Ciasto na pierogi – najlepsze przepisy

Pierogi to jedno z moich ulubionych dań. Swojskie, pyszne jak u mamy. Kto nie kocha świeżo ugotowanych pierożków? Pierogi ruskie, z owocami, warzywami, grzybami, czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem. To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret smacznych, domowych pierogów.

Wersji ciasta na pierogi jest tyle ilu kucharzy. Każdy ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta, swoje smaki i dodatki. Niemałym zaskoczeniem była dla mnie spora ilość komentarzy, pojawiających się pod każdym wpisem o pierogach. Co ciekawe, najbardziej sporną kwestią w przypadku tego rodzaju ciasta okazał się dodatek jajka lub jego brak. Temat pierogów z jajkiem czy bez, wałkowany był już niejednokrotnie, stąd dzisiejszy wpis.

Przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Idealne ciasto na pierogi

Istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym możesz przygotować pyszne ciasto na pierogi. Do wyboru – klasyczny przepis bez dodatku jajka lub przepisy z jajkiem oraz składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Poniżej zebrałam najlepsze przepisy na ciasto pierogowe, które możesz wykorzystać, przygotowując różnego rodzaju pierogi. Zarówno wersji wytrawnej, jak i te na słodko. Zamiennie korzystam z dwóch sprawdzonych przepisów na ciasto pierogowe, pierwszy to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie mąki i wody z odrobiną soli bez jajka, a drugi to receptura mojej babci na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka.

Ciasto na pierogi

Klasyczne ciasto na pierogi

Przepis na to ciasto opiera się jedynie na dwóch składnikach – mące i wodzie. Większą elastyczność ciasta uzyskasz wlewając mocno ciepłą wodę.

Składniki na ciasto

Podane ilości powinny wystarczyć do przygotowania około 50 sztuk pierogów. Przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut.

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

W misce umieść odmierzoną ilość mąki, dodaj sól. Następnie dolewaj stopniowo ciepłą wodę i mieszaj przy pomocy łyżki. Kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. W efekcie otrzymasz miękkie i sprężyste ciasto. Przepis ten wykorzystany został do przygotowania pierogów ruskich i pierogów z dynią.

Ciasto na pierogi

Ciasto pierogowe z jajkiem

Przepis ten oprócz składników klasycznego ciasta – mąki i wody, wymaga dodania jajka i odrobiny masła oraz soli. Ciasto jest miękkie i elastyczne. To mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, sprawdzony wielokrotnie, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta

Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów. Przygotowanie – ok. 15-20 minut.

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. Przepis pojawił się przy okazji wpisu o pierogach z grzybami. Ciasto idealne do pierogów różnego rodzaju, a także do przygotowania tradycyjnych uszek do barszczu.

Ciasto na pierogi

Elastyczne ciasto na pierogi

Zbiór sprawdzonych przepisów na idealne ciasto pierogowe powiększył się ostatnio o recepturę na ciasto pierogowe z zwiększoną ilością żółtek i masła, które miałam okazję przetestować przygotowując pierogi z kapustą. Masło i zwiększona liczba żółtek sprawią, że ciasto jest delikatne i nie wysycha podczas przygotowywania pierogów.

Składniki ciasta pierogowego

Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk (w zależności od średnicy szklanki i grubości rozwałkowanego ciasta), w czasie 20-30 minut.

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewaj wody. Zagnieć na elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut żeby odpoczęło.

Ciasto na pierogi

Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest najlepszy są podzielone, czy lepsze jest to na bazie mąki i wody, czy z jajkiem, dlatego sama często stosuję je zamiennie. Warto wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej nam odpowiada.

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 142 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 142 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Towiem says:

    Ok- tylko po co sól do ciasta skoro soli się wodę.Nigdy nie solę ciasta ,a pierogi są słone.

  • Sowa says:

    Kiedyś robiłam pierogi bez jajka, ciasto było twardsze. Postanowiłam pewnego razu zrobić inny przepis, przesiekac mąkę przez sitko, dodać jedno jajko, ciepła woda, szczypta soli no i oliwa z oliwek, ciasto jest wtedy wyśmienite, miękkie i dobrze się skleja, polecam serdecznie.

  • Alicja says:

    300 gr mąki i 250 ml gorącej wody to chyba pomyłka.

    • Bartek says:

      To żadna pomyłka

    • MasteChef says:

      Zdecydowana pomyłka. W tych proporcjach to prawie na naleśniki ciasto wychodzi !!! Bez względu na gorącą wodę i aktywację glutenu. Góra 150 ml wody albo i mniej zależy od mąki !!!!

  • Rad says:

    O ile pierwszy przepis jest konkretny wagowo to drugi NIE!
    Co to jest szklanka!
    Mieszkam w kraju gdzie nie ma szklanek!

  • Lidka says:

    Od kilku lat robię pierogi podobnie jak w pierwszym przepisie czyli bez jajka i z gorącą wodą. Musiałam się przyzwyczaić do smaku tego ciasta ale wolę je bo jest miększe i ładnie pierożki się sklejają. Tylko nigdy mąki nie przesiewałam i nie wiem czy mam takie same proporcje ponieważ mam szklankowy przepis.

