Żurek – mój ulubiony przepis

Żurek - przepis

Żurek to moja ulubiona zupa i konkurować z nim może jedynie bożonarodzeniowy czerwony barszcz :) Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.

…aż mi ślinka cieknie jak to piszę :-)

Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Zdarzyło mi się niestety wielokrotnie próbować nie do końca poprawnych wersji tej zupy. A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki.

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sekret udanego żurku

Sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach. 

Dokładniej rzecz biorąc chodzi o odpowiednie proporcje składników. Ponieważ każdy z głównych składników żurku jest bardzo charakterny, konieczne jest takie dobranie proporcji, aby zakwas, czosnek, chrzan i mocno mięsny wywar stworzyły perfekcyjnie harmonijną mieszankę. Nie jest to trudne, ale z moich doświadczeń wynika, że jednak dość często coś się nie zgadza.

Żurek w różnych regionach Polski

W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Różnica najczęściej polega na użyciu różnych rodzajów mięsa czy wywaru/bulionu. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki mięsny aromat zupy.

Często spotyka się też w żurku marchew, ziemniaki, a nawet dodatek sporej ilości chrzanu – dla mnie jednak zarówno obecność marchewki jak i ziemniaków odwraca uwagę od tego, co w tej zupie najlepsze. Marchewka dodatkowo wprowadza za dużo słodyczy do smaku zupy. Ziemniaki są do przyjęcia, jeżeli zależy Ci na ugotowaniu sycącego żurku, który stanowił będzie jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Żurek - przepis

Czas przygotowania:

Według podanego niżej przepisu ugotowanie żurku powinno zająć ok. 50 minut.

Składniki żurku

Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Postaraj się też o kupno jak najlepszej jakości zakwasu lub o produkcję własnego.

Podane proporcje powinny wystarczyć na 6-8 porcji.

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy (surowe)
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie żurku

  1. Zaczynam od pogrzania bulionu.

  2. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.

  3. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.

  4. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za wiele :)

  6. Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Przed podaniem kroję kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Żurek - przepis

Zakwas na żurek własnej roboty

Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Jestem ojcem małego dziecka, sporo pracującym człowiekiem, i spędzanie kilku dni na przygotowaniu zakwasu zupełnie mi się nie kalkuluje, szczególnie że tak jak napisałem można go bardzo łatwo kupić. Co innego zakwas do pieczenia chleba ;)

Jeżeli jednak masz czas i chęci na przygotowanie własnej roboty zakwasu, to jest na to prosty i niezawodny sposób:

  1. Do słoika wsyp 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej
  2. Zalej mąkę 0,5 litra wody
  3. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 4-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać)
  4. Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał)
  5. Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa tygodnie

Przepis na żurek

Różne pomysły na podanie żurku

  • Mój ulubiony i zarazem chyba najbardziej klasyczny to żurek z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, a do tego kromka dobrego chleba. I najważniejsze – dużo aromatycznego majeranku :)
  • Bardzo, bardzo smakował mi również żurek, którym poczęstowała mnie koleżanka Asia – w jej domu tradycyjnie podaje się żurek w taki sposób, że najpierw na talerz nakłada się solidną porcję ziemniaków w postaci puree, następnie dodaje się pokrojone drobno kabanosy, zalewa to wszystko zupą i wieńczy solidną łyżką kwaśnej śmietany – PYCHA!
  • Żurek w chlebie – często spotykany na różnego rodzaju imprezach i weselach. Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach.
  • Propozycja mojej koleżanki Marty: „Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki, jak u babci Żur na wodzie, z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami i odrobiną smalczyku ze skwarkami Zakwas oczywiście jedynie własnoręcznie ukiszony.”

Ciekaw jestem, jakie znacie inne formy serwowania żurku i jak się go jada w Waszych domach? :-)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 263 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 263 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • max says:

    spróbuj do żurku dodać marynowane pieczarki :) peetarda :) całe podhale tak robi, te prawdziwe a nie cepry

  • Tadek z PGR-u says:

    Pokurw na maxa. Moj pierwszy zurek ale towarzystwo pozamiatal ;)

  • Gibciaaa says:

    To był Mój pierwszy żurek i dzięki temu przepisowi wyszedł przepyszny. Dziękuję! :)

  • Paulina says:

    Z tym przepisem jedlibysmy żurek codziennie przepyszny, najlepszy ! Dzięki dzięki ❤

  • Dzidzior69 says:

    Czy to ma być kwaśna gęsta śmietana, czy rzadką słodka śmietanka?

