Na czasie:

Żurek – mój ulubiony przepis

Żurek - przepis

Żurek to moja ulubiona zupa i konkurować z nim może jedynie bożonarodzeniowy czerwony barszcz :) Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.

…aż mi ślinka cieknie jak to piszę :-)

Tworząc ten przepis chcę oprócz samej receptury omówić najważniejsze elementy dobrego żurku. Zdarzyło mi się niestety wielokrotnie próbować nie do końca poprawnych wersji tej zupy. A to żurek był zbyt kwaśny, a to zbyt gęsty, czasem przypominał mdłą kartoflankę, innym razem zaś najwięcej w talerzu było marchewki.

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Sekret udanego żurku

Sekret udanego żurku tkwi przede wszystkim w odpowiednio zbalansowanych smakach i aromatach. 

Dokładniej rzecz biorąc chodzi o odpowiednie proporcje składników. Ponieważ każdy z głównych składników żurku jest bardzo charakterny, konieczne jest takie dobranie proporcji, aby zakwas, czosnek, chrzan i mocno mięsny wywar stworzyły perfekcyjnie harmonijną mieszankę. Nie jest to trudne, ale z moich doświadczeń wynika, że jednak dość często coś się nie zgadza.

Żurek w różnych regionach Polski

W różnych regionach kraju żurek gotuje się wedle różnych receptur. Różnica najczęściej polega na użyciu różnych rodzajów mięsa czy wywaru/bulionu. Do żurku używa się wędzonych kości, wędzonki, szynki, smażonej kiełbasy, białej kiełbasy, czy żeberek – ja mam jeszcze inny sposób, dzięki któremu uzyskuję głęboki mięsny aromat zupy.

Często spotyka się też w żurku marchew, ziemniaki, a nawet dodatek sporej ilości chrzanu – dla mnie jednak zarówno obecność marchewki jak i ziemniaków odwraca uwagę od tego, co w tej zupie najlepsze. Marchewka dodatkowo wprowadza za dużo słodyczy do smaku zupy. Ziemniaki są do przyjęcia, jeżeli zależy Ci na ugotowaniu sycącego żurku, który stanowił będzie jednodaniowy obiad dla całej rodziny.

Żurek - przepis

Czas przygotowania:

Według podanego niżej przepisu ugotowanie żurku powinno zająć ok. 50 minut.

Składniki żurku

Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Postaraj się też o kupno jak najlepszej jakości zakwasu lub o produkcję własnego.

Podane proporcje powinny wystarczyć na 6-8 porcji.

  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy (surowe)
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie żurku

  1. Zaczynam od pogrzania bulionu.

  2. Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i smażę na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.

  3. Do gorącego bulionu dodaję zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotuję wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.

  4. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieram w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za wiele :)

  6. Zupę gotuję w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaję śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka.

  7. Przed podaniem kroję kiełbasę w plasterki, a zupę doprawiam solą i pieprzem do smaku.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Żurek - przepis

Zakwas na żurek własnej roboty

Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Jestem ojcem małego dziecka, sporo pracującym człowiekiem, i spędzanie kilku dni na przygotowaniu zakwasu zupełnie mi się nie kalkuluje, szczególnie że tak jak napisałem można go bardzo łatwo kupić. Co innego zakwas do pieczenia chleba ;)

Jeżeli jednak masz czas i chęci na przygotowanie własnej roboty zakwasu, to jest na to prosty i niezawodny sposób:

  1. Do słoika wsyp 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej
  2. Zalej mąkę 0,5 litra wody
  3. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 4-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać)
  4. Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał)
  5. Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa tygodnie

Przepis na żurek

Różne pomysły na podanie żurku

  • Mój ulubiony i zarazem chyba najbardziej klasyczny to żurek z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, a do tego kromka dobrego chleba. I najważniejsze – dużo aromatycznego majeranku :)
  • Bardzo, bardzo smakował mi również żurek, którym poczęstowała mnie koleżanka Asia – w jej domu tradycyjnie podaje się żurek w taki sposób, że najpierw na talerz nakłada się solidną porcję ziemniaków w postaci puree, następnie dodaje się pokrojone drobno kabanosy, zalewa to wszystko zupą i wieńczy solidną łyżką kwaśnej śmietany – PYCHA!
  • Żurek w chlebie – często spotykany na różnego rodzaju imprezach i weselach. Super to wygląda i fajnie smakuje, bo żurek i chleb to dobre połączenie. Chleb do serwowania żurku można często kupić lub zamówić w lokalnych, niedużych piekarniach.
  • Propozycja mojej koleżanki Marty: „Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki, jak u babci Żur na wodzie, z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami i odrobiną smalczyku ze skwarkami Zakwas oczywiście jedynie własnoręcznie ukiszony.”

Ciekaw jestem, jakie znacie inne formy serwowania żurku i jak się go jada w Waszych domach? :-)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 264 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 264 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • gwiazdeczka says:

    Dziękuję ;)

  • gwiazdeczka says:

    A smietana to kwaśna czy slodka? bo ja nigdy nie wiem jak nie jest dokładnie zaznaczone czy słodka czy kwaśna ;/

  • NINA says:

    Jeden z lepszych przepisów w internecie. Zrobię taki sam na te święta. Moje gratulacje.

