W sezonie na kurki, podgrzybki czy borowiki możesz wyczarować przepyszne potrawy. Zupa grzybowa, pierogi, sosy – to chyba te najbardziej popularne dania. Tym razem mam dla Was propozycję śniadaniową – omlet z grzybami leśnymi w roli głównej. 

Omlet jest szybki i prosty do wykonania, dlatego to idealna opcja na śniadanie. Do masy jajecznej dodaję podgotowane grzyby, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Połączenie delikatnych i kremowych jajek z grzybami o wyrazistym aromacie smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 szklanka grzybów leśnych
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i wrzucić do wody, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Grzyby odcedź.

  2. Jajka roztrzep z mąką i mlekiem, dodaj przyprawy, natkę pietruszki i grzyby.

  3. Masę jajeczną wlej na rozgrzane masło. Smaż na niewielkim ogniu do momentu, aż wierzch się zetnie – co jakiś czas ruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do dna.

  4. Kiedy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz omletem. Przykryj patelnię talerzem i przy jego pomocy przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż jeszcze przez chwilę.

  5. Omlet z grzybami podawaj od razu po usmażeniu posypany natką pietruszki.