  • Krystyna says:

    Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.Podoba mi się Pana blog. Z reguły potrawy łatwe do wykonania, nie wymagające 38 składników, w tym większość trudnych do zdobycia, jak to proponują „mistrzowie” sztuki kulinarnej . Może stanowić sympatyczne wprowadzenie młodych ludzi w kraj smaków i przyjemność gotowania. Moda na gotowanie szaleje, można w tym wszystkim zabłądzić i zwątpić w sens. Ale w Pana wykonaniu zachęca i przekonuje, że to nie jest męczarnia, wyścig z czasem itp tylko jedna z czynności upiększających i wzbogacających życie

  • Karolina says:

    Chciałabym zrobić w tym roku pierwszy swój w życiu prawdziwy żurek na święta i wybrałam właśnie Pana przepis. Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Mam zatem pytanie o zakwas. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą. Tak samo powstawał mój zakwas chlebowy. Czy mogę go w takim razie użyć? Na innych stronach widziałam też że do zakwasu z żurku dodaje się czosnek, ziele angielskie i liscie laurowe. Może do mojego zakwasu wystarczy dodać te składniki? Jak Pan sądzi? Pozdrawiam.

    • Tomek Lach says:

      Zakwas do żurku i zakwas chlebowy to inne produkty i ten chlebowy do żurku się nie nada

    • Kozaczek says:

      Zakwas chlebowy na mące żytniej jest do żurku idealny. Przecież to dokładnie te same składniki – woda i mąka. Wystarczy przed gotowaniem żuru dokarmić zakwas, dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i odstawić na trzy do pięciu dni w ciepłe miejsce. Nie dokładam czosnku, bo działa bakteriobójczo. Dopiero gotową zupę doprawiam kilkoma ząbkami. Tak nastawiony zakwas mieszam codziennie i zwracam uwagę na pleśń. Jeśli się pojawi – żur do wyrzucenia.

    • Piotr says:

      A czymże się one różnią? Składniki te same.
      Co najwyżej konsystencją, ten do chleba jest gęsty, ale jak go wodą rozcieńczyć, to wyjdzie na to samo. Moim zdaniem oczywiście, żuru sam nie robiłem, ale chleb na zakwasie wiele razy.

  • Roksana says:

    Mmmm pycha. Ostatni raz tak dobry żurek jadłam jak byłam mała. Babcia taki robiła :)

  • Milena says:

    Będę pierwszy raz robiła żurek, czy może Pan powiedzieć na jakim mięsie i jak ugotować idealny bulion do żurku? Pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Najlepiej moim zdaniem sprawdzi się esencjonalny rosół tradycyjny, ale z dodatkiem kości wieprzowych albo kawałka żeberek, fajnie też podkręci smak kawałek wędzonej wieprzowiny. Generalnie w żurku najwięcej charakterystycznego smaku uzyskasz gotując już finalny wywar z dodatkiem kiełbasy :)

  • Dorota says:

    Czy bulion może być warzywny, czy musi być na mięsie?

  • Monika says:

    Mniam mniam

  • Sylw says:

    Lulek żurek – śmietana to śmietana jest albo słodka albo kwaśna. Twoje dywagacje przypominają mi Bałtroczyka – blisko poszłam, daleko poszedłem …

  • Karolina says:

    Wyśmienity i już stal sie moim ulubionym !! ;)

  • Tysiula says:

    Najlepszy zurek jaki zrobiłam, szczególnie jestem wybredna bo ciężarna ale nawet teraz masz 6 za przepis!!!

  • Curka Roberta says:

    Drogi Krewetko, bardzo fajny przepis :) pozwolę sobie jednak dodać, że hartujemy jedynie kwaśne śmietany, żeby się nie zwazyly. W związku z tym nie ma potrzeby hartowania śmietany 30% lub 36%. Druga sprawa, to również ta śmietana. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa. Jej smak właśnie powinien być kwaśny, więc raczej nie powinno się dodać do niej śmietany – ewentualnie jakąś kwaśną. Zwróć uwagę, że w polskiej sztuce kulinarnej istnieje również barszcz biały (na zakwasie mąki pszennej) i to bardziej do niego pasuje słodka śmietanka. W kulinarnii Zagłębia istnieje zupa Zalewajka – i to właśnie do niej idealnie pasuje słodka śmietanka. Obowiązkowe są tam również ziemniaki i marchewka – w końcu to wiejska zupa. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Ewa says:

    witam, czy można użyć kostki rosołowej? pozdrawiam Ewa

    • Tomek Lach says:

      Jak mnie masz innej możliwości to ujdzie i kostka, choć polecam spróbować bez kostki na samej wodzie, będzie bardziej postny wtedy ;)

  • Adrian says:

    Klasa żurek, zawsze wracam po przepis żeby nic nie pomylić! Żurek to męska zupa :)

  • Adam says:

    Witam, nie mam juz czasu na zrobienie bulionu. Czy zatem można użyć kostki rosołowej ?
    Pozdrawiam, Adam

  • AAnM says:

    Zrobiłem raz z tego przepisu i teraz robię ciągle, czasami coś zmienię bo lubię łamać przepisy jak Karol Okrasa, ale podstawa zawsze ta sama, polecam ten przepis, jest świetny!

  • Iwona says:

    Naprawdę polecam szczególnie dla osób rzadko gotujących banalny przepis a smak mega boski
    . Dziękuję za ten przepis

  • Jakub says:

    Dziś robię pierwszy w życiu zurek właśnie z tego przepisu i mam kilka pytań (pewnie dlatego ze nie jestem mistrzem kulinarnym:))
    1. Boczek surowy czy wędzony?
    2. Śmietanka 30% jest dobra? Szukałem śmietany 30% ale nigdzie nie było:(
    3. Polecacie zakwas jakiejś konkretnej firmy?

    • Tomek Lach says:

      1. Boczek dowolny, ale wędzony najlepszy
      2. Wszystko jedno :)
      3. To musisz już sam sprawdzić i przetestować kilka opcji, zostać przy tej która najlepiej smakuje

  • Justyna says:

    Super przepis, wyszło pysznie za pierwszym razem, dzieki! :D

  • Sabina says:

    Pyszny.Rodzina go uwielbia

  • anna says:

    Jesteś coool i Twój przepis też :) mój mąż był zachwycony i powiedział ze to najlepszy żur jaki jadł

  • misza says:

    Znakomity przepis. Wcześniej gotowałem wg własnego uznania, ale bywał za ciężki albo za kwaśny… Wreszcie wszystkie smaki wyważone! Dziękuję!

  • Dorka says:

    Z przepisu korzystam zawsze kiedy najdzie mnie ochota na żurek.Naprawdę fajny przepis, a żurek jeszcze lepszy:)pychotka :D

  • Kasia says:

    Zajebisty żurek, jak ugotowałam na obiad, tak do tej pory nie mogę przestać jeść. Dziękuję. Myślalam, że ugotowanie żurku przerasta moje możliwości, ale na szczeście nie. Wszystko jest możliwe, także spełniajmy swoje marzenia!!!!

  • Klaudia says:

    Witaj, przepis wydaje się być prosty, niedługo też spróbuję ugotować ten tak chwalony w komentarzach żurek powiedzcie mi proszę tylko jedną rzecz- czy ten boczek ma być wędzony????

  • Piekareczka says:

    Ja robię kwas na żur z zakwasu chlebowego
    150g(3 łyżki) zakwasu żytniego(najlepiej na mące t2000), 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz według uznania i około 0.5-0.7l wody 4-5 dni i jest super kwaśny, a żur ma dodatkowy, fajny smak kiszonki czosnkowej tylko nie można za długo trzymać surowego czosnku i ziół, bo zapleśnieje-max 4 dni. Ja to co zostaje, wlewam do 0.5l butelki i trzymam w lodówce, bez problemu czasem nawet 2 miesiące

  • Ewa says:

    pyszny zurek

  • Mariusz Ch says:

    Mega żurek, chyba najlepszy jaki kiedykolwiek jadłem. I to zrobiony własnoręcznie.
    Jako bazę zrobiłem rosół także wzorując się na przepisie Tomka, z tym że wyłącznie na kościach wieprzowych i wycinkach z szyjki kurczaka. Tłuściutki, aromatyczny, mniam :)

  • Max85r says:

    Mega mega pyszny, jak tylko znalazłem ten przepis to się z nim nie rozstaje. Mniammmm

  • Beata says:

    Zrobiłam ten żurek na jutro. Z malutką zmianą: dodałam troszeczkę starkowanej marchewki i selera. Wyszedł przepyszny. Taki jak lubię. Teraz żurek będzie gościł u nas częściej – nie tylko na Wielkanoc Świetny przepis. Pozdrawiam

  • Paweł says:

    Pierwszy żur w życiu i wyszedł niepowtarzalny. Dziękuję za podzielenie się przepisem. Pozdrawiam serdecznie.