  • wlod says:

    jestem leniwy i kupiłem maszynę do chleba,jest opcja ciasto na makaron,ja robię na pierogi,miast masła daję łyżkę oliwy, lub oleju,sprawdziłem z jajkiem i bez,z przechowywaniem w lodówce i bezpośrednio,pierogi wychodzą znakomicie /wodę daję mocno ciepłą/ uważam,że ciasto ciastem,ale podstawa to farsz,

    • zaharik says:

      a możesz napisać dokładniej jak robisz w maszynie? przymierzam się do tego, ale nie wiem jak najpierw wodę, a potem mąkę, po prostu jak na chleb wrzucić składniki i włączyć maszynę, czy jednak najpierw wodę, włączyć maszynę i powoli dosypywać mąkę? u mnie w domu robiło się jak wyżej, wodę powoli do mąki, więc mam zagwozdkę

  • Dorotea says:

    Ja robię ciasto całkiem inaczej jak te przeczytane przepisy moja cała rodzina pochodzi z okolic Lwowa nigdy takiego ciasta nie robilismy. Te przepisy na ciasto z woda mi nie smakuja.wygladaja blado i mnie nie zachecaja do zjedzenia.

  • MUĆKA says:

    najlepsze ciasto na pierogi robi się z mąki 650 lub 500 a to dlatego żeby było elastyczne i dobrze się wałkowało a nie kurczyło się podczas wałkowania, Do mąki nawet większej ilości niż 2 szklanki 1 jajko wystarczy + szklanka gorącej wody wyrobić w misce łyżką jak wszystko pochłonie przełożyć na stolnicę wyrabiać dalej w zależności dodając wody gorącej lub podsypując mąką dobrze wyrobić ,ciasto odchodzi od ręki a jednocześnie ma być miękkie(JAK TWARDAWE DODAĆ WODY) pozostawić na noc w garnku pod przykrywką gwarancja że będzie udane

  • Agnieszka says:

    Witam skorzystałam z pierwszego przepisu i pierogi wyszły dobre i ciasto mięciutkie palce lizać ☺

  • SklepDorotka.pl says:

    Pierogi niby taki oklepany temat, a zawsze da się zaskoczyć ich smakiem, albo po prostu przepisem, który sie czyta. Dziękuję za Twój – pozdrowienia.

  • Kasia says:
    5

    Dziękuję za świetne przepisy! Dopiero teraz – po świętach gdy sprawdziłam przepisy, mogę wyrazić swoją opinię. Wszystko wyszło wybornie, idealne ciasto na pierogi – delikatne :) Mogę też powiedzieć, że sporo zależy od mąki. Ja na wypróbowanie wykorzystałam mąkę dedykowaną do pierogów od polskich młynów. Moja teściowa była zachwycona delikatnością ciasta!

  • Justyna says:
    5

    Robiliśmy z mężem pierwszy raz opcja z jajkiem ciasto było idealne nawet przekonałam swoją mamę aby spróbowała także u nas pełen sukces. Wiadomo mąka musi być odpowiednią!

  • Krzysztof says:
    5

    Bardzo dobry Przepis. Polecam. Pierogi sie nie rozgotowuja i farsz nie plywa podczas gotowania. Moja zona uzywa przepisu bez jajka i zawsze na farsz w wodzie. Pozdrawiam

    • Bea says:

      Robię z przepisu bez jajka i nigdy farsz mi nie pływa, a pierogi mięciutkie. Wszystko zależy od dokładnego sklejenia ciasta

  • Kasia says:

    Najważniejsze jest dobre wyrobienie ciasta, nie kazdy lubi ale w tym jest sekret. Podczas wyrabiania tworza sie pasma glutenu i one daja jakosc. Robie pierogi od wielu lat z różnymi przepisami, z jajkiem i bez, na mleku,z dodatkiem jogurtu czy kefiru, masla itp. Plyn zawsze orientacyjnie,czesem dalam za malo czasem za duzo, ale zawsze sytuacje ratowalo dobre wyrabianie. Ciasto powinno odchodzic od reki i stolnicy, dawac uczucie wilgoci, po naciśnięciu powinno wracać do swej formy. Wazne,aby przed lepieniem ciasto odpoczelo. Dobrym sposobem jest zrobienie ciasta dzien wczesniej i przetrzymac w lodowce, w woreczku foliowym lub folii spożywczej. Jak zostanie ciasto mozna zamrozic, po rozmrozeniu wystarczy troche wyrobic.

  • Ada says:

    Ja wykorzystują mąkę dedykowaną do pierogów od polskich młynów. Pierwszy raz kupiłam, bo byłam ciekawa, czym się różni od normalnej mąki. W sumie nadal nie wiem czym, ale ciasto na pierogi wychodzi…mniaaaami!

    • Kasia says:

      Ada, ja też z ciekawości kupiłam taką mąkę. Z tego co wiem, typ mąki jest dostosowany do pierogów – dzięki temu masz pewność, że jak nie wyjdą to nie wina mąki (że nie ten typ). Najczęściej jednak robię z uniwersalnej szymanowskiej.

  • gxdg says:
    5

    Rozejm : pierogi z pastą jajeczną – ciasto bez jaja – i już wszyscy będą zadowoleni.

  • Gośka says:

    Nigdy do pierogów nie dodaję całych jajek, bo od białek ciasto robi się twarde jak na makaron do zupy, najlepiej dla koloru dodać tylko 2 żółtka i wszystko dowolnie jak w poprzednich opisach. Mogą być z masłem, dobrze jest też dodać mocno ciepłej wody.
    Składniki:
    3/4 torby mąki
    1/3 szklanki ciepłej wody
    2 żółtka
    szczypta soli
    Wszystko dobrze zagnieść, ale nie wyrabiać zbyt długo.

    • Dorotea says:

      A wlosi daja cale jajka do maki na ciasto ja na 1 kg semoliny daje 4 cale jajka

  • Zdenek Osel says:

    A po co do ciasta dodaje Pan jajko? Przecież to powoduje zwiększenie twardości ciasta.