  • Jurek says:

    witajcie. Z malutkimi zmianami jak :podwujnie wedzona kielbasa zamiast surowej ugotowalem zurek. Nie powiedzieliscie ze potrzebne beda pasy bespieczenstwa dla konsumentow. Moja zone prawie wymiotlo jak skosztowala. Dzieki

  • Christoph says:

    Bardzo dobry przepis.Zurek juz jadlem ale sam gotowalem pierwszy raz. Smakowal bardzo.

  • Agnieszka says:

    A jedliście żur z białym serem? Ja nie wyobrażam sobie żurku bez kiełbasy, jaja, pajdy chleba i kawałków twarogu. Po takim daniu trzyma do końca dnia. Jadł ktoś?

  • Olaa133 says:

    Jeżeli mam swój zytni zakwas na chleb to mogę go jakoś rozcienczyc i użyć także do zurku? Czy lepiej zrobić od nowa tylko na żurek?

  • tralala says:
    5

    To ma być bulion jarzynowy czy na mięsie?

  • Ol says:
    5

    Pierwszy własny żurek i taka rewelacja. Przepis prosty, jasny. Super! ;)

  • Dominik says:

    moje ręce pachną majerankiem od tego tarcia

  • Michał says:
    5

    ten przepis jest najlepszy, korzystam z niego od lat. Polecam!

  • Flo says:
    5

    Elo :) u mnie np taki zurek tez robi sie posny, na wodzie. Ale na stole zawsze jest maslo ro wrzucenia, chrzan (w korzeniu) do bezposredniego tarcia, oraz tarty ser zolty i pokrojona w kostke szynka, poledwica i boczek. Kazdy sam sobie dorzuca wg upodoban :)

  • Nico says:

    Ja pamiętam żurek mojej babci w wersji ze smażonym jajkiem. Na dno talerza poduszone ziemniaki,smażona kiełbasa i jajo sadzone i wszystko zalane pysznym żurem na wędzonce☺

  • Joanna says:

    Mam swoj gesty zakwas. Piszesz aby dodac 500 ml zakwasu. Pytanie bardzo wazne: w jakich proporcjach rozcienczyc zakwas domowy z woda, bo chyba 500 ml gestego zakwasu nie nalezy dodawac?

  • Wiktoria says:

    Witam. Mam zamiar przygotować żrurek w 2 oddzielnych garnkach ponieważ nie mam jednego wielkiego. Czy mogę rozłożyć po połowie składniki na 2 garnki? (np.W jednym i drugim po litr bulionu, po 250 zakwasu itd?)

  • Małgorzata says:

    Mam pytanie odnośnie boczku…

    Wędzony czy parzony? :)

  • Sabina says:
    5

    Super przepis, żurek – rewelacja.

  • lunatyczk says:
    5

    a ten chrzan, to swiezy, wlasnorecznie starty, czy moze byc ze sloiczka? moze byc tez chrzan smietankowy? niegdy nie gotowalem zurka, chcialbym sprobowac

  • Marek says:

    Miazga !!! Najlepszy żurek jaki w życiu mi wyszedł ! Wielkie dzięki za przepis !

  • Benek1910 says:
    5

    Przepis super. Ja daję jeszcze wędzone żebro od samego początku gotowania bulionu. No i oprócz białej daję jeszcze Toruńską pokrojoną w plasterki gdzie połowę toruńskiej wrzucam po prostu pokrojoną w plasterki a drugą połowę przed wrzuceniem najpierw smażę. Pozdrawiam.

  • Adam says:
    4

    Jedna z moich ulubionych zup

  • NNN says:

    Czy zamiast chrzanu można dodać trozkę musztardy ?

  • Magda M. says:
    5

    Rewelacyjny! Polecam!

  • Klara says:
    5

    Przepyszny, zawsze robię go z tego przepisu

  • jazzfanka says:

    Pychotka, ten przepis. Właśnie zrobiłam z swojego zakwasu. Mniam

  • johann says:

    Do robienia zakwasu nalezy jeszczue dodac kawalek skorki z chleba,troche soli i przynajmniej jeden rozgnieciony zabek czosnku.Sloik mozna zakrecic.

  • Marzena Rosinska says:
    5

    Sprawdziłam,przepis doskonały ,wywazone proporcje:-) Gratuluję i zyczę kolejnych sukcesów kulinarnych.

  • Efcia says:

    Przepyszny, wypróbowałam, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła małych zmian. Dodałam jednego pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka, a podajemy z grzankami z czerstwego chleba bez jajka, bo tak lubi moja córka . Pycha

  • Paula says:

    taki przepis to rozumiem… A nie jeszcze marchewka ?? ktora zmienia smak… Ja gotuje wedlug takiej podobnej receptury jak Ty i wychodzi znakomity żur taki jaki powinien byc. Pozdrawiam

  • Anusia says:
    5

    Przepyszna zupa!

  • Monika says:

    Witam, czy żurek koncentrat z Krakusa to będzie to samo co zakwas? Teraz patrzę, że coś takiego kupiłam. .. może być zamiast zakwasu?? :-/

  • laik says:

    no i wyszedł żurek mnimm , mniamm

  • Ola says:
    5

    U mnie w domu najpierw na talerz nakłada sie ziemniaka pokrojonego na mniejsze kawałki, kiełbasę, nieraz niepokojona tylko w większym kawałku, jajko i ser biały i to wszystko zalewa sie żurkiem :) jak ktos chce to na to kładzie jeszcze łyżeczkę chrzanu(lub wiecej, to juz według uznania) Taki żurek jest bardzo syty i wlasnie taki sposób lubię najnardziej :)

  • natus says:
    5

    Przepyszny żurek :-)

  • barszczyk says:

    Dla mnie zbyt mało czosnku – 1 ząbek , hmm to nie żurek.
    Ja dodaję 4-5 ząbków czosnku roztartego w soli.
    Żur musi mieć posmak czosnku – i to mocno.