  • Natalia says:

    Właśnie skończyłam gotowanie żurku trzymając się dokładnie przepisu – cała kuchnia pachnie cudownie podsmażonym boczkiem i cebulką – i przyszedł czas na próbę… Żurek wyszedł rewelacyjny, aromatyczny, po prostu petarda! Do tej pory na święta robiłam żurek z torebki (z proszku) i jakoś nigdy smak żurku mnie nie przekonywał – raczej zmuszałam się do jego jedzenia. Tym razem zmobilizowałam się, bo pierwszy raz na święta zostaje u mnie mój narzeczony i jestem baaaardzo z siebie dumna, że się udał, ale prawda jest taka, że bez tego świetnego przepisu nie wyszedł by taki. Wielkie dzięki za wspaniały przepis!! I Wesołych Świąt – z przepysznym żurkiem oczywiście:)!!

    • Tomek Lach says:

      Natalio dziękuję za komentarz i miłe słowa, podejrzewam że to musiała być szybka droga przez żołądek do serca narzeczonego :D

  • Annna says:

    Zrobiłam ten żurek w zeszłym roku. Pierwszy raz w życiu. Trzymałam się przepisu. Wyszedł przepyszny. W tym roku znowu go zrobię. Obiecałam rodzinie. Ten przepis jest w sekcji moich ulubionych w moim zeszycie z recepturami :) Dziękuję!

  • emilia says:

    Robilam w zeszlym roku na swieta i teraz tez robie. Idealny!!!! Wszystkim polecam :-)

  • wiwi says:

    ten zurek jest przepyszny mniam polecam

  • Mirka says:

    Kochani bede probowac ☺ trzymajcie kciuki pierwszy raz no czytam komentarze moze nie bedzie tak trudno

  • Iza says:

    Przepis super żurek wyszedł pierwsza klasa
    Mąż zajadal się i ciągle pyta kiedy znów zrobie
    Trzymałam się ściśle wg przepisu jest przepyszny myślałam że starczy caly gar na 2 dni no i się pomyliłam pyszny polecam

  • Slavo says:

    Cytat: Propozycja mojej koleżanki Marty: „Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki, jak u babci Żur na wodzie, z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami i odrobiną smalczyku ze skwarkami Zakwas oczywiście jedynie własnoręcznie ukiszony.”
    Odpowiedź: A co w tym „postnym żurku” robi odrobina smalczyku ze skwarkami, ha?

    A znają Państwo historię o tym, co to znaczy, że żur był onegdaj dzielony na „postny” i „bogaty”, tudzież „królewski”, ha?

    Jeśliście ciekawi, to Wam oną historyję opiszę, ale nie chcętu Panu Tomaszowi, jako gospodarzowi owego bloga, w kompetencyje wchadzać… ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • Weronika says:

    Bardzo dziękuję za doskonały przepis. Żur wyszedł tak, jak powinien, po prostu rewelacja.

  • Li says:

    Zrobiłam swój zakwas I rosół na bazę ale to nie to :( zdaje mi się że klu tkwi w tych wędzonych miesach)

  • Aneszka says:

    Mam zakwas na chleb, tyle, że jest gęstszy… i pytanie jak to przeliczyć.

    • Krzysztof says:

      Nie trzeba przeliczac… Ot, jezeli zakwas na chleb jest juz kwasny, wystarczy go rozcienczyc, zeby mial konsystencje smietany, nie za gestej. Ale po rozcienczeniu musi nadal byc kwasny, bo przeciez wlewa sie go do zupy na bazie rosolu wolowego, lub na bazie rosolu z wedzonki, a ten nie jest kwasny. Po wlaniu zakwasu zupa bedzie mniej kwasna, bo zakwas sie jeszcze bardziej rozcienczy, ale maka w zakwasie spowoduje, ze rosol zacznie gestniec. Jaki gesty I jaki kwasny zalezy of indywidualnego smaku/gustu. Jezeli jest juz wystarczajaco kwasny, ale nie jest jeszcze wystarczajaco gesty, mozna zatrzepac maka zytnia z woda, wtedy zgestnieje bez zbytniego zakwaszenia, reszta smaku jest ze smazonej wedzonki z cebulka pokrojona w kostke, bialej kielbasy /jak kto woli, majeranku, mozna troche doslodzic I dosolic/ domagowac, kto uzywa przyprawy Maggi, dodatek czosnku startego /rozgniecionego tez smak zaokragli. Dodatek smietany uszlachetni. Smacznego.