  • Edu Lobo says:

    Jak wiidać glówny skladnik to zawsze mąka i woda. Więc skupił bym się na doborze mąki. nie może być stara a najlepiej z młyna prosto.Jeżeli ze sklepu to sprawdzić trzeba datę produkcji/ważności.Woda przegotowana lub przefiltrowana. A czy z jajkiem czy nie to już mniej ważne.

  • Kucharka says:

    MOje ciasto na pierogi to mąka woda goraca kilka łyzek oleju na kilogram mąki dodaję dwie szklanki wody no i wspomniany olej Ciasta nie trzeba prawie podsypywac Pozrawiam

  • KuchcikCongo says:

    przepisy dobre ale ja jako kucharz polec spróbowac zamiast masła dodac ok łyżki oleju tego przepisu nauczyła mnie babcia i wiem ze jest dobry bo stosuje go od jakichs 15 lat:)

  • Gosia Brzóska says:

    Bardzo dziękuję!
    Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i zrobiłam ciasto z pierwszego przepisu. Po raz pierwszy w życiu farsz nie pływał mi w garnku, a robiłam pierogi z jagodami. Super przepis, ląduje w zeszycie :)

  • Aga 1 says:

    Niestety ciasto na pierogi wcale nie wyszło jak w opisie. Było twarde i pękało podczas lepienia :(

  • Jolanta says:

    Ciasto z jajkiem i masłem oraz ciepła wodą do bani gdyż klej się do rąk, nigdy więcej.

    • Mariusz says:

      Ono jest naprawde swietne..podsyp dobrze stolnice maka i ciasto z miski najlepiej wyciagnac lyzka…pozniej juz z gorki:)

  • Wicia` says:

    Ja dodaję trochę mleka

  • Kuki says:

    Zrobiłam ostatnio poerwszy raz w życiu pierogi. Użyłam drugiego przepisu podanego w tym wpisie z tą różnicą, że z łyżką, a nie łyżeczką masła, gdyż tak było w innym przepisie (do pierogów z twarogiem) na tej stronie. Ciasto wyszło idealne! Nic się nie rozpadło przy gotowaniu, a było na tyle elastyczne, że przy lepieniu gdy dałam za dużo nadzienia, to mogłam je swobodnie rozciągnąć. Polecam gorąco, skoro przy pierwszej życiowej mojej próbie wyszło tak dobrze. Jutro ponownie się zabieram za pierogi :) mam tylko drobne pytanie, czy mogę samo ciasto przygotować dzień wczesniej i przechować przed wałkowaniem w lodówce? I jak najlepeij zamrażać pierogi? Surowe ulepione, czy po ugotowaniu dopiero? Dziękuję z góry za podpowiedź i pozdrawiam :)

    • Ania says:

      Ja zamrażam surowe pierogi. Wcześniej przesypuję je mąką lub przekładam warstwy luźno ułożonych pierogów papierem do pieczenia, co zapobiega ich zamarzaniu w jednej masie. Nie muszę wykorzystywać wtedy wszystkich pierogów, tylko wrzucam do wrzątku potrzebną porcję.

    • Danusia says:

      Pierwszy raz zamroziłam pierogi.
      Po zrobieniu ułożyłam je na mały talerzyk i dałam do zamrażalnika.
      Po 30 minutach były zamrożone.
      Przełożyłam je do woreczka foliowego.
      Na drugi dzień sprawdziłam czy się nie skleiły.
      Były idealne
      .Nie skleiły się.
      Swobodnie przemieszczały się w woreczku.
      Polecam.

  • Ania says:
    5

    Nic nie piszecie o typie mąki użytej do ciasta na pierogi. Różnice w ocenach Waszego ciasta mogły wynikać z błędnego doboru mąki pszennej przez osoby wypróbowujące przepis. Na pierogi najczęściej używa się typu 500, ja wbrew typowym wskazaniom używam też 450 i przy dobrej jakościowo mące ciasto pierogowe z wody i mąki wychodzi wyśmienicie.Pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Tak Aniu masz rację – mąka to bardzo wazna kwestia i będziemy musieli uzupełnić artykuł o te informacje :) Dzięki!

  • ktos fajny says:

    ty zjadasz a ja połykam . milego dnia

  • Neta says:

    Ciasto pierogowe z jajkiem mega puszyste miękkie cudnie się wyrabia i klei (ciasto wrobiła maszyna). Tylko dwie szklanki mąki na tyle wody to za mało i nie wychodzi z tego 50 pierogów. Musiałam dać około 3 szklanek mąki i zrobić x2 by wyszło tyle pierogów.

  • Meggi says:

    Zamierzam wypróbować ciasto z jajkiem ale czy trzeba jeszcze dodawać 2 żółtka? Czy nie wystarczy 1 jajko. Pozdrawiam

    • Neta says:

      Na ten przepis z jajkiem wystarczy 1 jajko mówisz o tym trzecim przepisie na elastyczne ciasto na pierogi z dodatkowymi dwoma żółtkami.

  • Janina says:

    Ciasto z jajkiem idealne do pierogow owocowych lub z serem.Do miesnych i grzybowych,jednak tradycyjne ciasto 2 skladnikowe + sól. Pozdrawiam smakoszy pierogow!

  • Izabela says:
    2

    Zrobiłam dziesięć pierogi z dodatkiem jajka. Mój sprawdzony przepis gdzieś zgubiłam i wybrałam wlasniee ten powyższy. Same ciasto wyszlo na prawdę super, takie jaak lubię miękkie elastyczne.. Ale jaak bardzo przezroczyste musiały być pierogi autorki że wyszło jej aż 50 sztuk?? Mi ledwo wyszło 30… Ale przepis sama ww sobie mega.