  • Szymon says:

    „Masakra” dla podniebienia, oczywiście w pozytywnym znaczeniu tego słowa. Mina żony wracającej z pracy, córki ze szkoły – bezcenna.
    Przepis na ^6^.

  • Kasia says:

    Dziś też zrobię żur z Twojego przepisy, ale podam po swojemu, czyli z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz kiełbasa podsmażoną z cebulką przepisu mojej mamy, pychota :)

  • Joanna says:
    5

    Wspaniały przepis, żurek robiłam po raz pierwszy, mniam! Polecam serdecznie i dziękuję :-)

  • Ella says:

    Przepyszny!

  • Ela Różycka says:

    Dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy żur korzystając z tego przepisu ale nie w całości :) Najpierw zrobiłam bulion wołowy :) uwielbiam wyszło mi pól dużego gara i ten wywar bez zawartości wykorzystałam do zupy.
    Później podsmażyłam cebulkę ( pokrojoną w piórka) z boczkiem. Dodałam podsmażone razem do przecedzonego bulionu. Jak zagotowałam około 10 minut wrzuciłam uwaga biała fasole typu Jaś ( to akurat pomysł mojego męża) . Jak fasola była już prawie miękka wrzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek w plasterki . Doprawiłam majerankiem, curry( moja ulubiona kurkuma się skończyła) solą, pieprzem ostrym i ziołowym ( uwielbiam) plus słodka papryka. Gotowałam do miękkości ziemniaków. Na koniec dwie butelki żuru ze sklepu :) Oczywiście osobno ugotowałam jajka :) Zjadł nawet mój 4-letni wybredny syn :d a ja już przeszperałam bloga na inne zupy i znalazłam fajowy przepis na zupę cebulowa której nie jadłam odkąd przestałam pracować w kuchni :(((

  • M. Lehmann says:

    Hallo,
    a jak sie robi zalewajke.
    Czy podobnie.
    Lehmann

  • Ana says:

    Dziękuję za przepis,żurek wyszedł doskonały.Tyle tylko,że ja robię zakwas według mojego przepisu i dodaję jeszcze ziemniaki do zupy,bo poprostu tak lubię.Ale całość jest naprawdę super.Naprawdę polecam.

  • Sospiria says:
    5

    Rewelacyjny przepis!!!! Żurek przepyszny!!! Sposób wykonania jasny i czytelny, wyjaśniony krok po kroku. Brawo!!! Gratuluję i dziękuję za przepis.

  • klaus says:

    Ludzie zrozumcie to w końcu!!!! nie ma żurku z jajkami, ani białą kiełbasą!!! to jakaś schiza!!! Zakwas to prawdziwa kulinarna sztuka. Prawdziwy zakwas wyrabia się najpierw z mocno upieczonej piętki chleba plus woda, gdy już powstaną kwasy w wodzie po odcedzeniu dodaje się mąkę żurkową, plus czosnek. przez trzy dni trzy ma się go np we słoiku w cieple, dopiero potem daje do lodówki. Żur najlepiej kisić około 6 dni przed gotowaniem. gotowanie żurku to woda, to kości ( nie wędzone bo psują smak ) ŻADNEGO BULIONU!!!!! marchewka w bardzo drobną kostkę, kiełbacha w kostkę, możemy dodać szynkę w drobną kostkę, pietruszkę 1 sztuka cała, ciutek ziół prowansalskich, liść laurowy, czosnek w kostkę, ciutek majeranku i gotujemy :) gdy zacznie nam bulgotać lejemy zakwas. W między czasie gotujemy kartofle w kostkę po odcedzeniu dajemy je do żuru. na koniec kroimy cebulę w kosteczkę i złocimy ją na smalcu i wszystko wlewany do pyrkającego żuru :) jeżeli już ktoś musi to niech doda łyżkę wegety :)

    • Radzio- Pierwszy Lepszy Lach :D says:

      Dzień dobry! :D Mnie wędzona kość smaku nie psuje, a co do bulionu vel wywaru, to moim wyborem jest, aby żur służył czemuś więcej, niż tylko „podniebieniu”. :D :D

    • donia says:

      klaus, twój przepis to ŻUR ŚLĄSKI. A tu rozmawiamy o żurku no name, smaczny, ale do ślązaka nie dorasta…

  • Ola says:
    5

    Fenomenalny żurek! Najpyszniejszy jaki jadłam. Cała rodzina była zachwycona!

  • Gość_Bob says:

    Jeszcze nigdy nie zrobiłem samodzielnie żurku. Jak nastawię kwas i się zakisi to go po prostu wypijam i to jest koniec produkcji mojego żurku. Główne moje pytanie brzmi czy „zakwas żytni” to jest sam kwas z nad mąki czy to (kwas zabełtany z mąką) jest wymieszane i w jakich proporcjach. Tego nie ma w przepisie. Ja do produkcji kwasu daję 120g mąki (w części utarty chleb żytnioprzenny) i 15g soli na słój litrowy. Kto wie niech powie tzn. napisze?