  • qqryq says:

    „Od lat” się zastanawiam w czym tkwi fenomen żurku? Może właśnie znalazłem odpowiedź?

  • Ffghbv says:

    A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Czosnek, ziemniaki w kostke, marchewka mala starta, lisc laurowy, ziele ang, pieprz, sol, duzo majeranku, jajka i zakwas, nieraz dodaje smalcu wedzonego. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce! Ta zupa przypomina mi barszcz bialy ale kazdy ma swoj smak, na pewno jest pyszna :-)
    Pozdrawiam :-)

  • eryk says:

    Chyba następnym razem albo dam łyżeczkę albo w ogóle nie dam chrzanu ale jeszcze taki żurek mi nie wyszedł w życiu.

  • Marzena says:
    5

    Super przepis – mąż się zajadał i co chwilę mówil mmmm ;) Następny spróbuje z własnym zakwasem :)

  • Paula says:
    5

    Najlepszy jaki w życiu jadłam :-) przepyszny żurek :-) dziękuję za super przepis :-) Pozdrawiam :-)

  • lulek żurek says:
    5

    Śmietana jest kwaśną, śmietanka- słodka.Warto to uwzględnić podając przepis.

  • Marcin Kubaj says:

    Przepis mysle ze dobry wyprobuje bo chce zrobic w niedziele zeby byl na nowy rok w sam raz na kacka :)

  • Paweł says:
    5

    P E T A R D A !!!! rewelacyjny żurek .. :)

  • Bianka says:
    5

    Przepis super, żur pyszny, ale chrzan mi przeszkadza. Następnym razem nie dam. Dzięki za przepis, pozdrowienia :)

  • Ania says:
    5

    Przepyszny , aromatyczny, pierwszy raz w życiu wyszedł mi żurek. Dziękuję za przepis.

  • Anka says:

    Super ! Zrobilam wedle przepisu ! Pyszny zurek jak u babci ! Dziekuje!

  • Beata says:
    5

    Robiłam swój pierwszy w życiu żurek korzystając z tego przepisu, pychotka! :)

  • Krzysztof says:

    Polecam dodać nieco pieprzu ziołowego.

  • elka says:

    Wspomnienie – na wodzie, z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, zalany zakwasem z babcinego pieca, Do tego wytopiona słoninka czasem z cebulą – ówczesna i pajda babcinego chleba. I to było śniadanie! Babcia nie gotowała żurku na obiad. Dlatego ja robię na wywarze z kiełbasy lub wędzonki a dalej jak w Twoim przepisie. Bez warzyw.

  • Mantra says:

    Świetny przepis:-) w końcu udał mi się żurek:-) dziękuję:-)

  • Paulina says:
    5

    Żurek wyszedł przepyszny !!!Polecam ten przepis:)

  • Kasia Śm. says:

    Ugotowałam wczoraj niniejszy żurek – z pewną nieśmiałością i niepewnością, czy z tutejszych chicagowskich składników wyjdzie. Dziś małżonek ogłosił, że żurek ów „przechodzi do pierwszej piątki Zup Świata”. Dzięki za pyszny przepis!

  • Gosia says:

    A jaki to ma.byc chrzan?

  • Sławek Dz. says:

    Przepis jest suuuper, ja dodałem pod koniec gotowania mieszając zozbełtane surowe jajko, dało to fajną jajeczną zawiesinę.
    Pozdrawiam

  • Majka says:
    5

    Bardzo dobry. Ugotowalam na wlasnym zakwasie. Polecam ten przepis!

  • Aryx_PL says:

    Najlepszy żurek jaki osobiście w życiu ugotowałem.
    Może kiedyś zrobię lepszy ale puki co ten ma mistrza. :-)

  • Kowal says:

    Zakochałem się! W przeciwieństwie, to torebki i kupnego zakwasu (wywracał on moje kubki smakowe), zakwas własnej roboty daje idealny smak, pieszczący język :D

  • jan says:

    u mnie kiedyś jadalo się zur często przy okazji pieczenia chleba.robilo się wywar z miesa warzyw i dodawalo się rozcieczony zakas chlebowy przeważnie razowy, był super………ale tobylo dawnooooooooooo,inna maka inne warzywa inne mieso.

  • Bogusia says:
    5

    Pyszna. Dodałam do śmietany trzy łyżki mąki bo lubię gęstą.