    • Neta says:

      No właśnie mi też z tego nie wyszło tyle pierogów musiałam na około 60 pierogów zrobić przepis x2. A wystarczyło Ci tyle mąki? Ja musiałam dosypać.

  • Kasiek says:
    5

    Zrobilam pierogi bez ciasta! Pycha! Dziekuje za przepis!

  • jolanta says:
    5

    Zrobiłam ciasto z 1 jajkiem i 1 żółtkiem-przepyszne.Dziękuję.

  • Agnieszka says:

    Ciasto z jajkiem wyszlo Bardzo dobre – Dziekuje :-)

  • Ala says:
    5

    Najlepszy przepis na ciasto z jajkiem. Ja tylko dodaję wodę wrzątek i jest wyśmienite. Polecam!!!

  • Anna says:

    Zrobiłam i ja :-) ( przepis na ciasto pierogowe z jajem ) wyszło pięknie, wygląda pysznie.Idealna ilość pierożków- jak w przepisie, aż nie mogłam uwierzyć – dokładnie 50 szt :-) :-)
    Ślicznie dziękuję za ten przepis
    Anna

  • Meg says:
    5

    Przepis na ciasto pierogowe z jajkiem jest bardzo dobry. Zastosowałam podane proporcje i przy wyrabianiu ciasta dodałam jeszcze ok 0,5 szkl. mąki. Ciasto było bardzo elastyczne, lekkie i po ugotowaniu miękkie. Aby wzbogacić smak gotowałam pierogi w rosole (z kostki bulionowej) z dodatkiem 2 łyżek oliwy.

  • Kinga says:

    Robiłam pierogi wg przepisu bez jajek. Miałam dokładnie odmierzoną mąkę i gorącą wodę. Męczyłam się z wyrabianiem ciasta 40 minut, ciasto cały czas kleiło się do rąk. W końcu dodałam mąkę i dopiero wtedy udało się uformować kulkę. Myślę, że przepis trzeba skorygować o ilość mąki.

  • Katarzyna says:
    5

    Zawsze robiłam z ciasta klasycznego bez jajek > tylko gorąca woda i mąka lub wodę zastępowałam jogurtem lub maślanką > teraz wypróbuję przepis z mlekiem i masłem :)

  • Dan says:

    W tym pierwszym przepisie bez jajka to jest chyba stanowczo za dużo wody….?kiedyś robiłam ten przepis i wody miałam o ok. 100ml mniej. Nawet Pani na filmiku daje 200 do 250 ml wody, ale na 500g mąki nie 300g jak w przepisie.

  • anew says:

    czy d tego drugiego przepisu z jajkiem tez musi byc ciepla woda?

    • Neta says:

      Zawsze musi być jak najcieplejsza woda do pierogów. Inaczej nie wyjdzie.

  • Emilia says:

    Dzisiaj pierwszy raz w życiu robiłam pierogi. Zrobiłam z przepisu z jajkiem. Wyszły przepyszne :-)Super przepis.Pozdrawiam

  • Rybka says:
    5

    Klasyczne ciasto na pierogi – najlepsze Zrobiłam dokładnie w proporcjach z przepisu tylko zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam pełnoziarnistą o wyszły super. Z farszem z dyni i parmezanu ciasto sprawdziło się w 100 procentach. Dziękuję za kolejny świetny przepis.Pozdrawiam

  • Daga says:

    zrobilam te elastyczne ciasto , wszystkie skladniki na ,,oko,, dalam i wyszlo super

  • Danuta says:

    Ja też polecam ciasto z masłem bez jajka. Pierogi są mięciutkie a ciasta nie trzeba podsypywać mąką .Co za tym idzie kolejne pierożki nie będą miały twardszego ciasta od podsypywania mąką :0)) Czyli maka,gorąca woda,stopione masło,sól i mamy idealne ciasto pierogowe ! Dodam,że kiedyś spróbowałam robić uszka na bazie ciasta z jajkiem i ciasto było prawie identyczne jak bez jajka dlatego robię bez skoro nic to nie zmienia.

  • naleśniki says:

    Polecam, ciasto wyszło bardzo dobre

  • Eja says:

    „Z podanych proporcji przygotujesz mniej więcej 50-60 sztuk” Czy to oznacza, że jeśli chcę zrobić np. 100 pierogów, to muszę zmienić proporcje ? Czym to jest spowodowane ?

    • Tomek Lach says:

      Eja to zależy czy zrobisz małe, czy duże pierogi – podajemy to tylko orientacyjnie, ale jak potrzebujesz 100 pierogów, to radzę przygotować podwójną ilość składników :)

  • Daria says:

    Czy da radę zrobić to ciasto w mikserze planetarnym, używając haka do wyrabiania chleba?

    • Tomek Lach says:

      Powinno się udać, choć ja nie próbowałem ciasta do pierogów to różne inne tak :)

    • ivka73 says:

      Ja od wielu lat wyrabiam ciasto na pierogi w mikserze planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego, a pierogi robię bardzo często i w dużych ilościach – mąż i dwóch dorosłych synów to typowi pierogożercy.Pozdrawiam Iwona

  • jacky1987 says:

    super przepisy na ciasto zwlaszcza ” ciasto pierogowe z jajkiem”- niezawodny. robilem pierwszy raz od razu zaskoczylo idelanie.