  • Gość says:

    Dziękuję za przepis! Żurek jest pyszny :)

  • gregor says:

    Dzięki za przepis,wyszedł mega smaczny

  • Radzio- Pierwszy Lepszy Lach :D says:

    Podane proporcje powinny wystarczyć na 6-8 porcji lub znacząco więcej, bowiem „wydajność” tłuszczu zwierzęcego jest bardzo wysoka.
    >2litry bulionu (wywar ze szpiku!- i wędzonych kości)
    >500 ml zakwasu żytniego
    >100g lub dwie małe, białe kiełbasy (surowe)
    >100 g boczku uwędzonego
    >200 g słonina ze skórą
    >1 duża cebula (grzecznie wyprosić!)
    >2 łyżeczki chrzanu koniecznie!
    >1 ząbek czosnku (grzecznie wyprosić!)
    >3 łyżki śmietany 30% lub 36%, a dla lubiących lekkostrawne tłustości więcej!
    >suszony, starty majeranek ile dusza potrzebuje, bowiem dla żołądka i „reszty” jest stosowna ilość w kiełbasie (bywa, że jest to wyrób własny)
    >sól i pieprz do smaku, w białej kiełbasie jest go dość!
    >do podania ugotowane na twardo jajka

    Dalej już samodzielnie. :D

  • Radzio- Pierwszy Lepszy Lach :D says:
    5

    Dzień dobry Tomku Lachu! :)Z pośród wszystkich komentarzy wytropiłem Twój, w którym napisałeś, że skłaniasz się ku lekkostrawności żurku. Pięknie! Podpowiem Ci za tym- najlżej strawne są potrawy wysokotłuszczowe, rozsądnie jajeczne, niskomięsne, czyli wpakuj dużo słoniny do żurku, dołóż rozsądnie jajek i dosłownie okraś całość białą kiełbasą(fakt- mięso jest DŁUŻEJ trawione, nie ciężej ;)). Dzieło udekoruj oczywiście majerankiem, a czosnek, czy cebulę zostaw tym, którzy z kraju pochodzenia cebulowych się wywodzą. W ten prosty sposób zjesz jak Bóg i poznasz na wieki smak prawdziwego polskiego jadła. Smacznego! :D

  • Przemas says:
    5

    Dzieki za przepis wyszedl fantastycznie:-)

  • Ala says:

    Witajcie, chrzanu używacie takiego ze słoika ze supermarketu, czy obrany korzeń i starty?:)

  • grazka says:

    Jak tylko przeczytalam to slinka leciala! Juz zrobilam zakwas. Jak wyjdzie dobrze, odpisze za pare dni.

  • Krzysiek says:

    Akurat jest czas, aby ten przepis sprawdzić, pochwalę się potem

  • Emilia says:

    Hej! Jakiego boczku najczęściej używasz do tego żurku?

    • Tomek Lach says:

      Coraz częściej gotuję żurek bezmięsny i lekkostrawny :) ..a jeżeli używam boczku to surowego i wędzonego

    • Emilia says:

      Dziękuję za odpowiedź!:) Żurek przygotuję na Wielkanoc, więc raczej musi być konkretny – z kiełbaską i boczkiem.

  • Aga says:

    Pierwszy raz zrobiłam zupę ściśle wg przepisu. Żurek jest boski, cudowny, wspaniały, najlepszy z dotychczasowych! Nigdy już nie zrobię inaczej. Kiełbasek zawsze podsmażyłam. Błąd. Surowa, gotowana potem w bulionie jest genialna, trzeba tylko kupić dobrą. Dziękuję serdecznie!

  • Paweł says:

    Koleżanka Marta sądzi, że „chudy żur…postny, piątkowy” zawiera „odrobinę smalczyku ze skwarkami” – bardzo zabawne…

  • Kawon says:
    5

    Zgadzam się z przedmówcami żurek wyszedł po prostu taki jak u babci. Pycha! A przepis ląduje w moim zeszycie. Wielkie dzięki

  • Monika says:
    5

    Uwielbiam żurek. Kocham miłością wielką od lat wielu, ale nigdy nie podjęłam się jego ugotowania, bo wydawał mi się bardzo trudny. Niestety, w kuchni to ja mogę tylko zmywać… Żurek „chodził za mną” od kilku dni, ale jakoś nie mogłam na niego trafić. Mąż również wspomniał, ze bardzo chętnie zjadłby żurek, więc postanowiłam spróbować. Znalazłam Twój przepis i wiem już, że masz moją wielką wdzięczność za ten przepis i „łopatologiczne” wyjaśnienie :-D Żurek wyszedł po prostu doskonały. Idealny smak, w idealnych proporcjach :-D Przygotowałam wywar z żeberek, szpondru i udek z kurczaka. Do tego dość chudy boczek wędzony surowy, własnoręcznie starty chrzan, majeranek i cebulka od znajomego rolnika i jajka od kur z wolnego wybiegu. Jedynie kiełbasa i śmietana ze sklepu. Ten przepis jest po prostu idealny :- A ja zaczynam mieć nadzieję, że zmywanie nie będzie jedyną czynnością w kuchni, jaka mi będzie wychodzić:-D Bardzo Ci dziękuję.

  • DonŻur says:

    Przepyszny żurek. Polecam

  • Endriu says:

    Panie Tomaszu , dziękuję ! Genialnie mi wyszło w/g Pana przepisu i nawet dzieci genetycznie przeciwne żurkowi były na TAK ! Dziekuję i pozdrawiam !

