dzięki Tobie do lamusa odchodzą wypady do pizzeri :) .Jutro przetestuję zaś Twoją zupę cebulową którą uwielbiam a która zbiera pochlebne recenzje :) .Gratuluję dobrej stronki i pozdrawiam.

    5
  • Monika pisze:

    A ja robiłam dzisiaj pizze z tego przepisu i wyszła bardzo twarda i nie wiem dlaczego ?

    • Tomek Lach pisze:

      Monika często twarde ciasto jest spowodowane albo złymi proporcjami, albo nieprzesianą mąką i generalnie brakiem powietrza w cieście, może nie użyłaś ciepłej wody do jego wyrobienia?

  • michal pisze:

    przepis, według mnie jest bardzo dobry, gdy próbowałem zrobić ciasto sam zawsze wychodziła jakaś miazga ale z tym przepisem wszystko poszło zgodnie z planem… i do tego: jest pyszna ;D

    5
  • Sabka pisze:

    pizza wyszła jak marzenie :D

    5
  • davido pisze:

    Hmm…od rana szukam fajnego szybkiego i przede wszystkim Smacznego przepisu na ciasto…ten wydaje sie byc swietna. Dzis wyprobuje jutro sie pochwale :) pozdrawiam

  • Danusia pisze:

    Bardzo apetycznie wygląda Twoja pizza.
    Pozdrawiam

  • iwek pisze:

    Kolejny przepis Pana Tomka, który polecam każdemu chętnemu do zabaw w kuchni. Pizza pyszna i ciasto łatwe, znacznie lepsze niż z „Kuchni Polskiej”. śmiesznie jest przy przeliczaniu drożdży na „zwykłe”.
    Dziękuję za przepisy.

  • Magda pisze:

    Dopiero zaczynam bywać w kuchni i to była moja pierwsza pizza. Świetny, przepis ! Łatwy,szybki w realizacji no i oczywiście smaczny ! Pozdrawiam :)

  • Jagoda pisze:

    Bardzo fajny przepis, pizzę robi się szybko i przyjemnie. Pyszne ciasto, naprawdę polecam wszystkim,

  • Asia pisze:

    Właśnie się piecz zobaczymy jaka wyjdzie :)

  • Kimi pisze:

    wlasnie sie piecze … :) zobaczymy czy mi sie udalo :)

  • Radek pisze:

    Tomku taka propozycja – może jeśli wiesz ile tych drożdży świeżych dać to byś dodał do przepisu (chociaż orientacyjnie). Kiedyś parę razy w maju robiłem pizze i musiałem przeszukiwać komentarze i teraz po przerwie już nie pamiętam ile i znów szukanie.
    Przepis rewelacyjny :)

  • Jagoda pisze:

    Witam. Przepis na prawdę super. Szybki i wygodny. Mało słony,ale następnym razem będzie ok.
    Dziekuje i pozdrawiam

  • ubike pisze:

    Ciasto rewelacyjne w swojej prostocie !Faktycznie ubrudzila mi sie tylko miska ,łyzka i jprawa reka ;)Super!Jest Pan w moich zakładkach :) Pozdrawiam

  • Ania pisze:

    Wszystkie komentarze zachęcają do wykorzystania tego przepisu, więc chyba też się skuszę:) od dłuższego czasu szukam przepisu na łatwe i pyszne ciasto; ) pozdrawiam:)

  • natka2003 pisze:

    Świetna pizza naprawde warto ją zrobić super przepis naprawde. :D

  • anusia pisze:

    Ciasto-niebo w gębie!! Pierwszy raz w życiu robiłam, wcześniej z gotowego ciasta. Dziś zabrakło w sklepie i zrobiłam z tego przepisu. Do tej pory pachnie w domu:) przepyszna pizza!