  • Ada says:
    5

    Ja narazie robiłam pierogi z Twojego przepisu dwa razy. Raz z kapustą i grzybami a raz z serem. Korzystałam z przepisu na ciasto z jajkiem. Za każdym razem wyszły naprawdę świetne. Porcja którą podałaś wystarczyła mi na około 45 pierogów, ale ilość w dużym stopniu zależy od grubości, ja lubię średnio grube ciasto na pierogi. W przeszłości kilka razy próbowałam zrobić ciasto na pierogi i nigdy nie wychodziły a Twój przepis jest naprawdę REWELACYJNY. Polecam! ps: Rada dla tych co pierwszy raz będą próbować: Dolewajcie wody po trochu, mi wystarcza około 0,5 szklanki. Woda moim zdaniem powinna być gorąca a nie ciepła, mi po tym wychodzi bardzo elastyczne ciasto :)

  • aga says:

    to jest ciasto na pierogi ?. wcale jest nie wyrobione

    • Ada says:

      hmmm, wydaje mi się że na 1 zdjęciu to jest jeszcze nie wyrobione ciasto i nic nowego nie odkryłaś :P

  • marysia says:
    5

    Elastyczne jak jajeczka mojego męża.

  • ruda says:

    Przepraszam ale to najgorsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam (to bez jajka)

  • beatasz50 says:

    Ja na ciasto biorę:1/2 kg mąki+żółtko+jajo+125 g masła+200mll wody ciepłej+sól.Ciasto jest bardzo plastyczne,nie wysycha a po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.

  • Krystyna says:

    Witam właśnie chciałam zrobić pierogi i skorzystałam z przepisu od Pani. Wybrałam opcję numer 2 ale jest problem ponieważ ciasto się kurczy po wałkowaniu jak odbijam szklankę ciasto jest o wiele wiele mniejsze. Jednym słowem ciasto jest nie do użytku :(

    • Arleta says:

      Dokładnie, ciasto się kurczy i wycięte kółeczka robią się bardzo małe.Nie w moim typie.

    • Meg says:

      Kurczenie się ciasta czyli elastyczność jest jego główną zaletą. Dzięki temu ciasto po ugotowaniu pozostaje lekkie, nie lepi się i przede wszystkim jest miękkie.
      Wycięte kółeczko można rozwałkować szklanką lub lekko rozciągnąć palcami (i wcale nie przysparza to żadnego kłopotu).

    • Joanna says:

      Aby ciasto nie kurczyło się podczas wałkowania, należy gotowe ciasto pozostawić na 30 minut pod przykryciem.
      Gluten zawarty w cieście musi „dojrzeć” i nie będzie się kurczyć.

    • Tomek Lach says:

      Joanna dziękuję za super komentarz z fachowym wyjaśnieniem! :)

  • Ela says:

    Przepis na ciasto pierogowe z jajkiem jest rewelacyjny. Dziś lepiłam pierogi ruskie i zrobiłam ciasto wg tego przepisu. Po prostu jestem zachwycona :) nigdy w życiu nie wyszło mi tak elastyczne i idealne ciasto. Dzisiejsze lepienie to sama przyjemność. Dziękuję za przepis :)

  • Adrianna says:
    5

    Wypróbowałam ciasto na pierogi z jajkiem, rewelacja!! Dziękuje bardzo i polecam…

  • Kasia says:

    Przepis bez jajka SUPER.
    Jeśli mogę doradzić osobom, które wyrzuciły ciasto do kosza, to pamiętajcie że woda powinna być gorąca a nie letnia. Ja zagniatając ciasto leję wodę z wyczuciem, tak żeby ciasto nie było zbyt zwięzłe, twarde czy suche.

    Pozdrawiam. Kasia

    • Bea says:

      Dokładnie, ja wlewam wrzątek do miski z mąką i mieszam łyżką, później wyrabiam. Ciasto jest elastyczne, nie kurczy się, po ugotowaniu mięciutkie

  • Ewa Podgorska says:
    5

    Ja rowniez dziekuje za doskonaly przepis doskonale elastyczne ciasto ulatwia lepienie pierogow

  • A says:
    5

    Ciasto jest mega rewelacyjne!!! Jest niesamowicie elastyczne. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić 110 pierogów w godzinę! Dziekuje bardzo za wspaniały przepis Polecam!!!

  • atka says:
    5

    Zamiast wody można dodać mleka, pierogi są jeszcze pożywniejsze!

  • kasia 87 says:

    Zawsze jak robiłam pierogi ciasto było twarde korzystałam z różnych przepisów teraz wypróbowałam przepis nr 2 z jajkiem i nie rozumiem jak niektórzy mogą pisać takie kłamstwa że ciasto jest twarde chyba że zamiast mąki dali gipsu :) w końcu wyszły mi pyszne miękkie pierogi DZIĘKUJE serdecznie za ten przepis jedyne z czym sie nie zgadzam to z ilością jaka wychodzi z jednej porcji ja robiłam z podwójnej porcji ciasta i wychodziło ok 50-55 pierogów ale do ciasta nie mam zastrzeżeń jest super

  • Katarzyna says:

    stosuje przepis bez jajka od lat i uwielbiam! Nie dosc, ze pierogi miekkie i elastyczne, to robota zadna, a niczego tak bardzo nie lubie, jak bolace od zagniatania rece!

  • Emi says:

    Proszę o pomoc…
    Dwa razy robiłam klasyczne ciasto z tego przepisu i pierogi wychodziły idealne. Ciasto pięknie się wyrabiało, wałkowało i sklejało. Jestem zachwycona. Niestety dziś wyrzuciłam już trzy partie ciasta, bo ciągle mocno się kleiło. Dosypywanie mąki nic nie pomagało i nie byłam w stanie sobie z tym poradzić…
    Jaka może być przyczyna mojej porażki? (Używałam mąki pszennej typ 480, ale wcześniej też takiej używałam i wszystko było w porządku)
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Xyz says:

    Ciasto z lyzka masla jajkiem i ciepla woda spotkalam w innym blogu.od tej pory stosuje ten przepis.Uwazam ,ze jest niezawodny

  • Marta says:

    Najgorszy przepis jaki miałam okazję robić ! Nerwowo prawie wybuchłam w tej kuchni a wszystkich z niej wygoniłam bo sił już nie miałam na wałkowanie ! Ja wałkowałam a ciasto z powrotem takie samo! Twarde. Wycinam kółka które po wycięciu były o połowę mniejsze niż szklanka !