  • Robert says:
    5

    Ja od jakiegoś czasu po prostu zakwas robię sam a to dlatego, że kiedyś kupiłem mąkę do wypieku chleba żytniego i tak ona przeleżała prawie dwa lata w szafce aż wpadłem na pomysł aby zrobić swój zakwas. Zalewam mąkę żytnią i pszenną letnią wodą przegotowaną ilość dowolna jak chcesz gęsty do więcej mąki a jak nie to reguluj ilością wody, dodaję trochę soli zakręcam słoik aby mi podczas fermentacji nie wykipiał i odstawiam w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach schładzam, ostrożnie odkręcam i dodaję czosnek( najlepiej zmiażdżony) odstawiam do lodówki po kolejnym tygodniu – zakwas idealny, delikatnie kwaśny w odróżnieniu od sklepowych nie taki zajzajer.

  • Fiodor says:
    5

    Bardzo dobry żurek według tego przepisu. Ale trzeba uważać na zakwas. Zakwas na biały barszcz nie nadaje się.

  • EmPe says:
    5

    Naprawdę dobry przepis. Przekonał do żurku już nie jedną osobę, która wcześniej nie lubiła tej zupy. Dla mnie idealny.

  • Ania says:
    5

    Palce lizać :)

  • Konsti says:

    Żurek gotuję tylko według tego przepisu. Pychotka ! :)

  • Najlepsze przepisy says:
    5

    Uwielbiam żurek z jajkiem! :)

  • makryma says:

    Pyszny, z tym że ja dodaję ziemniaki i trochę kiełbasy śląskiej

  • Julia says:

    Bardzo dziękuję za tak fantastyczny przepis! Przygotowując się do Wielkanocy, szukałam przez dłuższy czas ciekawego przepisu na żurek, jako że dostałam ze wsi świetny zakwas. Ale trafiłam dopiero w sobotę godzinę przed planowanym gotowaniem. Teraz będę robić tylko wg tego przepisu :)

  • Joanna Stefaniak says:

    Żurek czeka na męża aż wróci z pracy. Wyszedł mega, a ja nie wytrzymałam i już troszeczkę ubyło:-) Robiłam już drugi raz z tego przepisu, nie szukam innego, bo jest idealny. Pozdrawiam

  • Jolanta Chabelska says:
    5

    Panie Tomku, doskonały przepis! Ugotowane, smak sprawdzony, palce lizać. Dziękuję i pozdrawiam.Jolanta Chabelska

  • Asia Karczewski says:

    Super przepis. Zycze Wesolych Swiat.
    Pozdrawiam z New Jersey

  • Roli says:

    No super zur dziękuję….!!!

  • Ilona says:

    Ja rozcieram w moździerzu kilka ząbków czosnku z solą i łyżką majeranku,taką mieszankę dodaję do żurku i gotuję, polecam spróbować

  • Ania says:
    5

    Od momentu, kiedy pierwszy raz zobaczyłam Twój przepis na żurek i zakwas nie robię go inaczej ! Jest najlepszy ! :) A pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tej zupy :)

  • Jaras says:
    5

    Ja nie będę komentował. Powiem słowa mojej żony : bardzo dobry zajebisty. Dzięki za przepis. Pozdrawiam u Wesołych Świąt.

  • Asia says:

    Śmietany 30% czy śmietanki??
    Nigdzie nie ma śmietany wiecej niż 18%
    Czy może być18? :)

  • Californiagirl says:

    Jestem z Kalifornii i niestety w Kalifornii trudno o taki zakwas. Teraz przebywa w Polsce i właśnie zrobiła na święta ten żurek. Chyba „przemycę ” butelkę lub tez ma żytnią i zrobię tam znajomym bo nie ają pojęcia jakie to dobre ! :)

  • Iza says:

    Robiłam kiedyś żurek z Pańskiego przepisu, wyszedł przepyszny.

  • Ola says:

    Hey, czy mógłbyś polecić jakiś gotowy zakwas do kupienia w sklepie?
    Dziękuję :)

  • Agnieszka says:

    Panie Tomaszu drogi..:)Posiadam roczny zakwas żytni do wypieku chleba.Jest dosyć gęsty.Czy mogę go spożytkować na żurek?Chodzi mi o to,czy jak dodam odpowiednią ilość i rozcieńczę wodą,to będzie git?Pozdrawiam serdecznie:)

  • Iwona says:

    Żurek jest idealny, swietny przepis. Właśnie degustuje swoje dzieło z Pana receptury. Pozdrawiam.

1 2
Ilość komentarzy: 263 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php