  • Alex pisze:

    ja zamiast pizzy postawiłam na pizzerynki,całą kule podzieliłam na 4 części (4pizzerynki) , wyszło bardzo dobrze , ciasto bardzo łatwe do przygotowania.Ale co do podanego czasu pieczenia to wielka różnica,ja piekłam niecałe 15 minut i spod pizzerynek juz był troszkę przypalony.ogolnie przepis okej :)

  • Monia pisze:

    Dzisiaj zrobiłam tą pizzę z moją 4-letnią córeczką. Prościutka i rewelacyjna! Zjedzona w mgnieniu oka :)

  • Ami pisze:

    Dzisiaj robiłam pierwszy raz tą pizze. Zrobiłam w podwójnej proporcji. Drożdży dodałam 7 g (czyli całą paczuszke). Ciasto wyrosło ładnie. NIestety mam problemy z piekarnikiem, wiec środek nie do końca mi sie dopiekł, a ja dobrałam złą blache, ale mimo wszystko jak na pierwszą pizze była dobra i smakowała :) Polecam przepis wszystkim ze sprawnym piekarnikiem! :D

  • Patinka pisze:

    Jesteś cudotwórcą!!!
    Pierwsze ciasto drożdzowe, które odkleiło mi się od rąk.
    Czuję się taka profesjonalna, dzięki :-)

  • Angela :) pisze:

    Napewno zrobię :)

  • Patrycja pisze:

    na prawdę bardzo pyszne polecam ;)

  • bastek30 pisze:

    DZiekuję próbowałem wiele róznych przepisów ale ten to rewelacja smak ciasta idętyczny jak w pizzeri. Najlepszy przepis jaki znalazłem na internecie jeszcze raz dziekuje i polecam ten przepis

  • magdalen pisze:

    :) nie mam zadnego doswiadczenia w pieczeniu i postanowiłam sie nauczyc aby sprawic radosc mojemu mezowi. Pierwsza rzecza jaka upieklam byla ta pizza, nawet wydszlo ku mojemu zdziwieniu, moglam tylko troche dluzej w piekarniku potrzymac. dziekuje za przepis, jasne wskzowki i przede wszystkim filmik- super dla mnie – czyli dla osoby, ktora sie nie zna. wypróbowalam tez apple crubmle- smaczne, ciasto bananowe bez pieczenia prawdziwy hit! oraz szarlotke na kruchym, ktora niestety mi nie wyszla, ale i tak jestem zadowolona z innych przepisów. czekam na nowe, proste przepisy szczególnie na ciasta i desery. polecam

  • EwA pisze:

    pierwszy raz robiłam pizze i skorzystałam własnie z tego przepisu na ciasto. Wyszło super, a tak się obawiałam że będę się męczyć z tym ciastem pół dnia, a tu proszę 5 min i gotowe! (Użyłam drożdży świeżych) do tego moje dodatki i super ostre sosy , rewelacja! Polecam i pozdrawiam !!

  • jankes1878 pisze:

    To faktycznie najlepszy przepis na ciasto jakie robiłem a próbowałem wiele razy. Robiłem dziś (nie stąd, ale z przepisu z programu „Wiem co jem”) – wychodzi na to samo. Przemek Dobrze pisze, że mąkę warto dać na koniec – lepiej się wymiesza.
    Do pomysłu Tomka dorzucam przydatną modyfikację ( nie do ciasta a do sposobu pieczenia). Chyba każdy kto tu trafił wie, że najlepiej wypiec pizzę na kamieniu (w domowych warunkach mało kto ma piec kamienny). I w tym cały trik – można znaleźć wiele ofert sprzedaży „SPECJALNEGO kamienia do pizzy za stosunkowo horrendalne pieniądze, moja alternatywa jest taka, że każdy, jeśli nie ma nadwyżkowego kafelka po remoncie, to niech kupi za parę złotych w każdym sklepie w stylu OBI – jak największy, byle wszedł do pieca, umyć, nagrzać w piecu (gładkim do dołu), piec na 250’C i pizze na kafelek ok. 7 min. Petarda!!!
    P.S. Zamiast oleju, lepiej dać oliwy.
    Smacznego.

  • hetezer pisze:

    przepyszne. Otwórz restauracje. :D:D:D:D:D

  • aneta pisze:

    a czy nie czuć ciasto drożdżami?

  • aga pisze:

    przepis zajefajny! pierwszy raz w 100 % wyszło mi ciasto z polecenia inter. DZIEKOWAĆ

  • hana pisze:

    Bylo tak pyszne, ze teraz po dwoch kawalkach zaleglam na kanapie… Rodzinie tez smakowalo. A to moj pierwszy raz byl! Dzieki!!! :)

  • hiszpania pisze:

    fajny przepis ; 0

  • Kasia pisze:

    Przemku, ciasto wyszło super :)

  • Przemek pisze:

    Proste ciasto na pizzę i chyba proste do zapamiętania, wychodzi dobre również wg takiego przepisu:
    50 g drożdży świeżych,
    1 łyżeczka cukru,
    1 łyżeczka soli,
    4 łyżki oleju/oliwy,
    1 1/2 szklanki wody,
    4 szklanki mąki.
    Ja zawsze mieszam w dużej misce wszystkie składniki oprócz mąki. Mąkę dodaję zawsze na koniec, kiedy drożdże całkowicie się rozpuszczą w wodzie. Wygniatam ciasto najpierw w misce, a potem na stolnicy, dużej tacy lub na czystym blacie kuchennym. Wkładam to ciasto z powrotem do miski i odstawiam nakryte czystą ścierką kuchenną do wyrośnięcia. Kiedy już bardzo wyrośnie (nie liczę czasu, bo to różnie bywa czasem rośnie szybciej, czasem wolniej), wyjmuję z miski, ponownie wygniatam i dzielę na 3 równe części. Z każdej części formuję kulę (można je znów odstawić do wyrośnięcia, albo od razu rozpłaszczyć pięścią, dłońmi, ewentualnie rozwałkować wałkiem na cienki placek). Jeden taki placek starcza na pokrycie klasycznej wielkości prostokątnej blachy do pieczenia. Resztę ciasta można wstawić owinięte folią do zamrażalnika na następny raz. Dalej wiadomo.

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki Przemek za przepis. Mam tylko dwie uwagi – ciasto pizzę najlepiej zamrozić przed wyrośnięciem zaraz po jego wyrobieniu. Wałkowanie ciasta do pizzy usuwa z niego powietrze i najlepiej po prostu rozprowadzać je dłońmi do odpowiedniego rozmiaru i kształtu.

  • Kasia pisze:

    Bardzo smaczne

  • Beata pisze:

    Dzięki za przepis na idealne ciasto, zrobiłam z podwójnej porcji, zamiast 4 g drożdży dałam 14 :D bo nie doczytałam dobrze, nie ważne, najważniejsze, że ciasto wyrosło idealnie, starczyło na tą dużą blachę, którą dostaje się w zestawie do kuchenki. Pizza wyszła lepsza niż z lokalu, szczerze polecam ten przepis :) Dodam, że na drugi dzień podgrzewana w mikrofali smakowała równie dobrze co zaraz po upieczeniu, ciasto nie stwardniało, wciąż było puszyste.

  • adam pisze:

    No juz gotowa pierwszy raz robie pizze tylko do piekarnika jeszcze
    wlozyc i poczekac moment zobaczymy co z tego wyjdzie :)

  • Aneczka pisze:

    Bardzo prosty przepis , będę właśnie ją robić ciekawe jak wyjdzie . >).

  • dominik11 pisze:

    Do pizzy dodaje się 2,5 szklanki mąki, a nie 1,5.

  • Karpik pisze:

    Nic dodać,nic ująć.Wedle twego przepisu zdałem egzamin po wypieku nie szło się powstrzymać-dzięki.

  • Kasia pisze:

    Pizza jest idealna. Przeważnie robie 2 porcje, bo jest dużo chętnych. Najlepszy przepis jaki miałam. SUPER!!! POLECAM WSZYSTKIM szybko się robi. A czy ktoś mroził to ciasto?

  • Pilot pisze:

    Kimkolwiek jesteś, czy kucharz zawodowy, czy amator dzięki Twemu przepisowi moja pizza wyszła mega smaczna. Dzięki i polecam ten przepis! Pozdrawiam.

  • Marta pisze:

    Pieczarki podsmażyć pierw czy dodać surowe ?

  • Akina22 pisze:

    Super pizza smakuje wszystkim!! Prosty, smaczny sposób.

  • Gosha pisze:

    ile dawać maki na 100g drożdży?

  • RADEKOJEJU pisze:

    POLECAM, ZROBIŁEM JUŻ DWIE ;)

  • amp72 pisze:

    ciasto pyszne polecam

  • amp72 pisze:

    mój 8 letni syn zrobił ciasto
    zaraz wypróbujemy co mu wyszło

  • Kasia pisze:

    Już znalazłam będę robić.

  • Kasia pisze:

    No wiec ile mam dać świeżych drożdży na półtora szklanki maki

  • eve_stg pisze:

    Dziś wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło świetne. Tak jak koleżanka wcześniej pisała dałam podwójną ilość składników i dodałam 1/4 kostki świeżych drożdży (wcześniej wymieszałam ją z ciepła wodą i cukrem) ciasta starczyło na dużą blachę od piekarnika :) Ciasto wyszło naprawdę przepyszne polecam każdemu!