    • Tomek Lach says:

      Marta zatem coś po prostu zrobiłaś nie tak jak należy ;)

    • Asia says:

      Potwierdzam. Robilam rozne pierogi, z roznych przepisow i zachcialo mi sie eksperymentow, efektem czego pol ciasta z braku cierpliwosci wyladowalo w koszu, a czesc pierogow sie podczas gotowania rozpadla. Skladniki tak, ale nie w tych proporcjach!!!

  • Kasia says:
    5

    Zrobiłam wigilijne pierogi z grzybami, ciasto bez jajka, wyszły bossskie, delikatne, lekko przezroczyste ciasto, aż wołały zjedz mnie :) Dzięki za skuteczne wskazówki, ciasto super wałkowało się butelką od wina na zmywarce ;), nie przywierało, elastyczne i co najważniejsze z żadnego pierożka nie wypłynął farsz, szybko ugotowały się, zero problemów z klejeniem. Podczas kolacji musiałam wyjawić sekret ciasta :). Następnym razem wypróbuję ciasto z jajkiem i masłem. Pozdrawiam z Lekkerkerk pod Rotterdamem.

  • Kasia says:
    5

    Dziękuję za przepis na ciasto z jajkiem na pierogi. Do uszek super. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

  • Sławek says:
    5

    Muszę bardzo podziękować za ten przepis. Ciasto dość łatwo się urabia, do rozwałkowania trochę siły trzeba włożyć ale za to nie ma problemu ze sklejaniem . Nie mam tak zwinnych palców więc pomagam sobie foremkami do robienia pierogów. Jak na mnie urządzenie proste a jakże pomocne. Więcej farszu mogę włożyć niż przy tradycyjnym cieście. Jest bardziej rozciągliwe i to jego duża zaleta. Pokusiłem się nawet o zrobienie pierogów z truskawkami( spadek po kompocie) Też bez problemu ciasto dało radę. Już nie wracam do tradycyjnego ciasta :_)

  • Agnieszka says:

    Dziś miałam przyjemność wykonywac powrogi z 2 przepisem. jest po prostu świetny. powiedziałam kiedyś ze więcej pierogów robic nie będę bo ciasto to masakra,twarde,ciężkie do rozwalkowania to wlasnie dziś zmieniam zdanie. Z tym przepisem na pewno będę częściej wykonywać pierogi z różnymi farszami. Po prostu go uwielbiam,szybki i przyjemny! A pierogi na wigilię palce lizać. Dziękujemy!!

  • Kasia says:

    z ktorego przepisu najlepiej skorzystac jesli chce zwykła make zastąpic pełnoziarnistą ?

  • Małgosia says:

    Hej :) Przepis nr 2 jest super. Tylko zamiast masła dodałam 1 łyżkę oleju. Najlepiej nie robić podwójnej porcji, ponieważ ciasto szybko stygnie i ciężko się potem wałkuje. Cisto mięciutkie, polecam.

  • Ela says:

    Witam forumowiczów!Właśnie skończyłam robić wigilijne pierogi wg. przepisu z jajkiem, mrożą się aktualnie. Zawsze robiłam bez jajka, ale ciasto wydawało mi się odrobinę rozlazle. Ciekawa jestem, jakie te pierogi będą. Trzymałam się przepisu co do grama, więc powinny być ok. Poza tym ja brzegi pierogów przyciskam tępym widelcem, więc ze zlepianiem nie ma u mnie problemu. Pozdrawiam.

  • Mirek says:

    Ciasto oczywiście bez jajka. Letnią wodę mieszam pół na pół z mlekiem. Dolewam ją na wyczucie do przesianej mąki. Czasami do ciasta, na pierogi ruskie, dodaję też trochę ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków. Ciasto jest jeszcze bardziej miękkie.

  • Dana 43 says:

    Ja dodaje jogur ( grecki albo turecki ) jajka , olej i goraca wode . Ciasto jest miekkie i wilgotne -pycha

  • Bogusia says:
    5

    Skorzystalam z drugiego przepisu z jednym jajkiem- rewelka. Ciasto mieciutkie, super się sklejalo. Zrobilam z farszem szpinakowym.

  • KARTOON says:
    5

    Własnie dzisiaj przyszło mi do głowy żeby zrobić pierożki ruskie, pech chciał albo i nie, że przez przypadek do ciasta wlało się mniej więcej 150 gram barszczu zakiszonego (czerwonego oczywiście), no cóż ciasto jeszcze raz zarobiłem i wyszło nieco czerwone ale za to po ugotowaniu hmmm pycha… Jeśli kisicie sami barszcz czerwony do polecam dodać go trochę do ciasta. Będzie miało wyjątkowy smak. POLECAM

  • lena says:

    Zrobiłam ciasto bez jajka, pierogi wyszły boskie!!!Dziekuję :-)