  • Halinka says:
    5

    Witam:). Zakwas na żurek można o wiele prościej uzyskać jak zakwas na chleb :). Ja robię to tak ; do wyparzonego 1 litrowego słoika wsypuję 1/4 mąki żytniej żurkowej 3 łyżki soli( ja używam drobnej różowej himalajskiej), 3 ząbki czosnku( ja je przekrawam) i to zalewam przegotowaną wodą o temp. pokojowej, rozmieszam (tak by mąke rozmieszać) i odstawiam na parę dni na górną szafke, przykryty ściereczka lub recznikiem albo zakrętką nie do końca zakręconą .Od czasu do czasu można przemieszać ale pozatym sam się robi :). Gotowy zakwas (około 5 dni) chowam do lodówki albo gotuję zupę :)

  • miśka91 says:

    jak zrobić idealny bulion będący podstawą pod ten żurek ?? bardzo mi zależy na tym żeby był smaczny a nie posiadam aktualnie zwykłego rosołu ..

    • ELMenesQ says:

      Rumiany bulion mięsny
      Składniki:
      1,5 kg mieszanych kości
      (np. korpus z kurczaka, kość ze schaby, kość z antrykotu)
      2-3 liście laurowe
      3 ziarna ziela angielskiego
      5 ziaren pieprzu
      0,5 łyżeczki soli
      2-3 marchewki
      1 korzeń pietruszki
      kawałek selera
      kawałek pora
      1 cebula

      Przygotowanie:
      Kości umyć i ułożyć na płaskiej blasze z piekarnika. Skropić odrobiną oliwy i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 30 minut. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) obrać i włoży razem z przyprawami do garnka. Dodać łyżkę oliwy i lekko przesmażyć. Cebulę obrać nie odcinając ogonka ani dołu, opalić nad ogniem aż będzie lekko czarna. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, można przyprażyć na suchej patelni i dodać do reszty warzyw. Zalać 5 litrami wody i gotować. Do warzyw dodać podpieczone kości. Zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Podczas gotowania pojawi się piana na wierzchu. Należy ją zbierać łyżką i wyrzucać. Przecedzić, najlepiej przez gazę lub tetrę aby bulion był klarowny.

  • Mariusz says:
    5

    cała tajemnica oryginalnego smaku tkwi w chrzanie. Pycha. Awansowałem w rodzinie na głównego kucharza. pozdrawiam

  • Kaia says:

    Panie Tomku czy byla by szansa aby Pan opublikowal przepis na zurek w jez angielskim. Z gory serdecznie dziekuje.

  • Justyna says:

    Bardzo dziekuje za ten przepis!!! zupa wysmienita :-)

  • monika says:
    5

    Zrobiłam, jest smaczny co prawda u mnie z duszonymi zimniakami. Zakwasu użyłam z Krakowski Kredens. Polecam

  • ewa says:

    Od wielu lat gotuje zurek i jest podobny do podanego przepisu. W Swieta Wielkanocne tez musi byc obowiazkowo, ale wtedy dodaje jeszcze upieczony schab i szynke gotowana. Obydwa składniki pokrojone w kostke. Polecam.

  • dynamiteD says:
    5

    Na lato to nie bardzo, ale na zimniejsze pory roku jak znalazł :)

  • Dana says:

    super żurek – dzięki – rodzinka się zajadała – pychota – pozdrawiam

  • Marek says:

    Witam znakomity żurek i jest w nim wszystko, co tak naprawdę uwielbiam, jeśli chodzi, o to danie. Dobrze,że dzięki temu przepisowi przypomniałem sobie, o żurku. Dziś sobie na szczęście przyrządze dokładnie ten żurek.

  • Monika says:

    Zajrzałam tu tylko na chwilę i nie mogę opuścić tego miejsca – cudowne przepisy, piekne zdjęcia potraw które tylko zachęcają do gotowania! Nic tylko spedzac całe popołudnia w kuchni! Postanowiłam jednak wypróbować twój przepis na żurek – mam nadzieję, ze wyjdzie tak pyszny jak Twój i wszyscy będą zadowoleni!

  • Klaudiaaa says:
    5

    Witam, dziękuję za Przepis, żurek wyszedł pyszny :-)

  • zazi says:

    O ile przepis na żur jest jak najbardziej poprawny to przepis na zakwas troszkę nie teges.. :)
    Podam babciny przepis (mój zakwas rozchodzi się wśród znajomych jak ciepłe bułeczki):

    Podstawa:
    100g mąki żytniej razowej na 1l wody

    Składniki na 2l zakwasu:
    200g mąki
    3-4 ząbki czosnku lekko rozgniecione
    łyżka stołowa majeranku
    3 ziarnka ziela ang.
    3 listki liścia laurowego
    szczypta soli morskiej lub innej niejodowanej (niekoniecznie, ale wyostrza smak)
    skórka chleba razowego (tylko kiedy robimy zakwas po raz pierwszy)

    Mąkę zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i mieszamy do uzyskania jednorodnej papki. Do papki dodajemy pozostałe składniki i chwilę mieszamy, następnie uzupełniamy wodą do obj. 2l i znów mieszamy. Naczynie (prawdopodobnie nie ma znaczenia jakie ale ja trzymając się tradycji używam kamionki z nieglazurowanym wnętrzem) przykrywamy ściereczką i obwiązujemy lub obściskujemy gumką. Mieszamy codziennie. Po ok 7 dniach zakwas jes gotowy (oceniamy próbując).