  • mariola28 pisze:

    Super zaraz i ja zrobię..dzięki za łatwy przepis ..pozdrawiam

  • Aneta pisze:

    Super przepis. Pizza przepyszna. Ja dodałam 1/4 kostki drożdży na podwójną ilość składników. Drożdże wymieszałam z wodą, tak żeby się rozpuściły.
    Pozdrawiam.

  • Natalia pisze:

    Świetny przepis!! Ciasto wychodzi ładne,puszyste i przede wszystkim bardzo smaczne. Oraz długo pozostaje świeże :D Polecam !!

  • Madziunia pisze:

    pizza pyszna godna polecenia

  • anitta pisze:

    Bardzo dobry przepis! Zrobiłam z podwójnej porcji i ciasta wystarczyło na blachę wchodzącą w skład wyposażenia piekarnika. Polecam :)

  • ania pisze:

    Wspaniałe ciasto!Jesteś moim mistrzem:) Tż będzie zachwycony:) pozdr.

  • Joanna pisze:

    Znowu ją robię :)

  • Aneta pisze:

    najlepszy przepis juz ktorys raz z kolei robie nigdy taka mi nie wychodzila jak z tego przepisu ;) dziekuje

  • Joanna pisze:

    Zrobiłam. Udała się. Była pyszna. Martwiłam się, że pieczarki (dałam ich dużo) puszczą soki i przesiąknie jak tydzień temu z przepisu mojej koleżanki ale mimo nawalonych przez moje dzieci góry pieczarek, podwójnego sera, papryki, szynki, pomidorów wyszła rewelacyjna :) Dzisiaj podzieliłam się w pracy przepisem z sześcioma koleżankami. Jutro dzień pizzy. Dzięki :)

  • Justyna pisze:

    woda na pewno byla ciepla ale nie pomyslalam o tym zeby rozrobic wczesniej drozdze… hmmm… no nic nastepnym razem sprobuje w ten sposob i najwyzej bede make stopniowo dodwawac :) dziekuje za odpowiedz :)

  • Justyna pisze:

    nie wiem dlaczego, ale mi strasznie twarde ciasto po wyrobieniu wyszlo. skladniki wrzucialam identyczne jak w przepisie (uzylam jedynie swiezych drozdzy). niestety, potrzeba bylo duzo sily by wyrobic co idzie za oba ze ciasto nie chcialo wyrosnac.

    • Tomek Lach pisze:

      Justyno być może nie użyłaś ciepłej wody, może mąka potrzebowała więcej powietrza i należało ją wcześniej przesiać przez sitko, a może nie rozpuściłaś wcześniej drożdży w ciepłej wodzie żeby mogły przez dwie-trzy minuty „popracować” – świeże drożdże zachowują się inaczej niż suszone

  • mag_iczna pisze:

    Jesteś MISTRZU!! udała sie – mniam :)

  • kluska pisze:

    Przepis na pizze zajee….. wlasnie zrobilam i szybko znikla jest pyszne to ciasto. takiego przepisu szukalam od dawna. Super dziekuje

  • basia 43 pisze:

    Dziś postanowiłam zrobić pizzę z Twojego przepisu. Ja na swoją połówkę dałam swoje składniki,które lubię,a mój men swoje. Zobaczymy jaka będzie. Pozdrawiam :)))

  • oniryczny korniszon pisze:

    Kilka dni temu zrobiłam pizzę na takim cieście z moim chłopakiem z okazji jego urodzin. Wyszła należycie uroczysta :) Dzięki za prosty przepis.

  • żona pizzera pisze:

    Jeżeli chodzi o calzone to mój małżonek robił z resztek ciasta, jeżeli takie zostawały po podziale na blachy, i smakowało wybornie:)

  • Zosia pisze:

    A jak zrobić calzone? Tak samo, czy jakieś złote rady?

  • Zen pisze:

    Ciasto to chyba najlepiej wałkiem rozgnieść na placek? +- okrągły ?

    • Tomek Lach pisze:

      Nie do końca wałkowanie jest najlepszym pomysłem. Można tak zrobić ale tradycyjnie pizzę rozprowadza się rękoma, bo wałek wyciska z ciasta powietrze – tego nie chcemy :)

    • Zen pisze:

      To może rozwałkować zanim zacznie rosnąć? Czy też odpada?