  • rataffia says:
    1

    Hmm mam sprawdzony przepis na ciasto na pierogi , moja pra babcia pierogi z takiego ciasta robiła otóż :na 1 kg mąki dajemy 4 łyzki oleju 4 lyżki skrobi ziemniaczanej (teraz maki kartoflanej)obie maki przesiane przez sito1 szkl wody ,2 szkl ciepłego mleka (ja podgrzewam wszystko razem i mocno ciepłe wlewam do ciasta)+ sczypta soli .Ciasto mega elastyczne , nie obsycha , mozna wałkować bez podsypywania maką , i pyyszne ,delikatne …Tylko to ciasto robię Nadaje się do każdych pierogów , uszek itp …Jajek nigdy nie dawałyśmy do pierogów , ewentualnie samo białko ubite na pianę dodawała moja mama i tylko do pierogów z jagodami , czemu nie wiem ;/

    • Sylwia says:

      Zrobiłam dzisiaj pierogi z Pani przepisu, dziękuję bardzo za poradę, ciasto wyszło rewelacyjne. Polecam

    • bela says:

      wlasnie skonczylam pierogi z pani przepisu sa wspaniale ….

    • InterJaga says:

      Ciasto super takie jak mamy i teściowej

    • Ania says:

      Wczoraj robiła. Cisto rewelacyjne bardzo elastyczne -nie klei się. Już sprzedałam przepis dalej…..

    • aga says:

      Zrobiłam wczoraj pierogi według Pani przepisu. Ciasto faktycznie rewelacja!! Szybko się zagniata, jest elastyczne a smak bardzo dobry , po ugotowaniu jak i po podsmarzeniu. Dziękuję za wspaniały przepis!! Szczerze polecam!! Zdrowych i Wesołych Świat Bożego Narodzenia. Aga

    • ANNA says:

      Rataffia dziękuję za ten przepis… ciasto na pierogi wyśmienite. Zrobiłam wszystko tak jak napisałaś. Pragnę dodać tylko, że ciasto trzeba minimalnie grubiej rozwałkować, wtedy dobrze się je gotuje i nie sklejają się. Pierogi mięciutkie i smaczne.

    • magia_22 says:

      Bardzo dobry przepis na ciasto pierogowe, wyszło dokładnie tak jak Pani opisała. Lekką ręką ulepiłam ok.100 pierogów z kapustą i grzybami. Dziękuję i polecam :-)

  • Karola says:
    5

    Drugi przepis jest naj, najlepszy! Klasyczne ciasto jest miękkie i często pierogi się rozklejają podczas gotowania. Gdy robisz ciasto wg drugiego przepisu jest twardsze, pulchniejsze i każdy pieróg pozostał z farszem :) Wiem, bo robiłam jedną kulkę i klasycznie i z jajkiem. Polecam! I pozdrawiam ;)

  • korela says:

    Pierwszy przepis na ciasto jest do bani. Jesli uzyjecie 300g maki i 250ml wody wyjdzie wam paskudna, zadka breja, nie ciasto!

    • Magda.K says:

      Witam,robię pierogi w/g tego przepisu i dzieki niemu teraz uwielbiam to robić.Prosze dodać gorącej wody do mąki i wymieszać łyżką,jak to trochę przestygnie to wyrabiam ręką.Super pierogi wychodzą ,podsypuję dodatkową mąką.Pozdrawiam

    • Ania says:

      Potwierdzam. Też tak miałam. Chyba ze 100 g dodatkowo musiałam dodać mąki, by było ok. I wtedy było naprawdę dobre. Tylko o tę nadmiarową ilość mąki miałam za dużo ciasta:-(
      Za drugim razem dałam 225 ml wody, i to jeszcze za dużo było:-( Następnym razem dam może 200 ml i wreszcie wyjdzie ok.

  • Maciek says:
    1

    Pierwszy raz zdecydowałem się zmienic swój stary sposób na pierogi (Od mamy) i popełniłem DUŻY błąd !Rozumiem, że są dwie szkoły na ciasto do pierogów : a) z jajkiem b) bez jajka. Zrobiłem wg. zamieszczonego tu przepisu – dokładnie, nawet masełko dodałem oraz j.w. 2 żółtka + całe jajko. PORAŻKA !!! Jesli chcecie mieć mięciutkie ciasto. to nigdy nie dodajcie jajek, ale to NIGDY !!! Pierogi wg. powyższego przepisu wypadły fatalnie ! Twarde jak cholera ! Tylko ten kto nie jadł nigdy dobrych pierogów ( z delikatnym ciastem) może chwalić powyższy przepis na „elastyczne ciasto” ! To nie jest elastyczne ciasto ! To jest blacha !!! A muszę dodac, że nawet mąką przesiałem. Mam nauczkę – nie zmienia się tego co jest dobre i nie słucha zachwalaczy :)) I jeszcze jedno miałem duuuże kłopoty przy sklejaniu pierogów z tego ciasta.

    • malgorzata says:

      To może zdrdzisz nam swój przepis,bo bardzo skrytykowales powyższe,jestem tu nowa ,pierogów nie robiłam jeszcze w ogóle,a że jest przed świętami chciałabym się zmobilizować i coś” ulepić „☺

    • Xyz says:

      Czasami maka jestvtemu winna,ilosc wody itp.Ja zawsze robilam lrzepis bez jajka.Znalazlam w Kwestii Smaku przepis z jajkiem i maslem,prawie identyczny do zamieszczonegobw tym blogu.Uwazam ze to ciasto jest rewelacja i teraz zawsze bede robila wg tego przepisu chyba ze trafi sie cos jeszcze fajniejszego.Nigdy nie mow NIGDY bo nie warto.Pozdrawiam.

  • Oliwia says:

    czy z takiego ciasta moge te pierogi upiec w piekarniku? czy potrzebuje inne?

