oceny: 25, śr. ocena: 5
5

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Swojskie, pyszne jak u mamy. Kto nie kocha świeżo ugotowanych pierożków? Pierogi ruskie, z owocami, warzywami, grzybami, czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem. To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret smacznych, domowych pierogów.

Wersji ciasta na pierogi jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta, swoje smaki i dodatki. Niemałym zaskoczeniem była dla mnie spora ilość komentarzy, pojawiających się pod każdym wpisem o pierogach. Co ciekawe, najbardziej sporną kwestią w przypadku tego rodzaju ciasta okazał się dodatek jajka lub jego brak. Temat pierogów z jajkiem czy bez, wałkowany był już niejednokrotnie, stąd dzisiejszy wpis.

Idealne ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko. Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka.

Ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto opiera się jedynie na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz wlewając mocno ciepłą wodę.

Składniki na ciasto

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.

Ciasto pierogowe z jajkiem

Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Przepis pojawił się przy okazji wpisu o pierogach z grzybami. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.

Ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi

Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek i masła, które miałam okazję przetestować przygotowując pierogi z kapustą. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.

Składniki ciasta pierogowego

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w czasie 20-30 minut.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

Pierogi

Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy są podzielone, czy lepsze jest to na bazie mąki i wody, czy z jajkiem, dlatego sama często stosuję je zamiennie. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada. Niezależnie od tego na jaki przepis się zdecydujesz pomocne będą wskazówki jak lepić pierogi, które znajdziesz poniżej.