  • kamnilla102 pisze:

    Ostatnio robiłam ciasto według Twojego przepisu, wyrosło niesamowicie :)

  • Bibrejw pisze:

    Bardzo dobre ciasto, dzięki za przepis! :)

  • Patrycja pisze:

    Zrobiłam ciasto i sos pomidorowy z twoich przepisów. Wszyscy zachwalali i chcą znowu zjeść pizzę :) Ciasto cieniutką warstwą zmieściło mi się na blasze 32×36. Efekt końcowy? Ciasto ~5mm. Jednak wydaje mi się, że wyszło troszkę za suche. Powinnam użyć więcej wody czy coś? Kompletnie się na tym nie znam :(

  • Adam pisze:

    Bardzo fajne ciasto !Dzięki :)
    Następnym razem wypróbuję Twoją wersji de luxe, czyli włoską.
    Jeśli chcecie zjeść najlepszą pizzę na świecie, tj. w pierwszej pizzerii na świecie, to jedźcie do Neapolu. Pokazali mi ją miejscowi, wygląda jak stary polski bar mleczny, przed wejściem czeka kolejka z numerkami a w środku tylko 2 czy 3 rodzaje pizzy. Zanim tam wszedłem myślałem, że Koledzy z Neapolu robili sobie ze mnie jaja ale jak poczułem zapach… Otóż bardzo ważny jest też piec ! Pali się w nim specjalnymi gatunkami drewna i dorzuca odpowiednie ich wióry…. Aromat tej pizzy i smak – poezja. Wtedy zrozumiałem dlaczego nr jeden w „menu” jest pizza bez sera – nie jest do niczego potrzebny …
    Pizzeria jest położona na obrzeżach starego miasta, nie pamiętam ulicy ale jest oddalona od ścieżek, po których poruszają się turyści. Musiałbym skorzystać ze streetview, by tam trafić. Pytajcie miejscowych – oni chodzą tam. Z innych pizzerii śmieją się, że to dla turystów (choć i tak są dobre). Zjeździłem swego czasu z plecakiem Włochy z góry na dół i wszędzie jadłem pizze, ta w Neapolu jest najlepsza.
    Nie umniejsza to jednak przepisowi na tym blogu. Z wszystkich (kilku) wersji ciasta, które próbowałem robić , to jest najlepsze i będę się go trzymać. Polecam i pozdrawiam :)

    • Euzebiusz pisze:

      Zamiast 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można użyć drożdży świeżych 1/8 kostki 100 gramowej czyli około12,5 gramm

  • lila pisze:

    jest ta pizza prze pyszna doskonała.

    polecam wszystkim.

  • adka pisze:

    a jakie będą proporcje na kwadratową blachę?

  • Martyna&Maciek pisze:

    Witamy:),
    to była nasza pierwsza pizza w życiu. Proporcje ciasta dokładnie jak w przepisie, dodaliśmy drożdzy ok.3,5g. Piekarnik Mastercook, użyliśmy zwykłej blachy z piekarnika, posmarowanej olejem rzepakowym w ilości podobnej tej z filmiku. Temperatura: 220 stopni z termoobiegiem, blaszka włożona troszkę poniżej środka. Po 14 minutach pizza była mocno wypieczona, ale nie przypalona. Naszym zdaniem wyszła dobra i chrupiąca, jednak trochę za sucha. Nastepnym razem spróbujemy bez termoobiegu. Dziękujemy za przepis. Z chęcią będziemy dalej z nim eksperymentować. Pozdrawiamy M&M

  • JUstabtm pisze:

    Witam ja mam pytanie, a czemu mi ciasto wyszło twarde strasznie ?? :(

  • Justyna26 pisze:

    Hmhmhm zastanawia mnie tylko, ile dag drożdzy świżych mam dodać? :D

  • Alicja pisze:

    ajs też wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że na prawdę jest wyśmienita :-) polecam!!!

  • Believe in Miracles pisze:

    Wszystko robię razy 3, dodaje 1 szklankę wody i pół szklanki letniego mleka z rozrobionymi drożdżami.

  • MrMajdab pisze:

    Zajebista pizza , dobry przepis na ciasto , POLECAM !!!

  • Zofia pisze:

    Mi ta strona wygląda na reklamę drożdży w proszku. Ale przepis na chleb jest świetny!