    Teraz ważne uwagi:
    Jeżeli nie jesteśmy zadowoleni z efektu, proces rozpoczynamy od początku wg powyższego przepisu aż do uzyskania idealnego smaku (chodzi o zagadnienie z mikrobiologii, ale to nie miejsce na wykład).

    Jeżeli smak nam odpowiada, rozlewamy zakwas do wyparzonych szklanych butelek (polecam zielone po piwie Grosch) tak, aby je wypełnić w 95%. Rozlewając zakwas każdorazowo „miąchamy” chochelką, aby zabrała się też mąka. W lejku powinny zostać czosnek, liście i ziele – wyrzucamy.

    Około 100 ml odlewamy do innej buteleczki jako zaczyn na następny zakwas (zasada wypełnienia 95%).

    Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać kilka miesięcy (może stać w szafce, lodówka nie jest wymagana), a zaczyn nadaje się do użycia nawet po roku.

    Nastawiając następny zakwas zamiast dodawać skórki wlewamy nasz zapas z buteleczki – smak uzyskanego zakwasu będzie identyczny z poprzednim (bo ta sama flora). Zakwas z dodanym „starterem” z buteleczki będzie gotowy po ok 4 dniach.

    I tak w kółko.. :)

  • Maciej says:

    Witam żurek to przede wszystkim chyba najpyszniejsza polska potrawa. Szczególnie najlepiej smakuje z dodatkiem jajka i kiełbasy. Dla mnie tylko żurek z tymi składnikami jest taki prawdziwy. Reszta to, dla mnie po prostu podróby.

  • Piotr says:

    Witam ja uwielbiam żurek szczególnie właśnie z jajkiem i kiełbaską. Dla mnie to podstawowe skłądniki, jakie powinny wchodzić, w skłąd tego dania. Twój żurek wygląda wręcz, na wyśmienity i skosztowałbym go z prawdziwą przyjemnością.

  • naleśniki says:

    Twój żurek wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

  • Grażyna says:
    5

    Witam! Cóż mogę dodać,kiedy „moi przedmówcy”,powiedzieli już wszystko.Powiem tylko,że dotychczas gotowałam żurek w nieco inny sposób,ale wg przepisu Pana Tomka…rewelacja i przy nim pozostanę! :) Będę częstym gościem na tej stronie,ponieważ zaciekawiły mnie przepisy na pyszne dania.Człowiek tyle już lat żyje,a ciągle się uczy…życie to szkoła,której nigdy się nie ukończy,teraz już wiem,że to prawda! Pozdrawiam :)

  • Monika says:
    5

    Pierwszy raz w życiu robiłam żurek. :) Wg przepisu Tomka wyszedł PYSZNY, DOMOWY, SMACZNY, MNIAM :D:D Polecam Oczywiście i pozdrawiam :D

  • Ola says:
    5

    Żurek wyszedł przepyszny! Podobnie jak rosół :) Nie jestem fanką gotowania, robię to bo mam rodzinę do wykarmienia ;) Ale przepisy na tej stronie są tak czytelnie i przejrzyście rozpisane, że nawet takiej kulinarnej „łamadze” potrawy wychodzą rewelacyjne :) Bardzo dziękuję i czekam na nowości

    • Tomek Lach says:

      Olu pięknie dziękuję za tak miły komentarz! :) Właśnie takie przepisy staramy się tworzyć – dla każdego, początkującego i zaawansowanego amatora kuchni, krok po kroku do pysznej zupy czy innego dania :-)

  • Rusty bloom says:
    5

    Zrobiłam go wczoraj z Twojego przepisu – jest fantastyczny :) polecam gorąco!

  • Ania says:

    Och przez ten przepis to mi się narobiło smaka na taki pyszniutki, pachnący żurek! Na pewno skorzystam z tego przepisu. Generalnie u mnie żurek w domu to zazwyczaj raz na jakiś czas, a jak się zbliża Wielkanoc to zawsze szukam jakiegoś nowego przepisu by troszkę poeksperymentować. Twój przepis jest następny w kolejce :) Mniam:)

  • miki says:

    smietana 30 czy smietanka?

  • SoniaBumer says:
    5

    Żurek obłędny. Polecam!!!

  • AniaPsl says:
    5

    Pyszne! :)Czy można podać w misce czy trzeba w głębokim talerzu? Znalazłam ładne miski i nie wiem czy kupić

  • Marta says:

    Witam świetny ten żurek jest naprawdę. Ogólnie uważam, że żurek bez kiełbasy i jajka to żadenżurek. Dodatkowo powiem szczerze, że lubię jeśli żurek jest taki kwaśny trochę, wtedy jest po prostu z tymi wszystkimi dodatkami znakomity.

  • Aleksandra says:
    5

    Uwielbiam! Pyszności, wypróbowałam i zagościł w mojej kuchni:) Z dzieciństwa pamiętam taki z purre ziemniaczanym, ale tamten smak jest nie do odtworzenia. Pozdrawiam!

  • Ewa Warszawa says:

    Zrobiłam w tym roku 2015 pierwszy raz w życiu żurek z Twojego przepisu na 11 osób. Wyszedł super.
    Zakwas należy dodawać stopniowo by nie przesadzić z kwasowością tak jak Podałeś. Nie można dużo dosalać wcześniej (1 łyżkę by kiełbasa nabrała smaku), gdyż można przesolić. ja niestety tak zrobiłam, diabeł mnei podkusił. Zurek wyszedł dość słony. Zredukowałam go jednak wsadzając ziemniaki pokrojone w kostkę. Cała rodzina była zachwycona smakiem :) Dziękuję za wspaniały przepis.