  • niki99 says:
    5

    Mniam, pierogi wyszły super! :)

  • dana says:

    czy woda do pierogów ma być gotowana czy to może być ciepła prosto z kranu?

  • Beata says:
    5

    Już wiem dlaczego moje dotychczasowe pierogi były takie „tępe”. Zrobiłam dziś wg podanego tu przepisu (wersja z jajkiem) i wyszły świetne, nawet mój syn stwierdził,że są takie jak u babci :) Polecam:)

  • Anishe says:
    5

    Mąż znalazł przepisy przy okazji Świąt, kiedy został postawiony przed koniecznością zrobienia uszek, wybrał przepis na ciasto elastyczne i podbiło ono serca wszystkich domowników. Ja przy następnej okazji skorzystałam z ciasta klasycznego i od tej pory jest to mój ulubiony przepis. Proste składniki i wykonanie, a w efekcie pyszne miękkie ciasto, które się szybko gotuje i bardzo dobrze się sprawdza przy zamrażaniu. Bardzo fajne przepisy, pozdrawiam!

  • Maciej says:
    5

    Osobiście wybieram pierwszy przepis z jajkiem… Czasami jak mnie weźmie, to dokładnie w tych proporcjach ale bez dodawania masła robie ciasto i po mocnym rozwałkowaniu przerabiam na wspaniały makaron krajankę… Tak, że nie tylko na pierogi się nadaje… Dla chętnych na podwójną porcję delikatnego makaronu mam jednak przestrog.… zabrzmi to śmiesznie, ale ciasto przeczy matematyc.… przygotowuję podwójną porcję powtarzając ten sam proces dwa razy… podwójna ilość wyrabiana na raz daje ciasto o odrobinę innych właściwościach, mniej delikatne.A co do pierogów polecam jako wnętrze wołowinę i wieprzowinę z dodatkiem ugotowanych jajek, podawane w rosole powstałym przy gotowaniu wołowiny… palce lizać…

  • Joanna says:
    5

    Wykorzystałam przepis na ciasto bez jajka. Rewelacja. Robi sie je 5 minut. Miękkie, dprężyste, dobrze się klei.

  • Katarinka55 says:

    zawsze robię ciasto bez jajka. Które cisto wg. Ciebie jest lepsze?
    Pozdrawiam.

    • Zdania co do tego, który przepis na ciasto pierogowe jest lepszy są podzielone. Dlatego sama często stosuję je zamiennie. Moim ulubionym przepisem na ciasto pierogowe jest ten z jajkiem. Polecam wypróbować różne przepisy i pozostać przy tym, który najbardziej Ci odpowiada.

  • isabel says:
    5

    zrobilam dzis pierogi z przepisu z jajkiem…przepis fantastyczny..polecam ;)

  • adam says:

    ciasto na pierogi z jajkiem ? wyszło twarde i gumiaste i każdy kto wie jak się gotuje powie że do takiego ciasta się jajka nie dodaje, ja spróbowałem żeby się przekonać i żałuję. pozdrowienia z małego rembertowa niedaleko od stolicy świata warszawy

    • Tomek Lach says:

      Adam ile osób tyle opinii na temat dodawania jajek do ciasta na pierogi ;)

    • Michał says:

      Owszem, wychodzi twarde jak się da za dużo mąki. Też na początku zrobiłem twarde i niesmaczne, ale następnym razem dałem więcej wody i wyszło miękkie i pulchne. Moim zdaniem ten przepis jest najlepszy, pod warunkiem że umie się go zrobić. Trzeba po prostu zrobić ze 3 razy i samemu zobaczyć jak robić żeby wyszło dobre. Bo jak się robi wg. przepisu to nigdy nie wychodzi idealne…

  • Karolina says:
    5

    Właśnie zajadam pierożki z przepisu na ciasto pierogowe z jajkiem,wykonanie jest naprawdę proste,ciasto ładnie się lepi.Muszę powiedzieć,że pierwszy raz tak przyjemnie robiło mi się pierogi :) Przepis naprawde godny polecenia !!

  • T.M. says:
    5

    Ciasto na pizzę już oceniłem, nie myślałem że to takie proste i że zawsze wychodzi. Ciasto na pierogi robiłem zawsze według przepisu babci czy teściowej. Wczoraj przypomniałem sobie o tej stronie w necie i wybrałem przepis „Ciasto na pierogi z jajkiem”. Wyszło mięciutkie, pulchne, lepsze niż to od teściowej. Farsz do ruskich pierogów też wyszedł jakiś inny, taki swojski. Rodzina przy obiedzie zachwycona, zrobiłem pierogi na kilka dni ale zjedliśmy wszystkie. Pięć gwiazdek, panie Tomasz i wielkie dzięki. I pozdrowienia z małego pueblo w Sierra Norte niedaleko od Madrytu.

  • iwona says:

    ciasto z maki cieplej wody jest genialny zawsze wychodZi mieciutkie ciasto:) dodatkowo dodaje odrobine kurkumy aby ciasto bylo zolte pozdrawiam;)

  • Marzena says:
    5

    Dziś wypróbowałam przepisu na ciasto z jajkiem i masłem. Rewelacja. Jeszcze nigdy ciasto na pierogi nie było tak plastyczne. Robota aż paliła mi się w rękach :) Dziękuję. Pozdrawiam i wesołych Świąt :)

  • Zee says:

    Trzy bardzo dobre przepisy. Za każdym razem ciasto wyszło idealne. Nie potrafię wybrać które było najlepsze.:))

  • Jajcik says:
    5

    Mój wybór na święta to wersja ciasta pierogowego z masłem i bez jajka :) Fajnie zebrane pomysły, bardzo się przydały! :-)

Ilość komentarzy: 142 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php