    • Tomek Lach pisze:

      :) cóż, używam drożdży w proszku bo nie uważam że są gorsze od świeżych – które to zresztą trudniej dostać i trudniej przechowywać. Suchych kupuję spory zapas i zużywam wtedy kiedy mam ochotę na pizzę albo domowy chleb

  • Angela pisze:

    Trzeba będzie zrobić ! ;)

  • Aleksandra pisze:

    Czy muszę układać pod ciasto papier do pieczenia ?

  • Lena pisze:

    Przepis się sprawdził . Można śmiało powiedzieć : Polecam ! ;) Pozdrawiam .

  • Kris pisze:

    Dzisiaj miałem debiut. Wyszła elegancko. Zastanawiałem sie tylko czy zmieszać świeże drożdże bezposredniu z maką czy z wodą? Uparłem sie na tę pierwszą opcję. Ciasto zwiazało, idealnie wyrosło i smakowało nieziemsko. Pozdrawiam

  • leya pisze:

    Ja rowniez dziekuje za przepis, jest naprawde rewelacyjny.
    Wlasnie robie pizze wedlug tego przepisu juz po raz drugi! Pierwsza byla pyszna. Dzieki i pozdrawiam

  • Sylwia pisze:

    Pizza rewelacja!!! Ciasto to po prostu wymiata! Gratuluje!!!

    Tak jak wiekszośc już nie mam zamiaru zamawiac w pizzeriach :D

    Troche zrypałam sprawe bo zbyt długo trzymałam, a i tez prowadze wojne z piekarnikiem, ale jakos dałam rade :) Naprawde jest pyszna!

  • Kamila pisze:

    Nie wiem, nie wiem z komentarzy wyczytałam że fajne. Właśnie ją robię z laptopem w kuchni! Pozdrawiam :))

  • kontaktowy24 pisze:

    Nie mam zwyczaju dodawać komentarzy, ale jestem wręcz zmuszony!
    Przepis na ciasto pizzowe jest po prostu REWELACYJNE!!!
    Pizza była tak pyszna, że nie zdecyduję się już na te zamawiane ;)
    Dzięki za świetny przepis, cała rodzina zadowolona i najedzona!

  • aga pisze:

    Przepis rewelacja :) zapisałam żeby nie zgubić :) pozdrawiam serdecznie

  • Ewa pisze:

    Proszę, proszę gotujący mężczyzna… :) Marzenie kobiety!
    Dzisiaj mam zamiar to zrobić, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    Pozdrawiam

  • loc pisze:

    Świetny przepis, smaczna pizza! Dziękuję :)

    W kwestii drożdży – ja robiłem wszystko podwójnie (3 szklanki mąki, szklanka wody itd.) i miałem drożdże w kostce. Wziąłem pół szklanki wody, dodałem cukru i około 1/3 kostki drożdży (drugie pół szklanki wody wymieszałem ze solą). Wymieszałem, zostawiłem na 20 minut. Wyrosły pięknie. Dodałem je do wody, gdy temperatura wynosiła niecałe 40 stopni (sprawdzone termometrem do herbaty).

  • Kasia pisze:

    ciasto jest idealne! świetny przepis, polecam wszystkim! :)

  • El loco pisze:

    ja robie wszystko na oko. podobne proporcje na ciasto i zawsze wychodzi. smarze kurczaka w przyprawie do gyrosa i wrzucam na placka. dodaje pieczarki ser plesniowy, wędliny i co tam jeszcze mam w lodowce. sos bajecznie prosty. koncentrat pomidorowy rozcienczam odrobina wody, dodaje oliwy pieprzu, papryk ostrej. rozgnieciony i posiekany czosnek, bazylja, oregano czasem majeranek. cos wspanalego:)

  • KALETA pisze:

    odwazylam sie skorzystac z tego przepisu i jestem mile zaskoczona ,wyszla pyszna ,pieke do tej pory ,

  • Gosiaczeq ;* pisze:

    Za każdym razem się udaje i chyba coraz pyszniejsza jest ;) proponuję robić samemu w domu niż kupić w sklepie mrożoną lub z pizzeri ;) Przynajmniej wiesz co jesz :)