  • mila says:

    Wiatm a czy zakwas który stoi ok 13 dni nie zakręcony tylko gaza i szmatka przykryty nadaje się,? stal na podłodze w salonie temp w pomieszczeniu nie więcej niż 21 stopni. Nie posiada pleśni, z tym ze zapach jak się powacha to jest taki jak by ktoś zwymiotiwal:-) czy mogę go jeszcze użyć? Czy najlepiej zrobić nowy? Czy powinnies smakowac jak woda do ogórków taka kwaśna?

  • Maggie says:

    Panie Tomku. Mój żurek musi być wege, czyli nie na wyawrze z mięsa i bez śmietany. Aby wywar z warzyw był bardziej esencjonalny, piekę je przed gotowaniem. Jakby musiał Pan podać żur wege to czy w wywarze pominąby Pan marchewkę ( bo ten mòj wywar rzeczywiście za słodki wyszedł) czy po prostu malutko? Pozdrawiam.

  • Paweł says:

    Witam świetny żurek. Dodatkowo jeśli jest tam jajko i kiełbasa to nie wiem jak dla pań, ale dla facetów jest to już niebo w gębie. Będę musiał wypróbować twój przepis obowiązkowo pozdrawiam.

  • natka says:
    5

    Zurek pierwsza klasa:) mam nadzieje, że dotrwa do jutra :)

  • Misiaczek says:

    W punkcie 3 trzeba koniecznie nie przykrywać przykrywką do końca. Koniecznie. W punkcie zaś 4 nie jest napisane jednoznacznie, czy zupa winna się gotować na ogniu, czy należy ją odstawić na balkon? To trochę mylące, Wyjaśniam, gotujemy zupę w dalszym ciągu na małym ogniu!!!!!

    Podpisano
    Misiaczek
    Mistrz garnka i patelni (nie lubię krótkich szpatułek do mieszania, ufam tylko drewnianym)

  • Kasia says:
    5

    Miłam dość długą przerwę w jedzeniu żurku gdyż nigdy za nim nie przepadałam. Teraz po latach powrotu smakuje jak niebo w gębie! Przepyszny, przepyszny , przepyszny…Polecam wszystkim!!

  • mila says:

    Witam a czy ta woda ma być ciepła do zakwasu czy nie ma to znaczenia? Chce jutro zrobić i nie wiem co z tą wodą :-)

    • Tomek Lach says:

      Ja używam zawsze wody wprost z kranu z filtrem, czyli w temperaturze „wodociągowej” ;)

    • mila says:

      A ja wczoraj zalalam ciepła woda i taki kluch mi się zrobił:-) ,wiec dziś nowy zrobię, a czy jak dam cxzosnek ziele i liść laurowy to się nic ie stanie? No i gaza nakryć czy normalnie zakrecic soik i gdzie to przechowywać? Malo czasu mi zostało wiec teraz nie chce ryzykować i cos popsuć :-)

  • Liolika says:

    Parę łyżek białego seru (twarogu) bezpośrednio do talerza. Brzmi dziwnie, ale Pycha !

  • Monika says:

    Uważam że w każdym polskim domu na święta musi się pojawić ten żurek, to taka nasza mała tradycja ale też ciężko znaleźć na niego dobry przepis, a jak tu widze ten przepisz może mi się bardzo przydać, na pewno się będę opierać na nim robiąc świąteczne śniadanie. Pozdrawiam Cię ciepło no i życze spokojnych i pysznych świtą ;)

  • Radek says:

    …próbowałeś może, Panie Kolego żurku na zsiadłym mleku?
    POLECAM!!!

    …i pozdrawiam :)

  • Lukasz says:
    5

    Świetny przepis ! omnomnom

  • Kasia says:
    5

    Świetny przepis, najlepszy żurek w mojej karierze :)

  • Berenika says:
    5

    Super wyszedl, dzieki

  • Mania says:

    Wiedziałam, że będzie byk. Oczywiście: wcześniej niestety wychodziło tak sobie.

  • Mania says:

    Panie Tomku!

    Dzięki wielkie za wskazówki, bo wstyd się przyznać, ale w tym wieku (ca 50), to powinnam wiedzieć jak to się robi, ale jakoś w moim domu nie było tradycji żurkowania, zasmakowałam w nim dopiero kosztując
    tu i ówdzie w restauracjach – lepszy lub gorszy; próbowałam sama improwizować – niestety nie wychodziło tak sobie. Postanowiłam więc poszperać w necie i trafiłam na Pana.
    No i udało się – po prostu coś pięknego,poezja smaków i aromatów. Nawet muszę przyznać, że świetnie się sprawdziły produkty z ulubionej sieci Polaków (nielubianej przez p. Jarosława K.), z wyjątkiem majeranku, bo ten zawsze kupuję u tej samej tzw. baby na ryku – 200% aromatu murowane!. A ma Pan rację, że żurek go uwielbia… Ten sukces skłania mnie do przyjrzenia się innym Pana przepisom. Wszystkiego dobrego życzę.