  • kasiek pisze:

    witam
    ja ten przepis troche zmieniłam….
    wode dziele na dwie połowy…w jednej rozpuszczam sól…a w drugiej wpierw rozpuszczam cukier a pozniej dodaje drozdze instant(czubata łyżeczke) i mieszam az sie rozpuszcza….do maki z oliwa wlewam rozczyn drozdzowy mieszam wszystko ,a pozniej dolewam wody z sola….w razie potrzeby podsypuje jeszcze maka lub dodaje wody…ciasto sie fajnie wyrabia i jest 100% pewnosci ze składniki sie połacza i urosnie…
    ciasto na czas wyrosniecia wkładam do miski i przykrywam sciereczka,miske wkładam do wmiare ciepłej wody nalanej z wlewozmywaku….i odczekuje przynajmniej 30 min na wyrosniecie.
    Moze komus sie to przyda….
    Pozdrawiam

  • anna pisze:

    będę robić tą pizzę i zobacze jaki ona ma smak. narazie będę wszystkie składniki co potrzebne wyciągać i dawać na stół.potem to już będę robić pizze.mam pytanko; czy do tej pizzy można dać wędlinę?

  • pawelo pisze:

    witam czy da sie zrobic pizze w prodzizu i czy musi byc rozgrzany bo ostatnio robilem i mi sie ciasto nie wypieklo

  • Nina Anglia pisze:

    Dziękuję za ten przepis zrobię go jutro. Mam 66 lat i nawiasem mówiąc nie lubię pizzy z uwagi na to że te co jadłam ze sklepu to dla mnie zawsze pizza była nie dobra . Przepis dodałam do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie Nina Anglia

  • Vicky S. pisze:

    Przepyszna, polecam każdemu! ja wstawiłam na 15 min.-wystarczy w zupełności ,dłużej ciasto staje się bardziej chrupkie

  • ola :) pisze:

    ile trzeba dodac swieżych drożdży ????

  • kobieta pisze:

    Panie Tomku. Pan uratowal moj stan psychiczny, godnosc matki, kucharki zostala obroniona hehehehehe. Moj maz jak uslyszal, ze zamierzam zrobic dzis pizze, stwierdzil, ze musi natychmiast wyjsc po zakupy (lodowka pelna). Moje 4 podejscie, lacznie z pizzerinkami knora. Pizza cudowna, aromatyczna, lekka, delikatna, banalne ciasto (dodalam mniej wody). Znikla w sekundzie, moje 20 miesieczne dziecko, ktoremu wyrzyna sie ostatni zabek, nie baczac na bol, pochlonelo spory kawalek. DZIEKUJE!!!

  • kasiek pisze:

    chciałabym zrobic taka pizze ale na duzej blaszce(takiej typowej od piekarnika-innej nie mam) a tez chce uzyskac wiecej ciasta….czy wystarczy ze podwoje produkty?

  • Kasia pisze:

    Fantastyczny, prosty przepis!! :) Pierwszy raz robiłam pizzę i od razu wyszła przepyszna. Dzięki!

  • Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.
    Serdecznie ją polecam :)

  • Basia pisze:

    Przepis jest świetny .
    Jestem zachwycona tą pizzą.

  • Glogosiaa pisze:

    Ja z dziećmi robię, jestem ciekawa jaka wyjdzie. Okaże się w praniu. Jak nie wyjdzie, to przyjadę do Ciebię z całą ferajną ! ;))

  • Morena pisze:

    Pizza super!
    Ja piekę na papierze do pieczenia, żeby się nie przykleiła.
    Z podwójnej porcji wyszła mi cała duża blacha. Niestety nie spróbowałam, bo mój mąż zjadł całą:( Dzisiaj zrobię tylko dla siebie:)

  • Marta:) pisze:

    tez mi wyszła świetna:) Polecam

  • koshaolin87 pisze:

    Rewelacyjne w swej prostocie! Autor zachęci naszą rodzinkę do eksperymentów kulinarnyc, będziemy szukać innych dań!
    Jeśli mogę, mała rada dla wszystkich: nie bójcie się dać ciut więcej drożdży, a mniej sosu – lepiej lekko „wypiec” sos, niż zostawić „upłynniony” na cieście.

  • asia pisze:

    Ciasto pulchne i miękkie moja cała rodzina to uwielbia najlepsze jakie znalazłam.

  • edytka pisze:

    jakie muszą być drożdze?

  • dawid pisze:

    Pycha! Ja robiłem tą pizze na dużej blaszce którą miałem w piekarniku.
    Pizza była najlepsza jak troche ostygła ale jak gorąca tez jest smaczna.
    Bardzo ważne jest to żeby nasmarować blache bo ciasto lubi się przyklejać .
    i podstawa to dobre wyrobiebie ciasta .
    POLECAM!!!!!!!!!!!!

  • Ewa Kupydajda pisze:

    A maka moze byc tortowa???

  • roka123 pisze:

    ta pizza jest pyszna to jest bardzo dobry przepis polecam

  • ewuska.blog4u.pl pisze:

    jest………………. cudowne!!!:)))))) dodaję do przepisów!:D

  • Klementynka pisze:

    Ciasto-cudo moja córka Klaretynka za tym przepada :D

  • Monisia pisze:

    przepis mega:)))) dzieci i mąż zachwyceni :)))) dziękuje:)))

  • Asiek pisze:

    Mam pytanie jakiej srednicy wychodzi pizza? Bo zastanawiam sie czy nie zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam :)

  • basia pisze:

    ile to jest mniej wiecej na łyżeczki 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku) ?

  • Marina pisze:

    Mam pytanie, jakiego typu ma być mąka pszenna?są różne rodzaje…już kiedyś zrobiłam bułeczki tureckie na mące graham :) Wolę uniknąć powtórki…

  • skkefowo pisze:

    Świetna!!!!

  • olka pisze:

    ciasto-rewelacja! najlepsze na świecie i to z suszonych drożdzy!-lepsze niz w pizzeri.
    goraco polecam:)

  • smakosz pisze:

    Rewelacyjny przepis! Nigdy wcześniej pizza nie wychodziła mi taka smaczna! Ja zawsze daje 3dag drożdży na 3 łyżki gorącej wody/ ciepłego mleka

  • PiotrW pisze:

    Dołączam się do wszystkich pozytywnych komentarzy. Cała rodzina zachwycona pizzą. Do tej po kupowaliśmy Giuseppe, ale ta pizza wymiata, nigdy więcej kupowania w sklepie. Dziękuję autorowi tego przepisu :)

  • Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drożdże. Może mi ktoś doświadczony powiedzieć jak zrobić rozczyn drożdżowy z wodą? Jakie proporcje wody i drożdży będą najlepsze? Bardzo proszę o pomoc, bo już 2 razy mi się nie udało, i drożdże nie weszły w reakcje z wodą. :(

  • Zosia pisze:

    Witam, mam pytanie o drozdze.
    Moze mi ktos doswiadczony powiedziec jak zrobic rozczyn drozdzowy z woda? Jakie proporcje wody i drozdzy beda najlepsze?
    Bardzo prosze o pomoc, bo juz 2 razy mi sie juz nie udalo, i drozdze nie weszly w reakcje z woda. :(

  • anusia pisze:

    Rewelacyjne ciasto!!!Właśnie zjadłam pizze i ciasto jest super.Już tyle wypróbowanych przepisów na marne… a ten przepis strzał w dziesiątkę.
    Zrobiłam pizze na dużą prostokątną blachę i taką jak w przepisie i wszystko zrobiłam razy 3.
    Drożdże miałam świeże i zrobiłam zamiast 3g suchych/25g świeżych.Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z odrobiną cukru i odstawiłam na trochę.

  • martita pisze:

    Ja zrobiłam z poczwórej porcji bo moja rodzinka jest liczna 7 osób dorosłych nie licząc dzieci (+ 7)i każdemu starczyło:)

  • martita pisze:

    przepis jest rewelacyjny, pizza smakowita, a ciasto-BOMBA.

  • siwy11 pisze:

    zajebista pizza, tylko troszku się przykleiła do blachy;<

  • gosia00 pisze:

    Przed chwilą skończyliśmy zajadać się pizzą z tego przepisu. REWELACJA !!!!! Zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blachę z piekarnika.
    Niepotrzebnie. Bo ciasta wyszło na 2 blachy. A tak jest przepyszna na grubym spodzie. To naprawdę najlepszy przepis jaki znalazłam. DZIĘKI. :))

  • Ilość komentarzy: 877 - dołącz do dyskusji!

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Blog wykorzystuje smaczniutkie pliki cookies. Informacje o ich wykorzystaniu na tej stronie znajdziesz w polityce prywatności. Możesz włączyć/wyłączyć obsługę cookies w swojej przeglądarce. Blog wykorzystuje cookies. Można je wyłączyć w przeglądarce.