  • paulaa says:

    Czy mógłbyś polecić jakiś zakwas, konkretnej firmy? Nie chciałabym zepsuć zupy, wybierając kiepski zakwas

    • Tomek Lach says:

      Nie mam jednego ulubionego zakwasu i szczerze mówiąc to zwykle polegam na opinii zaufanej pani ekspedientki z osiedlowego spożywczaka :-)

  • Johann says:

    Mam kilka uwag.Czosnek dodajemy na samym koncu,gdyz podczas nawet krotkiego gotowania,traci aromat.Zakwas mozna zrobic rowniez z platkow owsianych,jest rownie smaczny,choc troche jasniejszy.Do zakwasu rowniez dodaje rozgnieciony czosnek,troche soli i skorke z chleba.W zakreconym szczelnie sloiku,mozna zakwas przechowywac nawet rok.

  • Kasiasss says:
    5

    Pierwszy raz gotowałam żurek i jestem przeszczęśliwa, że trafiłam na ten przepis. Jest świetny!

  • Basia says:
    5

    Żurek jest super, kiedyś robiłam na innym przepisie ale ten jest o niebo lepszy.

  • Basia says:
    5

    Żurek jest bardzo smaczny, kiedyś robiłam na innym przepisie ale ten jest naprawdę super:)

  • Awkener says:

    Wszystko OK z jednym wyjątkiem. Żur domowej roboty można trzymać w lodówce nawet i pół roku. Warunek jest tylko jeden. Skwaszony już żur należy wlać do szklanej butelki pozostawiając przestrzeń nie większą niż centymetr do nakrętki. Idealną do tego celu jest każda butelka z nakrętką typu twist. Ja używam butelki po soku DrWitt.

  • Miśka says:

    Pychaaaa ;-) Przepis genialny, rodzinka zachwycona takim żurkiem ;-)) Dziękuję ;-))

  • LadyEC says:

    Ja robię całkiem inny żurek i jest wyśmienity. Gotuje wodę w garnku dodaje ziele angielskie, listek laurowy, boczek podsmażam i jak już woda wrze to wrzucam boczek z warzywami marchewką pietruszką. Potem ziemniaczki w kostkę. Potem podsmażoną cebule i kiełbase kto jak woli. Wtedy mieszam zakwas z żurkiem z paczuszki ale tylko trochę dla zagęszczenia zupy i dobrego smaku. Wlewam do zupy mieszając i przyprawiam magi pieprz i odrobina soli. Gotujemy jajka do żurku. U nas gości żurek gęsty, nie lubimy wody bo to już nie jest to ale każdy wedle gustu :)

    • Monika says:

      Ze względu na zdrowie swojej rodziny zrezygnuj z „proszkowych” dodatków. Mój mąż nigdy mnie w tej kwestii nie słuchał, a dziś, w wieku 31 lat, jest na ścisłej diecie, bo żołądek odmówił posłuszeństwa chemicznym tworom przemysłu niby spożywczego. To sama trucizna. Gdy musieliśmy zmienić zupełnie sposób żywienia okazało sie, że jedzenie może być o wiele smaczniejsze, a co najważniejsze – zdrowsze, przyrządzane tylko z naturalnych składników, przypraw i ziół. Naprawdę warto zmienić nawyki – nasz organizm nam za to podziękuje zdrowiem i lepszym samopoczuciem :-)

  • Oleńka says:

    Żurek wyszedł rewelacyjny:) moja połówka baaardzo zadowolona byla z zupy.

  • Kasia says:

    Chcę ugotować taki żurek – bo przepis wydaje mi sie baaardzo smaczny:)
    Jednak mam wątpliwość. Skoro w żurku podstawą jest bulion bardzo proszę o doprecyzowanie z czego mam go zrobić.
    Niestety nie wiem jakie „zapasy” kryje nie moja lodówka. jak powinien wyglądać „domowej roboty bulion” ?
    pozdrawiam

    • Tomek Lach says:

      Kasiu to może być np. zwykły rosół, albo bulion czyli esencjonalny wywar z mięsa (ew. warzyw). Żurek można też ugotować na wodzie, wtedy będzie to jego lżejsza wersja.

  • br says:

    ps. na ile szczelnie musi byc przykryty zurek gaza lub sciereczka? tak dokladnie, az obwiazac, zeby w ogole nie dochodzilo powietrze? czy tak luzno polozyc to na sloiku?

  • br says:
    5

    super przedstawiony przepis :) stawiam pierwsze kroki w kuchni i czasami wydaje mi sie cos trudne, ale wg Twojego przepisu powinno sie udac :) sprobuje nawet sama zrobic zakwas :-))

  • paula says:
    5

    Przepis swietny! Robiłam żurek na imprezę – gościom i mnie samej bardzo smakował :)

  • Justyna says:

    Brzmi apetycznie.Pewnie wypróbuję ale… albo mi umknęło gdzies, albo nie jest napisane – na ile porcji ten żurek jest?

  • slawek says:
    5

    Wersja z pokruszonym chlebem na talerzu też jest niczego sobie. A zakwas jak najbardziej swojski…

  • Gabriela says:

    najlepiej smakuje w chlebie :)

  • Ludwika says:

    Mniam….a do zurku pyszny chlebek przenno-orkiszowy z twojego przepisu. ….

    • wacken says:

      „Mniam….a do zurku pyszny chlebek przenno-orkiszowy z twojego przepisu. ….”Cooooo? W zyciu! Do żurku tylko i wyłącznie chleb żytni. Bułka to do flaczków!

1 2
Ilość komentarzy: 264 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję